Χύμα ή συσκευασμένη τροφή για το πουλάκι μας;

Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Πολλοί που φιλοξενούμε πτηνά στο σπίτι μας αντιμετωπίζουμε αυτό το δίλημμα, ιδιαίτερα στις τωρινές οικονομικές συγκυρίες που έχουν πλήξει το εισόδημα των περισσότερων.

Από τις συζητήσεις μας, διαπίστωσα πως μεγάλος αριθμός μελών μας χρησιμοποιεί τις χύμα τροφές. Είναι φυσικό όταν περικόπτουμε τις δαπάνες ακόμα και για τα παιδιά μας να κάνουμε το ίδιο και για τα κατοικίδιά μας. Καταφεύγουμε λοιπόν στις χύμα τροφές οι οποίες είναι εμφανώς φθηνότερες από τις συσκευασμένες.

Δυστυχώς όμως έτσι παίρνουμε ένα σημαντικό ρίσκο για την υγεία των πτηνών μας που θα το εξαργυρώσουμε τις περισσότερες φορές πολύ ακριβά σε επισκέψεις γιατρών, αγορά φαρμάκων κτλ με όχι πάντα επιτυχή κατάληξη.

Γιατί όμως η χύμα τροφή μπορεί να είναι μία «βόμβα» στην ταΐστρα μας ακόμα και όταν την προμηθευόμαστε από ένα πεντακάθαρο εμφανισιακά κατάστημα της εμπιστοσύνης μας;

Η σωστή διατήρηση κάθε είδους σπόρων είτε αφορούν την ανθρώπινη ή την ζωική κατανάλωση, απαιτεί συνθήκες σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας και ξηρής ατμόσφαιρας χωρίς υγρασία. Ένα κατάστημα για να είναι βιώσιμο για τους εργαζόμενους και τους πελάτες του οπωσδήποτε κατά τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί με θέρμανση σε συνθήκες άνω των 21 τουλάχιστον βαθμών και σε συνθήκες περιβάλλοντος κατά το μάλλον υγρές λόγω βροχών αλλά και του ίδιου του χώρου αφού πολλά από αυτά έχουν επίσης ενυδρεία με ψάρια.

Μια μικρή παρένθεση εδώ, πόσοι υπάλληλοι ενώ την μια στιγμή μεταφέρουν ένα ψαράκι σε σακούλα πώλησης, την αμέσως επόμενη στιγμή σερβίρουν χύμα τροφή χωρίς να έχουν στο ενδιάμεσο πλύνει τα χέρια τους, με κίνδυνο, έστω και μικρή, τα υγρά χέρια τους να είναι φορείς σαλμονέλας;

Στην προσπάθεια καταπολέμησης των αυτονόητων επισκεπτών όπως κατσαρίδες, μύγες, ψείρες, κουνούπια, λιβελούλες, σκόρου τροφίμων και ποντικιών, οπωσδήποτε γίνεται χρήση εντομοκτόνων και άλλων δηλητηριωδών ουσιών, ώστε να βλέπουμε ένα καθαρό και περιποιημένο κατάστημα.

Να επισημάνω, η επίσκεψη ενός ποντικιού σε ένα ισόγειο κατάστημα δεν σημαίνει ότι το κατάστημα είναι βρώμικο. Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι ανοικτά και ο χώρος γεμάτος ενδιαφέροντα τρόφιμα. Είναι εύκολο να μπει και πολύ δύσκολο να εντοπισθεί ένας τέτοιος επισκέπτης και όσοι εργάζονται σε καταστήματα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Τέλος να αναφέρω τα ευκόλως εννοούμενα, πως ξέρουμε, την μάρκα και την ποιότητα της χύμα τροφής; Οι περισσότερες είναι γεμάτες με τα χρωματιστά άχρηστα μπισκοτάκια.

Πως ξέρουμε πόσον καιρό είναι ανοιγμένο και αν είναι φρέσκοι οι σπόροι;

Πως ξέρουμε ότι η αξιέπαινη κατά τα άλλα φιλοζωία των εργαζόμενων δεν επέτρεψε σε κάποιο περιστέρι ή σπουργίτι να κολατσίσει από το τσουβάλι γεμίζοντάς το τουλάχιστον ψείρες και ποιος ξέρει τι άλλο;

Πως γνωρίζουμε ότι ένα παιδάκι που πήγε να «χαζέψει» με τους γονείς του τα ζωάκια δεν έριξε το οτιδήποτε μέσα στο σακί;

Έτσι παρουσιάζονται ξαφνικές ασθένειες, χωρίς εμφανείς λόγους που να προκύπτουν από τα άλλα δεδομένα φροντίδας του πτηνού μας και μας βάζουν στην γνωστή περιπέτεια που δυστυχώς δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη για το πουλάκι μας.

Χιλιάδες σκέψεις και υποθέσεις μπορούν να γίνουν για την επικινδυνότητα και άρα την ακαταλληλότητα της χύμα διατροφής, η οποία το μόνο αντίβαρο που προσφέρει είναι η χαμηλή τιμή της.

Για όσους φιλοξενούν ένα μόνο πουλάκι η επιλογή μιας καλής μάρκας σε συσκευασία κιλού, η διαφορά τιμής πιστεύω δεν διαταράσσει την οικιακή οικονομία. Και σε αυτήν την περίπτωση, αφού το κιλό αργεί να εξαντληθεί, προτείνω να διατηρείται σε κάποιο αεροστεγές δοχείο τύπου taper.

Για όσους έχουμε περισσότερα πουλάκια, υπάρχει τρόπος να επέμβουμε στην μείωση του κόστους, διασφαλίζοντας με την προσωπική μας φροντίδα την καταλληλότητα των σπόρων μας. Όλες οι εταιρείες εκτός της συσκευασίας του κιλού, διαθέτουν επίσης στην αγορά και μεγάλες συσκευασίες 15 ή 20 κιλών ανάλογα με τα πτηνά που απευθύνονται.

Αγοράζοντας μία μεγάλη συσκευασία, το κόστος κιλού είναι οικονομικότερο πλέον και από της χύμα τροφής (π.χ. 20 κιλά για budgies κοστίζουν 25 ευρώ, δηλαδή 1,25 ευρώ ανά κιλό, ενώ για μεσαίους 20 κιλά στοιχίζει 30 ευρώ, δηλαδή 1,50 ευρώ το κιλό κοκ). Το παράδειγμα είναι από μια αγορά που έκανα τον Δεκέμβριο.

Παρακαλώ όσους έχουν υπ όψιν τους τιμές να μας πληροφορήσουν για μια καλύτερη έρευνα αγοράς που όλους μας ενδιαφέρει.

Για να διασφαλίσουμε την σωστή φύλαξη από μέρους μας, εννοείται δεν ανοίγουμε το σακί κάνοντας ότι και το μαγαζί.

bareli plastiko me xeirolaves.jpg Πιστεύω ο καλύτερος τρόπος φύλαξης είναι σε πλαστικό δοχείο λαδιού με κλείσιμο ασφαλείας για να προφυλαχθούμε κυρίως από το ενδεχόμενο σκόρων τροφίμων και επίσης να διαλέξουμε ένα σημείο μακριά από παράθυρο και θερμαντικό σώμα, όσο το δυνατόν σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και χαμηλού φωτισμού.

Αυτή η τακτική μας δίνει μια οικονομικότερη λύση και διασφαλίζει την υγεία των πτηνών μας από ένα μεγάλο ενδεχόμενων προσβολής τους από απρόβλεπτους παράγοντες.

Με μια γρήγορη ματιά στο internet, ένα κατάλληλο βαρέλι τροφίμων 35 λίτρων κοστίζει 13 ευρώ. Βρήκα και άλλα για ελιές 20 λίτρων γύρω στα 7 ευρώ. Ίσως κάποιοι ήδη να έχετε κάτι ανάλογο και να μην χρειαστεί να αγοράσετε καν.

Πάντως αν προέρχεται από άλλη χρήση, θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε από τρόφιμα και να πλυθεί προηγουμένως σχολαστικά και με ελαφρύ χλωρινόνερο καθώς και να στεγνώσει εντελώς έστω και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε πιστολάκι μαλλιών γι αυτό.
 
Back
Top