Ασθένειες Ψείρες πρόληψη-αντιμετώπιση

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Ariadnh
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Ariadnh

PB Known Member
Εγγραφή
1 Απρ 2014
Μηνύματα
3.046
Πόλη
Κύπρος
Ο ξαδελφος μου κατα την διαρκεια της αναπαραγωγης καναρινιων ηρθε αντιμετωπος με την ψειρα. Ψειρα ολο των χρωματων. Μαυρες, ασπρες, κοκκινες. Προσπαθησαμε με πολλους τροπους, φαρμακα να τις σκοτωσουμε. Τα καναρινια βρισκονταν σε εξωτερικο χωρο, σε ζευγαρωστρες και σε κλουβες. Οι ψειρες ηταν παντου. Σε σημεια που ουτε θα περνουσε απο το μυαλο μας. Τοιχους, ταιστρες, ποτιστρες, σχαρες. Παντου. Οπου εβρισκαν λιγο χωρο τρυπωναν. Ανοιγω το θεμα με σκοπο να αναφερουμε φαρμακα, φυσικα προιοντα ή οτιδηποτε χρησιμοποιησαμε για να αντιμετωπισουμε την ψειρα. Ποια ειχαν αποτελεσματα και ποια οχι.

Δεν ειχαν αποτελεσμα:
Biokill sray
exal - s σκονη
Men for san πουδρα
MAX BIOCIDE ΠΟΥΔΡΑ
BEAPHAR ΑΝΤΙΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΣΠΡΕΥ150ml
Σκονη σκορδου

Περιμενω να μου πει και τα φαρμακα που χρησιμοποιησαμε στους τοιχους και θα τα αναφερω πιο κατω.
 
Το θεμα ανοιχτηκε για να γραψουμε τις συσκευασίες που χρησιμοποιησαμε για τις ψειρες και πετυχαν ή απέτυχαν ετσι ωστε να διαβαστεί στο μέλλον απο αλλα μέλη :D. Δηλαδη να υπάρχουν μαζεμένες οι πληροφορίες για ευκολία.
 
Να αναφερω συνοπτικα σε κοκκινη ψειρα που ειχα πως την αντιμετωπισα.
* Δεν ξερω ποιο απο ολα εκανε δουλεια ή αν εκαναν ολα.

Ολος ο εξοπλισμος μια φορα την εβδομαδα μουλιασμα σε νερο με χλωρινη και ξυδι και μετα φυσικα τριψιμο και στεγνωμα.
Μετα το στεγνωμα ψεκασμα με διαλυμα Taktik και ξανα στεγνωμα.
Αρχικα pinex spot on σε καθε πουλι. 2 εφαρμογες μετα, αλλαξα και εβαζα μια σταγονα frontline (ανα 15 μερες αν θυμαμαι καλα x.x).
Μετα την πρωτη εβδομαδα ολικων απολυμανσεων και αντιπαρασιτικων, τα πουλια μετακομισαν και ολος ο χωρος και εξοπλισμος και τοιχοι πλυθηκαν με χλωρινη και dettol 3 φορες (μου βγηκαν τα χερια) και μετα ψεκαστηκαν 2 φορες με διαλυμα taktik αραιωμενο για χωρους (πιο ισχυρο απο το διαλυμα για εξοπλισμο) και φυσικα μπριζες κτλ ψεκαστηκαν επισης (αφου εκλεισα το ρευμα) με κατσαριδοκτονο και μετα με taktik επισης.

Δραμα. Αλλα σωθηκα.
 
εβαζα μια σταγονα frontline (ανα 15 μερες αν θυμαμαι καλα x.x).
Δεκαπέντε μέρες δεν είναι πολύ πυκνά;
Η χρήση του στα σκυλιά έχει δράση 30 μέρες αναλογικά δεν θα είναι το ίδιο και στα πουλιά;
 
Δεκαπέντε μέρες δεν είναι πολύ πυκνά;
Η χρήση του στα σκυλιά έχει δράση 30 μέρες αναλογικά δεν θα είναι το ίδιο και στα πουλιά;
Μπορει να κανω και λαθος, θα ανατρεξω στο θεμα και ισως θυμηθω τι ακριβως ειχα κανει..
 
Μπορει να κανω και λαθος, θα ανατρεξω στο θεμα και ισως θυμηθω τι ακριβως ειχα κανει..
Με μια γρηγορη ματια δεν βρηκα καπου να λεω ποτε εκανα 2η επαναληψη. Ελπιζω να ηταν παραπανω απο 15 μερες!
 
Ελπιζω να ηταν παραπανω απο 15 μερες!
Εντάξει αφού έζησαν! 😛

Και εγώ πριν πολλά χρόνια είχα αντιμετωπίσει στην εκτροφή μου κόκκινη ψείρα εν μέσω αναπαραγωγής περιόδου. Έχω γράψει σε αρκετά θέματα πως το αντιμετώπισα, αλλά ας το γράψω και εδώ.
Πήρα 2ο καθαρό εξοπλισμό (κλουβιά, πατήθρες, ποτίστρες, ταίστρες), πλυμμένο και ψεκασμένο με Chevitren και ARDAP (ο ψεκασμός του εξοπλισμού πρέπει να γίνει μια μέρα πριν μπουν τα πουλιά μέσα, και φυσικά ταίστρες-ποτίστρες απλά πλένονται με νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Δεν ψεκάζονται και αυτές με ARDAP). Μόλις όλα τα μικρά βγήκαν από τις φωλιές τους, έπιασα ένα ένα πουλάκι, τα ψέκασα (τα έκανα μπάνιο) με Chevitren και τα έβαλα στα καθαρά κλουβιά, με τον καθαρό και καινούργιο εξοπλισμό σε άλλο μέρος! Και φυσικά με καθαρή και καινούργια τροφή γιατί μπορεί οι ψείρες να μεταφερθούν μέσω της τροφής στον νέο χώρο και να γίνει μια τρύπα στο νερό. Όλο τον υπόλοιπο εξοπλισμό και τον χώρο, κάθε γωνία και σχισμή, τα ψέκασα όλα με Ardap. Μετά από 1-2 μέρες τα πουλιά μπορούν να επιστραφούν στο καθαρό και χωρίς ψείρα περιβάλλον, αφού πρώτα γίνει φυσικά το τεστ της κόκκινης ψείρας. Εγώ προσωπικά έτσι τις ξεφορτώθηκα τις σιχαμένες!

Όσο για την μαύρη δεν είχα και δε θα ήθελα ποτέ να έχω, αλλά πιστεύω πως το Pinex και το Chevitren, θα κάνουν τη δουλειά τους. Αρκεί να γίνεται συχνά ψέκασμα, και η μαύρη ψείρα θα πεθάνει. Διορθώστε με αν κάνω λάθος. :)
 
Ψάχνοντας Cevitren σε πιο undercover μαγαζιά (επειδή σε όλα τα γνωστά είναι σε έλλειψη), μου είπαν πως cevitren τέλος. Δεν κατάλαβα να σας πω την αλήθεια αν σταμάτησε να το βγάζει η εταιρία ή απλά σταμάτησε να εισάγεται στην Ελλάδα, πάντως οι προμηθευτές δεν το φέρνουν στα μαγαζιά πλέον. Τώρα με κάθε επιφύλαξη αυτά, διότι δεν μπορώ να ξέρω τι ισχύει ακριβώς.

Μιλώντας με κάποιους φίλους εκτροφείς που ήξερα ότι χρησιμοποιούσαν Cevitren για πρόληψη, μου είπαν ότι πλέον χρησιμοποιούν το Finect που είναι ό,τι πιο κοντινό (ως προς την ευκολία χρήσης) με το Cevitren. Κατά τα άλλα είναι νομίζω πιο δραστικό και μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση.

Ψεκάζεται όπως είναι (χωρίς αραίωση δηλαδή) σε κλουβιά αλλά και πάνω στα πουλιά, αφού βγάλουμε μόνο τα νερά και τις τροφές. Κάθε 20 μέρες για πρόληψη και κάθε βδομάδα αν υπάρχει ήδη προσβολή της εκτροφής.
Μειονέκτημά του η τιμή που είναι γύρω στα 25 € η συσκευασία του 1 L. Αν διαλυόταν στο νερό θα συνέφερε, ωστόσο έτσι αδιάλυτο δεν είναι συμφέρον για κάποιον απλό χομπίστα με 3-4 ζευγάρια.

Τεσπα, εγώ το πήρα, δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιήσω αυτό ή θα βάλω effipro.

http://www.awbirds.co.uk/birdy-finect-1ltr-keeps-birds-and-pigeons-free-of-mites-1203-p.asp
 
Μειονέκτημά του η τιμή που είναι γύρω στα 25 € η συσκευασία του 1 L. Αν διαλυόταν στο νερό θα συνέφερε, ωστόσο έτσι αδιάλυτο δεν είναι συμφέρον για κάποιον απλό χομπίστα με 3-4 ζευγάρια.
Μας βλέπω πάλι να το αγοράζουμε πολλοί μαζί και να το μοιραζόμαστε! Φαρμακείο καλέ τόσο ακριβό! Αλλά μόλις τελειώσει το Chevitren θα το αγοράσω! Σ ευχαριστούμε πολύ πολύ! :D
 
Μας βλέπω πάλι να το αγοράζουμε πολλοί μαζί και να το μοιραζόμαστε! Φαρμακείο καλέ τόσο ακριβό! Αλλά μόλις τελειώσει το Chevitren θα το αγοράσω! Σ ευχαριστούμε πολύ πολύ! :D

Μα το θέμα είναι πως ούτε να το μοιραστείς συμφέρει. Σκέψου ότι εγώ που έχω 4 ζευγάρια και έκανα κάθε μήνα πουλιά + κλουβιά + τις ραφιέρες που τα έχω με cevitren, ξόδευα 500 ml νερό (με 20ml cevitren μέσα). Αν τώρα πάω να ψεκάσω με το finect που είναι έτοιμο διάλυμα, φτάνει οριακά για δύο ψεκασμούς. Δηλαδή κάθε δεύτερο μήνα χρειάζεται να παίρνω άλλο.

Θέλω να πω ότι στην καλύτερη άντε να το πάρουν 2 άτομα μαζί και να κάνουν από έναν ψεκασμό ο καθένας. Τον άλλο μήνα θα πρέπει να ξαναπάρουν.
 
Η έλλειψη στο chevitren είναι εδώ και καιρό. Κάτι μου είχε εξηγήσει κάποιος ότι δεν εισάγεται πλέον για κάποιους λόγους που δεν θυμάμαι καλά. Το finect καλό αλλά τσιμπάει η τιμή.
 
Ξέχασα να πω ότι στη συζήτηση που είχα για τα παρασιτοκτόνα, ένας εκ των παρευρισκομένων ισχυρίστηκε ότι δε χρησιμοποιεί effipro/frontline γιατί λέει ότι έχει παρατηρήσει πως τα πουλιά ελαττώνουν το κελάηδημα, τα θηλυκά δεν ταϊζουν κτλ λόγω του ότι είναι τοξικό. Δεν ξέρω εάν κάποιος άλλος έχει παρατηρήσει κάτι αντίστοιχο.

Οπότε το αναφέρω μιας και ειπώθηκε αλλά προσωπικά το βρίσκω κάπως αστείο. Δε νομίζω ότι ισχύει, ειδικά αν προσέξουμε να αποφύγουμε την υπερδοσολογία.
 
Τα effipro frontline είναι ισχυρά και θέλουν προσοχή. Τώρα για το αν ισχύουν αυτά που είπε ο φίλος σου δεν έχω άποψη τεκμηριωμένη αλλά πιστεύω ότι έτσι κι αλλιώς στην αναπαραγωγή κόβουνε το κελάηδημα συνήθως τα αρσενικά. Στα θηλυκά θα βάλεις σταγόνα effipro πριν τα ενώσεις με τα αρσενικά οπότε όταν θα έρθει η ώρα να ταίσει θα το κάνει. Δεν παρεμβαίνεις όταν είναι μαζί για ψεκάσματα κτλ. Τα έχεις ήδη κάνει.
 
Δεν εχω βαλει ακομη τα καναρίνια για αναπαραγωγή.. Λογο του κρυου. Εχω παραγγείλει απο Αυστραλία το avian για τις ψειρες. Κανει για τον χώρο, τα πουλια και το κλουβι. Σημερα ηρθε Κυπρο. Θα το χρησιμοποιήσω για πρόληψη αλλα θα το δώσω και στον ξαδελφο μου που χρονια βασανιζεται με ψειρες να το δοκιμάσουμε. Το εχετε ακούσει; Χρησιμοποιησει; Μου το συστησε ενα εμπιστο μελος του φορουμ.
 
Αν εχει τοση σημασία να πω ποιος ενταξει. Ο Γιαννης που ασχολείται με τα gouldian... Δεν ξερω πως τον κανουμε tag.
 
Back
Top