Την περασμένη Τρίτη το απόγευμα παρατηρήσαμε οικογενειακώς ότι η Winter έκανε κάποιες περίεργες κινήσεις με τα πόδια της, τα τέντωνε στο πλάι και σφιγγόταν έντονα ανοίγοντας και την μια φτερούγα. Υποψιαστήκαμε ότι ετοιμαζόταν να γεννήσει κάποιο αυγό καθώς τον τελευταίο μήνα οι ορμόνες της ήταν στα κόκκινα. Την επόμενη μέρα τηλεφώνησα στην κλινική που έχουμε εδώ στο Βανκούβερ που είναι αποκλειστικά για πτηνά για να ρωτήσω πότε θα πρέπει να κρίνω ότι είναι η ώρα να την δει ο γιατρός καθώς μέχρι τώρα είχε γεννήσει άλλες 3 φορές απο ένα αυγό χωρίς καμία δυσκολία και χωρίς καν να καταλάβουμε ότι ετοιμαζόταν. Κλείσαμε λοιπόν ραντεβού για την Παρασκευή (καθώς τα ελεύθερα ραντεβού τους είναι περιορισμένα) σε περίπτωση που δεν θα τα είχε καταφέρει να το βγάλει μονη της ως τότε. Στο μεταξύ, μου συνέστησαν σκεύασμα υγρού ασβεστίου για λήψη απο το στόμα. Ήρθε η Παρασκευή λοιπόν κι αυγό δεν είχε φανεί αλλά αντίθετα η αμάρα της ήταν τόσο πρησμένη που μετάνιωσα που δεν την είχα πάει νωρίτερα. Αφού νοσηλεύτηκε την Παρασκευή το πρωί της χορήγησαν ενέσιμο ασβέστιο και της έγινε εφαρμογή λιπαντικού στην αμάρα και της έδωσαν άλλες δύο ώρες πρωτού η γιατρός να αποφασίσει να την βάλει σε αναισθησία και να βγάλει ακτινογραφία για να δει την κατάσταση του αυγού.

Το αυγό όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ήταν τεράστιο, πολύ μεγαλύτερο απο το άνοιγμα της λεκάνης της κι έπρεπε να αφαιρεθεί με μια ψιλοεπέμβαση όπως κι έγινε. Με σύριγγα και βελόνα άδειασαν το αυγό το οποίο κατέρρευσε προς τα μέσα και στη συνέχεια έβγαλαν το τσόφλι κι έγιναν πλύσεις για να καθαρίσουν όλα τα υπολείμματα. Το Σάββατο έγινε υπέρηχος για να διαπιστωθεί ότι είχε καθαρίσει απο όλα τα υπολείμματα του αυγού κι ότι δεν υπήρχε άλλο σχηματισμένο ωάριο που να είχε πάρει το δρόμο του, παράλληλα της δόθηκε ενέσιμο (lupron) που σταματάει την ωορηξία-ωοπραγωγή. Την Κυριακή πήραν δείγμα αίματος για γενικές εξετάσεις κι αφού όλα έδειχναν βελτίωση την πήρα σπίτι Δευτέρα βράδι φοβερά χαρούμενη (χόρευε απο τη χαρά της όταν με είδε) και ξαλαφρωμένη που γύρισε σπίτι της.
(η θερμοκοιτίδα της κλινικής στην οποία νοσηλεύτηκε)
Για τις επόμενες 5 μέρες η οδηγία είναι να κοιμάται στο κουτί μεταφοράς με μαλακά σκεπάσματα ώστε να ξεκουράζεται και να μην κινδυνεύει να πέσει απο το κλαδί τη νύχτα λόγω της καταπόνησης που πέρασε.
Μέσα σε όλα της βρήκε λίγο λίπος σε κάποια σημεία και με συμβούλεψε να της κόψω τα σπόρια και να κρατήσω τα Harisson's ως βασική τροφή. Μου ζήτησε επίσης να την δει πάλι σε κανένα μήνα για να ελέγξουμε λίγο την καρδιά διότι βρήκε μια πλαϊνή αρτηρία λίγο διογκωμένη το οποίο όπως μου εξήγησε μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες. Τέλος μου είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό το πουλί είναι κάτω απο 30 ετών. Κάπου εκεί την βάζαμε με το μυαλό μας ούτως ή άλλως.
Αυτά τα ολίγα. Γύρισε σπίτι κι η καρδιά μου στη θέση της.

Το αυγό όπως φαίνεται στις φωτογραφίες ήταν τεράστιο, πολύ μεγαλύτερο απο το άνοιγμα της λεκάνης της κι έπρεπε να αφαιρεθεί με μια ψιλοεπέμβαση όπως κι έγινε. Με σύριγγα και βελόνα άδειασαν το αυγό το οποίο κατέρρευσε προς τα μέσα και στη συνέχεια έβγαλαν το τσόφλι κι έγιναν πλύσεις για να καθαρίσουν όλα τα υπολείμματα. Το Σάββατο έγινε υπέρηχος για να διαπιστωθεί ότι είχε καθαρίσει απο όλα τα υπολείμματα του αυγού κι ότι δεν υπήρχε άλλο σχηματισμένο ωάριο που να είχε πάρει το δρόμο του, παράλληλα της δόθηκε ενέσιμο (lupron) που σταματάει την ωορηξία-ωοπραγωγή. Την Κυριακή πήραν δείγμα αίματος για γενικές εξετάσεις κι αφού όλα έδειχναν βελτίωση την πήρα σπίτι Δευτέρα βράδι φοβερά χαρούμενη (χόρευε απο τη χαρά της όταν με είδε) και ξαλαφρωμένη που γύρισε σπίτι της.

Για τις επόμενες 5 μέρες η οδηγία είναι να κοιμάται στο κουτί μεταφοράς με μαλακά σκεπάσματα ώστε να ξεκουράζεται και να μην κινδυνεύει να πέσει απο το κλαδί τη νύχτα λόγω της καταπόνησης που πέρασε.
Μέσα σε όλα της βρήκε λίγο λίπος σε κάποια σημεία και με συμβούλεψε να της κόψω τα σπόρια και να κρατήσω τα Harisson's ως βασική τροφή. Μου ζήτησε επίσης να την δει πάλι σε κανένα μήνα για να ελέγξουμε λίγο την καρδιά διότι βρήκε μια πλαϊνή αρτηρία λίγο διογκωμένη το οποίο όπως μου εξήγησε μπορεί να οφείλεται στις ορμόνες. Τέλος μου είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό το πουλί είναι κάτω απο 30 ετών. Κάπου εκεί την βάζαμε με το μυαλό μας ούτως ή άλλως.
Αυτά τα ολίγα. Γύρισε σπίτι κι η καρδιά μου στη θέση της.

Τελευταία επεξεργασία: