Γενικά Lovebird φωνές και κελάηδημα

Καλησπέρα και πάλι... Μπορεί να φανεί χαζή η ερώτηση μου αλλά προσπαθώ να κατανοήσω συμπεριφορές που έχει το παπαγαλάκι μας... Συνήθως όταν υπάρχουν άτομα στο ίδιο δωμάτιο είναι πιο ήσυχο, μόλις όμως φύγουμε όλοι από το οπτικό πεδίο αρχίζει τις φωνούλες και τα κελαηδίσματα... Αυτό σημαίνει πως ακόμη μας φοβάται και για αυτό είναι πιο ήσυχο όταν είμαστε στον ίδιο χώρο και όταν δεν βλέπει άτομα νιώθει πιο άνετα; Να σημειώσω πως έχω αρχίσει να του δίνω κεχρί με το χέρι(το χέρι έξω από το κλουβί το παπαγαλάκι μέσα) και έρχεται και τρώει κανονικά! Χθες επιτέλους πλησίασε και την μπανιέρα του 1η φορά κι έκανε μπανάκι!

Το πουλάκι το πήρατε πρόσφατα ή το έχετε πολύ καιρό; Συνήθως όταν παίρνουμε ένα πουλάκι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, τόσο στις κινήσεις μας όσο και στους ήχους στον χώρο έτσι ώστε να εξοικειωθεί στο νέο του περιβάλλον. Στα πτηνά που έχω, παρατηρώ με τα χρόνια ότι λόγω της εξοικείωσης τους μαζί μου κελαιδανε και είναι άνετα μαζί μου ακόμα και όταν είμαι εγω μπροστά. Τον πρώτο καιρό όμως ήτανε πιο διστακτικά. Πάρα ταύτα ας με διορθώσουν οι πιο έμπειροι αν κάνω λάθος, γιατί έχω μεγαλύτερη εμπειρία στα καναρίνακια και όχι τόσο στους παπαγάλους.

Έχει κινητικότητα κανονικά τρώει, πίνει νεράκι, κάποιες φορές κάνει και κάποια κελαηδισματα. Το έχουμε περίπου 3 εβδομάδες. Εννοείται του δώσαμε το χώρο του και το χρόνο να εξοικειωθεί με το χώρο, μαζί μας, να μας μάθει. Δεν έχουμε πέσει με τα μούτρα πάνω του για να μην το τρομάξουμε. Γνωρίζω πως τα καναρίνια κελαηδανε κάποιες φορές και περισσότερο όταν έχουν κόσμο και φωνές, για αυτό ρώτησα για το παπαγαλάκι τι ισχύει...

Έχει κινητικότητα κανονικά τρώει, πίνει νεράκι, κάποιες φορές κάνει και κάποια κελαηδισματα. Το έχουμε περίπου 3 εβδομάδες. Εννοείται του δώσαμε το χώρο του και το χρόνο να εξοικειωθεί με το χώρο, μαζί μας, να μας μάθει. Δεν έχουμε πέσει με τα μούτρα πάνω του για να μην το τρομάξουμε. Γνωρίζω πως τα καναρίνια κελαηδανε κάποιες φορές και περισσότερο όταν έχουν κόσμο και φωνές, για αυτό ρώτησα για το παπαγαλάκι τι ισχύει...
Όλα τα πτηνά αλλά και οι υπόλοιπο ζωντανοί οργανισμοί θέλουν τον χρόνο τους και καλά κάνετε και του δίνετε τον απαραίτητο χρόνο. Όσον αφορά τα καναρίνια και αυτά όταν εισέρχονται πρώτη φορά σε έναν μη γνώριμο χώρο για αυτά είναι πιο διστακτικα. Με τον καιρό όμως εξοικειώνονται. 3 βδομάδες που το έχετε είναι φυσιολογική τέτοια αντίδραση (από δικιά μου εμπειρία με τα πτηνά μιλάω πάντα) και που ανεβαίνει και στο χέρι σου και τρώει είναι καλό σημάδι. Θέλει υπομονή και επιμονή. Να το χαίρεσαι!

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, φωνάζει γιατί νοιώθει μοναξιά. Γενικώς οι παπαγάλοι δεν κάνει να μένουν μόνοι τους, πολύ περισσότερο τα lovebirds που είναι πολύ κοινωνικά πουλιά. Αυτά τα κρατάμε δύο δύο. Δεν χρειάζεται να είναι ζευγάρι. Η παρέα μετράει. Σε περίπτωση που θέλουμε μόνο ένα πουλί, πρέπει να ασχολούμαστε συνέχεια μαζί του.
Αυτά που διάβασα σε άλλο post , για να μένει μόνο το Σαββατοκύριακο, είναι τελείως λανθασμένα. Το πουλάκι αν μείνει μόνο του θα πεθάνει. Μπορεί αυτό να μη συμβεί αμέσως, όμως θα συσσωρεύει θλίψη,σιγά σιγά θα αδυνατίζει και σύντομα θα καταλήξει.
Αυτά τα γράφω από προσωπική εμπειρία. Έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια μ' αυτά τα πουλιά και με την εκτροφή τους. Αν θέλετε το πουλάκι να είναι ευτυχισμένο, πάρτε του παρέα τώρα! Διαφορετικά οπλιστείτε με υπομονή και μην τ' αφήνετε μόνο του ούτε ώρα.
Το είδος που έχετε εσείς,με το άσπρο βλέφαρο ολόγυρα στο μάτι,δεν τρώει ηλιόσπορους. Αποφύγετε τα μείγματα για lovebirds, και προτιμήστε μίγμα για budgie. Εγώ έδινα καναρινόσπορο και παπαγαλίνη σε αναλογία 50 50 συν 5% καναβούρι.
Συνήθως δεν βάζουμε μπανιέρα. Κρεμάμε στο κλουβί μπουκετάκια από φύλλα μαρουλιού ή σπανακιού καλά πλυμένα και βρεγμένα. Το πουλί μπαίνει από κάτω και τρίβεται και κατ' αυτόν τον τρόπο κάνει μπάνιο.
Εγώ φρούτα δεν έδινα, παρά μόνο σύκα, φρέσκα ή ξερά. Τα ξερά θέλουν προσοχή να μην είναι θειαφισμένα. Λίγο τριμμένο καρότο στην αυγοθήκη που και που κάνει καλό. Τσαμπιά κεχριού απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση.
Και το βρασμένο αυγό είναι καλό, αλλιώς αυγοτροφή για budgie.
Αυτά σε γενικές γραμμές και μην ξεχνάτε το πιο βασικό,την παρέα.

Αυτά που διάβασα σε άλλο post , για να μένει μόνο το Σαββατοκύριακο, είναι τελείως λανθασμένα. Το πουλάκι αν μείνει μόνο του θα πεθάνει. Μπορεί αυτό να μη συμβεί αμέσως, όμως θα συσσωρεύει θλίψη,σιγά σιγά θα αδυνατίζει και σύντομα θα καταλήξει.
Δεν έγραψα ότι λείπουμε τα Σαββατοκύριακα και θα μένει μόνο, ρώτησα αν χρειαστεί κάποιο Σαββατοκύριακο να απουσιάσουμε τι πρέπει να κάνουμε; να το πάρουμε μαζί μας;
Αυτά τα γράφω από προσωπική εμπειρία. Έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια μ' αυτά τα πουλιά και με την εκτροφή τους. Αν θέλετε το πουλάκι να είναι ευτυχισμένο, πάρτε του παρέα τώρα! Διαφορετικά οπλιστείτε με υπομονή και μην τ' αφήνετε μόνο του ούτε ώρα.
Είμαστε εργαζόμενοι και τα παιδιά πάνε σχολείο, είναι αδύνατον να μην μείνει μόνο του ούτε ώρα. Δηλαδή όσοι έχετε παπαγαλάκια δεν εργάζεστε; Έχω διαβάσει πως όταν είναι ζευγάρι 2 lovebirds τότε δεν πρόκειται να δεθούν ποτέ με τον ιδιοκτήτη...Κάποιοι μας πρότειναν να πάρουμε ένα για να δεθεί μαζί μας, κάποιοι να πάρουμε 2 αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα ταιριάξουν γιατί δεν ξέρουμε και το φύλο.
Το είδος που έχετε εσείς,με το άσπρο βλέφαρο ολόγυρα στο μάτι,δεν τρώει ηλιόσπορους. Αποφύγετε τα μείγματα για lovebirds, και προτιμήστε μίγμα για budgie. Εγώ έδινα καναρινόσπορο και παπαγαλίνη σε αναλογία 50 50 συν 5% καναβούρι.
Συνήθως δεν βάζουμε μπανιέρα. Κρεμάμε στο κλουβί μπουκετάκια από φύλλα μαρουλιού ή σπανακιού καλά πλυμένα και βρεγμένα. Το πουλί μπαίνει από κάτω και τρίβεται και κατ' αυτόν τον τρόπο κάνει μπάνιο.
Εγώ φρούτα δεν έδινα, παρά μόνο σύκα, φρέσκα ή ξερά. Τα ξερά θέλουν προσοχή να μην είναι θειαφισμένα. Λίγο τριμμένο καρότο στην αυγοθήκη που και που κάνει καλό. Τσαμπιά κεχριού απαραίτητα σε εβδομαδιαία βάση.
Και το βρασμένο αυγό είναι καλό, αλλιώς αυγοτροφή για budgie.
Αυτά σε γενικές γραμμές και μην ξεχνάτε το πιο βασικό,την παρέα.
Ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές πληροφορίες, δεν ειχα ξαναδιαβάσει κάπου τόσες λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο είδος, μόνο όσα ισχύουν γενικά για τα Lovebirds.

@Evagelos Malamis Αυτό δεν το είχα ξανακούσει. Ίσα ίσα το αντίθετο υπάρχει ως γενική αντίληψη, δηλαδή να είναι καλά στεγνές οι πρασινάδες πριν τις προσφέρουμε.
Αυτός ο τρόπος ιδιότυπου μπάνιου ισχύει μόνο για lovebirds ;

Η λεγόμενη δοιαρροια στα πτηνά προκαλείται πολλές φορές και από μη στεγνομενα λαχανικά ή βότανα. Καλό είναι να τα στεγνονουμε πριν τα δώσουμε στα πτηνά μας.

Αυτός ο τρόπος ιδιότυπου μπάνιου ισχύει μόνο για lovebirds ;
Καλησπερα. Οχι. και στα καναρινια μια χαρα ισχυει.υποθετω και σε ολα τα πουλια στην φυση.
τα δικα μου και σε μισο μηλο τα εχω δει να δοκιμαζουν να βραχουν και σε αγγουρι (κατα μηκος κομμενο) . οπου αντιλαμβανονται υγρασια.
τα σπουργιτια κανουν ακομα και στεγνο καθαρισμα οπου βρουν.
αν τα ειχα σε κλουβα με φυσικη πρασιναδα πιστευω θα εκαναν παρτι αν ψευτο εβρεχα την πρασιναδα

Η λεγόμενη δοιαρροια στα πτηνά προκαλείται πολλές φορές και από μη στεγνομενα λαχανικά ή βότανα. Καλό είναι να τα στεγνονουμε πριν τα δώσουμε στα πτηνά μας.
Αγγουρι δινεις στα καναρινια? μηλο?

• Like
Αντιδράσεις: dfg
Δίνω και αγγούρι και μήλο αλλά σε πολύ μικρή συχνότητα γιατί προκαλούν δοιαρροια άμα καταναλώνονται συχνά. Τα λαχανικά τα δίνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα για αυτό και πρέπει να τα στεγνονουμε καλά πριν τα δώσουμε.

Δεν είναι διάρροια. Απλά υπάρχει μεγαλύτερη υγρασία στην κουτσουλιά λόγω της υγρασίας του λαχανικού. Η διάρροια είναι σύμπτωμα ασθένειας. Υπάρχει κ σχετικό άρθρο στο φόρουμ.

• Συμφωνώ
Αντιδράσεις: ianos
Δεν είναι διάρροια. Απλά υπάρχει μεγαλύτερη υγρασία στην κουτσουλιά λόγω της υγρασίας του λαχανικού. Η διάρροια είναι σύμπτωμα ασθένειας. Υπάρχει κ σχετικό άρθρο στο φόρουμ.
Ζήτω συγγνώμη άμα το διατύπωσα λάθος. Παρόλη την εμπειρία μου, μερικές φορές μερικούς όρους τους αποκαλώ λάθος.

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Ζήτω συγγνώμη άμα το διατύπωσα λάθος. Παρόλη την εμπειρία μου, μερικές φορές μερικούς όρους τους αποκαλώ λάθος.
Μην ζητάς συγνώμη Χρήστο. Κ εγώ έτσι νόμιζα. Απλά είναι κουτσουλιές με περισσότερα ούρα.

Φυσικά αναφερομουνα κυρίως στο γεγονός ότι αν ένα πουλάκι έχει κάποια ασθένεια που αφορά το γαστρεντερικό και του δίνουμε και λαχανικά και φρούτα χειροτερεύει η κατάσταση του γαστρεντερικού του.

Μην ζητάς συγνώμη Χρήστο. Κ εγώ έτσι νόμιζα. Απλά είναι κουτσουλιές με περισσότερα ούρα.
Αυτό το ήξερα και δυστυχώς παρόλα αυτά το διατύπωσα λάθος : ')

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Όσον αφορά το μήλο, καλό είναι να μην δίνεται σε καθημερινή βάση ούτε και πολύ συχνά. Οσο καλό και να είναι έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Το αγγούρι καλό είναι αλλά 2 με 3 φορές την εβδομάδα καλύτερα. Καθαρίζει το γαστρεντερικό και το δροσίζει αλλά προκαλεί πολύ υδαρη περιττώματα. Τα lovebird και γενικότερα οι παπαγάλοι είναι καλό να έχουνε ένα ταίρι περισσότερο στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες λοιπόν παρά πολλές ώρες από το σπίτι ή δεν έχουν χρόνο να ασχολούνται μαζί τους. Όταν ο ιδιοκτήτης ασχολείται πολύ μαζί του και έχει πολύ χρόνο για το πουλάκι του, τότε δεν είναι απαραίτητο να έχει ταίρι.

Τελευταία επεξεργασία:
τα βασικα τα ξερω και να ναι καλα , πιο ποιοτικα τρεφονται απο εμενα..και δεν ειναι 1 2.
ρωτησα αν τους δινεις για να πω οτι πιο πολλα υγρα θα παρουν απο το αγγουρι και το μηλο παρα απο ενα κομματι kale (βιολογικο 🤣 )που μπορει να μην στεγνωσε στο 100 % η απο ενα φυλλο απο μπροκολο.ε γω τα βαζω τα φυλλα στο νερο οταν ειναι εφικτο και πραγματικα "ξανανιωνουν " γιατι τραβανε νερο. οπως και το ιδιο το μπροκολο αν το αφησεις με το κοτσανι φρεσκοκομμενο στο κατω μερος και σε ενα βαζο.

Υ.Γ
το αστειο ειναι το ταμειο στον ΑΒ που στις 10 ταμιες οι 12 δεν καταλαβαινουν τι εχω στην σακουλα και ρωτανε. Γιατι παω με μπροκολοφυλλα και τις μπερδευω 🤣

• Like
Αντιδράσεις: dfg
Δίνω και αγγούρι και μήλο αλλά σε πολύ μικρή συχνότητα γιατί προκαλούν δοιαρροια άμα καταναλώνονται συχνά. Τα λαχανικά τα δίνουμε σε μεγαλύτερη συχνότητα για αυτό και πρέπει να τα στεγνονουμε καλά πριν τα δώσουμε.
Και αυτή είναι η απάντηση μου. Δεν είπα ότι δεν ξέρεις τα βασικά γιατί φαίνεται ότι ξέρεις πολλά πράγματα και μπράβο σου. Αλλά πιστεύω και γω ότι τις γνώσεις μου στα διατροφικά θέματα τις έχω καλύψει πλήρως καθώς και σωστές αναπαραγωγές έχω κάνει με τα πτηνά μου αλλά και τα πουλιά μου ζούνε πολλά χρόνια. Φιλικά

Τα lovebird και γενικότερα οι παπαγάλοι είναι καλό να έχουνε ένα ταίρι περισσότερο στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες λοιπόν παρά πολλές ώρες από το σπίτι ή δεν έχουν χρόνο να ασχολούνται μαζί τους. Όταν ο ιδιοκτήτης ασχολείται πολύ μαζί του και έχει πολύ χρόνο για το πουλάκι του, τότε δεν είναι απαραίτητο να έχει ταίρι.
Δεν λείπουμε πολλές ώρες, κανονικά 8ωρο και πολλές φορές δεν συμπίπτουν οι ώρες μας οπότε κάποιος είναι σπίτι. Σκεφτόμαστε σοβαρά να πάρουμε παρέα, αλλά έχουμε ακόμη ενδοιασμούς. Όταν πήρα το παπαγαλάκι μας μία κυρία που ήταν εκεί μου είπε πως από δική της εμπειρία όταν έφερε στο δικό της Λοβάκι παρέα αγρίεψε κι έγινε απόμακρο, δεν μπόρεσε να το "ξανακερδίσει" ποτέ, έως ότου έδωσε το ένα σε άλλη οικογένεια και μπόρεσε να το ξαναπλησιάσει. Έχουμε μπερδευτεί κι εμείς λίγο...

Back