Φάρμακα Baycox 2.5% - Bayer

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης PetBirds
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
  • Ετικέτες Ετικέτες
    bayer

PetBirds

Official account
Εγγραφή
27 Απρ 2006
Μηνύματα
2.735
Παρουσίαση του Baycox, δοσολογίες και οδηγίες για τη χρήση του στα ωδικά πτηνά συντροφιάς. Το Baycox θέτει νέα πρότυπα στη θεραπεία της κοκκιδίωσης των πτηνών. Το Baycox δεν χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκδήλωση των συμπτωμάτων αλλά και ως φάρμακο για την πρόληψη. Ακολουθούν οι οδηγίες χρήσης του φαρμάκου.

Baycox 2.5% για τη θεραπεία της κοκκιδίωσης​

Η κοκκιδίωση είναι μια σοβαρή ασθένεια των πτηνών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι πρόληψης της ασθένειας, όπως ο εμβολιασμός, η σωστή διαχείριση του σμήνους και διάφορες στρατηγικές χορήγησης αγωγών με αντικοκκιδιακά φάρμακα.

Ωστόσο, οι εστίες της μετάδοσης της κοκκιδίωσης εξακολουθούν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα την ανάγκη για ένα αποτελεσματικό προϊόν για τη αντιμετώπιση τους.

Το Baycox θέτει νέα πρότυπα στη θεραπεία της κοκκιδίωσης των πτηνών. Διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που το καθιστούν εξαιρετικά αποτελεσματικό θεραπευτικό παράγοντα, όπως:
  • είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα σημαντικά είδη Eimeria που προσβάλουν τα πτηνά.
  • ελέγχει όλα τα στάδια της ενδοκυτταρικής ανάπτυξης των κοκκιδίων.
  • δεν προκαλεί ανοσία.
  • είναι φάρμακο ταχείας δράσης.
  • είναι συμβατό με τα περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα και φάρμακα.
  • δεν μειώνει την πρόσληψη τροφής και νερού.
  • δεν μειώνει το ρυθμό ανάπτυξης και το μεταβολισμό, των τροφών.
  • χρειάζεται μικρότερη διάρκεια θεραπείας (δύο ημέρες) και μπορεί να χορηγηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ασθένειας, ακόμη και σε προχωρημένο στάδιο.
Το Baycox δεν χρησιμοποιείται μόνο κατά την εκδήλωση των κλινικών συμπτωμάτων της κοκκιδίωσης, αλλά και ως φάρμακο για την πρόληψη της εμφάνισης υποκλινικής μορφής κοκκιδίασης, ως θεραπεία μετά τον εμβολιασμό και τέλος, ως αποκλειστική θεραπεία.

Baycox® 2,5% (Toltrazuril)​

Εξαιρετικά δραστικό υδατοδιαλυτό σκεύασμα, που αναπτύχθηκε από την Bayer.

Ανοχή​

  • Έχει υψηλή ανοχή όσον αφορά την ασφάλεια των ζώων.​

  • Υπερδοσολογία διπλάσια στις γαλοπούλες και έως τετραπλάσια στα κοτόπουλα είναι ανεκτή χωρίς προβλήματα.
  • Το Baycox είναι συμβατό με όλα τα πρόσθετα ζωοτροφών και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως στην παραγωγή πουλερικών.

Αποτελεσματικότητα​

  • Το Baycox δρα ενάντια σε όλα τα είδη Eimeria που προσβάλλουν τα πτηνά. Δεν δημιουργεί προβλήματα ανάπτυξης ανοσίας στο φάρμακο.
  • Μοναδικός τρόπος δράσης σε όλα τα στάδια ενδοκυτταρικής ανάπτυξη των κοκκιδίων που οδηγεί πιο γρήγορα στον έλεγχο του παρασίτου.

Ευκολία στη χρήση​

  • Πόσιμο διάλυμα που χορηγείται μόνο για δύο ημέρες.
  • Χορηγείται μέσω του νερού.

Έλεγχος της κοκκιδίωσης​

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος το καθιστούν κατάλληλο για:
  • Θεραπευτική χρήση.
  • Προγράμματα πρόληψης της ασθένειας.
Official Website: Baycox ® 2.5% in Poultry

Σχετικό περιεχόμενο​

Η κοκκιδίωση των πτηνών
Αντικοκκιδιακά φάρμακα
 

Συνημμένα

  • baycox_25.webp
    baycox_25.webp
    23,6 KB · Προβολές: 1
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ποια είναι η δοσολογία του Baycox για καναρίνια και καρδερίνες και μετά για πόσες μέρες να δίνω liviferm;

Ευχαριστώ.
 
Baycox 2,5% oral sol.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Χορηγείται με το πόσιμο νερό.
Συνιστάται η θεραπεία σε δύο συνεχόμενες ημέρες σε δόση:
α) 25 ppm τολτραζουρίλης (1 ml BAYCOX® 2.5 % oral sol. / L πόσιμου νερού) αν η θεραπεία είναι συνεχόμενη (24 ώρες το εικοσιτετράωρο), ή εναλλακτικά
β) 75 ppm τολτραζουρίλης (3 ml BAYCOX® 2.5 % oral sol. / L πόσιμου νερού) αν η θεραπεία περιορίζεται στις 8 ώρες την ημέρα.
Η συνολική δόση δεν θα πρέπει να είναι λιγότερη από 7 mg/ kg σ. Β./ ημέρα.
Περισσότερα για το Baycox.

Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι αντιβίωση και δεν χρειάζεται προβιότικά.

Για την χορήγηση πολυβιταμινών υπάρχει αναφορά του Αλέξανδρου που λέει...
Alexandros είπε:
2. exoume farmaka pou skotonoune ta kokkidia. Afta ta farmaka boroume na dinoume mazi me polibitamines. Giati ta nekra kokkidia den trone pia to bitamini B... Ena apo afta ta farmaka einai to BAYCOX.
 
Μάκη με αυτό δεν συμφωνώ. Αυτό είναι αυτό που γράφει η συσκευασία και αφορά σε κότες. Από το ινστιτούτο μου λεγανε άλλη δοσολογία
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
Συνιστάται η θεραπεία σε δύο συνεχόμενες ημέρες σε δόση:
α) 25 ppm τολτραζουρίλης (1 ml BAYCOX® 2.5 % oral sol. / L πόσιμου νερού) αν η θεραπεία είναι συνεχόμενη (24 ώρες το εικοσιτετράωρο), ή εναλλακτικά
β) 75 ppm τολτραζουρίλης (3 ml BAYCOX® 2.5 % oral sol. / L πόσιμου νερού) αν η θεραπεία περιορίζεται στις 8 ώρες την ημέρα.
Εγώ χωρίζω τη δοσολογία σε περιόδους υψηλής θερμοκρασιας (πάνω από 25 βαθμούς) και χαμηλής θερμοκρασίας (κάτω από 25 βαθμούς).

Όταν έχουμε υψηλή θερμοκρασία
(πάνω από 25 βαθμούς) κάνω το διάλυμα Baycox-Νερό 2ml Baycox σε 1 λίτρο νερό. Από αυτό το διάλυμα φτιάχνω κάθε μέρα καινούργιο και το δίνω συνεχόμενα για 6 μέρες. Μετά δίνω 2 μέρες πολυβιταμίνες. Μετά, πάλι 2 μέρες Νερό με Baycox, και μετά πάλι 2 μέρες πολυβιταμίνες.

Όταν έχουμε χαμηλή θερμοκρασία (κάτω από 25 βαθμούς), κάνω το διάλυμα Baycox-Νερό 3ml Baycox σε 1 λίτρο νερό. Από αυτό το διάλυμα φτιάχνω κάθε μέρα καινούργιο και το δίνω συνεχόμενα για 6 μέρες. Μετά δίνω 2 μέρες πολυβιταμίνες. Μετά, πάλι 2 μέρες Νερό με Baycox, και μετά πάλι 2 μέρες πολυβιταμίνες.

Ο διαχωρισμός σε υψηλή και χαμηλή θερμοκρασία γίνεται γιατί όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή τα πουλιά πίνουν πιο πολύ νερό.

Αυτή τη δοσολογία ακολουθώ 2 χρόνια τώρα και έχω σώσει πολλά πουλιά έτσι.
 
Μεγαλο θεμα για συζητηση...

Αληθεια, καποιος που εχει καρδερινες χρειαζεται να το εχει κρυμενο σε ενα ντουλαπι;
 
Προορίζεται για κοκκίδια με έρευνα όμως της εταιρίας πάνω στα isospora eimeria που δε συναντώνται στις passerines που μας απασχολούν και στις οποίες υπάρχουν τα isospora lacazei και τα isospora serini (atoxoplasma). Δεν ξέρω την πηγή της δοσολογίας του Κιουτιλ αλλά για να υπάρχει δημοσία σίγουρα υπάρχει κάποια ερεύνα και σε passerines από φορείς που αναφέρω πιο κάτω ποιο πιθανόν είναι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Κάθε φαρμακευτική που βγάζει φάρμακα για πτηνά και είναι ελεγχόμενη από κρατικές υπηρεσίες για την σύσταση της, κάνει τις έρευνες της πάνω σε πτηνά που προορίζονται για διατροφή του ανθρώπου. Πως λοιπόν οι γιατροί συστήνουν φάρμακα για κότες κλπ. σε μικρότερα πουλιά. Γιατί απλά άλλοι φορείς και όχι απαραίτητα οι εταιρίες παράγωγης, όπως πανεπιστήμια, κτηνιατρικοί σύλλογοι κλπ., έχουν πειραματιστεί (με σοβαρό τρόπο και στοιχεία) πάνω σε πτηνά συντροφιάς και έχουν βγει και δημοσιευτεί στοιχεία για passerines, για psittacines και αλλες οικογένειες πουλιών συντροφιάς (αυτές είναι οι πιο γνωστές) σε σοβαρά κτηνιατρικά εγχειρίδια, διαδικτυακά και μη.Κάποιες φορές τα φάρμακα μάλιστα είναι προέλευσης από χρήση κυρίως ανθρώπινη πχ το πιο έγκυρο φάρμακο δοξυκυκλινης που προτείνεται για ορνιθωση είναι ανθρώπινο και πάμφθηνο.

Οι εταιρείες που προορίζουν τα φάρμακα τους για μικρά πτηνά συντροφιάς κάποιες φορές ούτε καν αναφέρουν την περιεκτικότητα σε δραστική ουσία και για μένα αυτό είναι το πιο αναξιόπιστο, εκτός αν παρέχουν σε κάθε πτηνίατρο τα στοιχεία αυτά, κάτι που δεν ξέρω . Τα φάρμακα αυτά συχνά είναι ουσίες που δεν έχουν πια σημαντική δράση στα παραγωγικά ζώα και ένας πτηνίατρος σε σοβαρές περιπτώσεις δύσκολα θα σύστηνε σαν ουσίες, ενώ εχω δει και ουσίες που για λόγους τοξικότητας απαγορεύονται για χρήση στα ζώα που τρώμε (στα άλλα προφανώς δεν ενδιαφέρει και πολύ τα κράτη).

Συχνά τέτοιες εταιρείες μπλέκουν και στο ίδιο φάρμακο αρκετές ουσίες σε δοσολογίες που εκείνες νομίζουν σωστές που συχνά σε αναζήτηση μου, δεν βρήκα κάτι επίσημο που να εγγυάται συνδυασμό και δοσολογίες τέτοιες.

Συμπέρασμα; Tο ότι κάποιο φάρμακο προορίζεται για καναρίνια και μικρά πουλιά, δεν το καθιστά το πιο αξιόπιστο για το είδος, ούτε φάρμακα για κότες είναι πάντα κατάλληλα για πτηνά συντροφιάς, τουλάχιστον σε δοσολογίες προοριζόμενες στο νερό για εκείνες που κάποιος θα έλεγε ότι αφού πίνουν αντίστοιχα λιγότερο νερό τα μικρά πουλιά, παίρνουν αντίστοιχο φάρμακο. Κάθε κατηγορία ασθένειας και κάθε κατηγορία πτηνών πχ passerines, περιστεροειδη, παπαγαλοειδη κλπ. έχουν δικές τους δόσεις βάσει ερευνών.
 
jk21 είπε:
καθε φαρμακευτικη που βγαζει φαρμακα για πτηνα και ειναι ελεγχομενη απο κρατικες υπηρεσιες για την συσταση της, κανει τις ερευνες της πανω σε πτηνα που προοριζονται για διατροφη του ανθρωπου
Έτσι είναι όντως και πιστεύω ότι αυτό είναι ένα παράπονο και των κλινικών γιατρών που ασχολούνται με τα πτηνά συντροφιάς. Υπάρχει σχετική αναφορά στο άρθρο για τα συμπληρώματα στα πτηνά συντροφιάς.
Συμπληρώματα στα πτηνά συντροφιάς είπε:
Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα στα πτηνά, αφορούν στα πουλερικά. Ακόμη και στα πουλερικά, ξέρουμε πολλά περισσότερα για το θέμα σε ό,τι αφορά τα πουλιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη και τα πουλιά εκτροφής και λιγότερα για τις καθημερινές ανάγκες συντήρησης των πουλερικών.

Το μεγαλύτερο μέρος της γνώσης που αφορά στα πουλιά συντροφιάς, συνάγεται από αυτό που είναι γνωστό για τα πουλερικά. Όταν οι απαιτήσεις σε βιταμίνες και μέταλλα έχουν καθοριστεί για τις ανάγκες των πουλερικών, αυτές βρίσκονται στο επίπεδο που απαιτείται είτε για την βελτιστοποίηση της ανάπτυξης (μικρά πουλιά), είτε για να αποτραπούν σημάδια ανεπάρκειας
jk21 είπε:
Πως λοιπον οι γιατροι συστηνουν φαρμακα για κοτες κλπ σε μικροτερα πουλια. Γιατι απλα αλλοι φορεις και οχι απαραιτητα οι εταιριες παραγωγης, οπως πανεπηστημια, κτηνιατρικοι συλλογοι κλπ, εχουν πειραματιστει (με σοβαρο τροπο και στοιχεια) πανω σε πτηνα συντροφιας και εχουν βγει και δημοσιευτει στοιχεια για passerines , για psittacines και αλλες οικογενειες πουλιων συντροφιας (αυτες ειναι οι πιο γνωστες ) σε σοβαρα κτηνιατρικα εγχειριδια, διαδικτυακα και μη
Αυτά τα στοιχεία είναι καλό να δημοσιεύονται για να σταματήσει να υπάρχει η καχυποψία που υπάρχει στο κατά πόσο τα φάρμακα που προορίζονται για παραγωγικά πτηνά μπορούν να είναι αποτελεσματικά σε πτηνά συντροφιάς.
jk21 είπε:
Οι εταιριες που προοριζουν τα φαρμακα τους για μικρα πτηνα συντροφιας καποιες φορες ουτε καν αναφερουν την περιεκτικοτητα σε δραστικη ουσια και για μενα αυτο ειναι το πιο αναξιοπιστο, εκτος αν παρεχουν σε καθε πτηνιατρο τα στοιχεια αυτα, κατι που δεν ξερω
Όντως αυτό καταντά κάποιες φορές μέχρι και ενοχλητικό. Στα περισσότερα σκευάσματα γνωρίζουμε μόνο τη δοσολογία, διατυπωμένη μάλιστα με όχι και πολύ σαφή τρόπο.

Τώρα, σχετικά με την ένσταση του Γιάννη, νομίζω ότι το θέμα δεν βρίσκεται ακριβώς στα φάρμακα που προορίζονται για παραγωγικά πτηνά και όχι για πτηνά συντροφιάς, αλλά στη δραστική ουσία που είναι αποτελεσματική στα στελέχη του μικροβίου που προκαλεί την ασθένεια σε έναν οργανισμό.

Όσον αφορά στα κοκκίδια που προσβάλλουν περισσότερο τα πτηνά συντροφιάς, είναι όντως τα κοκκίδια του γένους isospora, όπως ανέφερε και ο Δημήτρης, τα οποία νομίζω ότι είναι ευαίσθητα στις δραστικές ουσίες Σουλφαμεθοξαζόλη και Τριμεθοπρίμη που ακόμη και αν δεν μπορούν να βρεθούν σε φάρμακα που προορίζονται για πτηνά συντροφιάς, μπορούμε να τα βρούμε στο bactrimel ή cotrim που μπορούν να δοθούν στα πουλιά αφού προσαρμοσθεί κατάλληλα η δοσολογία.
 
Τα κοκκίδια είναι ευαίσθητα μόνο στα είδη σουλφοναμιδων που συνήθως συνδυάζονται με τριμεθοπριμη που είναι καθαρά αντιβιοτική και όχι κοκκιδιοστατικη ουσία και έχει προστεθεί στις σουλφοναμιδες για να τις κάνει πιο δραστική αντιβιοτικά, αφού από τότε που πρωτοεμφανισθήκανε από μόνες τους έχουν πια ελάχιστη δράση ως αντιβιώσεις.

Σε πιθανές δευτερογενείς λοιμώξεις από βακτήρια, όταν ήδη υπάρχουν κοκκίδια, τότε η τριμεθοπριμη ή κάποια άλλη αντιβίωση συνεργατικά χτυπά τις λοιμώξεις αυτές. Λοιμώξεις που είναι συνήθεις όταν το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο από τα κοκκίδια.

Η πιο ισχυρή σουλφοναμιδη με έρευνες για τα κοκκίδια είναι η σουλφαχλωρπυριδαζινη του cosumix και του esb3. Ενώ είναι και τα δυο της ίδιας εταιρείας, στο πρώτο δεν αναφέρονται τα κοκκίδια στο φάσμα δράσης, γιατί η προτεινομένη δοσολογία δεν είναι αρκετή για αυτά αλλά για μικρόβια. Αν δοθεί σε πιο ισχυρή δόση, αυξάνεται και η τριμεθοπριμη... κάτι που τουλάχιστον για προληπτική χρηστή καθιστά τη χρηστή cosumix έγκλημα.

Από κει και πέρα υπάρχει και η σουλφαμεθοξαζολη που αναφέρθηκε αλλά και η σουλφαδιμεθοξινη νομίζω. Πάντως εμπειρικά και το baycox είναι δραστικά στα κοκκίδια των passerines. Ανάλογα την περίπτωση, πότε πιάνει αυτό καλύτερα ποτέ το esb3. Εκεί που δείχνει πιο αδύναμο είναι σε περιπτώσεις πιθανού atoxoplasma (επειδή δίνει και φλεγμονή ορατή στο συκώτι εκτός από πρησμένα έντερα, αν και αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα και από βακτήριο) όπου το esb3 ή το cosumix σε κατάλληλη δόση δείχνει δραστικότερο.
 
Επομένως, συμπερασματικά προκύπτει αυτό από τη συζήτηση.

jk21 είπε:
Πάντως εμπειρικά και το baycox είναι δραστικό στα κοκκίδια των passerines. Ανάλογα την περίπτωση... Πότε πιάνει αυτό καλύτερα, πότε το esb3
 
Έχει κανείς υπόψη του αν το συγκεκριμένο φαρμακο οδηγεί στην πλήρη εκρίζωση των κοκκιδίων απο τον οργανισμό των πουλιων ή προκειται για κοκκιδοστατικό σκεύασμα;
 
Πιστεύω πως δεν υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με καρδερίνες και δεν έχει στο ψυγείο του το συγκεκριμένο φάρμακο.
Ευτυχώς ή δυστυχώς η καρδερίνα είναι τόσο απρόβλεπτη ειδικά τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες μέχρι να ξεκινήσει η βαρυχειμωνια.
Η υγρασία αυτών των μηνών σε συνδιασμό με τα χαμηλά βαρομετρικα δημιουργούν προβλήματα.
Απλά στα εκτροφικα πουλάκια αντιμετωπίζονται με καλύτερα συνήθως αποτελέσματα ενώ στα "πιασμένα" δεν προλαβαινεις να κάνεις τίποτα
 
Αν θυμάμαι καλά, η αναφορά του Dr Coutteel στο Baycox ήταν η σαφής κοκκιδιοκτόνος δράση του. Δράση, που με την σωστή εφαρμογή απαλλάσσει εξ ολοκλήρου το πουλί απο το πρόβλημα, μιας και καταστρέφει ακόμα και τα σπορεία. Η χρήση του όμως βασιζόμενη σε ένα πρόγραμμα πρόληψης, που σημαίνει τακτικές επαναλήψεις, φαίνεται να έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγή ( στειρότητα 😉 ).
 
Πολύ καλό στη δουλειά του,το χρησιμοποιήσα πολύ πρόσφατα (αχ αυτά τα περιστέρια στα μπαλκόνια τι μας κανουν) και έμεινα ευχαριστημένος πολύ γρήγορη ανάρρωση του πτηνού εύκολο στον τρόπο παρασκευής και πιστεύω πως αν όχι το καλύτερο από τα καλύτερα για κοκκίδια.
 
Back
Top