Αναπαραγωγή Χώρισμα ζευγαριών καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.012
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Εφετος αποφάσισα οτι θα αφήσω τα δύο μου ζευγαράκια να έχουν μια μονο γέννα διότι φοβάμαι οτι θα δυσκολευτώ να δώσω τους απογόνους τους.
Προκειται για Τιμπραντάκια, 4 ετών οι μεν, ενός οι δε.
Έχουν ήδη εκκολάψει τρεις και τέσσερις νεοσσούς αντίστοιχα, βασικά οι δε, πέντε, αλλά το τελευταίο δεν ταιστηκε, πατήθηκε και απο τα γομάρια τα αδέρφια του, και δεν επέζησε.
Το θέμα μου ειναι οτι τους μεν, περίπου τη δέκατη ημέρα ζωής των μωρών, τους χώρισα αφήνοντας τους μπέμπηδες με τη μαμα, αλλάζοντας τους και φωλιά, αφήνοντας την παλιά καθαρή και με τσόχα, δίνοντας και υλικό για στρώσιμο, ώστε αν θέλει να κάνει νεα γέννα. Τον πατερα τον είχα στο άλλο μισό της ζευγαρωστρας ώστε να βλέπει τα παιδιά του, για την περίπτωση που η θηλυκια ξεκίναγε να τα μαδά, ώστε να τα μετακινησω. Τωρα οι μικροί ειναι σχεδόν 3 εβδομάδων, βγήκαν απο τη φωλιά, η μαμα τους δεν στρώνει τη νεα φωλιά, εγώ δε θέλω άλλη γέννα αλλά αν υπάρξει, τουλάχιστον θέλω να ειναι άσπορη, διότι θα ήθελα να αποφύγω να πετάξω ένσπορα αυγά.
Στο θέμα μας τωρα: άλλαξα μεριά στα μικρά, αφήνοντας τα με τον πατερα, κι έχω ξεροσταλιάσει στο μπαλκόνι προσπαθώντας να διαπιστώσω αν τα μικρά ταΐζονται απο τον αρσενικο. Όμως ο εν λόγω ειναι ενα άγριο πουλι, και δεν ταΐζει όταν ειμαι κοντά. Με αλλα λογια, για να τον βλέπω, θα πρέπει να με βλέπει κι αυτός. Έχω στην κυριολεξία πάθει ακαμψία, αλλά τιποτα. Βέβαια η αυγοτροφή μειώθηκε αισθητά, η μητέρα ειναι στο διαχωριστικό, ο συγκεκριμένος πατέρας εχει μεγαλωσει πάνω απο 20 πουλακια μονος του, αλλα απλως είχα βγάλει τη θηλυκια απο μέσα, το ενα μικρό είχε κάτι λίγο σαν χυλό στο ραμφάκι του, κι εγώ, πέρα απο ανήσυχος ειμαι και φοβερά ενοχλημένος απο τον εαυτό μου που έχω χωρίσει τη μάνα απο τα παιδιά της, γιατι στη δίκη μου τουλάχιστον ανθρώπινη αντίληψη αυτο φαντάζει απάνθρωπο, αν και πιο σκληρό θα ήταν να είχα μικρά που θα πήγαιναν σε κάθε τυχάσπαρτο αναίσθητο και θα περνούσαν χάλια.
Αυτά, κι ευχαριστω που με ακούσατε!
Εσείς τουλάχιστον ειμαι βέβαιος οτι με καταλαβαίνετε...
 
Σε καταλαβαίνουμε απόλυτα.. έχουμε νοιώσει αρκετές φορές κάπως έτσι.. μην απολογείσαι!
Θεωρώ πως το λάθος είναι που τα χώρισες και άφησες τον πατέρα εκτός του παιχνιδιού ανατροφής.
Έστω κι έτσι όμως είναι σίγουρο όμως πως ακόμη κι αν αυτός δεν τα ταΐσει θα το κάνει η μητέρα ανάμεσα από το κάγκελο.
Αλλά όπως ξέρουμε είναι εξαιρετικά λεπτές οι ισορροπίες μέσα στα ζευγάρια που κάθε δική μας παρεμβολή μπορεί να εκθέσει ολόκληρη τη γέννα. Βέβαια εδώ τα μικρά είναι "κάπως μεγάλα" για να έχουμε τέτοιες εκπλήξεις, αλλά καλά θα κάνουμε να είμαστε πάντα προσεκτικοί.
Κι επειδή μπαίνω πάντα στη θέση των ατόμων που αντιμετωπίζουν μια κατάσταση... εγώ θα έβγαζα εντελώς το διαχωριστικό επιτρέποντας την αδιάλειπτη σίτιση των μικρών από όποιον από τους δυο γονείς έχει τη διάθεση να το κάνει.
 
αν και πιο σκληρό θα ήταν να είχα μικρά που θα πήγαιναν σε κάθε τυχάσπαρτο αναίσθητο και θα περνούσαν χάλια.
Αυτά, κι ευχαριστω που με ακούσατε!
Εσείς τουλάχιστον ειμαι βέβαιος οτι με καταλαβαίνετε...
Έτσι ακριβώς! Μεγάλο βάσανο το ποιος θα τα πάρει μετά ώστε να περνούν καλά, ούτε να το σκεφτώ δεν μπορώ-θέλω
 
περίπου τη δέκατη ημέρα ζωής των μωρών, τους χώρισα αφήνοντας τους μπέμπηδες με τη μαμα, αλλάζοντας τους και φωλιά, αφήνοντας την παλιά καθαρή και με τσόχα, δίνοντας και υλικό για στρώσιμο, ώστε αν θέλει να κάνει νεα γέννα. Τον πατερα τον είχα στο άλλο μισό της ζευγαρωστρας ώστε να βλέπει τα παιδιά του, για την περίπτωση που η θηλυκια ξεκίναγε να τα μαδά, ώστε να τα μετακινησω. Τωρα οι μικροί ειναι σχεδόν 3 εβδομάδων, βγήκαν απο τη φωλιά, η μαμα τους δεν στρώνει τη νεα φωλιά, εγώ δε θέλω άλλη γέννα αλλά αν υπάρξει, τουλάχιστον θέλω να ειναι άσπορη, διότι θα ήθελα να αποφύγω να πετάξω ένσπορα αυγά.
σωστό σκεπτικό,Γιάννη.. Ούτε εγώ θα άντεχα να πεταχτούν ένσπορα αυγά! Μπράβο!
 
εάν έχεις lap-top μπορείς να χρησιμοποιήσεις μιά web camera με καλώδιο usb (κοστος 20 Ε) δυο,τρείς προεκτάσεις usb (κόστος 6 Ε) κατεβάζεις δωρεάν ένα πολύ ελαφρύ πρόγραμμα απο την κατασκευάστρια εταιρεία της κάμερας. Αφού τοποθετήσεις την κάμερα στο χώρο που σε ενδιαφέρει συνδέεις τις προεκτάσεις usb (μέχρι και 6 μέτρα λειτουργεί χωρίς πρόβλημα το σύστημα) στο lap top., ανοίγεις το πρόγραμμα και έτσι μπορείς να βλέπεις τι γίνεται, να τραβάς video και φωτογρφίες χωρίς να ενοχλείς τα πουλιά.
 
Μμμ, νομίζω οτι ειναι μια καλή ιδέα αυτή για το μέλλον. Όμως επειδή δεν ειμαι και τόσο εξοικειωμένος με όλες αυτές τις συσκευές, αλλά και λόγω του οτι δεν προλαβαίνω για αύριο το πρωί, θα κανω το εξής:
Θα ξυπνήσω πριν ξυπνήσουν τα πουλιά, θα βάλω αυγοτροφή και θα την στήσω με τα κυάλια και έναν καφέ και θα δω. Λογικά, μόλις ακούσω τα χαρακτηριστικά Τσιρ, Τσιρ, κάτι θα καταφέρω να δω. Διότι πραγματικα επειγομαι, γιατι ναι μεν το πιθανότερο ειναι να ταΐζει, αλλά αν δεν θα πρέπει να ξανά ρίξω τη θηλυκια μέσα έως το μεσημέρι.
 
Γιάννη, misalouris, δεν θέλω με τιποτα να αφήσω το ζεύγος μαζί, διότι θα βρεθώ με παρά πολλά πουλακια, για τα οποία δεν θα μπορώ να εξασφαλίσω την ευζωία τους, οποτε αυτο το αποκλείω.
Η μητέρα, θα ήθελα να απομακρυνθεί τελείως απο το κλουβί αύριο ή μεθαύριο για να μην βλέπει τον γαμπρό και... Κολαζεται. Θα προτιμούσα μάλιστα αν ήταν στο χέρι μου να μην κάνει αλλα αυγά, αλλά δεν ειναι. Έχω σκεφτεί μάλιστα οτι αν κάνει οτι φτιάχνει φωλιά, θα της τη φτιάξω ο ίδιος και θα ρίξω 4 ψεύτικα αυγά, μπάς και την κοροϊδέψω, διότι και το να κάνει αυγά, σπατάλη ενέργειας και εξάντληση του οργανισμού της μου φαίνεται. Άλλωστε, τα τελευταία τρία χρονια, αυτός ο κάναρος μονος του μεγάλωσε τα μωρά απο την ηλικία των δυο περίπου εβδομάδων κι επειτα
 
Κι εγώ Γιάννη σε καταλαβαίνω απόλυτα αλλά πρέπει να σκεφτείς τι έχει προτεραιότητα. Τα ένσπορα αυγά που θα πετάξεις ή η σίτιση των νεοσσών; Και για εμένα η τραμπάλα γέρνει στα μικρά. Αυτά έχουν προτεραιότητα! Οπότε βγάλε το χώρισμα και άσε την φαμίλια μαζί! Είναι προτιμότερο να πετάξεις ένσπορα αυγά, παρά να χάσεις τα μικρά από ασιτία... Σκέψου το! 😉 Και εγώ φέτος πέταξα 15 περίπου ένσπορα αυγά (είχα δει φουλ βατέματα) γιατί σκέφτηκα πως αν τα αφήσω τα μικρά ίσως να είναι άρρωστα - γενετικά προβλήματα (όλα είχαν λίγο πολύ συγγένεια) αλλά μπορεί και όχι! Το ρισκάρω; Όχι δεν το ρίσκαρα... Τα πέταξα με πολύ βαριά καρδιά την ίδια μέρα που τα έκαναν.. αλλά σκέψου ότι μέσα στο αυγό που μόλις έγινε πρόκειται να αναπτυχθεί ζωή.. ακόμα όμως δεν υπάρχει τίποτα! Είναι σαν ένα άσπορο!
 
Κυάλια, καθρέφτες και σύνεργα παρακολούθησης δεν χρειάστηκα σήμερα, διότι πρωί πρωί το ενα το τάισε. Φυσικά θα παρακολουθήσω παλι, και όταν θα ειμαι σιγουρος θα απομακρύνω τελείως τη θηλυκια.
Βλέπουμε...
 
Back
Top