Parrotlet - Παπαγαλάκι μινιατούρα

Georgina

PB Supporter
Εγγραφή
11 Σεπ 2006
Μηνύματα
6.134
Πόλη
Αθήνα
Αν είστε λάτρης των παπαγάλων και ψάχνετε για ένα μικρόσωμο είδος, αλλά με την ευφυΐα ενός Μακάο ή ενός Γκρίζου Αφρικανικού, τότε αναζητήστε τα Parrotlets.

Όλοι απορούν πώς είναι δυνατόν μέσα σε ένα τόσο μικρό σώμα να χωρέσει μια τόση έντονη και δυναμική προσωπικότητα!

Πρόκειται για ένα από τα πιο μικρόσωμα είδη παπαγάλων που προέρχονται από το Μεξικό και την Νότια Αμερική. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνάει τα 10 με 15 εκατοστά και το συνολικό τους βάρος κυμαίνεται από 18 έως 30 γραμμάρια ανάλογα με το είδος.

Τα πανέμορφα χρώματά τους, ο αξιαγάπητος χαρακτήρας τους σε συνδυασμό με την παιχνιδιάρικη και δυναμική προσωπικότητά τους τα κατατάσσει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είδη παπαγάλων τα τελευταία χρόνια.

Υπάρχουν 3 γένη (Forpus, Touit kai Nannopsittaca) και 16 διαφορετικά είδη τα οποία είναι:

Forpus coelestis - Pacific or Celestial
Forpus passerinus - Green Rumped
Forpus conspicillatus - Spectacled
Forpus xanthopterygius - Blue Winged
Forpus cyanopygius - Mexican
Forpus xanthops - Yellow Faced
Forpus sclateri - Sclater's
Nannopsittaca panychlora - Tepui
Touit melanonota - Brown Backed
Touit surda - Golden Tailed
Touit dilectissima - Red Winged
Touit purpurata - Sapphire Rumped
Touit huetii - Scarlet Shouldered
Touit batavica - Seven Colored
Touit stictoptera - Spot Winged

Nannopsittaca dachilleae - Amazonian

Τα 3 πρώτα είδη είναι και τα περισσότερο γνωστά κατοικίδια πουλιά.

Μπορεί να είναι μικρότερα από ένα Budgie αλλά μοιάζουν περισσότερο με Lovebirds καθώς έχουν κοντή και φαρδιά ουρά. Ανήκουν στα διμορφικά είδη παπαγάλων που σημαίνει ότι τα αρσενικά ξεχωρίζουν από τα θηλυκά, από τον χρωματισμό του φτερώματός τους. Ο βασικός χρωματισμός στο φτέρωμά τους είναι το πράσινο λαδί και γενικά όλες οι αποχρώσεις του πρασίνου, ωστόσο έχουν επιτευχθεί μέσα από επιλεκτικές διασταυρώσεις των ειδών μια ποικιλία χρωμάτων όπως αλπίνο, κίτρινα, μπλε, λουτίνο, παστέλ, γκρι, ασημί κτλ. Ωριμάζουν αναπαραγωγικά μετά τον πρώτο χρόνο ζωής τους. Η αναπαραγωγική περίοδος ξεκινάει από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο.

Στο φυσικό τους περιβάλλον σχηματίζουν πάντα αρκετά μεγάλα σμήνη και αναπτύσσουν πολύ ισχυρούς συντροφικούς δεσμούς. Χτίζουν την φωλιά τους σε τρύπες δέντρων σε πυκνά δάση. Διατρέφονται με σπόρους, φρούτα και λαχανικά.

Στην αιχμαλωσία διατρέφονται με σπόρους, πέλετς, ποικιλία φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Απαραίτητη θεωρείται η προσφορά σουπιοκόκαλου καθώς επίσης και η καθημερινή χορήγηση φρέσκου νερού. Επιβεβλημένη θεωρείται η καθαριότητα του κλουβιού σε ταχτική βάση. Χρήσιμο είναι να χρησιμοποιούνται πατήθρες από φυσικό ξύλο για να γυμνάζει τα πόδια του και να εξασκεί το ράμφος του. Οι ιδανικές διαστάσεις του κλουβιού είναι μέχρι 60Χ60Χ60 με μια μεγάλη πόρτα για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει άνετα από το κλουβί. Το κλουβί πρέπει να τοποθετείται σε μια ήσυχη γωνία τους σπιτιού μακριά από θορύβους μιας και έχει ανάγκη για ανάπαυση για τουλάχιστον 12 ώρες ημερησίως.

Επειδή έχει παιχνιδιάρικη προσωπικότητα και είναι δραστήριο και δυναμικό πουλί έχει ανάγκη από πολλά παιχνίδια στο κλουβί όπως και τα περισσότερα είδη παπαγάλων και σπίνων. Ξύλινοι χρωματιστοί κρίκοι, σχοινιά, σκάλες, καμπάνες, κουδουνάκια, τούνελ είναι από τα αγαπημένα του παιχνίδια. Είναι ικανό να ασχολείται ώρες με τις εκπαιδευτικές αυτές δραστηριότητες χωρίς να δημιουργεί φασαρία. Τρελαίνεται να σκαρφαλώνει, να αιωρείται, να εκτελεί ακροβατικά.

Μόνο όταν δεί τον ιδιοκτήτη του, τον καλεί με σφυρίγματα και φωνούλες κοντά του για να απολαύσει την τρυφερότητα και την στοργή που τόσο έχει ανάγκη. Μοιάζει να επιζητούν την αποκλειστικότητα και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν στηρίζονται στην αλληλεπίδραση με τον ιδιοκτήτη τους. Δείχνουν προτίμηση σε ένα μέλος της οικογένειας που δεν είναι αποκλειστικά αυτός που ταΐζει και φροντίζει το πουλί, αλλά όποιος ασχολείται δημιουργικά μαζί τους.

Μπορούν να σφυρίζουν και να τραγουδούν όπως τα cockatiel, έχουν όμως την ικανότητα να μάθουν αρκετές λέξεις, μικρά τραγούδια καθώς και να επαναλαμβάνουν μικρές εντολές, αλλά δεν μπορούν να εκτελέσουν κόλπα όπως οι Μακάο και οι Γκρίζοι Αφρικανικοί.

Αν και θεωρείται ιδανικό πουλί συντροφιάς ειδικά για όσους μένουν σε διαμερίσματα λόγω της χαμηλής και ήρεμης φωνής του, παρόλα αυτά στην αιχμαλωσία παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά όχι μόνο προς τα άλλα είδη πουλιών, αλλά ακόμα και σε πουλιά του ιδίου γένους. Έτσι παρόλο που στην άγρια φύση είναι ένα κοινωνικό πουλί, στην αιχμαλωσία γίνεται διεκδικητικό και δεν γνωρίζει την έννοια του μοιράζομαι! Αν και μπορεί να είναι μικρότερο σε μέγεθος από τα άλλα κατοικίδια που τυχών μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης, δεν διστάζει να τους επιτεθεί και να τα τραυματίσει με το μικρό αλλά γαμψό ράμφος του. Φυσικά και δεν συνίσταται η διαβίωση ενός μόνο πουλιού σε έναν χώρο, όμως οι ιδιοκτήτες περισσότερων κατοικιδίων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί προς αποφυγή τραυματισμών.

Θεωρείται αξιοπερίεργο, αλλά το προσδόκιμο ζωής ενός τέτοιου μικρού σε μέγεθος πουλί ξεπερνάει τα 15 χρόνια και αν ο ιδιοκτήτης του το φροντίσει με σωστή διατροφή και ιδανικές συνθήκες διαβίωσης, πιστεύεται ότι μπορεί να αγγίξει και τα 30 χρόνια.
 
Back
Top