Εξωτικά Green-backed twinspot (Mandingoa nitidula)

Τα Green-backed twinspots είναι από τους ποιο όμορφους εξωτικούς σπίνους της Αφρικής. Αν και δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτών των πουλιών στην αιχμαλωσία, οι χομπίστες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση τους.

Περιγραφή Green-backed twinspot​

Green-backed twinspot

Τα βασικά χρώματα των Green-backed twinspots είναι το σκούρο λαδί, το κόκκινο, το μαύρο, το άσπρο, και το κιτρινοπράσινο. Το μήκος τους δεν ξεπερνάει τα 10-11εκ. ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πουλιών που φτάνουν μέχρι και τα 14cm.

Διάκριση φύλου​

Θηλυκό Green-backed twinspotΤο Green-backed twinspot είναι διμορφικό είδος, πράγμα που καθιστά εύκολη τη διάκριση των δύο φύλων.

Το αρσενικό έχει έντονη κόκκινη μάσκα στην περιοχή του προσώπου και γύρω από τα μάτια. Η περιοχή του κεφαλιού, του λαιμού και της πλάτης περικλείεται από πτέρωμα με γυαλιστερή σκούρη λαδί απόχρωση.

Το στήθος και η κοιλιά σκεπάζεται από έναν κατάμαυρο μανδύα στον οποίο υπάρχει μια πληθώρα από λευκές βούλες. Η περιοχή της αμάρας και των μηριαίων φτερών, αποτελείται από μία μίξη κίτρινου με λαχανί χρώματος, ενώ τα κινητήρια φτερά τους είναι μαύρα με σκούρο καφέ. Τα πόδια τους είναι είτε μπεζ είτε καφέ, ενώ τα νύχια τους είναι ή άσπρα ή ροζέ.

Το θηλυκό έχει πιο μουντά και λιγότερο φανταχτερά χρώματα από ότι το αρσενικό, όμως αυτό δεν το καθιστά λιγότερο όμορφο.

Τα αρσενικά έχουν μαυροκόκκινο ράμφος ενώ το συνηθέστερο στα θηλυκά είναι το σκέτο μαύρο. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές όπου έχει παρατηρηθεί σε θηλυκά άτομα να φέρουν μια μικρή πινελιά ξεθωριασμένου πορτοκαλί στην άκρη του ράμφους.

Διατροφή​

Ένα καλό μείγμα εξωτικών πουλιών σε συνδυασμό με κεχρί και έξτρα σπόρους, αποτελούν ένα καλό μενού για αυτά. Ακόμη, 4-5 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να προστίθεται στο μενού τους ζωντανή τροφή όπως mealworms και τερμίτες.

Τα φρέσκα βότανα, φρούτα και λαχανικά, είναι επίσης απαραίτητα στη διατροφή τους. Το σουπιοκοκαλο καθώς και τα τριμμένα όστρακα (grit) θα πρέπει να υπάρχουν όλο τον χρόνο μέσα στο κλουβί, ώστε τα πουλιά να έχουν πάντα δίπλα τους μία πηγή ασβεστίου.

Τέλος, είναι βασικό να γνωρίζετε πως τα green twinspots προτιμούν να τρώνε στο δάπεδο του κλουβιού πάρα στις ταΐστρες που της κλούβας.

Φροντίδα​

Σαν είδος, προτείνεται η διαβίωση του σε μεγάλες κλούβες (aviary) στις οποίες είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μικρά δένδρα και θάμνους, ώστε να νιώθει τα πουλιά ποιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να κρυφτούν, όταν νιώθουν ανασφάλεια.

Αν η κλούβα μας δεν είναι αρκετά μεγάλη, είναι προτιμότερο να διατηρούμε ένα ζευγάρι μόνο του ή με την συντροφιά άλλων παραδείσιων. Διαφορετικά, ένα μικρό σμήνος 6-8 πουλιών θα ήταν ιδανικό, μιας και πρόκειται για πουλιά που είναι κοινωνικά ως είδος.

Σαν πουλί που προέρχεται από θερμά κλίματα, δεν αντέχει τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για αυτά είναι γύρω στους 20 - 25 βαθμούς. Είναι προτιμότερο, να στεγάζεται σε εσωτερική εκτροφή τον χειμώνα, προς αποφυγήν απωλειών από ασθένειες.

Αναπαραγωγή​

Όπως και οι περισσότεροι εξωτικοί σπίνοι, έτσι και τα Green-backed twinspots επιλέγουν ένα μόνο σύντροφο στην ζωή τους και παραμένουν μαζί έως ότου κάποιος πεθάνει. Τότε, το άλλο πτηνό βρίσκει άμεσα ένα νέο ταίρι μιας και είναι πουλιά που δεν αντέχουν την μοναξιά.

Την περίοδο της αναπαραγωγής, τα αρσενικά του είδους προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το ταίρι τους κάνοντας ένα μικρό "χορευτικό" με πολλά μικρά πηδηματάκια και λίγες στροφές. Ο χορός του αρσενικού συνοδεύεται πάντα από το ερωτικό του κάλεσμα. Όταν και εάν το θηλυκό τον δεχθεί, ανασηκώνει ελαφρώς την ουρά και το κεφάλι και αμέσως πραγματοποιείται η επίβαση. Διαφορετικά, φεύγει πετώντας αφήνοντας το αρσενικό μόνο του.

Το ζευγάρι ξεκινά άμεσα το χτίσιμο της φωλιάς με υλικά όπως ίνες κοκοφοίνικα, ξέρα χόρτα και μικρά λεπτά κλαδάκια. Προτιμούν τις ξύλινες, κλειστού τύπου φωλιές με μεγάλο άνοιγμα. Μετά την ολοκλήρωση της φωλιάς, το θηλυκό γεννάει 4-6 αυγά λευκού χρώματος τα οποία επωάζουν και οι 2 γονείς εναλλάξ για 13-14 ημέρες.

Οι νεοσσοί ταΐζονται και από τους δύο γονείς, με τον πατέρα να βοηθάει λίγο περισσότερο στην ανατροφή τους. Την 21-23 ημέρα, οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά και αρχίζουν τις πρώτες εξερευνήσεις εκτός αυτής. Το βράδυ επιστρέφουν πάλι πίσω και κοιμούνται μαζί με τους γονείς τους. Αυτό συνεχίζεται για μία εβδομάδα περίπου, έως ότου ανεξαρτητοποιηθούν τελείως.

Επίπεδο δυσκολίας αναπαραγωγής​

Τα green twinspots θεωρούνται από τα ποιο δύσκολα πουλιά, όσον αφορά την αναπαραγωγή τους. Θα πρέπει να τα έχετε το ζευγάρι σας μόνο του, σε μεγάλη φυτεμένη-καμουφλαρισμενη κλούβα με πλήρη ησυχία και με όσο το δυνατόν λιγότερες ενοχλήσεις. Τα πουλιά αυτά είναι από μόνα τους ένα κόσμημα. Εάν τελικά τα καταφέρεται με την αναπαραγωγή, είμαι σίγουρος πως δεν θα θέλετε να τα αποχωριστείτε.

Νομιμότητα εκτροφής​

Μερικά υποείδη όπως το M. nitidula nitidula είναι εξαιρετικά σπάνια, τόσο στη φύση όσο και στην αιχμαλωσία. Για να αποκτήσετε αυτά τα υποείδη, θα χρειαστεί να αποκτήσετε τις σχετικές άδειες. Τα άλλα υπό είδη των Green-backed twinspots που απαντώνται εκτός της νοτίου Αφρικής, μπορούν να διατηρηθούν χωρίς άδεια όπως και τα υπόλοιπα απλά παραδείσια.

Σύνοψη​

Διατροφή: Σποροφάγα
Αυγά ανά φωλιά: 4-6
Επώαση: 14 ημέρες
Ανεξαρτητοποίηση νεοσσών: 35 ημέρες
Πληθυσμιακή τάση: Σταθερή
Κίνδυνος εξαφάνισης: Ελάχιστη ανησυχία

Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Mandingoa nitidula
Ελληνική ονομασία:
Αγγλική ονομασία: Green-backed twinspots
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Εστιρλδίδες (Estrildidae)
Γένος: Mandingoa
Είδος: M. nitidula

Υποείδη​

M. nitidula chubbi
M. nitidula nitidula
M. nitidula schlegeli
M. nitidula virginiae
 
Back
Top