Γενικά Hawk headed γιατί να σκοτώνει το ταίρι του;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης ianos
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

ianos

PB Supporter
Εγγραφή
31 Ιαν 2011
Μηνύματα
13.010
Πόλη
Νέα Σμύρνη
Στο άρθρο λέει οτι εν αντιθέσει των φυσικών συνθηκών στις οποίες οι εν λόγω παπαγάλοι μεγαλώνουν τα μικρά τους, σε συνθήκες αιχμαλωσίας συνηθίζεται η ανατροφή των νεοσσών να γίνεται απο τον άνθρωπο γιατι ο αρσενικός, έχει παρατηρηθεί ότι, συχνα σκοτώνει το ταίρι του.
https://community.petbirds.gr/threads/red-fan-parrot-deroptyus-accipitrinus.4149/
Καμιά ιδεα, ερμηνεία για τους λογους που θα μπορουσε να συμβαίνει αυτο;
 
Υπάρχουν πολλές σχετικές δημοσιεύσεις στο internet, μια και το είδος περιλαμβάνεται στα υπό εξαφάνιση και επίσης ένα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της συμπεριφοράς.
Η πιο πειστική εξήγηση που βρήκα (στα γρήγορα), είναι η παρακάτω πηγή, όπου αναφέρεται πως οι παπαγάλοι έχουν την τάση να αποφασίζουν για την προτίμησή τους για άτομα του είδους τους ή ανθρώπινα, με την πρώτη επαφή (και δεν αλλάζουν γνώμη ποτέ).
Βάσει της ελεύθερης επιλογής στην φύση (είναι και κυρίως μονογαμικά), επιλέγουν σύντροφο της αρεσκείας τους.
Στην αιχμαλωσία όπου η επιλογή είναι του εκτροφέα, αν δεν υπάρξει δέσιμο του ζεύγους, η αντιπάθεια εκδηλώνεται με καθημερινή πιεστική συμπεριφορά, ένταση ανάμεσα στους συντρόφους, που έχει ως αποτέλεσμα το θηλυκό δεχόμενο την συνεχή επιθετικότητα, να καταβάλλεται από έντονο νοσογόνο στρες και εν τέλει ως ασθενές να εξολοθρεύεται από το κυρίαρχο αρσενικό.
http://lakelandbirdkeepers.co.uk/knowledge_of_life_in_the_wild_ca.htm (compatibility).
Αλλού αναφέρετα πως αντίστοιχη αιφνίδια επιθετική συμπεριφορά, μπορεί να εκφραστεί και προς τον ανθρώπινο κηδεμόνα τους κατά την εποχή του οίστρου τους.
Αναμένω κι εγώ άλλες πληροφορίες :)
 
Μαρία, ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά νομίζω ότι δεν με καλύπτει. Έτσι όπως τη διαβάζω, μου φαίνεται κάπως (πως να το πω τώρα) ανθρωποκεντρική. Ελεύθερη επιλογή; Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν του αρέσει τελικά τόσο πολύ, αλλά ζευγαρώνει μαζί της και μετά του την σπάει και την σκοτώνει ή της προκαλεί πολύ στρες και εκείνη τα φτύνει στην τελική;
Είναι βλέπεις και η διαφορά του φυσικού με το μη φυσικό περιβάλλον. Αν μεγαλώνουν μαζί τα μωρά στη φύση (γιατί τελικά μήπως και δεν είναι έτσι και υπάρχουν κι εκεί απώλειες 😉, αναρωτιέμαι και αν είναι πολύ πυρωμένος, τότε τα μικρά έπρεπε να βάλλονται και να κινδυνεύουν και όχι τόσο η μητέρα τους.
Δεν ξέρω, ας ακούσουμε και άλλες ερμηνείες.
Όσον αφορά στην επιθετικότητα κατά τον οίστρο, αυτό συμβαίνει και σε άλλα είδη παπαγάλων από ό,τι έχω διαβάσει στο φόρουμ. Εκείνοι γιατί δεν προκαλούν θάνατο στα θηλυκά; Επειδή οι θηλυκές είναι πιο ανθεκτικές στο άγχος ή λόγω του ότι η επιθετικότητά τους δεν εκφράζεται προς τη σύντροφο;
 
Ανθρωποκεντρική δεν την βρίσκω την εξήγηση. Δεν βλέπω κάποια προβολή ανθρώπινης ψυχολογίας στην ανάλυση.
Έπειτα το θέμα της ελεύθερης επιλογής γιατί σε παραξενεύει; Έχει επισημανθεί για πολλά είδη πτηνών και όχι μόνο παπαγάλων.
Να θυμόμαστε πάντα πως στην φύση η επιλογή σε ταίρι γίνεται με σκοπό την διαιώνιση των καλύτερων δυνατών γονιδίων.
Ίσως να είναι και στην φύση δύσκολο πουλί στις επιλογές του, ίσως εκεί να οφείλεται ο υπό εξαφάνιση πληθυσμός (πέρα από την μείωση των δασών του Αμαζονίου) σε συνδυασμό με τα λίγα μικρά που αναπαράγουν κατ' έτος.
Τέλος θέλω να εστιάσω στον ισχυρό παράγοντα στρες, που στα πτηνά καθώς και στα ψάρια, μπορεί να αποβεί καθοριστικός για την ίδια την ύπαρξη του ζώου και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως κάτι ασήμαντο και δευτερεύον.
Το στρες μπορεί να οδηγήσει ένα πτηνό να χάσει το πτέρωμα σε μια δυο μέρες, να αποδομηθεί οργανικά και να καταλήξει τάχιστα.
Κι εγώ μαζί σου αναμένω :)
 
Να θυμόμαστε πάντα πως στην φύση η επιλογή σε ταίρι γίνεται με σκοπό την διαιώνιση των καλύτερων δυνατών γονιδίων.
Όσον αφορά αυτό, πέρσι μέσα στην κλούβα δημιουργήθηκαν από μόνα τους 2 ζευγαράκια. Και αυτά ήταν τα πιο αγαπημένα ζευγάρια που είχα ποτέ και μεγάλωσαν άψογα όλους τους νεοσσούς τους! Βιολογικούς ή θετούς! Όταν λέμε ότι η φύση ξέρει καλύτερα...
 
Ίσως κάποια ζευγάρια ταιριάζουν περισσότερο από κάποια άλλα.. Ας πούμε ότι κάποια ερωτεύονται..
 
Αυτή είναι μια αρκετά γνωστή συμπεριφορά κυρίως στα είδη των κοκατού. Οι λόγοι είναι πολλοί και κυρίως βασίζονται σε υποθέσεις μας. Εκτός απο αυτά που ανέφερε η Μαρία, τα περισσότερα είδη παπαγάλων ζουν σε σμήνη με αποτέλεσμα η τεστοστερόνη των αρσενικών να εκτονώνεται σε συμπεριφορές επίδειξης δύναμης και προστασίας του χώρου φωλιάσματος απέναντι σε άλλα αρσενικά το οποίο γίνεται αναίμακτα με φωνές κι επίδειξη σώματος, φτερώματος κτλ. Σε ένα περιορισμένο κλουβί με ένα απομονωμένο ζευγάρι αυτό δεν μπορεί να εκδηλωθεί έτσι και πολλές φορές στρέφονται στην σύντροφό τους η οποία κλωσσάει ανέμελη.

Οι λύσεις που έχω διαβάσει να δινονται απο εκτροφείς είναι πρώτον η μεγάλη κλούβα ώστε να υπάρχει άνεση χώρου για πέταγμα, το ψαλίδισμα της μιας φτερούγας του αρσενικού ώστε να του χαλάνε την ισορροπία ώστε να μην μπορεί να πετάξει και να καταδιώξει ανελέητα το θηλυκό το οποίο σε αντίθεση θα μπορεί να πετάξει κανονικά και επίσης η φωλιά με δυο διαφορετικές στοές-εισόδους ώστε αν της μπλοκάρει τη μια είσοδο για να την στριμώξει αυτή να μπορεί να φύγει απο την άλλη. Αρκετό ξύλο για ροκάνισμα στην είσοδο της φωλιάς ώστε να εκτονώνεται η ενέργειά τους κι εκεί, και τέλος μια ευχή να πάνε ολα καλά.

Για τα hawk headed parrots πρώτη φορά ακούω για τέτοια συμπεριφορά και θα με ενδιέφερε να διαβάσω την πηγή του άρθρου.
 
Για τα hawk headed parrots πρώτη φορά ακούω για τέτοια συμπεριφορά και θα με ενδιέφερε να διαβάσω την πηγή του άρθρου.
Καλή χρονιά Ανέστη!
Του κύριου άρθρου εννοείς; Μία από τις δικές μου την αναφέρω. Γενικά στο internet αναφέρονται πάντως ως "killers". :)
 
Back
Top