Φροντίδα Aκρωτηριασμένα άκρα μωρού Μπάτζι

Pepi

PB New Member
Πόλη
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Καλησπέρα, καλή χρονιά. Θα ήθελα την βοήθεια των πιο ειδικών του φόρουμ.
Το μωρό Μπάτζι στις φωτό γεννήθηκε 23/12. Η μαμά του δεν άφηνε να πλησιάσω γιατί είχε και τα άλλα αυγά μέσα. Εντωμεταξύ ήμουν με γρίπη Α, και δεν είχα τόσο το κουράγιο να τα βγάζω για να ελέγχω την φωλιά. Σήκωνα μόνο το καπάκι και κοιτούσα, η έβαζα μικροκάμερα. Σήμερα λοιπόν που πήγα να καθαρίσω την φωλιά τους, είδα ότι τα ποδαράκια του είναι ακρωτηριασμένα. Δεν ξέρω αν γεννήθηκε έτσι ή έγινε απο τσιμπήματα. Δεν είναι πρόσφατο γιατί και σε βίντεο της μικροκάμερας που τραβήχτηκε την επόμενη που γεννήθηκε είναι το ίδιο, απλά δεν το είχα παρατηρήσει γιατί δεν έχει καλή ανάλυση. Και τώρα θέλω να ρωτήσω,, έχει πάθει κάποιος κάτι παρόμοιο; Τι ποιότητα ζωής θα έχει έτσι; Πως να του φτιάξω κάποια ειδική πλατφόρμα για να του κάνω την ζωή πιο εύκολη; Έχω αγοράσει κάποιες. Κατά τα άλλα δείχνει υγιέστατο. Στο ένα ποδαράκι δείχνει να έχει πατήσει κάτι, πως θα μπορούσα να το αφαιρέσω χωρίς να πάθει κάτι αυτό και τα αδερφάκια του;
Υ.Γ Περιμένω να μεγαλώσει για να το πάω και στην κυρία Δουκάκη.

Συνημμένα

• 93e4617d-f44e-43a2-8205-ed3778ab61b1.webp
    93e4617d-f44e-43a2-8205-ed3778ab61b1.webp
    249,6 KB · Προβολές: 16
  • e804402b-0edf-408b-8fcd-d749a59469ca.webp
    e804402b-0edf-408b-8fcd-d749a59469ca.webp
    146,2 KB · Προβολές: 17
  • 7421f592-8c6a-4424-993d-b9fd90b9809e.webp
    7421f592-8c6a-4424-993d-b9fd90b9809e.webp
    234,7 KB · Προβολές: 16
  • Sad
Αντιδράσεις: ianos
Το μπατζάκι στις φωτογραφίες φαίνεται να έχει όντως πρόβλημα με τα ποδαράκια του, το οποίο μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε γενετικής ανωμαλίας είτε κάποιου τραυματισμού που προκλήθηκε μέσα στη φωλιά. Συχνά συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ιδιαίτερα όταν η μητέρα γίνεται υπερπροστατευτική ή αν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των νεοσσών. Είναι δύσκολο να πούμε από εδώ με βεβαιότητα αν το πρόβλημα υπήρχε από τη γέννηση ή αν προέκυψε αργότερα. Το θετικό είναι ότι το πουλάκι φαίνεται κατά τα άλλα υγιές και ζωηρό.

Η προσαρμογή στις ανάγκες του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Μπορείς να δημιουργήσεις μια επίπεδη και μαλακή επιφάνεια στον πάτο του κλουβιού, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ύφασμα ή αφρώδες πλαστικό, ώστε να μπορεί να κάθεται πιο άνετα και να κινείται χωρίς να πιέζονται τα πόδια του. Να αποφύγεις συρμάτινα πλέγματα ή επιφάνειες που έχουν κενά, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει κι άλλα προβλήματα.

Για τα σημεία όπου θα χρειαστεί να στέκεται ή να σκαρφαλώνει, μπορείς να τοποθετήσεις πατήθρες με μεγαλύτερη διάμετρο ή επίπεδες επιφάνειες (πλατφόρμες), ώστε να του προσφέρουν καλύτερη στήριξη. Τα σχοινιά επίσης μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς είναι πιο μαλακά και προσφέρουν μία επιφάνεια για να ακουμπάει χωρίς να του προκαλείται ενόχληση.

Αν υπάρχει κάτι κολλημένο στο ποδαράκι του, μπορείς να δοκιμάσεις να το αφαιρέσεις με τη βοήθεια χλιαρού νερού και μιας μπατονέτας, κάνοντας πολύ απαλές κινήσεις. Αν δεν καταφέρεις να το αφαιρέσεις με ασφάλεια, είναι προτιμότερο να περιμένεις την επίσκεψη στον κτηνίατρο για να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς.

Τα πουλιά έχουν εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής στις αναπηρίες τους και μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, αρκεί να έχουν την κατάλληλη φροντίδα και τις σωστές συνθήκες διαβίωσης. Το γεγονός ότι σκοπεύεις να το δείξεις στην κυρία Δουκάκη είναι σημαντικό, καθώς ένας ειδικός στα πτηνά θα μπορέσει να σου δώσει πιο ακριβείς και εξειδικευμένες οδηγίες για τη φροντίδα του.

Επιπλέον, για πατηθρες, δες αυτές που έφτιαξε ο @ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 για τον αξιολάτρευτο Χρηστάρα (καναρίνι) που είχε θέμα με τα δάκτυλά του.

@Stavros Πολύ χρήσιμα όλα, σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Θα ήθελα πολύ να του κάνω την ζωή ευκολότερη. Η αλήθεια είναι ότι είχα δεί κάτι ξεραμένο μέσα στην φωλιά αλλά υπέθεσα θα είναι απο τα αυγά. Μετά σκέφτηκα ότι αν ήταν κάποιο δάχτυλο θα αιμορραγούσε. Στο καθάρισμα μετά δεν βρήκα κάτι. Η μαμά όπως και ο μπαμπάς είναι όντως υπερπροστατευτικοί, και το πρώτο τους μωρό, πλέον το διώχνουν απο μέσα. Πλατφόρμες έχω παραγγείλει, εχθές του αγόρασα μια γεφυρούλα για χάμστερ, τώρα μένουν τα σχοινιά που προτείνατε. Αύριο που θα το ξαναβγάλω θα δοκιμάσω και και το καθάρισμα με νεράκι σε μπατονέτα. Θα ήταν καλύτερα να το έχω μόνο του αφού μεγαλώσει, ή να το αφήσω με τα αδερφάκια του; Βέβαια είναι μικρότερα του δεν ξέρω ακόμα συμπεριφορές (εννοώ της 2ης γέννας). Θα σας έχω ενήμερους για την εξέλιξη του. Ευχαριστώ και πάλι.

@Pepi Η γεφυρούλα για χάμστερ είναι καλή ιδέα, γιατί θα του δώσει τη δυνατότητα να κινείται χωρίς να καταπονεί τα πόδια του. Επειδή όμως πολλές έχουν κενά στην επιφάνειά τους, θα βοηθούσε να ανεβάσεις μια φωτογραφία για να δούμε αν χρειάζεται κάποια παρέμβαση ή αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως είναι. Αν υπάρχουν μεγάλα κενά, ίσως χρειαστεί να καλυφθούν με κάποιο ύφασμα ή άλλο υλικό για να κάνει πιο εύκολη τη μετακίνηση του πουλιού. Ανέβασέ τη όταν μπορέσεις και βλέπουμε τι μπορούμε να κάνουμε!

Όσο για το αν θα πρέπει να μείνει μόνο του ή με τα αδερφάκια του, αρχικά μπορείς να το παρακολουθείς όσο είναι κοντά τους. Αν παρατηρήσεις ότι υπάρχει κάποιο σημάδι επιθετικής συμπεριφοράς ή αν το απομονώνουν, τότε ίσως χρειαστεί να του φτιάξεις έναν ξεχωριστό χώρο. Τα περισσότερα πουλιά με τέτοιες δυσκολίες προσαρμόζονται καλύτερα όταν δεν βρίσκονται υπό πίεση από τα υπόλοιπα μέλη της φωλιάς.

Το καθάρισμα με νερό και μπατονέτα θα βοηθήσει να απομακρυνθεί ό,τι έχει κολλήσει, αλλά να είσαι προσεκτική να μην ασκήσεις πολλή πίεση. Μερικές φορές τέτοια υπολείμματα φεύγουν μόνα τους με το χρόνο. Αν δεις ότι δυσκολεύεται, μπορείς πάντα να το αφήσεις και να περιμένεις την επίσκεψη στον ειδικό.

Επιπλέον, για πατηθρες, δες αυτές που έφτιαξε ο @ΠΑΝΤΕΛΗΣ V7 για τον αξιολάτρευτο Χρηστάρα (καναρίνι) που είχε θέμα με τα δάκτυλά του.
Ναι, σωστά Μαρία. Τώρα θυμήθηκα αυτό το περιστατικό. Ο Παντελής είχε κάνει πολύ καλή δουλειά τότε.

Αυτή είναι η γεφυρούλα, κοίταξα να είναι όσο πιο κοντά γίνεται τα ξύλα. Έστειλα φωτό και στην κα Δουκάκη, και μου είπε να το καθαρίζω με χλιαρό χαμομήλι και να του βάζω fucidin. Βέβαια δεν ξέρω αν πειράξει και τα υπόλοιπα η αντιβίωση.

Συνημμένα

• cb3fc2f3-6f1d-4263-bd5b-f4d1c3e3fd5a.webp
    cb3fc2f3-6f1d-4263-bd5b-f4d1c3e3fd5a.webp
    139,6 KB · Προβολές: 7
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
@Pepi Η γεφυρούλα φαίνεται αρκετά καλή, καθώς τα ξύλα είναι κοντά το ένα στο άλλο και δεν υπάρχουν μεγάλα κενά που να δημιουργούν δυσκολία. Αν χρειαστεί, μπορείς να βάλεις πάνω της κάποιο μαλακό ύφασμα ή χαλάκι για έξτρα στήριξη και άνεση.

Όσον αφορά το καθάρισμα και την εφαρμογή fucidin, η αντιβίωση δεν θα επηρεάσει τα άλλα πουλιά αν εφαρμοστεί τοπικά και με προσοχή. Πρόσεχε η περιοχή όπου βάζεις την κρέμα να είναι καθαρή και στεγνή πριν από την εφαρμογή.

@Stavros Α, καλά που μου το είπατε για το στέγνωμα γιατί δεν μου το ανέφερε. Σήμερα καθάρισα μόνο με χαμομηλάκι, με το χθεσινό νεράκι νομίζω μαλάκωσε κάπως. Και το μικρό το βλέπω πιο χαλαρό. Απο αύριο θα το εφαρμόζω σύμφωνα με την συμβουλή σας. Σκέφτηκα μήπως καθάριζα τελείως την φωλιά αλλά δεν ξέρω για τα στραβά ποδαράκια που λένε. Έχω υπόστρωμα πετ πριονίδι μέσα.

Συνημμένα

• bf666b84-8def-4493-9b87-a74e2a1e7f91.webp
    bf666b84-8def-4493-9b87-a74e2a1e7f91.webp
    103,2 KB · Προβολές: 5
  • 97c9b0c5-372d-483a-af9f-4b7fa8bab211.webp
    97c9b0c5-372d-483a-af9f-4b7fa8bab211.webp
    109 KB · Προβολές: 5
@Pepi Για τη φωλιά, το πέτ πριονίδι μπορεί να είναι κατάλληλο αν είναι καθαρό και δεν προκαλεί σκόνη που μπορεί να ενοχλήσει τα πουλάκια. Αν δεν είναι πολύ βρώμικο, καλύτερα να μην τα ενοχλήσεις.

Γενικά για το υπόστρωμα στη φωλιά και ειδικά αν το υπόστρωμα είναι πολύ μαλακό ή γλιστράει, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα με στραβά πόδια (splayed legs), κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωσή σου.

• Χρήσιμο
Αντιδράσεις: MARY58
Καλησπέρα! Τι γλυκά είναι αυτή! Τρελενομαι με τα μωρά μπατζι!
Εγώ θα πω (εκτός από ότι συμφωνώ και με τον Σταύρο) με βάση την δικιά μου λογική και τι πιστεύω θα βοηθήσει, ότι μελλοντικά να του πάρεις ένα αρκετά μεγάλο και φαρδύ κλουβί ώστε όσο γίνεται να μετακινείται κυρίως πετώντας και να προσγειωθεί στις πλατιές πατηθρες Που ιδανικά πιστεύω καλύτερα να είναι "κολλημενες" στα κάγκελα (Όχι τόσο να μην πέσει ή να μην χτυπήσει - κουτουλησει) και ίσως να είναι σχετικά χαμηλές οι περισσοτερες (ανάλογα πόσες θα προσαρμόσεις).
Θα τα πάει τέλεια το μικρούλη και η γέφυρα πιστεύω θα είναι το κύριο στις μετακινήσεις του ! Εύχομαι τα καλύτερα!❤️

@mouloudaki Αχ ναι είναι κουκλάκι, και όπως βλέπω θα γίνει το κολλητηράκι μου. Κλουβιά εκτός αυτό που έχω το ζευγάρι με τα μωρά, έχω ακόμα 2, μια ζευγαρώστρα όπου έχω την Μόλι μου και ένα μικρότερο στην αποθήκη. Θα δω που θα το βάλω γιατί δεν έχουμε και μεγάλο σπίτι. Σκέφτομαι με την Μόλι για να έχει και αυτή παρέα. Όταν έρθουν και οι πλατφόρμες που περιμένω θα τις ανεβάσω να με συμβουλέψετε πως να τις βάλω για να είναι άνετα το μωρό μου.

Back