Φροντίδα 5 λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπονται οι παπαγάλοι

Οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους τόσοι πολλοί παπαγάλοι εγκαταλείπονται, καταλήγουν σε καταφύγια ή τους γίνεται ευθανασία;

Οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι εγκατάλειψης παπαγάλων​

Σύμφωνα με την οργάνωση Avian Welfare Coalition, οι παπαγάλοι και άλλα εξωτικά πτηνά είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα ζώων που εκτρέφονται ως κατοικίδια ζώα και αποτελούν το μεγαλύτερο πληθυσμό της άγριας ζωής σε αιχμαλωσία στις ΗΠΑ. Με αυτά τα ποσοστά, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότερα πουλιά εγκαταλείπονται ως ανεπιθύμητα ζώα συντροφιάς.

Δυστυχώς, λίγα καταφύγια ζώων διαθέτουν εγκαταστάσεις για τη στέγαση παπαγάλων και τα περισσότερα αρνούνται να κρατήσουν τα ανεπιθύμητα πουλιά. Ως εκ τούτου, πολλοί παπαγάλοι οδηγούνται στην ευθανασία επειδή δεν υπάρχει χώρος να τους φιλοξενήσει.

Αυτοί είναι οι 5 πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν ανεπιθύμητα πουλιά:

1. Οι παπαγάλοι που αγοράζονται σε μια παρόρμηση​

Πολλοί άνθρωποι βλέπουν ένα παιχνιδιάρικο παπαγάλο στις βιτρίνες και νομίζουν ότι απλά μπορούν να τον αποκτήσουν, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι συνεπάγεται η ιδιοκτησία ενός παπαγάλου. Ακόμη, λανθασμένα πιστεύουν ότι τα πουλιά απαιτούν λιγότερη φροντίδα από έναν σκύλο ή μια γάτα, επειδή δεν είναι υποχρεωμένοι να τα βγάζουν βόλτα και δεν καταλαμβάνουν τόσο πολύ χώρο.

Μόλις όμως πάρουν το πτηνό στο σπίτι και δουν ότι είναι πολύ βρώμικο, μερικά από αυτά φωνάζουν πολύ δυνατά και χρειάζονται κάθε μέρα πολύ χρόνο εκτός του κλουβιού, μένουν έκπληκτοι.

Εφόσον δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των ιδιοκτητών τους, πολλά πουλιά στη συνέχεια εγκαταλείπονται σε καταφύγια ή ακόμη χειρότερα, αφήνονται απεριποίητα στα κλουβιά τους με λίγη ή και καθόλου φροντίδα.

2. Η άγνοια σχετικά με τη συνήθη συμπεριφορά των πτηνών​

Οι ιδιοκτήτες των παπαγάλων έχουν άγνοια σχετικά με τη συνήθη συμπεριφορά των πτηνών τους. Τα άγρια πτηνά ουρλιάζουν για να επικοινωνούν. Τα σμήνη των παπαγάλων κρώζουν δυνατότερα συνήθως την αυγή και το σούρουπο, κατά τη διάρκεια του φαγητού, ενώ φλερτάρουν και όταν κατασκευάζουν τις φωλιές τους.

Δυστυχώς, η αυγή και το σούρουπο δεν είναι οι ιδανικές ώρες για να φωνάζουν τα κατοικίδια πουλιά μας στα σπίτια μας και δυστυχώς, οι ιδιοκτήτες των πτηνών συχνά ακούσια θετικά ενισχύουν αυτήν τη συμπεριφορά, όταν τρέχουν αμέσως προς το κλουβί του για να το επιπλήξουν. Το πουλί ερμηνεύει την επίπληξη απλά ως την προσοχή από τον ιδιοκτήτη του και ως εκ τούτου, είναι πιθανό το πουλί να συνεχίσει να κράζει για να τραβήξει περισσότερο την προσοχή μας.

Οι κραυγές, δεν είναι το μόνο στοιχείο συμπεριφοράς που πολλοί ιδιοκτήτες παπαγάλων δεν καταλαβαίνουν. Δεδομένου ότι τα πουλιά δεν έχουν τα χέρια με τα οποία να πιάνουν, φυσιολογικά χρησιμοποιούν συνήθως τα ράμφη τους ως εξαρτήματα βοήθειας στην αναρρίχηση ή και βέβαια ως εργαλεία για να φάνε.

Συχνά, όταν ένα πουλί πλησιάζει ένα άτομο με το ράμφος του, δεν είναι μια επιθετική ενέργεια αλλά για να βοηθηθεί στην κίνησή του. Όμως, οι άνθρωποι παρανοούν τη συμπεριφορά αυτή και νομίζουν ότι το πουλί επιτίθεται και προσπαθεί να τους δαγκώσει.

Τέλος, πολλοί άνθρωποι περιμένουν ένα νεαρό πτηνό να είναι τόσο υπάκουο όσο κάποια κουτάβια. Στην πραγματικότητα, οι παπαγάλοι είναι εξαιρετικά έξυπνοι και ανεξάρτητοι και δεν μπορούν να είναι υποτακτικοί όσο τα νεαρά σκυλιά. Έτσι, εάν θέλετε ένα συμβατικό υπάκουο κατοικίδιο ζώο, να πάρετε ένα σκυλί και όχι έναν παπαγάλο.

Δείτε περισσότερα για τη συμπεριφορά των παπαγάλων.

3. Η άγνοια των σημαδιών της σεξουαλικής ωρίμανσης των πουλιών​

Οι ιδιοκτήτες των παπαγάλων δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια της εφηβείας στα πουλιά τους και της σεξουαλικής ωρίμανσης και ματαίωσης (για τα μοναχικά). Οι άγριοι παπαγάλοι είναι πολύ κοινωνικά ζώα, που ζουν σε σμήνη εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων. Οι περισσότεροι όμως παπαγάλοι ως κατοικίδια ζώα, έχουν μικρή έως καθόλου επαφή με άλλα πτηνά και βλέπουν τους ανθρώπους - φροντιστές τους ως κοπάδι και φίλους - συμπαίκτες.

Αυτή η σχέση μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά μέχρι ο παπαγάλος φτάσει τη σεξουαλική ωριμότητα (περίπου 5-8 ετών, για τους περισσότερους μεσαίου και μεγάλου μεγέθους παπαγάλοι), ενώ στην συνέχεια, βλέπει αυτούς ως σεξουαλικό σύντροφο.

Το πουλί μπορεί στη συνέχεια να γίνει πολύ προστατευτικό με το εν λόγω άτομο, να επιτίθεται στα άλλα άτομα του σπιτιού που αλληλεπιδρούν με το αντικείμενο της αγάπης τους ή μπορεί να κρώζουν συνέχεια ή να μαδάνε τα φτερά τους, να πληγιάζουν το δέρμα τους, κάτω από ένα συναίσθημα σεξουαλικής απογοήτευσης.

Λόγω αυτών των ανεπιθύμητων συμπεριφορών, η σεξουαλική ωριμότητα είναι συχνά ο χρόνος κατά τον οποίο πολλοί παπαγάλοι δίνονται στα καταφύγια.


4. Η προθυμία για έξοδα κατά την αγορά και όχι για την κτηνιατρική φροντίδα​

Οι ιδιοκτήτες των παπαγάλων, είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν για την αγορά των πουλιών αλλά όχι και για την κτηνιατρική τους φροντίδα. Οι νέοι ιδιοκτήτες πουλιών συνδέουν τις δαπάνες για την ιδιοκτησία ενός πουλιού μόνο με το κόστος της αγοράς του χωρίς να παίρνουν υπ' όψιν τους το κόστος της προληπτικής ιατρικής περίθαλψης. Έτσι, συχνά εκπλήσσονται όταν τα κατοικίδια ζώα τους αρρωσταίνουν και χρειάζονται επείγουσα κτηνιατρική αγωγή.

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα πουλί ως κατοικίδιο ζώο, σκεφτείτε αν θα μπορείτε να καλύψετε την ιατρική του περίθαλψη, ειδικά αν σκέφτεστε για τη αγορά μεγαλύτερου παπαγάλου που θα μπορούσε να ζήσει για πολλές δεκαετίες.

5. Η συνειδητοποίηση του χρόνου που μπορεί να ζήσει ο παπαγάλος τους​

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν συνειδητοποιούν πόσον καιρό μπορεί να ζήσει ο παπαγάλος τους! Δεν αναλογίζονται τι θα συμβεί με τα πουλιά τους, εάν τα πουλιά τους ζήσουν περισσότερο από εκείνους. Οι μεγάλοι παπαγάλοι μπορούν να ζήσουν περισσότερο από 50 χρόνια σε αιχμαλωσία και ορισμένα μικρότερα είδη μπορούν να ζήσουν γύρω από την δεκαετία των 30 χρόνων τους.

Δυστυχώς, πολλοί γονείς κουράζονται με τα πτηνά συντροφιάς των παιδιών τους, όταν αυτά αφήνουν το σπίτι για να πάνε στο κολέγιο και πολλοί ηλικιωμένοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα πουλιά τους, όταν οι ίδιοι δεν είναι πλέον σε θέση να τα φροντίζουν.

Οι συγγενείς των περισσότερων ιδιοκτητών πτηνών δεν θέλουν να είναι υπεύθυνοι για αυτά τα κατοικίδια, όταν τα μέλη της οικογένειάς τους εγκαταλείψουν τον κόσμο.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συχνά οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων παπαγάλων σε καταφύγια για να ζήσουν τη ζωή τους ή να τους γίνει ευθανασία, αν δεν υιοθετηθούν. Έτσι, εάν θέλετε να κάνετε κατοικίδιο έναν παπαγάλο, πρέπει να σκεφθείτε μακροπρόθεσμα.

Τι μπορούμε να κάνουμε με όλα αυτά τα ανεπιθύμητα πουλιά;​

Κατ' αρχήν, ενδιαφερθείτε να υιοθετήσετε έναν παπαγάλο, αντί να αγοράσετε κάποιο νέο κατοικίδιο. Τα καταφύγια διάσωσης (και όχι μόνο τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και οι εκτροφείς) είναι τα ιδανικά σημεία για να βρείτε τα καλύτερα πτηνά συντροφιάς.

Δεύτερον, οι ιδιοκτήτες παπαγάλων θα πρέπει να προγραμματίσουν για την μελλοντική υγειονομική περίθαλψη των πτηνών τους. Όλοι οι ιδιοκτήτες πτηνών θα πρέπει σε ετήσια βάση να βάζουν στην άκρη κάποια χρήματα για την κάλυψη της κτηνιατρικής τους φροντίδας, ιδιαίτερα κάποιων επειγόντων περιστατικών και θα πρέπει να συνάψετε ασφαλιστικό συμβόλαιο για την ασφάλεια κατοικίδιων ζώων για να βοηθηθείτε στην κάλυψη μέρους των δαπανών.

Τρίτον, οι ιδιοκτήτες παπαγάλων, θα πρέπει να θυμηθείτε να συμπεριλάβετε τα πουλιά σας στη διαθήκη σας. Όλοι προγραμματίζουμε για το τι θα συμβεί στην περιουσία μας αν πεθάνουμε ή σε περίπτωση αναπηρίας. Γιατί δεν θα πρέπει να προγραμματίσουμε για ένα από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μας - τα αγαπημένα κατοικίδιά μας;

Τέταρτον, ιδιοκτήτες παπαγάλων με εμπειρία και γνώσεις, μπορούν να εκπαιδεύσουν τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες των πτηνών. Ποιος είναι αρμοδιότερος από αυτούς να πληροφορήσει όσους θέλουν να αποκτήσουν έναν παπαγάλο, τόσο για τις καλές όσο και τις κακές πλευρές του αλλά και να τους συμβουλεύσει πριν την απόκτησή του;

Τέλος, οι άνθρωποι που δεν θέλουν να φιλοξενούν ένα δικό τους πουλί αλλά που εξακολουθούν να θέλουν να βοηθήσουν τους ανεπιθύμητους παπαγάλους, μπορούν να κάνουν μια δωρεά σε ένα αναγνωρισμένο καταφύγιο παπαγάλων ή οργάνωση διάσωσης, για να βοηθήσουν στη φροντίδα των εγκαταλελειμμένων πτηνών.

Για τους σωστούς ανθρώπους κάτω από σωστές συνθήκες, οι παπαγάλοι μπορούν να γίνουν θαυμάσια, αξιαγάπητα κατοικίδια ζώα. Το κλειδί είναι να ενημερωθείτε γι' αυτούς πρώτα και μετά να επισκεφθείτε ένα καταφύγιο για να σώσετε ένα πουλί που έχει ανάγκη. Και, αν δεν είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε ένα πουλί για τον εαυτό σας, μπορείτε ακόμα να βοηθήσετε κάνοντας δωρεά σε καταφύγια σε όλον τον κόσμο.

Σχετικό περιεχόμενο​

Η επιθετικότητα των παπαγάλων
Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων
Η διακήρυξη των δικαιωμάτων ενός παπαγάλου
Αναγνωρίζοντας τη γλώσσα του σώματος των πουλιών
Εδαφική επιθετικότητα παπαγάλων (Territorial aggression in parrots)
 

Συνημμένα

  • parrot-600.webp
    parrot-600.webp
    20,5 KB · Προβολές: 7.530
Στο εξωτερικό υπάρχουν προγράμματα περίθαλψης και υιοθεσίας για κάθε είδους ζώο. Έχω δει και σε κτηνιατρικές εκπομπές να πηγαίνουν παπαγάλους, πτηνά γενικά κτλ. Εδώ είμαστε πολύ πίσω, και ελπίζω να υπάρχει μόνο βελτίωση και όχι πισωγυρίσματα.

Όπως και να έχει, είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε τις αιτίες που δημιουργούν ρήξη στη σχέση ανθρώπου - παπαγάλου και να διαδίδουμε ότι όλα φτιάχνονται και διορθώνονται. Σπανίως φταίει ένα κατοικίδιο για τη συμπεριφορά του. Συνήθως φταίνε οι ιδιοκτήτες.
 
Όσοι παρακολουθούμε τις προσφορές πωλήσεων μεγάλων και μεσαίων παπαγάλων στα κοινωνικά δίκτυα, μπορούμε να φανταστούμε ότι με την υπερπροσφορά σε λίγα χρόνια η ΑΝΙΜΑ και το ΕΚΠΑΖ θα κατακλυστούν από παπαγάλους. Ίσως δεν είναι και τόσο μελλοντικό το σενάριο.
 
Μαρία πιστεύω ακράδαντα ότι μιλάμε για εκποίηση ζώων όχι για εγκατάλειψη ή πώληση για άλλους λόγους. Θα τους χάριζαν τότε και δεν θα τους μοσχοπούλαγαν.
 
Όχι Μιράντα μου, δες το θέμα πιο μπροστά, πιο μελλοντικά από εμάς. Εκεί η απόκτηση δεν είναι τόσο δαπανηρή γι' αυτό αναφέρεται κυρίως στο μετά για τις δαπάνες. Επίσης φυσικά μιλάμε για πολύ περισσότερα εκατομμύρια πληθυσμού και άλλη εμβέλεια αγοράς.

Εδώ προ κρίσης οι Ζακό είχαν 1.200-1.500 ευρώ. Τώρα έχουν 500-700 ευρώ. Αν η υπερπροσφορά τους ρίξει στα 250-300 θα τους παρατάνε πολύ πιο εύκολα στο πρώτο κρούσμα πτεροφαγίας ας πούμε. Ή για τους άλλους λόγους που αναφέρει η δημοσίευση.
 
Ναι ίσως βλέποντας το πολύ μελλοντικά έχεις δίκιο. Απλώς στην Ελλάδα του σήμερα, που ένα ακριβό ζώο, για κάποιο άγνωστο λόγο, αναδεικνύει κοινωνικό στάτους και για κάποιο λόγο πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που κυνηγάνε τα λεφτά και μόνο, οπότε θα παραμείνουν σε υψηλές τιμές λόγω μικρής προσφοράς, δεν πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα.
 
Προς το παρόν εδώ τους αφήνουν στο Αττικό πάρκο. Έχει πολλούς χαρισμένους πρώην κατοικίδια. Στο εξωτερικό παρότι υπάρχουν ένα σωρό καταφύγια με όλα τα είδη διαθέσιμα (δεν τα δίνουν σαφώς δωρεάν για υιοθεσία μιας και κάπως πρέπει κι αυτοί να βγάλουν τα έξοδα συντήρησής τους) ο κόσμος αγοράζει ακόμη και σαφώς και οι τιμές δεν είναι τόσο χαμηλές. Είναι όπως κι εδώ και λίγο παραπάνω. Η τιμή τους πάντως πιστεύω πως τους "προστατεύει" κι απο την "κουτσή Μαρία".

Μαρία συγνώμη ο λόγος το λέει.😳
 
Προς το παρόν εδώ τους αφήνουν στο Αττικό πάρκο.
Το θυμήθηκα κι εγώ αφού απάντησα στην Μιράντα αλλά δεν ήθελα να πολυλογήσω, οπότε χαίρομαι που το είπες.
"κουτσή Μαρία".
Μαρία συγνώμη ο λόγος το λέει.😳
Τι συγγνώμη; Εγώ μόνο Μαρία είμαι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον 🙂
 
Πολύ καλό άρθρο αλλά φυσικά με Αμερικάνικο τρόπο σκέψης, όπως πρόβλεψη στη διαθήκη που εδώ Ελλάδα δεν είναι της νοοτροπίας μας!
 
Back
Top