Περιβάλλον 20η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα του Σπουργίτη

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Sissy
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Sissy

PB Senior Member
Εγγραφή
28 Απρ 2006
Μηνύματα
8.063
Πόλη
Βουλιαγμένη
Η 20η Μαρτίου κηρύχτηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Σπουργίτη, με πρωτοβουλία της Ινδικής Nature Forever Society σε συνεργασία με οργανισμούς για την προστασία της φύσης απ’ όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα πρωτοστατεί η Ορνιθολογική Εταιρία. Σκοπός αυτής της ενέργειας είναι να στραφεί η προσοχή του κοινού στην ανησυχητική μείωση των αριθμών του πιο κοινού είδους πουλιού. Πράγματι, οι αριθμοί αυτού του συμπαθέστατου πουλιού, με το οποίο μοιραζόμαστε τον ίδιο βιότοπο, μειώνονται γρήγορα. Και αφού ο σπουργίτης είναι δείκτης της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντός μας – αστικό και αγροτικό-, σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών μεταξύ των οποίων και του κύριου Frank Vargas, Επιστημονικού Συντονιστή του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, η φροντίδα του αστικού μας περιβάλλοντος με δεντροφυτέψεις, δημιουργία πάρκων στις γειτονιές, καθώς και καταλλήλων χώρων φωλιάσματος για το σπουργίτη, ενδέχεται να αποτελούν πιθανές λύσεις για να αναχαιτιστεί η εξαφάνιση του πολύτιμου αυτού συγκάτοικού μας, που ουσιαστικά αποτελεί σταγόνες φύσης μέσα στα απάνθρωπα τσιμεντένια πολεοδομικά συγκροτήματα, όπου η ζωή υποβαθμίζεται συνεχώς.

Η κήρυξη της ημέρας αυτής μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και τα δεδομένα κοινά είδη που συζούν μαζί μας, δεν είναι πλέον σίγουρο ότι θα μας τιμούν και στο κοντινό μέλλον με την παρουσία τους. Και δυστυχώς, προσέχοντας καλύτερα το αστικό μας περιβάλλον, θα δούμε ότι ο θορυβώδης αυτός γείτονας που μέχρι πρότινος αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της πόλης, του χωριού και της αγροικίας, μειώνεται πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Στην Αγγλία έχει μειωθεί μέσα σε λίγες δεκαετίες κατά 50%. Στο Λονδίνο μάλιστα η μείωση υπερβαίνει το 70% για τα τελευταία 40 χρόνια, η δε κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ. Ρίτσαρντ ΄Ινγκερ αφού ολοκληρώθηκε πρόσφατα πολυετής σχετική έρευνά τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι στην Ευρώπη από το 1980 έως το 2009 τα σπουργίτια παρουσιάζουν μείωση κατά 147 εκ άτομα, ή 62% του συνολικού τους πληθυσμού. Αυτό συνδέεται ευθέως με την υποβάθμιση του περιβάλλοντος το οποίο μοιραζόμαστε, επομένως αποτελεί δείκτη της επιδείνωση της ποιότητας της ζωής μας. Έτσι, το να δράσουμε για την βελτίωση της κατάστασης των πληθυσμών του σπουργίτη στην πόλη μας, είναι ένας τρόπος και για την βελτίωση της δικής μας ζωής, μετατρέποντας το αστικό μας περιβάλλον σε πιο ανθρώπινο.Είναι γνωστή η ευπροσάρμοστη φύση του σπουργίτη που ζει κυρίως κοντά μας και σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Έτσι είναι πολύ ανησυχητικό που και στη χώρα μας χάνονται αυτοί οι κεφάτοι λιλιπούτειοι συγκάτοικοί μας.

Στην Ελλάδα απαντούν τα εξής είδη σπουργίτη:

1)Σπιτοσπουργίτης (Passer domesticus)

1.webp

Σπιτοσπουργίτης(Passer domesticus), φωτοφραφία Άρης Χρηστίδης Ίσως το πιο ανθρωπόφιλο είδος πουλιού. Συναντάται όπου και ο άνθρωπος: σε πόλεις, χωριά, αγροικίες και φωλιάζει κάτω από κεραμοσκεπές, σε τρύπες τοίχων παλιών κτηρίων, αλλά και στα πιο απίθανα μέρη λ.χ. σε κοιλότητες στύλων φωτισμού, σηματοδότες της τροχαίας κλπ.

2)Δεντροσπουργίτης (Passer montanus)

2.webp

Δεντροσπουργίτης (Passer montanus), φωτογρ. Άρης Χρηστίδης
Προτιμάει τις αγροτικές περιοχές και φωλιάζει κυρίως σε κοιλότητες δέντρων.

1)Χωραφοσπουργίτης (Passer hispaniolensis)

3.webp

Χωραφοσπουργίτης (Passer hispaniolensis), φωτογραφία Άρης Χρηστίδης

O μόνος μεταναστευτικός σπουργίτης της Ελλάδας. Φωλιάζει σε μεγάλες θορυβώδεις αποικίες σε δέντρα, ενώ βρίσκεται σε ορισμένα μόνο μέρη και όχι σε ολόκληρη τη χώρα.

2)Πετροσπουργίτης (Petronia petronia)

4.webp

Πετροσπουργίτης (Petronia petronia) φωτογραφία Οδυσσέας Τσιμούλης

Μοιάζει με θηλυκό Σπιτοσπουργίτη αλλά είναι πιο σωματώδης και έχει ένα φαρδύ κιτρινωπό χρωματισμό στην βάση του λαιμού. Είναι αρκετά σπανιότερος από τα προηγούμενα 3 είδη, και ζει σε βραχώδεις περιοχές ακόμη και περισσότερο από 2,5 χιλιάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Συνηθέστερα προτιμάει τα χαμηλότερα υψόμετρα όπου απαντάται και σε χαλάσματα κτηρίων, καθώς και σε χωριά. Ξεχειμωνιάζει σε ανοιχτά καλλιεργημένα χωράφια, συχνά μαζί με Σπιτοσπουργίτες.

πηγή
 
Το ότι υπήρχαν τόσα είδη σπουργίτη δεν το ήξερα...
Νόμιζα πως ήταν ένα... Ο κλασικός αλητάκος που όλοι γνωρίζουμε στις; Πόλεις μας.
και εγώ ακριβώς το ίδιο :D
 
Αν σ' αρέσει να τα "χαζεύεις" βλέπεις αρκετές διαφορές μεταξύ τους στην εμφάνιση.
 
Ε αφού ήταν η μέρα τους δεν πρέπει να τους βάλουμε καμία ταίστρα να το γιορτάσουν και αυτά; :)...

Με δυσκολία διακρίνονται στη δική μου...
tinypic-no-longer-available.jpg


, ας θυμηθούμε κι ένα παλιότερο θέμα μου
:D Άντε να δω θα βρείτε... Το σπουργίτι;
Στολη παραλλαγης
 

Σχετικά θέματα

Back
Top