Φροντίδα Ψάχνω ξύλινες πατήθρες ποιότητας

Nausicaa

Budgies Expert
Εγγραφή
6 Απρ 2021
Μηνύματα
1.357
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα σε όλους, ελπίζω να αντέχετε την ζέστη και εσείς και τα πουλάκια σας!
Ψάχνω ξύλινες πατήθρες για μπάτζι οι οποίες στερεώνονται καλά σε οριζόντια κάγκελα και είναι ανθεκτικές. Στους 4 μήνες που έχω τα παπαγαλακια μου έχω δοκιμάσει, πρακτικά στην τύχη, πολλές μάρκες και διαστάσεις από αυτά τα κλαδιά με την διχάλα, συνολικά 5. Από αυτά, μόνο τα δύο φαίνεται συστηματικά να είναι εν τάξει, και είναι και τα δύο μεσαίας διάστασης. Από τις άλλες, μια μικρού μεγέθους κόπηκε στην μέση από την βίδα την τρίτη φορά που την έσφυξα. Μια άλλη, μεσαία, είναι κομμένη υπό γωνία εκεί που μπαίνουν βίδα/μεταλλική πλάκα με αποτέλεσμα να μην σφύγγει καλά στα κάγκελα. Η τρίτη, αν και εμφανισιακά δεν φαίνεται να έχει πρόβλημα, χαλαρώνει γρήγορα. Και η τελευταία είναι πάρα πολύ λεπτή, μόλις μερικά χιλιοστά διάμετρος το πιο λεπτό από τα κλαδιά της, και, αν και δεν ενοχλεί το πάχος την Αυγή, δεν φαίνεται να μπορεί να στερεωθει στα κάγκελα με την βίδα και έτσι την έχω παγιδεύσει στην γωνία του κλουβιού. Από ανάγκη, χρησιμοποιώ αυτήν με την στραβη αρχή, εξισορροπώντας κάπως την διαφορά με το να βάζω το κοντό κομμάτι και στην κάθετη μπάρα. Παρόλα αυτά, όσο ήμουν με την Αυγη στο πάρκο (δεν την αφήνω χωρίς επιτήρηση ελευθερη), η Ίριδα μέσα χοροπηδούσε στο κλουβί της και, με ένα εκκωφαντικό μπαμ, η στραβή πατήθρα χαλάρωσε και έπεσε. Δεν χτύπησε την Ίριδα, μόνο της έκοψε το αίμα (yay, γιατί δεν με φοβάται έτσι κι αλλιώς), αλλά φοβάμαι να την ξαναβάλω μέσα, η Ιριδα είναι πολύ ενεργητικό πουλάκι και θα την ξαναχαλαρώσει και τότε μπορεί να μην είμαστε τόσο τυχεροί. Κάνω κάτι λάθος? Δεν είναι κατάλληλα αυτά τα κλαδιά για κλουβιά παπαγάλων (έχω ένα vision και ένα σαν παγόδα, έχουμε προβλήματα και στα δύο)?
Επίσης, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τα κλαδιά που πιάνουν και τις δύο απέναντι πλευρές του κλουβιού. Έχει κανείς εμπειρία για το αν είναι χρήσιμες?
Ευχαριστώ!
 
Θα ηθελα να δω φωτογραφιες τι εχετε δοκιμάσει.

Στα κοκατιλ εχω βαλει απο πετ σοπ τα κλαδακια με τη διχάλα και την πεταλούδα που τα στερεωνει. Ακριβα αλλα πολυ ποιοτικα. Επισης στα μαγαζιά τυπου Leeroy εχει καβίλιες σε διαφορες διαμέτρους. Ευκολα με ενα πριονακι κοβονται σε διαστάσεις του κλουβιου και σφινωνουν στα καγκελα ή στερεώνονται με ενα δεματικο ή σύρμα να μην φεύγουν απο τη θέση τους.
 
@sarpijk Αυτά εχω βάλει κι εγώ, διάφορες μάρκες, διάφορα πετσοπ.
Αυτό στο οποίο στέκεται η Αυγή (κίτρινο παπαγαλάκι) είναι οκ και διαφορετική μάρκα από τα άλλα (δεν θυμάμαι όμως πια). Το πολύ λεπτό που φαίνεται πίσω της πηγαίνει με την βίδα της τελευταίας φωτογραφίας, αλλά δεν έχω ιδέα πώς στερεώνεται στα κάγκελα. Το έχω στηρίξει μόνο με τις τάσεις από το κάγκελα και την ίδια του την κυρτότητα και παρά το πόσο λεπτό είναι, της Αυγής της αρέσει.
Η Ίρις (πράσινο παπαγαλάκι) στέκεται πανω στο κλαδί που κατέρρευσε και έχει την λοξή τομή. Όπως φαίνεται και σητν φωτογραφία, για να στέκεται, το βιδώνω με την κοντή άκρη στο κάθετο κάγκελο ώστε να εξισορροπειται λίγο η διαφορά. Με την πολλή χρήση όμως μετακινείται, ξεβιδώνει και... ε, πέφτει.
Τέλος, το κλαδί με την ρωγμή δεν το χρησιμοποιώ καν, παρά μόνο για να ανεβαίνει η Αυγή όταν είναι στο πάτωμα και δεν θέλει το δάχτυλό μου (είναι κλιπαρισμένη οπότε γενικά οι πτήσεις της είναι σαν κοτόπουλου, πτωτικές και δεν μπορεί να πετάξει προς τα πάνω, στο κλουβί, το τραπέζι ή το κεφάλι μου) γιατί απλά δεν σφίγγει πια.
@Tony Forpus Εχμ... το σωστό για μπάτζι? Για να είμαι ειλικρινής τις πρώτες τις αγόρασα σε πανικό, όσο ακόμα η Ίρις κρυβόταν στην βιβλιοθήκη, μόνο υδράργυρο τσέκαρα ότι δεν περιέχουν, κατ'άλλα απλως έψαχνα ένα μέρος να σταθεί ο παπαγάλος που δεν ήταν τα βιβλία της σχολής... Πρέπει η μία να είναι μικρή (ρωγμής) και άλλη μεσαία (δεν φαίνεται στις φωτο, αλλά είναι ίδια με αυτήν που έχει ασήμμετρη αρχη). Η λεπτή στο κλουβί καραντίνας την αγόρασα small και μου φάνηκε πολύ μικρή, αλλα της Αυγής της αρέσει έτσι όπως είναι, κάθεται συχνά εκεί. Πιο συχνά από το σκοινί ας πούμε. Και η άλλη είναι μεσαία. Τις μέτρησα τώρα, η πρώτη μέτρηση αφορά το πιο χοντρό κλαδί και η δεύτερη την βάση, γιατί τα λεπτά κλαδιά διαφέρουν αρκετά:
Ίρις: 1.5 - 2.5cm
Αυγή: 1.8 - 3.0cm
0.3 - 0.8cm
Ρωγμή: 1.4 - 1.5cm
Ράβδοι στο πάρκο Αυγής: 0.6cm ομοιόμορφο
Κανένα δεν φαίνεται να τις ενοχλεί, θα έλεγα πάντως ότι προτιμούν τις λεπτές την ημέρα και κοιμούνται στις πιο φαρδιές. Και πάλι, αυτό δεν ε΄ναι ακριβές, γιατί το βράδυ η Ίρις κοιμάται στην κούνια που έχει διάμετρο μερικά χιλιοστά, αλλά τώρα παίρνει τον υπνάκο της στην χοντρή διχάλα.
Διευκρίνηση: Το χοντρό κλαδί που φαίνεται στην φωτογραφία της ρωγμής είναι ένα από τα κάθετα του παρκου της Αυγής. Είναι πολύ πιο φαρδύ απο τα άλλα, αλλά δεν πολυχρησιμοποιείται. Καμιά φορά μπορεί να καθήσει στην κορυφή με το ένα πόδι.
 

Συνημμένα

  • Αυγή.webp
    Αυγή.webp
    36 KB · Προβολές: 9
  • Ίριδα.webp
    Ίριδα.webp
    52,8 KB · Προβολές: 10
  • ρωγμή.webp
    ρωγμή.webp
    24,3 KB · Προβολές: 9
  • βίδα.webp
    βίδα.webp
    17,1 KB · Προβολές: 9
δύσκολα..ποτε δεν έχω βρει στην Ελλάδα πατηθρες που να με ικανοποιούν, όποτε έβαλα γνωστούς (που ξέρουν από παπαγάλους) να μου βρουν από εξωτερικό και να τα στείλουν. Από Ελλάδα έχω πάρει πολλές από εδώ, μ αρέσουν αρκετά https://www.e-parrot.gr/products/paichnidia/patithres-schoinia-kounies/
Όσο για το τελευταίο σου ερωτημα φαντάζομαι είναι οι πατηθρες που έχουν μια διάμετρο. Γενικά τις αποφεύγουμε καθώς δεν εξασκείτε το πόδι του παπαγάλου προκαλώντας πολλά προβλήματα.
[automerge]1624893127[/automerge]
@Nausicaa μπορείς σε κάποιες πατηθρες να αντικαταστήσεις τις ροδέλες με μεγαλύτερες ώστε να πιάνουν καλύτερα τα κάγκελα και να μην μετακινούνται (εγώ αυτό κάνω)
 
@christina07 Έστω από άλλη χώρα, ξέρεις κάποια καλή μάρκα?

Όχι, υπάρχουν και φυσικές με πάχος που διαφέρει, όπως αυτές https://petbirds.gr/product/πατήθρες-φυσικό-κλαδί-trixie/
[automerge]1624893801[/automerge]
μπορείς σε κάποιες πατηθρες να αντικαταστήσεις τις ροδέλες με μεγαλύτερες ώστε να πιάνουν καλύτερα τα κάγκελα και να μην μετακινούνται (εγώ αυτό κάνω)
Το σκέφτηκα, αλλά βασικά μου φαίνεται ότι έχουν ατέλειες στο κόψιμο του ξύλου. Η ροδέλα θα πρέπει να είναι τεράστεια για να φτιάξει μια γωνία 3μοιρών και. Πού μπορεί να βρει κανείς τόσο φαρδιές ροδέλες που ταιριάζουν στην διάμετρο της βίδας?
Γενικά θα προτιμούσα να αποφύγω την ξυλουργική, αλλά έστω, είμαι πλέον ανοιχτή σε όλα, αν είναι να μην χτυπήσουν τα παπαγαλάκια μου.
 
@Tony Forpus Το ξέρω, γιαυτό κι εκπλησσομαι που χρησιμοποιούν τόσο χοντρές βίδες! Αλλά ποιος έχει κλαδιά με μεγαλύτερη αναλογία μεταξύ διαμέτρου βίδας και κορμου? Γιατί πες πάει στο καλό, να βρω πριονάκι να ισώσω τις λοξές τομές. Αλλά την τρύπα για την βίδα πώς την μικραίνω?
 
Τελευταία φορά που ασχολήθηκα με την ξυλουργική ήμουν 7 χρονών, κατέληξα στο χειρουργείο και το μάτι μου είναι τελείως ηλίθιο από τότε, ποιος θα μου τόλεγε ότι ένα παπαγαλάκι θα με έστλνε στην ψυχοθεραπεία.
Μα είναι δυνατόν να έχω μόνο εγώ αυτό το πρόβλημα? Εϊναι επειδή τα κάγκελα του κλουβιού είναι οριζόντια?
[automerge]1624901099[/automerge]
@Tony Forpus υποθέτω με ξύλα που βρίσκει κανείς έξω στο δάσος εννοείς? Ή μήπως υπάρχουν τέτοια με ανώμαλη επιφάνεια σε καταστηματα τύπου leeroy και τέτοια?
 
@Nausicaa να σου πω την αλήθεια δεν έχω ψάξει μάρκες, με βοήθησαν γνωστοί πηγαίνοντας σε καλά pet shop στο εξωτερικό,φημίζονται δηλαδή για την ποιότητα τους.Βρήκα αυτό:https://aquariumstoredepot.com/blogs/news/best-bird-perches ίσως βοηθήσει. Έχεις δίκιο σε όλα όσα μας έγραψες. Είναι δύσκολο να βρεις πολλά πράγματα, οι περισσότεροι πιστεύω αντιμετωπίζουμε πρόβλημα και καταλήγουμε είτε στο να φτιάχνουμε είτε στο να μένουμε με 5-6 πατηθρες «καλές»
 
Οι πατηθρες που εχω παρει ειναι απο φυσικό ξυλο με ολα τα απαραίτητα που πιανει στα καγκελα ειτε καθετα ειτε οριζόντια. Δεν ειναι κατι σπανιο τα εχω δει και σε πετσοπ Θεσσαλονίκη και σε επαρχία.

z7NJpMm.webp
 
Οι πατηθρες που εχω παρει ειναι απο φυσικό ξυλο με ολα τα απαραίτητα που πιανει στα καγκελα ειτε καθετα ειτε οριζόντια. Δεν ειναι κατι σπανιο τα εχω δει και σε πετσοπ Θεσσαλονίκη και σε επαρχία.
Για ποιο λόγο αγοράζετε; Μπορείτε να φτιάξετε πάρα πολύ εύκολα αν έχετε ένα λείο μαχαίρι, ένα ψαλίδι για φυτά/κλαδιά ή ένα μικρό πριονακι. Να μην σας πω πως με ένα απλό πολυεργαλειο μπορείτε να φτιάξετε άνετα και σχετικά ξεκούραστα ξεκούραστα.
[automerge]1624902577[/automerge]
Αν επιτρέπεται πόσο το αγοράσατε;
[automerge]1624903547[/automerge]
IMG_20210628_205724_copy_1024x2276.webp
IMG_20210628_205803_copy_1024x461.jpgIMG_20210628_205810_copy_1024x461.jpgIMG_20210628_205745_copy_1024x461.jpg
IMG_20210628_205836_copy_1024x2276.webp
 
@Geokilkis κάποιοι δεν ξέρουν πώς να φτιάξουν γι'αυτό αγοράζουν... Συνήθως κάνουν 2-3 ευρώ τα 20 εκατοστά και 4-5 ευρώ τα 30 εκατοστά.
 
Λοιπόν λόγω έλλειψης χρόνου αρχικά είχα αγοράσει αυτές που γράφουν aviazoom και πραγματικά το μετάνιωσα γιατί φαγωνονται (χαλαρώνουν εννοώ) εκεί στο πλέγμα και κουνιούνται αρκετά.
Μετά πήρα αυτή τη βέργα την οποία την έκοψα στο πλάτος του κλουβιου (55εκατοστα) και στη μέση έκανα ένα αυλάκι ώστε να μπορεί να πιασει-σφιξει στο πλέγμα με εξαιρετική σταθερότητα και την υπόλοιπη την έκανα κούνια. Είχα και την ιδέα να βρω καλάμι το οποίο λεπταίνει στο άκρο και τα budgie μου το αγαπούν πολύ και κάθονται πολύ συχνά.
Για το μικρό κλουβί όμως είχα κόψει κλαδιά ακακίας και τα έφτιαξα όπως η βέργα μόνο που αυτά έχουν και τη φυσική κλίση του κλαδιού και μπορώ να πω πως είναι πολύ πιο γερά από όλα..
 
@Nausicaa

Στα Leeroy δεν θα βρεις με ανωμαλη επιφανεια,αλλα ομοιομορφη καβιλια.
Αυτο που κανουν πολλοι ειναι να παιρνουν καβιλια και να δημιουργουν με ενα γυαλοχαρτο αυξομειώσεις στην διάμετρο της,οποτε πετυχαίνουν το ζητουμενο.

Μηπως ομως το γεγονος οτι σου ανοιγει το ξυλο στην βίδα ωφελείται στον τροπο καθαρισμου?
 
@Tony Forpus Θα το δοκιμάσω αν δεν βρω τίποτα της προκοπής. Αλλά όχι, δεν έχει σχέση με τον καθαρισμό, η ρωγμή σχηματίστηκε την δεύτερη μέρα και δεν έπλενα τα ξύλα μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες, απλά αφαιρούσα λεκέδες με υγρό χαρτί και το ψέκαζα με μηλόξιδο αν ήταν πολύ βρωμικο. Μάλιστα είχα ρωτήσει εδώ περί καθαρισμού και νομίζω εσύ είχες απαντήσει 🙏. Την έκανα χειρότερη σπρώχνοντας την βίδα μέσα με κλειδί και μετά ανέλαβε η Ίριδα - αν εξέχει κάποιο ξυλαράκι του επιτίθεται, μέρχι που το έσκαψε τόσο πολύ που πλέον είναι βάρκα.
@Geokilkis Έλλειψη χρόνου και γνώσεων. Οι τιμές δεν είναι τρελές, για μπατζι και άλλα μικρά πουλιά τουλ, οπότε ναι, από το να τα δηλητηριασω με λαθος ξύλο...
@sarpijk Ωραίο και γερό δείχνει αυτό το κλαδί, μήπως θυμασαι μαρκα?
@christina07 Κατάλαβα... Ευχαριστω για το λινκ θα το τσεκάρω, κάτι μπορεί να στέλνουν Ελλάδα.
 
Εναλλακτικα υπαρχουν και στηριγματα σε διαφορες διαμετρους


Επισης ενδιαφερον παρουσιαζουν και οι πατηθρες της ferplast

 
γιαυτό κι εκπλησσομαι που χρησιμοποιούν τόσο χοντρές βίδες
Δυστυχώς τέτοιου τύπου βίδες δεν υπάρχουν πιο μικρές.
Να κάνω κ εγώ μια ερώτηση για πατηθρες αφού πιάσατε το θέμα.
Για χειροποίητες κάπου διάβασα πως πρέπει να βγαίνει ο φλοιός γιατι έχει βακτήρια και μικρόβια από κάτω. Αλλά άμα μείνει αυτούσιο το ξύλο είναι πολύ λείο, και διάβασα κάπου αλλού πως αυτό δεν κάνει καλό για τα πόδια των πουλιών. Και βλέπω πως στα πετ τα πουλάνε με τον φλοιό. Δεν ξέρω εγώ μπερδεύτηκα. Ποια είναι η άποψη σας?
 
Back
Top