Εξωτικά Diamond firetail (Stagonopleura guttata)

Ο Διαμαντόσπινος με την κόκκινη ουρά ή Diamond firetail finch όπως είναι η αγγλική του ονομασία, είναι ένα πολύχρωμο "εξωτικό" πουλάκι με καταγωγή από την Αυστραλία. Ο αρμονικός συνδυασμός των χρωμάτων του κερδίζει το βλέμμα αμέσως. Ενημερωθείτε για τις συνήθειες και τη φροντίδα του ως κατοικίδιο πτηνό.

Περιγραφή του Διαμαντόσπινου ή Diamond firetail finch​

diamond-firetail-finch-cov.jpg

θα σας γοητεύσει αμέσως. Αν και μικροκαμωμένος, ο αρμονικός συνδυασμός του μαύρου, κόκκινου, λευκού, γκρι και καφέ στο φτέρωμά του, κερδίζει το βλέμμα από την πρώτη στιγμή. Ενημερωθείτε για τις φυσικές του συνήθειες και τη φροντίδα του ως κατοικίδιο πτηνό.

Έχει μικρό κωνικό ράμφος στο χρώμα του ρουμπινιού, ενώ κόκκινο είναι και το ουροπύγιο του, από το οποίο προέρχεται και το όνομά του. Τα μάτια του περιβάλλονται από κόκκινο οφθαλμικό δακτύλιο. Το κεφάλι και ο μανδύας είναι ασημόγκριζα, ενώ η πλάτη και τα φτερά σε καφετιές αποχρώσεις.

Το πηγούνι, η κοιλιά και το υπογάστριο έχουν αστραφτερό λευκό χρώμα, ενώ στο στήθος διακρίνεται μια έντονη μαύρη λωρίδα, που περνάει κάτω από τα φτερά και στολίζεται από λευκές κηλίδες. Μαύρα είναι επίσης τα φτερά της ουράς, τα πόδια του, καθώς και ένα μικρό σημάδι ανάμεσα στο ράμφος και το μάτι.

Το κελάηδημά τους είναι χαμηλόφωνο και αποτελείται από σύντομα καλέσματα και μικρά τιτιβίσματα.

Διάκριση φύλου​

Ο διαμαντόσπινος με την κόκκινη ουρά είναι μονομορφικό είδος πουλιού. Η διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα γίνεται από το ερωτικό κάλεσμα του αρσενικού την εποχή της αναπαραγωγής, καθώς και από τις ερωτικές επιδείξεις του αρσενικού.

Αν και δεν πρόκειται για αξιόπιστη μέθοδο, λέγεται ότι κάποια εμφανισιακά διακριτικά σημάδια των φύλων είναι το μικρότερο κεφάλι των θηλυκών σε σχέση με τα αρσενικά και ότι το ράμφος του θηλυκού είναι ελαφρώς πιο κόκκινο από του αρσενικού κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Κατά τα άλλα, τα χρώματα στο φτέρωμα και των δυο φύλων είναι ίδια.

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάκρισης φύλου είναι η εξέταση του DNA. Για την εξέταση στέλνουμε ταχυδρομικώς ένα φτερό από κάθε πουλί σε κάποιο πιστοποιημένο και εξειδικευμένο κέντρο και σε μερικές μέρες λαμβάνουμε τα αποτελέσματα.

Γεωγραφική κατανομή​

Οι Διαμαντόσπινοι συναντώνται στην ανατολική Αυστραλία, από το Eyre Peninsula, ως τη νότια Αυστραλία, στο νοτιο-ανατολικό Queensland και κυρίως στις πλαγιές του Great Dividing Range.

Diamond_Firetail_map.jpeg

Ο συνολικός πληθυσμός των Διαμαντόσπινων έχει μειωθεί στην περιοχή και πολλοί εναπομείναντες πληθυσμοί έχουν ήδη απομονωθεί. Τα είδη που αριθμούνται σε c.200,000 ώριμα άτομα συνεχίζουν να μειώνονται, ιδιαίτερα στις πιο έντονα αναπτυσσόμενες περιοχές των βιοτόπων τους. [1]

Συμπεριφορά​

Γενικά είναι κοινωνικά, φιλειρηνικά και δραστήρια πουλιά. Επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά μόνο κατά την αναπαραγωγική περίοδο και ειδικά αν συγκατοικούν σε μεγάλες ομάδες, γεγονός που κάνει την διαχείριση τους όχι και τόσο απλή υπόθεση.

Προτιμούν τα δάση των ευκαλύπτων, τα ανοιχτά δάση, τις χορτολιβαδικές εκτάσεις κοντά πάντα σε νερό. Ζουν σε μικρές ομάδες των 30 πουλιών και δημιουργούν πολύ ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς. Αρέσκονται στον να χοροπηδάνε στο έδαφος και να μπανιαρίζονται σε μικρές λιμνούλες νερού.

Διατροφή​

Ο Διαμαντόσπινος είναι σποροφάγο πτηνό που τρέφεται κυρίως με ώριμους σπόρους αγριόχορτων και βότανα, αλλά και με έντομα, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής. [2]

Διατροφή ως κατοικίδιο​

Αν και το μέγεθός του δεν ξεπερνάει τα 12 εκατοστά, έχει μια τάση προς την παχυσαρκία, αν δεν προσεχθεί ιδιαίτερα η διατροφή του και αν η κλούβα διαμονής τους είναι περιορισμένων διαστάσεων.

Αναπαραγωγή​

Η φάση αναπαραγωγής των diamond firetail finche στο φυσικό περιβάλλον διαρκεί από τον Αύγουστο μέχρι τον Ιανουάριο. Τα πουλιά αυτά αποκτούν δυνατούς δεσμούς ως ζευγάρια και πολλές φορές παραμένουν μαζί έως το θάνατο τους.

Οι διαμαντόσπινοι χρησιμοποιούν τις φωλιές τους και ως νυχτερινό κατάλυμα. Χρησιμοποιούν κοκοφοίνικα για να ετοιμάσουν τη φωλιά της προτίμησής τους. Για να αισθάνονται ασφαλή, καλύπτουν τις φωλιές τους με πρασινάδα ώστε να προσομοιάζουν το φυσικό τους περιβάλλον.

Αν το ζευγάρι ταιριάξει, είναι πιθανό να καταφέρει να αναπαραχθει αρκετές φορές, γεννώντας από 4-6 αυγά τα οποία επωάζουν οι γονείς από κοινού για 12-14 μέρες. Οι νεοσσοί ανεξαρτητοποιούνται σε 22-25 μέρες όπου και εγκαταλείπουν τη φωλιά.

Για την αναπαραγωγή τους σε εκτροφή, χρειάζονται μεγάλα κλουβιά πτήσης για ένα ζευγάρι ή μεγάλες κλούβες για πολλά ζευγάρια, όπου θα αντιστοιχούν αρκετά τετραγωνικά σε κάθε ζευγάρι.

Φροντίδα​

Οι Διαμαντόσπινοι, όπως όλα τα είδη σπίνων χρειάζονται μεγάλο παραλληλόγραμμο κλουβί, το οποίο πρέπει να μεγαλώνει ανάλογα με τον αριθμό των πουλιών που φιλοξενεί.

Είναι πουλιά που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες για αυτό και το κατάλυμα τους θα πρέπει να είναι προφυλαγμένο και ειδικά τον χειμώνα, θερμαινόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρχουν μεγάλες απώλειες στους νεοσσούς.

Όπως όλοι οι Αυστραλιανοί σπίνοι, οι Διαμαντόσπινοι δεν κοιμούνται στις πατήθρες αλλά χρειάζονται φωλίτσες. Έτσι θεωρείται σκόπιμο να υπάρχουν αρκετές φωλιές, καλαθωτές ή και κλειστού τύπου, για να επιλέξουν την κατάλληλη για να κοιμούνται και να αναπαραχθούν.

Το προσδόκιμο ζωής τους κυμαίνεται από 8-10 χρόνια.

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Stagonopleura guttata
Ελληνική: Διαμαντόσπινος με κόκκινη ουρά
Αγγλική: Diamond firetail
Τάξη: Στρουθιόμορφα
Οικογένεια: Εστριλδίδες
Γένος: Σταγονόπλευρα
Είδος: S. guttata

 
Είναι πολύ όμορφα πουλιά αλλά στην Ελλάδα όχι και τόσο συνηθισμένα αν δεν κάνω λάθος! Μάνο μια φορά τα χα δει!
 
Είναι πραγματικά φανταστικά πουλιά. Κάποιες φωτογραφίες και απ' τα δικά μου...
 

Συνημμένα

  • DSC01009.webp
    DSC01009.webp
    36,7 KB · Προβολές: 388
  • DSC01011.webp
    DSC01011.webp
    41 KB · Προβολές: 360
  • DSC01010.webp
    DSC01010.webp
    37,9 KB · Προβολές: 345
Τα συγκεκριμένα πουλιά τα είδα πρόσφατα από κοντά και πραγματικά είναι φανταστικά!
 
Ενημέρωση άρθρου

Το άρθρο ενημερώθηκε από @Stavros. Συγκεκριμένα:
  • Προσθήκη Media
  • Προσθήκη της παραγράφου "Γεωγραφική κατανομή".
  • Προσθήκη της 1ης παραγράφου "Διατροφή".
  • Προσθήκη της παραγράφου "Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση".
 
Back
Top