Φροντίδα Lovebird ήμερο 3,5 μηνών έχει γίνει επιθετικό στα πάντα

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Mariastr
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Mariastr

PB New Member
Εγγραφή
4 Δεκ 2020
Μηνύματα
13
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα! εκτος απο δυο άγρια budgie ήρθε στην οικογένεια μας και ένα lovebird ήμερο εδώ και 2 μήνες! Η ηλικία του είναι 3.5 μηνών περίπου! Όλα ήταν φανταστικά μαζί της παίζαμε αρκετή ώρα απο 1,30 ώρα έως και 4 ώρες ανάλογα αν δουλευα ! Το λιγότερο ήταν πάντα τόσο ! Διάβαζα την γλώσσα σώματος της διότι καταλάβαινα και απο τα άγρια μπατζι κάποιες συμπεριφορες που πλέον ειναι σε καλό σημείο μαθαίνουν να ερχοντε στο δάχτυλο ! Αλλά για να μην ζηλεύει η δεσποινίς όλο αυτό γινόταν σε άλλο δωμάτιο να μην βλέπει! Έχει 3 μέρες που είναι επιθετική στα πάντα! Στα παιχνίδια της στα κάγκελα ακόμη και σε μένα ! Δεν άλλαξε κάτι απο μένα ! απο την αρχή δεν ήθελε ουτε τον σύζυγο ούτε την κόρη μου δάγκωνε με δύναμη τα δάχτυλα τους ακόμα και με λιχουδιά ! (Μιλάω για δύναμη!) είπα ενταξει θα κάνουμε αργότερα λίγη κοινωνικοποιηση ! Ξαφνικά οπου βλέπει να της ανοίγω πορτα δαγκωνει! ακόμα και την τροφή όταν της αλλάζω έχει το Ράμφος σε ετοιμότητα! Της μιλώ γλυκά και της εξηγώ τι κάνω οπως πάντα! Αλλά πλέον ούτε ανεβαίνει στο δάχτυλο γιατί δεν την πιέζω αλλά δεν προλαβαίνω να το πάω και κοντά γτ τεντώνεται και επιτίθεται! Ακόμα και αν κρατάω κεχρί που τρελενεται θα επικεντρωθεί στα δάχτυλα στο δέρμα! Να σημειώσω ότι όταν είχε δαγκώσει το σύζυγο και το παιδί της εξηγούσα ότι αυτό δεν ήταν σωστό γιατί πονάμε και την άφηνα για 5 λεπτά στο κλουβι έφευγα απο τον χώρο και μετά ξανά πήγαινα! Όλα πήγαιναν καλα μέχρι και πριν απο 3 μερες! Είμαι σε απόγνωση !
 
Έχω την αίσθηση ότι είναι κάτι φυσιολογικό στην ηλικία της να εμφανίζει επιθετική συμπεριφορά ή για την ακρίβεια να δοκιμάζει το ράμφος της και τις αντιδράσεις σας., αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι μάλλον υπάρχει και αρνητική ενίσχυση σχετικά με τα δαγκώματά της, υπό την έννοια ότι δίνεται από πλευράς σας σημασία όταν δαγκώνει , το οποίο, εννοείται, ότι είναι άκρως αναμενόμενο και φυσιολογικό εκ' μέρους σας (και μάλιστα η αντιμετώπισή σας μου φαίνεται ιδιαίτερα πολιτισμένη), αλλά ίσως με τις αντιδράσεις ή τη σημασία ή την επικέντρωση της προσοχής σας π.χ. με τις εξηγήσεις, αλλά και εξωλεκτικά, να αντιλαμβάνεται ότι "κάτι κάνει".Όλα τα παραπάνω που γράφω θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί πολύ πιο άσχημα από έναν μέσο φροντιστή πτηνών ή / και να μην ισχύουν στον βαθμό που τα περιγράφω ή τα υποθέτω.
Στη θέση σου θα φορούσα γάντι για αρκετό καιρό, θα έκανα σαν να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα. Αυτή φυσικά είναι ιδανική αντιμετώπιση με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Πιστεύω ότι θα βελτιωθεί αρκετά. Βέβαια, ενίοτε είναι και ο χαρακτήρας του πουλιού, οι γενετικές καταβολές του είδους, αλλά και οι "συνήθειες" που αποκτούνται κατά την πρώιμη νεανική ηλικία.
Να σημειώσω ότι η απογοήτευση / απόγνωση / απελπισία και όλα τα συναφή συναισθήματα είναι επίσης αναμενόμενα (προσωπικά θα είχα αρχίσει να αναπτύσσω και απώθηση προς το lovebird), αλλά παραμένοντας κανείς σε αυτά, χάνει με κάποιον τρόπο τη δημιουργικότητά του, κι εντοπίζοντας (επίσης σε αρνητικά συναισθήματα) δυσκολεύεται να υποστηρίξει ουσιωδώς (και ενεργειακά) εναλλακτικές συμπεριφορές που εν τέλει θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση ή να την απαλύνουν τέλος πάντων. Θα έλεγα, συνειδητά και μάλιστα φέρνοντας συχνά αυτήν τη σκέψη στο νου σου, να σκέφτεσαι (ακόμα και να οραματίζεσαι) σκηνές ομαλής συντροφικότητας και χαλάρωσης με το πουλάκι, πιστεύω ότι έτσι θα βοηθηθείς και πρακτικά, και δεν θα πληρώνεις το συναισθηματικό κόστος της απόγνωσης.
 
Eμένα η δικιά μου έτσι έκανε όταν είχε οίστρο (το ξεκίνησε 7 μηνών), αλλά στους 3,5 μήνες δεν το βλέπω και τόσο πιθανό. Είχε φτάσει να με δαγκώσει τόσο δυνατα, που είχα ματώσει. 🙁
 
@Georgianna είναι τα μπατζι σε οίστρο ίσως να προκαλείται τι να πω!
[automerge]1616796874[/automerge]
@ianos πριν ασχοληθώ με το κάθε είδος το είχα ψαξει όσο περισσότερο μπορουσα για αυτό και αντέδρασα έτσι! Σε ευχαριστώ μου δίνεις δύναμη! Θα πάρω γάντι να δω ! Ισχύει ότι δεν έπρεπε να δίνω βάση αλλά μέσα σε 5 δευτερόλεπτα μπορεί να είχα και 7 δυνατά δαγκώματα που να λες έχει ανοίξει τρύπα! Και πραγματικα την αγαπώ αλλά έχω αρχίσει να Απογοητεύομαι γιατί ούτε το κλικερ με το στικ βοηθησε και πραγματικά δεν υπήρχε τεχνική που να μην εφάρμοσα 😢 . Προσπαθώ να οραματιστώ αλλά πρέπει να προσπαθήσω περισσότερο!
[automerge]1616797300[/automerge]
@ianos ξέχασα να αναφέρω ότι της αρέσει να κάθεται στον ώμο ξέρω ότι δεν είναι σωστό την άφηνα για λίγο και την κατεβαζα ! άρα και γάντι να φορεσω η επόμενη κίνηση της είναι να ανεβεί και να δαγκώσει μάτι γυαλιά αυτιά μύτη μάγουλο που όλα αυτα τα ειχε δαγκώσει με επιτυχία έτσι ! Ίσως το τράβηγμα του κεφαλιού τωρα που το σκέφτομαι να το θεώρησε «αλληλεπίδραση « αν και μετά της έλεγα «όχι» και κλουβι για λίγο
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Mariastr οί συνηθισμένοι λόγοι που ένας παπαγάλος δαγκώνει είναι: 1) Από φόβο ή στρες που προκαλείται από εμάς η κάτι άλλο (πχ.ένα άλλο κατοικίδιο ή όταν εισβάλλουμε με το χέρι μας στο ιερό για εκείνο χώρο το κλουβί του.) 2)Από νεύρα που προκαλούνται επειδή του χαλάσαμε την ησυχία του 3) από πείνα. 4)Από ορμόνες λόγω ενηλικίωσης η έναρξη περιόδου ζευγαρώματος 5)Από εγωισμό ή ένδειξη κυριαρχίας (φαινόμενο που έχει να κάνει με τον χαρακτήρα του κάθε πτηνού) 6)Παθολογικά αίτια που προκαλούν πόνο στο πουλί η ακόμη και πτερρορια. Συμβουλές: Δεν χτυπάμε το πουλάκι, δεν αντιδρούμε στο πόνο, δεν υπαναχωρουμε επειδή μας δάγκωσε,δεν πρέπει να πιστέψει ότι πέτυχε το σκοπό του. Για τις πέντε πρώτες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με εκπαίδευση κάνοντας τα παρακάτω 1. Το ταΐζουμε αρκετές φορές την ημέρα εντός η εκτός κλουβιού. Αποφεύγουμε να το ενοχλούμε μέσα στο κλουβί του, ενώ τρώει, ενώ παίζει, ενώ είναι κουρνιασμενο ή στρεσαρισμενο. Οί επαφές μας θα πρέπει να είναι αργές και σίγουρες, κινούμε το χέρι μας προς το πτηνό αργά και στο ύψος των ματιών του, μιλώντας του ήρεμα. Στο χώρο εκπαίδευσης θα πρέπει να μην υπάρχουν άλλα άτομα η θόρυβοι που να αποσπούν την προσοχή ή τρομάζουν το πτηνό. 2.Το αγγίζουμε μόνο στα σημεία που μας επιτρέπει και προχωρούμε σιγά σιγά και σε άλλα με την μέθοδο της επιβράβευσης.(δλδ.Το επιβραβευουμε με ένα μπράβο και λιχουδιά όταν μας επιτρέψει να ακουμπήσουμε σε σημείο που πριν δεν μας άφηνε. 3.Όταν πετύχουμε να μην μας δαγκώνει σε φάση που στο παρελθόν μας δάγκωνε του δείχνουμε τον ενθουσιασμό μας με γλυκόλογα και συνεχίζουμε με θετική εκπαίδευση που είναι η επιβράβευση με λιχουδιά. ΕΣΧΑΤΗ ΛΎΣΗ: Αν συνεχίσει να δαγκώνει ενώ βρίσκεται στο χέρι μας τότε το αφήνουμε κάτω στο πάτωμα για 1-3 λεπτά, φεύγουμε και επιστρέφουμε χωρίς να πούμε τίποτα το ανεβάζουμε στο χέρι μας και το βάζουμε πίσω στο κλουβί του και ξεκινάμε νέο κύκλο εκπαίδευσης μερικές ώρες αργότερα. Τα διαστήματα της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι παραπάνω από 5-6 λεπτά την φορά και όχι παραπάνω από 3 φορές στην διάρκεια της ημέρας. Η βελτίωση της συμπεριφοράς θα γίνει σταδιακά και θα χρειαστεί επιμονή,μεθοδολογία και υπομονή. Διάβασε και αυτό:Thread 'Η επιθετικότητα των παπαγάλων' https://community.petbirds.gr/threads/Η-επιθετικότητα-των-παπαγάλων.9489/. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ.
 
@Vada πολυ καλα όλα αυτα ! Αλλά και αυτα τα έχω εφαρμόσει δυστυχώς! όλους τους λόγους που αναφέρατε δεν συμβαίνει κατι απο αυτα ! Κοιτώ να είναι φαγωμένο να μην κουρνιάζει αλλά και να μην έχει επικεντρωθεί στο παιχνίδι του ! Επίσης την αφήνω να βγει απο το κλουβι αν και εφόσον θέλει διαβάζω την γλώσσα σώματος της αν θέλει χάδια ή οχι , αν θέλει να ανεβεί στο χερι ή όχι ! Σε όλα! Της έδινα νεράκι φαγητό ανα τακτά χρονικά διαστήματα ενώ ήταν έξω! Αν ήθελε να ηρεμήσει και την έβλεπα με τον τρόπο της την άφηνα λίγο ! Είναι 3.5 μηνών άρα ίσως δύσκολο για ζευγάρωμα και όχι για ενηλικίωση , πτερροροια δεν περναει μόνο παθολογικό μένει! Αλήθεια είμαι τοοοοοσο προσεκτική που το μόνο λάθος που βρίσκω είναι ότι όπως είπα πιο πάνω μπορεί να μην έκανα αντιδράσεις τύπου Αουτς φωνή κτλπ ποτέ! Αλλά την έβαζα πίσω στο κλουβι λέγοντας της όχι ή δεν ήταν σωστό ! Είχα προσπαθήσει να κάνω εκπαιδευση με στικ και κλικερ για αρκετές μέρες μα δεν σταμάταγε να επιτίθεται στο στικ! Παρόλο που της το είχα αφήσει μια βδομάδα έξω απο το κλουβι να το βλέπει! όπως και αυτό με το πάτωμα το έχω εφαρμόσει για να αποκλείσω την κυριαρχία αλλά δεν δούλεψε γτ όλη την ώρα πέταγε και ανέβαινε πάνω με αποτέλεσμα να έχουμε δέκα λεπτά να την κατεβάζω να παω να φύγω να πεταει πάνω μου και ξανά τα ίδια 😞
 
@Mariastr το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που το έχεις είναι μικρό, η συμπεριφορά του αλλάζει μεγαλώνοντας, συνέχισε με υπομονή την φροντίδα και την εκπαίδευση του και θα δεις αποτελέσματα.
 
αλλά έχω αρχίσει να Απογοητεύομαι
Δεν έχω εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα (με το παπαγαλάκι που δαγκώνει δηλαδή), αλλά σίγουρα δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Θέλει υπομονή και μπορεί να πάρει αρκετό καιρό... Ελπίζω να τα πάτε μια χαρά! 😊
 
Λοιπόν σήμερα την άφησα να βγει Έξω και κλασικά στο ένα χερι είχα κεχρί και στο άλλο το δάχτυλο μου σιγά σιγά κοντά της ξεκίνησε να επιτίθεται και δεν κουνήθηκα καθόλου έσφιξα δόντια να μην αλλάζει η έκφραση γιατί με κοιτούσε ! Μαλλον ήταν θέμα κυριαρχίας τελικά ! Αφού είδε ότι δεν αντιδρούσα σε καμία άρχισε να βαριέται να δαγκώνει το δάχτυλο και έφαγε κεχρί ξανά! Ξαναθυμόταν το δάχτυλο που και που αλλά πλέον δεν έκανε τόσο δυνατά άντε να ήταν μια στις 4 δυνατές και πάλι κοιτούσε σε ποιο σημείο θα με Έβλεπε να αντιδράω που δεν έγινε και δεν έκανε σαν τρελή ξανά 😛 σας υπερευχαριστω όλους πιστευω ότι θα βελτιωθεί ακόμα περισσοτερο με τις μέρες!
 
Back
Top