Παπαγάλοι Lovebird Αβησσυνίας - Black-winged lovebird (Agapornis taranta)

Το Lovebird Αβησσυνίας πρωτοεμφανίστηκε στη βορειοανατολική Αφρική (Αιθιοπία) το 1814. Ονομάστηκε Agapornis Taranta από τον Χένρι Στάνλεϊ, ο οποίος εμπνεύστηκε το όνομα αυτό από ένα ορεινό πέρασμα της Αιθιοπίας.

Περιγραφή Lovebird Αβησσυνίας​

Black-winged-lovebird.jpg

Το κυρίαρχο χρώμα των black-winged lovebird είναι το πράσινο. Είναι το μεγαλύτερο είδος του γένους των αγαπορνίθων με μήκος περίπου 16,5 εκ.

Διάκριση φύλου​

Το Black-winged lovebird είναι διμορφικό είδος (υπάρχει εμφανή διαφορά μεταξύ των 2 φύλων). Ο διμορφισμός γίνεται εμφανής στα νεαρά πτηνά μετά την πρώτη τους πτερόρροια σε ηλικία περίπου οκτώ ή εννέα μηνών.

Το αρσενικό Lovebird Αβησσυνίας έχει κόκκινο χρώμα που ξεκινάει από το μέτωπο και καταλήγει στο επάνω μέρος του κρανίου. Γύρω από το μάτι έχει ένα κόκκινο δακτύλιο. Τα μεγάλα πούπουλα του φτερού είναι μαύρα ενώ οι άκρες είναι μπλε-μαύρο. Κάτω από το φτερό τα πούπουλα είναι μαύρα και έχει μαύρα τελειώματα στην ουρά. Το ράμφος είναι κόκκινο και τα πόδια σκούρο γκρι.

Το θηλυκό δεν έχει κόκκινο χρώμα στο επάνω μέρος του κεφαλιού όμως κλέβει την παράσταση με την έντονη αντίθεση μεταξύ του πράσινου φτερώματος και του κόκκινου ράμφους. Τα πούπουλα κάτω από το φτερό είναι γκριζοπράσινα.

Παραλλαγές​

Με την πάροδο του χρόνου έχουν εμφανιστεί αρκετές παραλλαγές. Εκτός λοιπόν από το ανοιχτό πράσινο εμφανίζονται και πουλιά με πιο σκούρο πράσινο χρώμα ή το πράσινο της ελιάς. Ακόμα, είναι η πυρόξανθη παραλλαγή από τη Γερμανία (το μαύρο χρώμα αλλάζει σε γκρίζο).

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα κόκκινα μάτια και τα πόδια στο χρώμα του δέρματος. Έχουν εμφανιστεί κι άλλες παραλλαγές όπως ερυθρόφαιη και λουτίνο τα οποία όμως είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο και κατά συνέπεια πολύ αδύναμες. Οι παραλλαγές αυτές είναι αρκετά ακριβές. Έτσι κάνουν την εμφάνιση τους συνήθως σε συλλογές των εκτροφέων.

Γεωγραφική κατανομή και βιότοποι​

Τα Lovebirds Αβησσυνίας είναι εγγενείς είδος στην Ερυθραία και την νοτιοδυτική Αιθιοπία. Ζουν σε οροπέδια ή ορεινές περιοχές σε υψόμετρο 1300 με 2000 μέτρα και για το λόγο αυτό έχουν προσαρμοστεί να επιβιώνουν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αναπαραγωγή​

Στο φυσικό τους περιβάλλον τα πουλιά ζουν σε μικρές ομάδες και κοιμούνται σε μικρές τρύπες δέντρων. Κατά την περίοδο της αναπαραγωγής το θηλυκό φτιάχνει τη φωλιά με μικρά κλαδάκια και διάφορα ξυλαράκια και φύλλα τα οποία τα μεταφέρει βάζοντας τα ανάμεσα στο φτέρωμα του.

Το συγκεκριμένο είδος λίγο πριν γεννήσει τα αυγά χάνει ένα τμήμα του φτερώματος του από το στέρνο και την περιοχή της κοιλιάς. Κάνει ένα αυγό κάθε δεύτερη μέρα και γεννά από 3 μέχρι 6 αυγά. Η εκκόλαψη τους κρατάει περίπου 25 μέρες όπου αρχίζουν και βγαίνουν τα πρώτα μικρά.

Τα μικρά γεννιούνται με ένα άσπρο χνούδι που μεγαλώνοντας μεταβάλλεται πρώτα σε γκρι και μετά σε πράσινο! Παρ όλα αυτά το οριστικό χρώμα σχηματίζεται και μέχρι τους εννέα μήνες. Στις 50 ήμερες τα μικρά αφήνουν τη φώλια. Το είδος αυτό είναι σεξουαλικά ώριμο μετά την ηλικία των δυο ετών.


Ονοματολογία και συστηματική ταξινόμηση​

Διωνυμική ονομασία: Agapornis taranta
Ελληνική ονομασία: Αγαπόρνιθα Αβησσυνίας
Αγγλική ονομασία: Black-winged lovebird
Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
Οικογένεια: Ψιττακουλίδες (Psittaculidae)
Γένος: Αγαπόρνις (Agapornis)
Είδος: A. taranta

Υποείδη​

Agapornis taranta nana. Το υποείδος συναντήθηκε για πρώτη φορά το 1931 στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας. Η διαφορά από τα Agapornis taranta είναι ότι τα φτερά τους είναι πιο κοντά και το ράμφος πιο μικρό. Επίσης γεννά περισσότερα μικρά σε ετήσια βάση.

Ονομασίες σε άλλες χώρες
  • Γαλλία: Psittacule masque rouge
  • Γερμάνια: Taranta papagei
  • Ολλανδία: Abessijnse ή Bergpapegaai)

Media gallery Αγαπόρνιθων​


Σχετικό περιεχόμενο​

Παπαγάλοι Lovebirds (Agapornis)
 
Η τιμή τους κυμαίνεται γύρω στα 70 ευρώ.
 
Back
Top