Ασθένειες Budgies χάνουν πούπουλα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης stampa
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

stampa

PB New Member
Εγγραφή
23 Νοε 2008
Μηνύματα
49
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Έχει 3-4 μέρες που τα Budgies μου χάνουν πούπουλα,
είναι φυσιολογικό?
Πόσων μηνών είναι έτοιμο το θυλικό για ζευγάρωμα;
 
Τι διατροφή τους παρέχεις; Σε τι χώρο είναι και τι θερμοκρασία επικρατεί στο χώρο; Τα έχεις δίπλα σε κάποια εστία θερμότητας;

Ίσως έχουν ξεκινήσει και πτερόρροια... Και η δικιά μου αυτές τις μέρες μπήκε σε πτερόρροια.

Τα Budgies μπορούν να αναπαραχθούν στην ηλικία των 8-9 μηνών περίπου...

... https://community.petbirds.gr/threads/Παπαγαλάκια-budgie-budgerigar.44591/
 
Είναι κακό δηλαδή που χάνουν πούπουλα;
Τα δικά μου εδώ και 8 μήνες που τα έχω, δεν έχουν σταματήσει ούτε ημέρα να χάνουν πούπουλα (όχι πτερά). Έχω ήδη φτιάξει δύο μαξιλάρια 40x50 (δεν αστειεύομαι).
Δεν φαίνεται πάντως να έχουν κάποιο πρόβλημα, εκτός του ότι δεν ζευγάρωσαν όταν έπρεπε. Περιμένω τώρα αρχές Μαρτίου για να κρεμάσω εκ νέου την φωλιά αναπαραγωγής.
Βρίσκονται πάντα σε εσωτερικό χώρο, όπου η θερμοκρασία τώρα τον χειμώνα, είναι 17-20 βαθμούς Κελσίου.
 
Στην πτερόροια τα μπάτζι συνήθως χάνουν και φτερά από την ουρά. Αν η ουρά τους έχει κανονικό μέγεθος τότε μάλλον είναι φυσιολογικό να χάνουν φτεράκια. Δεδομένου ότι είναι 3 μαζί και θα υπάρχουν και διαξιφισμοί είναι λογικό να χάνουν μικρά φτεράκια. Πάντως τα δικά μου που πέρισυ τα είχα μέσα κάθε μέρα μάζευα πουπουλάκια και φτεράκια.
Για καλό και για κακό πάντος ψάξε για ψείρες. Μπάνιο κάθε πότε τους βάζεις;
 
Οι ουρές τους είναι κανονικές (του ζευγαριού δηλαδή που είναι στο ίδιο κλουβί)
Το άλλο το μικρό (σε ηλικία) είναι μόνο του στο δικό του κλουβί και δεν χάνει πούπουλα.
Μπάνιο, τώρα τον χειμώνα;
Για ψείρες έχω ψεκάσει 3-4 φορές σε διάστημα 4 μηνών τις πατήθρες και τον πάτο του κλουβιού.
Και συγνώμη που γίνομαι κουραστικός, αλλά πρέπει να επαναλάβω ότι δεν χάνουν πτερά, αλλά πούπουλα. Ως πούπουλα εννοώ αυτά που όταν πετάξουν τα πουλιά από πατήθρα σε πατήθρα μέσα στο κλουβί, σηκώνονται από τον πάτο του κλουβιού και αιωρούνται μέσα σε αυτό για λίγο. Από ότι γνωρίζω τα φτερά, όσο μικρά και άν είναι δεν ανασηκώνονται από τον πάτο και δεν αιωρούνται, καθότι είναι πιό βαριά από τα πούπουλα.
 
Κάλημέρα και σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις,
τα έχω σε θερμοκρασία δωματίου 20-22 βαθμούς Κελσίου.
η διατροφή τους : παπαγαλίνη, φρούτα, λαχανικά, αυγό, ψιχουλάκια γενικώς είναι πλήρης.
 
...Krima pou ta poulas tora logo elipsi xoru ki'olas...
...kai me tetia timi! po-po-po...
 
Αγαπητή μου Πωλίνα, τελικά δεν τα δίνω,
τελικά κατάλαβα πως ήθελα περισσότερο την παρέα τους απο τον χώρο στο σπίτι μου(χίλιοι καλοί χωράνε).
Όσο για την τιμή η όλη κατασκεύη μου κόστισε κάτι παραπάνω απο την αναφερώμενη!
 
καλησπέρα, καλη εβδομάδα και καλό μήνα...
σχετικα με το θέμα των φτερών και πουπουλων θα ηθελα να ρωτησω

1) τι σημαινει πτεροροια; Ποτε αρχιζει και ποτε σταματαει;

2) απο το ζευγαρι μπατζι που εχω αρσενικο - θυληκο, ο αρσενικος εχει χασει ολα σχεδον τα πουπουλα του κατω απο την κοιλια και κατω απο τις φτερουγες! Καθε φορα που σηκωνει τα φτερα του για να ξυστει φαινεται το δερμα του. Γνωριζει κανεις αν ειναι ανησυχητικο;

Ευχαριστω πολυ
 
Η πτερόρροια είναι μια φυσιολογική διαδικασία από τη οποία περνάνε όλα τα πουλιά, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα φτερά τα οποία εχουν φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή τους. Αρχικα ξεθωριάζουν και φθείρονται χάνοντας τη λειτουργικότητά τους που αφορά το πέταγμα, την μόνωση από νερό και θερμότητα και στη συνέχεια νεκρώνονται και πέφτουν. Η διαδικασία της πτερόρροιας εξασθενεί τη ικανότητα για πτήση και η όλη ανάπτηξη την νέων φτερών απαιτεί πολύ ενέργεια και διαρκέι περίπου ενα μήνα. Για τα περισσότερα πουλιά αρχίζει μετα την αναπαραγωγή, ενω τα Budgie εχουν πτερόρροια 2-3 φορές των χρόνο.

Κατά την διάρκεια της πτερόρροιας και την δημιουργίας των νέων φτερών απαιτείται η διατροφή των πουλιών να είναι ενισχυμένη με βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Απαραιτητα θα πρέπει να υπάρχει σε αφθονία και καθημερινή χορήγηση άμμος-γκρίτ , σουπιοκόκκαλο καθώς και χορήγηση υγρών πολυβιταμινών.
 
... Ο αρσενικος εχει χασει ολα σχεδον τα πουπουλα του κατω απο την κοιλια και κατω απο τις φτερουγες! Καθε φορα που σηκωνει τα φτερα του για να ξυστει φαινεται το δερμα του. Γνωριζει κανεις αν ειναι ανησυχητικο;

Ευχαριστω πολυ

Αυτο που περιγραφεις δεν αποτελει σημαδι πτερορροιας. Κατα την πτερορροια καμια περιοχη δεν μενει γυμνη ωστε να φαινεται δερμα. Νομιζω πως κατι αλλο συμβαινει. Καλυτερα να το δει ενας πτηνιατρος.
 
Συμφωνώ με τον Ανέστη. Ο πτηνίατρος θα σου πει ακριβώς τι φταίει. Πάντως, μακάρι να κάνω λάθος αυτό μου θυμίζει μύκητα. Θα πρότεινα να τα χωρίσεις και να έχεις τον αρσενικό μόνο του σε άλλο χώρο μέχρι να σου πει σίγουρα ο πτηνίατρος.
 
"Για τα περισσότερα πουλιά αρχίζει μετα την αναπαραγωγή"

Καταρχιν σας ευχαριστω πολυ ολους για το ενδιαφερον και τον χρονο σας :)
αν και ειναι ζευγαρι απο το καλοκαιρι, δεν εχω δει σημαδια αναπαραγωγης.. Δεν ξερω και πολλα βεβαια απο τον χωρο προσπαθω να παρακολουθω το φορουμ οσο πιο συχνα γινεται... αλλα αν δεν προκυψει αναπαραγωγη ποτε περιμενουμε να αρχισει η πτερορροια;

ευχαριστω :)
 
Για να είμαι πιό ακριβής η πτερόρροια ξεκινάει μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου που για τα περισσότερα ωδικά η αναπαραγωγική περίοδος τελειώνει γυρω στο Ιούλιο. Πολλές φορές αναλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή η περίοδος της πτερόροιας μεταβάλλεται κα μεταφέρεται μέχρι και τέλος Οκτωβρίου.

Για τα Budgie που μπορούν να γεννάνε σχεδόν ολο τον χρόνο, η πτερόρροια συμβαινει στα ενδιάμεσα διαστήματα που μεσολαβούν μετά τις γέννες. Ετσι συχνα παρατηρούμε πτώση των φτερών των πουλιών. Τα παπαγαλάκια όπως και όλα τα πουλιά άσχετα απο το άν είναι ζευγάρι για να γεννήσουν, θα περάσουν κανονικά την φάση αυτή της πτερόρροιας. Η πτερόρροια συμβαίνει το φθινόπωρο και την άνοιξη. Η αλλαγή του φτερώματος είναι σταδιακή και σπάνια το πουλί μένει με κενά σημεία στο σώμα του.

Αν συμβαινει κατι τέτοιο καλο θα ήταν να επισκεφτέις εναν πτηνιατρο όπως σου προανέφεραν και τα άλλα μέλη.
 
... Αν και ειναι ζευγαρι απο το καλοκαιρι, δεν εχω δει σημαδια αναπαραγωγης...

Δεν ειναι σε θεση το πουλακι που περναει αυτο το στρες με την απωλεια των φτερων του να μπει σε φαση αναπαραγωγης. Εαν γινει καλα μετα απο καποιον καιρο ισως εχεις καλυτερα αποτελεσματα. 😉
 
Back
Top