Φροντίδα Budgie το νέο μέλος της οικογένειας

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Nikoskon
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Nikoskon

PB New Member
Εγγραφή
24 Οκτ 2020
Μηνύματα
21
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα
Εδώ και σχεδόν ένα μήνα έχουμε στην οικογένεια ένα νέο μέλος. Ο νεαρός Τσιφτης είναι ένας παπαγάλος budgie που όπως μου είπαν στο Pet ότι είναι περίπου 3μηνων δηλαδή πλέον 4μηνων.
Καταρχήν θέλω αν ρωτήσω πως μπορείς να αναγνωρίσεις την ηλικία του παπαγάλου?
Επίσης με απασχολεί ένα πράγμα που θέλω την βοήθεια της ομάδας.
Παρόλο που προσπαθώ να αποκτήσω οικειότητα με το πουλί, είναι συνέχεια πολύ φοβισμένο. Τι πρέπει να κάνω?
 
Η ηλικία και το φύλο συνήθως ελεγχονται εύκολα, αν και καλό θα ήταν να ανεβάσετε μια ευκρινή φωτογραφία όπου φαίνονται ο χαλινός και τα μάτια του. Εν ολίγοις, μωρά μπάτζι κάτω των 2-3 μηνών έχουν ρίγες μέχρι την μύτη. Στην συνέχεια περνούν την πρώτη τους πτερόρροια και οι ρίγες μένουν μόνο στο κεφάλι και την ράχη, με καθαρό λευκό ή κίτρινο μέτωπο. Αν ο Τσίφτης είναι παράξενη μετάλλαξη και δεν έχει ρίγες, τότε μπορύμε να κρίνουμε από τα μάτια του. Αν δεν έχει καθόλου ίριδες, δλδ τα μάτια είναι κατάμαυρα, τότε είναι κάτω των 4-5 μηνών. Αν έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σκούροι γκρι δακτύλιοι γύρω από τις κόρες, τότε είναι 5-10 μηνών και αν οι ίριδες είναι ολόλευκες σαν δαχτυλίδια, τότε το μπάτζι είναι ενός έτους και άνω, ενήλικο με τα όλα του. Υπάρχουν κάποιες μεταλλάξεις, κυρίως pied, που διατηρούν τα μωρουδιακά μάτια χωρίς ίριδα, αλλά είναι σπάνιο. Επίσης, μπορείτε να δείτε παλιές φωτογραφίες του Τσίφτη - αν μόλις τον πήρατε το ράμφος του είχε μια έντονη μαυρη κοιλίδα, σαν να είχε φάει γροθιά στην μέση του ράμφους, τότε ήταν όντως πάρα πολύ μικρός, κάτω των δύο μηνών. Για κάτι πιο συγκεκριμένο χρειάζεται φωτογραφία.

Ένα νεαρό αρσενικό έχει έντονο, γυαλιστερό ροζ χαλινό, ενώ τα θηλυκά έχουν από μπεζ έως πολύ ανοικτό σιελ. Όταν ενηλικιωθούν και ωριμάσουν οι συνήθεις μεταλλάξεις των αρσενικων αναπτύσσουν σκούρο μπλε ελεκτρικ χαλινό, ενώ τα θηλυκά κυμαίνονται από λευκό εως καφέ.

Όταν υποδεχόμαστε ένα νέο πουλάκι, το αφήνουμε για αρκετό καιρό, 1-2 εβδομάδες, ήσυχο σε ενα ασφαλές σημείο του σπιτιού που έχει μέτρια κίνηση, μακριά από παιδιά και κατοικίδια. τα μπάτζι είναι πολύ ευαίσθητα στο στρες ζώα και η αλλαγη περιβάλλοντος προκαλεί μεγάλο σοκ, το οποίο ξεπερνούν σταδιακά όσο βλέπουν ότι το νέο τους σπίτι είναι φιλικό προς μικρά πουλάκια και τα πελώρια ροζ τέρατα (εμείς οι άνθρωποι) δεν τρώμε μπάτζι για πρωινό. Γιαυτό κρατάμε την επαφή στο ελάχιστο και απαραίτητο: αλλαγή νερού, φαγητού και υποστρώματος. Μπορείτε να καθίσετε στο ίδιο δωμάτιο εφόσον δεν δείχνει τρομαγμένος, και να ασχοληθείτε με μια ήσυχη εργασία όπως ανάγνωση, ίντερνετ κλπ. Πολλά μπάτζι χαλαρώνουν με τραγούδια άλλων πουλιών, μπορείτε να το δοκιμάσετε ώστε ο Τσίφτης να μην αισθάνεται πολύ μόνος, μιας και τα μπα΄τζι είναι αγελαία ζώα.

Αυτή είναι η αρχή, η οποία διαρκεί όσο χρειάζεται το κάθε πουλάκι μέχρι να χαλαρώσει. Απο εκεί και πέρα τα προσεγγίζει κανείς για να γίνει η αρχή της εκπαίδευσης, πάντα κρατώντας μίλλετ, ώστε να συνδεσουν την παρουσία μας με κάτι πολύ θετικό, όπως η λιχουδιά, κάνοντας αργές κινήσεις και μιλώντας απαλά.

Ένα τελευταίο πριν κλείσω, γιατί ρχίζει και μεγαλώνει το ποστ, αν μπορείτε, ανεβάστε μια φωτογραφία του κλουβιού, πολλά προβληματα στρες και φόβου στους μικρούς παπαγάλους οφείλονται σε προβληματικό σεταπ και διορθώνονται στο πι και φι.
 
Πολύ όμορφος να τον χαίρεσαι!
Καλό θα ήταν να αντικαθιστούσες τις πατίθρες με ξύλινες διάφορων μηκών και παχών. Μέχρι τότε βάλε την πατήθρα που κάθεται και εκείνη την κίτρινη πιο μέσα, για να μην φθείρεται η ουρά του στα κάγκελα. Μπορείς επίσης να αφαιρέσεις την κόκκινη, δεν χρειάζεται.
Το στικ με τους κολλημένους σπόρους που κρέμεται είναι θάνατος για τα πουλιά, πέταξε το.Δεν προσφέρει τίποτα παρά μόνο άχρηστες ουσίες και σάκχαρα.
Πολύ φοβιτσιαρικο όμως και δεν ξέρω τι πάει λάθος.
Λογικό είναι τον πρώτο καιρό να ειναι φοβισμένο, νέο περιβάλλον, νέοι άνθρωποι...
Και πάλι να το χαίρεσαι!
 
@Ιωάννης 2021 μπορεί να έχετε δίκιο. Απλά επειδή το έχω σχεδόν ένα μήνα θεωρούσα ότι θα έπρεπε να είναι πιο ήρεμος. Μου έχουν προτείνει και να το κόψω τα φτερά για να το βγάζω έξω έτσι ώστε να έρχεται σε πιο πολύ επαφή μαζί μας. Τι γνώμη έχετε?
 
Καταρχάς να τον χαίρεσαι, είναι κούκλος.

Δυστυχώς, βλέποντας το κλουβί και την κατάσταση του χαλινου του, δεν εκπλήσσομαι που δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα. Οι πατήθρες του πονούν τα ποδια, το κλουβί είναι μικρό, εκτεθειμένο (χρειάζεται τουλ. ένας τοίχος στον οποίο ακουμπα), δεν έχει παιχνίδια και ο χαλινός έχει, το πιο πιθανό, ακάρεα, τα οποία προκαλούν φαγούρα. Επίσης ο πάτος θέλει καθάρισμα, αν και δεν φταίει αυτό για τα ακάρεα, αλλά μάλλον το ότι βρέθηκε έξω και ήρθε σε επαφή με άγρια πτηνά.

ΜΗΝ του κοψετε τα φτερά, μόνο κακό θα του κάνετε. Αν, λέμε εαν, ο πτηνίατρος κρίνει ότι είναι απαραίτητο για λόγους υγείας (σε τυφλά πτηνά ή πτηνά με προβληματα ισορροπίας), θα το κάνει εκείνος, που είναι ειδικός. Εμείς που είμαστε απλοί ιδιοκτήτες, και μάλιστα αρχάριοι, δεν κάνουμε ποτέ επεμβατικές κινήσεις στα κατοικίδιά μας. Επιπλέον, τα κομμένα φτερά συνήθως δημιουργούν μόνο προβλήματα, και το λέω από προσωπική εμπειρία, μιας και το δεύτερο κατα σειράν παπαγαλάκι που πήρα ήταν κλιπαρισμένο. Χάνουν την ισορροπία τους μιας και δεν παύουν να 'εχουν την ανάγκη να πετάξουν και σκάνε στο πατωμα ελάχιστα πιο μαλακά από μια πατάτα. Και αν το ψαλίδι γλιστρήσει, μπορεί να κανει σοβαρή ζημια σε νεύρα, φτερά και σάρκα. Είναι λύση απόγνωσης.

Παρεμπιπτώντως δεν αντιλαμβάνομαι πώς τα κομμένα φτερά θα βοηθήσουν ένα φοβισμένο πουλάκι. Το να τα πιάνουμε με τα χέρια μας
γίνεται μόνο αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, για να βάλουμε μια αλοιφή πχ, γιατί τα τρομάζει πάρα πολύ. Γιαυτό είναι βασικό να μάθει βασικές εντολές όπως να στέκεται στο δάκτυλο, καθώς δεν είναι ακήκουστο μπάτζι να παθαίνουν καρδιακή προσβολή στον πτηνίατρο ακόμα κι αν τους κόβει τα νύχια. Πώς λοιπόν θα δεθείτε περισσότερο όταν η πιο άμεση και κοντινη του εμπειρία με εσάς θα είναι εξαιρετικά τραυματκή, στα όρια του βι@σμού?

Όλα τα ζώα, ειδικά τα πολύ έξυπνα όπως οι παπαγάλοι, τα προσεγγίζουμε πάντα με θετικό τρόπο, ώστε να μας συνδέσουν με ευχαριστα πράγμτα, όχι τρομακτικά. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ένα μπάτζι είναι μικροσκοπικό σε σύγκριση με τον άνθρωπο, από την φύση του είναι πάντα θύμα και το ξέρει, αρα έχει κάθε λόγο να μας φοβάται. Έτσι, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, υπομονή και συστηματική προσέγγιση ώστε να τα πείσουμε ότι δεν θα γίνουν σουβλάκι.
 
Kαλορίζικο. 🙂 Συμφωνώ με ότι σου πρότεινε η Ναυσικά πιο πάνω. Το πουλάκι δείχνει να έχει ακάρεα στο ράμφος. Φεύγουν εύκολα με μια μια αλοιφή κι επαλείψεις για μια εβδομάδα. Βάλε μας κοντινή φωτο τα πόδια του αν θέλεις διότι συχνά τα ακάρεα ζουν και στα πόδια τους και δημιουργούν υπερκερατώσεις.
 
@Nausicaa καλημέρα και ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση. Το πουλί δεν έχει βρεθεί ποτέ εκτός σπιτιού. Το κλουβί του εχει μήκος 40εκ, πλάτος 28εκ και ύψος 48εκ θεωρείς ότι είναι μικρό για budgie? Νόμιζα ότι είναι οκ σε σχέση με αυτό που μου έδιναν από το petshop που ήταν πολύ πιο μικρό.
Ο πάτος του εχει μόνο τροφή που την ρίχνει συνήθως μόνος του, το κλουβί το καθαρίζω δύο φορές την εβδομάδα, κάθε πότε πρέπει να το κάνω?
Και σε ότι λες για τις πατυθρες τι φταίει και μπορεί να πονάει? Δεν είναι καλές? Έχω δύο διαφορετικές, δεν κάνει καμία? Αν είναι να τις αλλάξω όλες.
Και τελευταία ερώτηση, αλοιφή πως θα του βάλω? Θα πρέπει να τον πιάσω στα χέρια μου, έτσι? Πρότεινε μου αλοιφή.
Σε ευχαριστώ για την βοήθεια.
 
  • Like
Αντιδράσεις: marapo
@Nikoskon Διάβασε αυτό αν θέλεις για τα ακάρεα στο ράμφος που σου έγραψα πιο πάνω. Η αλοιφή που χρειάζεσαι είναι η epithol. Αν δεν θεραπευτούν για γίνουν χειρότερα, δεν φεύγουν απο μόνα τους.
 
Back
Top