Εξωτικά Blue waxbill (Uraeginthus angolensis)

Το blue waxbill είναι ένα πανέμορφο αφρικανικό εξωτικό πτηνό λόγω της εντυπωσιακής αντίθεσης του γαλάζιου και του καφέ που κυριαρχεί στον χρωματισμό του πτερώματός του.

Blue waxbill​

Blue waxbill

Το blue waxbill έχει μπλε πρόσωπο, στήθος και ουρά. Τα φτερά και το πάνω μέρος του σώματος είναι ανοιχτό καφέ. Το μέγεθός του κυμαίνεται μεταξύ των 12-13εκ.

Διάκριση φύλου​

Το χρώμα του θηλυκού είναι πιο θαμπό από του αρσενικό και το μπλε περιορίζεται στην ουρά, το κεφάλι και το άνω μέρος του στήθους, με τα υπόλοιπα κάτω μέρη του να είναι καφέ.

Είναι ένα πουλί που ξεχωρίζει για το γαλάζιο χρώμα του και το ιδιόμορφο πέταγμά του που μοιάζει με αυτό τις πεταλούδας, λόγω της ικανότητάς του να πετά ακίνητο. Σε αντίθεση με τα περισσότερα εξωτικά - παραδείσια πουλιά, το blue waxbill έχει μελωδική και απαλή φωνή, δεν χαρακτηρίζεται όμως ως ωδικό πτηνό. Να σημειωθεί ότι και τα θηλυκά κελαηδούν εξίσου καλά και αυτό είναι άλλο ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στοιχείο του είδους.

Εκτρέφεται ευρέως στην Αμερική και στην Ευρώπη, παρ' όλα αυτά στην χώρα μας είναι πολύ σπάνιο. Θεωρείτε ακατάλληλο για αρχάριους καθώς είναι δύσκολο στην αναπαραγωγή, ευαίσθητο στην απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και γενικά έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Έχει αρκετά υψηλή νοημοσύνη και συγκεκριμένα είναι εξυπνότερο από ένα σπουργίτι. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Cordon Blue είναι πολύ πονηρό και περίεργο και έτσι όταν ακούει τον ήχο συναγερμού ενός άλλου πουλιού, είναι το πρώτο που φτάνει για να δει τι συμβαίνει!

Οι κάτοικοι της Αφρικής τα φωνάζουν Blousysie και απολαμβάνουν την μελωδική τους φωνή.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Το blue waxbill στην άγρια φύση ζει σε ζευγάρια ή μικρές ομάδες. Απαντάται σε σαβάνες, δασικές περιοχές και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Συνήθως φωλιάζουν κοντά σε παροχές με νερό. Πολλές φορές αναμιγνύονται με άλλα πουλιά, τα λεγόμενα "grass eaters".

Φωλιάζουν μέσα σε θάμνους ή κουφάλες δέντρων. Τρέφονται με μικρούς σπόρους και έντομα που κυνηγάνε.

Οι αποικίες τους είναι σε διαφορετικά σημεία ανά είδος και δεν κατοικούν μαζί άλλα είδη του γένους. Δηλαδή, δεν έχει παρατηρηθεί ομάδα πουλιών που να έχει Blue-cupped και Red-cheeked στο ίδιο σμήνος και ου το κάθε εξής.

Διατροφή​

Στη φύση τα blue waxbills τρέφονται κυρίως με μικρούς σπόρους και έντομα. Άλλες αγαπημένες τους τροφές είναι τα αυγά μυρμηγκιών, οι τερμίτες, τα σκουλήκια και διάφορα μυγάκια. Στην αιχμαλωσία τα καλύπτει ένα καλό μείγμα μικρών σπόρων μαζί με ένα μείγμα για εντομοφάγα σε μικρότερη ποσότητα.

Απολαμβάνουν τη ζωντανή τροφή (mealworms) η οποία είναι απαραίτητη για την επιτυχία στην αναπαραγωγή και στην ανατροφή των νεοσσών. Για να τα προσελκύσετε να φάνε τη ζωντανή τροφή θα πρέπει αυτή να είναι αρκετά κινητική.

Δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αυγοτροφή ούτε στο βραστό αυγό και αν φάνε θα φάνε ελάχιστο. Για να τα παροτρύνεται να φάνε αυγοτροφή, βάλτε λίγη ζωντανή τροφή επάνω, με προσοχή όμως διότι αυτός ο συνδυασμός τροφών τις κάνει να αλλοιώνονται γρήγορα γι' αυτό και πρέπει να τις αλλάζετε σε 2 με 5 ώρες, ανάλογα με την θερμοκρασία.

Έχουν μεγάλη ανάγκη από μέταλλα και ιχνοστοιχεία για αυτό θα πρέπει να τους τα παρέχετε με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Άμμος με όστρακα ή grit είναι απαραίτητα μαζί με το σουπιοκόκαλο.

Δεν δείχνουν μεγάλη προτίμηση σε φρούτα και λαχανικά, εκτός από τις άγριες πρασινάδες. Για αυτό η χορήγηση βιταμινών μέσω συμπληρωμάτων πρέπει να γίνεται τακτικά. Προσοχή, το νερό θα πρέπει να είναι φρέσκο κάθε μέρα καθώς αρρωσταίνουν πολύ εύκολα απ' το βρώμικο νερό.

Αναπαραγωγή​

Στην Αφρική τα blue waxbills αναπαράγονται με το τέλος των βροχών. Αναπαράγονται με περισσότερη επιτυχία στην φύση τους πάρα στην αιχμαλωσία και γεννούν περισσότερα μικρά.

Στην αιχμαλωσία μπορείτε να τα ζευγαρώσετε οποία εποχή θέλετε αρκεί να μην κάνει πολύ κρύο και η τροφή να υπάρχει άφθονη και σε ποικιλία. Η άνοιξη ή το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για την χώρα μας και κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας πρέπει η μέρα να διαρκεί 14 ώρες τουλάχιστον.

Σε περίπτωση που θελήσετε να χαλάσετε ένα ζευγάρι και να σχηματίσετε ένα νέο, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό έχει μια διαδικασία. Πρέπει να βγάλετε το προηγούμενο μέλος του ζευγαριού από το οπτικό και ακουστικό πεδίο του νέου. Αν ένα πτηνό βλέπει ή ακούει τον παλιό του σύντροφο δεν θα ζευγαρώσει με νέο.

Επίσης με αυτήν την διαδικασία θα χρειαστούν και 3 μήνες για να δείξουν ενδιαφέρον προς ένα άλλο πτηνό, τα χωρισμένα πουλιά.

Η διαδικασία προσέλκυσης του αρσενικού προς το θηλυκό είναι ιδιαίτερη και πολύ ωραία για να την παρακολουθείς. Το αρσενικό παίρνει ένα κλαδάκι και σε συνδυασμό με τον χορό του κελαηδάει στο θηλυκό. Ο χορός αποτελείτε από πηδηματάκια με το κεφάλι πάνω.

Το θηλυκό τον εξετάζει και αν επιθυμήσει να ζευγαρώσει κουνάει την ουρά του και σκύβει. Πολλές φορές, αντιγράφει τον χορό του.

Αφού ζευγαρώσουν, προχωρούν στο κτίσιμο της φωλιά και με τα δύο μέλη να συμμετέχουν. Τα αυγά θα γεννηθούν μια βδομάδα αργότερα.

Εδώ να πούμε ότι για να πετύχετε αναπαραγωγή, η κλούβα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Προτιμούν φωλιές κλειστού τύπου οι οποίες πρέπει να τοποθετηθούν ψηλά. Κτίζονται με ίνες κοκκοφοίνικα και πούπουλα.

Για πετυχημένη αναπαραγωγή, κρατήστε το κλουβί σε σταθερό σημείο με θερμοκρασία από 20°C και πάνω και φροντίστε αυτή να μην μεταβάλλεται. Τα πουλιά αρρωσταίνουν εύκολα και η φωλιά κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί. Καλύτερα να μην ελέγχετε την φωλιά και να μην κάνετε ωοσκόπηση αφού αυτά τα πουλιά τρομάζουν πολύ εύκολα και μπορεί και με αυτόν τον τρόπο να παρατήσουν την φωλιά.

Θα γεννήσουν 4-6 αυγά και θα αρχίσει η επώασή τους απ' το 3ο και μετά. Η επώαση θα διαρκέσει 11 μέρες. Τα μικρά όταν βγουν από την φωλιά(σε 18-20 μέρες), έχουν ένα σκούρο χρώμα καφέ με πολύ λίγο γαλάζιο. Απογαλακτίζονται σε 34 μέρες και ξεκινούν την πτερορροία σε 3-4 μήνες. Τα ενήλικα χρώματα τα αποκτούν σε ηλικία 6 μηνών.

Φροντίδα​

Το blue waxbill είναι ένα πτηνό που έχει πολύ ενέργεια οπότε χρειάζεται μακρόστενη κλούβα πτήσης, το λιγότερο 70-80 εκ. σε φάρδος για ένα ζευγάρι. Παρά το μέγεθος του, το κλουβί πρέπει αυστηρώς να είναι μεγάλο και αυτό θα βοηθήσει και στην αναπαραγωγή.

Είναι κοινωνικά πουλιά και πρέπει να κρατούνται σε ζευγάρια ή ομάδες. Δεν έχουν ανάγκη από παιχνίδια, αντιθέτως το κλουβί πρέπει να έχει πολύ χώρο ώστε να δώσει στα πουλιά την ικανότητα να πετούν, χωρίς να συναντούν εμπόδια.

Το κλουβί πρέπει να βρίσκεται σε έναν φωτεινό χώρο και όχι σε χώρους που η ατμόσφαιρα μπορεί να μην είναι καθαρή (κουζίνα). Το βράδυ πρέπει να το σκεπάζουμε με ένα πανί ή τραπεζομάντιλο το ή ακόμα καλύτερα να το πηγαίνουμε σε έναν ήσυχο χώρο.

Μην τα ενοχλείτε όταν κοιμούνται γιατί ξαφνιάζονται πολύ εύκολα. Ιδανική θερμοκρασία για αυτά είναι 23-27°C αλλά αντέχουν και τους 30°C. Κάτω από 15°C είναι ακατάλληλη θερμοκρασία και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Προτιμούν ξηρά κλήματα χωρίς υγρασία όμως τους αρέσει πολύ το μπάνιο, όπως όλα άλλωστε, τα πουλιά της κατηγορίας του. Στη φύση κάνουν συχνά μπάνιο για να καταπολεμήσουν τη ζέστη, παρόλα αυτά είναι ανθεκτικά σε αυτήν.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Uraeginthus angolensis
Ελληνική ονομασία: -
Αγγλική ονομασία: blue waxbill, southern blue waxbill, blue-breasted waxbill, southern cordon-bleu, blue-cheeked cordon-bleu, blue-breasted cordon-bleu, Angola cordon-bleu
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εστριλδίδες (Estrildidae)
Γένος: Uraeginthus
Είδος: U. angolensis

Υποείδη​

Uraeginthus angolensis angolensis
Uraeginthus angolensis cyanopleurus
Uraeginthus angolensis niassensis


Media gallery Uraeginthus​

 

Συνημμένα

  • blue-waxbill-male.webp
    blue-waxbill-male.webp
    89,7 KB · Προβολές: 5.115
Πανέμορφο πουλί! Όμως, ακριβώς επειδή είναι (εξαιρετικά) άγριο, η αγοραπωλησία του δεν προϋποθέτει και έναν ανορθόδοξο τρόπο αιχμαλωσίας του από τη φύση και τον βιότοπό του;
 
Αναστασία τα blue waxbill και άλλοι πολλοί εξωτικοί σπινοι εκτρέφονται σήμερα και μάλιστα η αναπαραγωγή τους έχει προχωρήσει τόσο που έχουν δημιουργηθεί και μεταλλάξεις. Δεν πιάνονται δηλαδή αν και αυτό δεν είναι απόλυτο στον τόπο καταγωγής τους.
 
Back
Top