Διατροφή Pellets για μια ισορροπημένη διατροφή;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης ShadyLady
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Επειδή οι απόψεις διίστανται πάνω σε αυτό το θέμα, είπα να ανοίξω ένα topic για να το συζητήσουμε. Και με αφορμή την σύζητηση που έγινε χθες εδώ https://community.petbirds.gr/threads/Ροζέλα-προτιμά-τα-σποριά-από-άλλες-τροφές.6708/ μου γεννήθηκε η εξής απορία: τελικά τα pellets είναι κατάλληλη τροφή για τους παπαγάλους μας; Μήπως μακροπρόθεσμα οδηγούν σε ασθένειες;
Θα ήθελα όσοι απαντήσουν να δώσουν μια τεκμηριωμένη απάντηση βασισμένη σε επιχειρήματα για να βγάλουμε μια άκρη.🙄

Aναστασία μου, κανένας δεν είπε οτι τα pellets βλάπτουν.
Αλλωστε για να αποδειχθεί αυτό πρέπει να ταίζουμε χρόνια και πολλές γεννιές διαφορετικών ειδών, πουλιών!
Απλά, πιστεύω οτι πρέπει να τρώνε ΚΑΙ άλλα πράγματα, στα πλαίσια μιας (υποτίθεται) φυσικότερης διατροφής.
Προσωπικά μιλώντας, βλέπω οτι δοκιμάζοντας οι παπαγάλοι μου και άλλα είδη τροφής, ενθουσιάζονται! Και-να σου πώ κάτι;-μου αρέσει να τους βλέπω χαρούμενους...
Οσο για τα "καταραμένα"σπόρια, που προσφέρουν "μονο λίπος",έχω να πώ, οτι χρειάζεται και το λίπος, πρώτον για να απορροφήσει ο οργανισμός τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και δεύτερον για την αναπαραγωγή!
Μία θηλυκιά, (ανεξαιρέτως είδους) αν δεν έχει το απαιτούμενο λίπος, δεν αναπαράγεται...
όμως γιατί ανοίχτηκε topic σήμερα; Εγω νόμιζα πώς συμφωνήσαμε πως όλα χρειάζονται στη διατροφή των πουλιών μας με μέτρο πάντα..
.. Πάάάάάλι λάθος κατάλαβα; 🙄

Το θέμα το άνοιξα για να το συζητήσουμε εδώ γιατί στο άλλο θέμα βγαίναμε off topic.
Μερικοί είναι κατά των pellets και άλλοι υπέρ των pellets, οπότε είπα να το συζητήσουμε να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά των pellets, ώστε να βγάλουμε μια άκρη.

Κι εγώ είμαι της άποψης ότι απ' όλα πρέπει να δίνουμε στα πτηνά μας. Και pellets, σπορια, φρούτα, λαχανικά και διάφορα συμπληρώματα διατροφής από pet shop. Αλλά για όλα "παν μέτρον άριστον".

νομιζω οτι τα πελλετς εχουν ολα τα απαραιτητα συστατικα για μια πληρη διατροφη σε ενα μονο προιον. Βεβαια καλο ειναι να παιρνει αυτα τα συστατικα και απο τις πρωτογενεις μορφες. Βιταμινες που υπαρχουν στα πελλετς μπορει νατα παρει και απο τα φρουτα για παραδειγμα. Μεταλλα,ιχνοστοιχεια, πρωτεινες κτλ μπορει να τα παρει και απο βρασμενο κοτοπουλο και πολλα φαγητα. Δεν κανουν κακο,ισα-ισα που ειναι πολυ πληρη αλλα δεν μπορεις και συ να τρως καθε μερα μπριζολα εεεεε; χρειαζεται και η ποικιλια!

Οσο για τα "καταραμένα"σπόρια, που προσφέρουν "μονο λίπος",έχω να πώ, οτι χρειάζεται και το λίπος, πρώτον για να απορροφήσει ο οργανισμός τις λιποδιαλυτές βιταμίνες και δεύτερον για την αναπαραγωγή!

Θα συμφωνήσω με όλα αυτά που λές Σοφία, αλλά θα κάνω μια παρατήρηση στο quote. Κανένας σπόρος δεν προσφέρει μόνο κορεσμένα λιπαρά περιέχοντε και άλλα χρήσιμα πράγματα μέσα συγκεκριμένα ο ηλιόσπορος περιέχει φυτοστερόλες (που είναι ευγερτικες για την καρδιά), φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ. Μην ξεχνάμε οτι οι μεγάλες εταιρίες φτιάχνουν μείγματα με τις ακριβείς δοσολογίες και ανάλογα για το κάθε είδος. Στην φύση το πουλί τρώει οτι βρεί, σε ντοκυμαντέρ σχετικά με τους παπαγάλους της αυστραλίας τα πουλιά εκεί τρώνε ανάλογα με τις εποχές και ανάλογα με τις καλιέργειες που υπάρχουν. Η σωστή διατροφή ενός πτηνού δεν εξαρτάται μόνο απο 100% πέλετς. Πρέπει να υπάρχει μια ισσοροπία σχετικά με τα πελετς, τα σπόρια, τα λαχανικά και τα φρούτα. 100% διατροφή με πέλετς σίγουρα προκαλεί διαταραχές στο συκώτι (όλα φιλτράροντε απο εκεί, άρα και οι χρωστικές φυτικές ή μη). Αν όλα δίνοντε με μέτρο τότε και τα πτηνά μας θα είναι ευτυχισμένα αλλά και εμείς.

Συμφωνώ με τον Γρηγόρη στο σβόλων ότι δεν θα πρέπει να είναι 100% μιας δίαιτας παπαγάλος. Το πρόβλημα με τους προσπαθούν να δημιουργήσουν δική σας δίαιτα επιλέγοντας μόνο λαχανικά, φρούτα, σπόρους και είναι ότι αυτή είναι δυνατόν ότι δεν θα επιλέξει μια καλά ισορροπημένη δίαιτα. Ο παπαγάλος μπορεί να καταλήξουν λείπουν κάποια σημαντικά τη βιταμίνη. Με προσεκτική έρευνα, είναι δυνατόν να παρέχει μια πλήρη δίαιτα χωρίς σύμπηκτα αλλά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να το κάνετε αυτό.

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι όπως και μικρότερα πουλιά Budgies, parrotlets, cockatiels και θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ποσότητα σπόρου για τη διατροφή τους, ακόμη και όταν τρώει σβόλων. Δεν έχω δει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι μια πολιτική που πολλοί άνθρωποι ακολουθούν.

Όπως όλα τα προϊόντα, υπάρχουν καλές και κακές σβόλων σβόλων. Μερικές φορές χρειάζεται κάποια προσπάθεια να βρεθεί μια ίζημα σας πτηνό θα φάει και μία που είναι θρεπτικό.

Μερικές φορές οι άνθρωποι πιστεύουν σβόλων είναι όλα ένας παπαγάλος ανάγκες. Αυτό καθιστά πολύ βαρετό δίαιτα. Λοιπόν, όπως είπα προηγουμένως, είναι σημαντικό να προσφέρουν διάφορα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Που κρατά ο παπαγάλος που ενδιαφέρονται για την τροφή.

Αχ, επίσης, μερικές φορές μια πειστική παπαγάλος σβόλων να φάει μπορεί να είναι μια μεγάλη πρόκληση. :D

προσωπικα επειδη ασχοληθηκα παρα πολυ με την συγκεκριμενο ειδος τροφης(pellets) και ομολογω οτι πριν αποτην εγγραφη μου εδω δεν το ηξερα το θεμα καθολου, εψαξα παρα πολυ τον πρωτο καιρο να δω τι ειναι καλο για τα παπαγαλακια μου. Δυσκολευτηκα παρα πολυ να τουσ αλλαξω την διατροφη τον πρωτο καιρο και μαλιστα ειχα μεγαλεσ απωλειες σε ποσοτητα τροφης αφου χαλαγα περιπου ενα κιλο τροφη σε 10 μερες. Μετα απο αρκετο καιρο και συγκεκριμενα αφου εφαγα περιπου 4 μηνες και κατι τα καταφερα ομολογω με μεγαλη δυσκολια, γιατι τα πουλια τρωγανε μονο σπορια στο πετσοπ και τιποτα αλλο. Παραλληλα τουσ εδινα μερα παρα μερα φρουτα και λαχανικα με τα οποια ακομα παλευω για να τα ενταξω πληρως στην διατροφη τους. Πιστευω μια αναλογια 70% πελλετς και 30% σπορια με καθημερινη, εαν οχι καθημερινη αλλα μερα παρα μερα φρουτα -λαχανικα ειναι μια παρα πολυ καλη διατροφη για τους φιλους μας και παντα τουλαχιστον εκτος της αμμου σιγουρα μια πετρα μεσα παντα. Οσον αφορα μαρκα πελλετς εγω προσπαθησα με 2:nutribird g13 & zupreem classic natural diet & avian entrees ultra premium. Με τις 2 δευτερες εχω κανα 2 βδομαδες και βλεπω διαφορα στον τροπο που τα πουλια μου την τρωνε με μεγαλη ευκολια ισως επειδη και το μεγεθος των σβολων ειναι πιο μικρο. Ισως ειναι και μαθημενα τωρα αλλα πιστευω παιζει ρολο και το μεγεθος και το οτι η τροφη επειδη την βαζω σε μιξη (κια τις 2 μαζι) λογω χρωματος και διαφορετικων μεγεθων τους κινει την περιεργεια. Για να το κλεισω εγω ειμαι υπερμαχος πελλετς σαν βασικη τροφη αλλα παντα σπορια και λαχανικα, πετρα και καθαρο νερο

• Like
Αντιδράσεις: jamieo
Επίσης μου cockatiels ζωοτροφών και της Sun Conure Zupreem Classic Φυσικό και τη γρίπη των Entrees. Θα ήθελα το μέγεθος των σβόλων. Έχω ήδη εργάζονται για την εξάλειψη των σβόλων από χρωματιστές τους διαιτολόγιο. Έχω προσπαθήσει να τις κάνουμε να προτιμούν το φυσικό σβόλων.

Επίσης μου cockatiels ζωοτροφών και της Sun Conure Zupreem Classic Φυσικό και τη γρίπη των Entrees. Θα ήθελα το μέγεθος των σβόλων. Έχω ήδη εργάζονται για την εξάλειψη των σβόλων από χρωματιστές τους διαιτολόγιο. Έχω προσπαθήσει να τις κάνουμε να προτιμούν το φυσικό σβόλων.

Jamie κι εγω το εχω σκεφτει να το επιχειρησω αλλα μετα σκεφτομαι οτι τωρα εχουνε επιλογη στο χρωμα στο σχημα και στη γευση. Τα φυσικα δεν περιεχουνε τις χρωστικες πολλες απο τις οποιες ειναι φυτικες αλλα νομιζω οτι θα ειναι μονοτονα σαν διατροφη. 😕

Jamie κι εγω το εχω σκεφτει να το επιχειρησω αλλα μετα σκεφτομαι οτι τωρα εχουνε επιλογη στο χρωμα στο σχημα και στη γευση. Τα φυσικα δεν περιεχουνε τις χρωστικες πολλες απο τις οποιες ειναι φυτικες αλλα νομιζω οτι θα ειναι μονοτονα σαν διατροφη. 😕
Αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο, προσπαθώ να κάνω προς τη μονοτονία με τα φρούτα και τα λαχανικά και άλλες αντιμετωπίζει. Για μου cockatiels, σβόλων είναι περίπου 50% της διατροφής τους. Για μου Budgies, σβόλων είναι λιγότερο από το 50%, επειδή τρώνε πολύ ρύζι και λαχανικά. My conures τρώνε περίπου 80% συσσωματώματα και την υπόλοιπη Nutriberries και ορισμένοι σπόροι. My lorikeets Μην τρώτε σβόλων καθώς έχουν τη δική τους ειδική δίαιτα.

Το χρώμα στο σβόλων θα επηρεάσει το χρώμα των πτηνών feces που μπορούν να καταστήσουν δυσκολότερη την ανίχνευση της νόσου. Επίσης, είναι σπάνια, αλλά τα πτηνά έχουν κάποια αλλεργική αντίδραση προς τα χρώματα. Τα πτηνά που pull φτερά ανακτήσει ορισμένες φορές όταν μεταβαίνει σε μια δίαιτα που δεν χρωστική ουσία στα τρόφιμα.

Για πολλούς από εμάς, είναι απλά μια προσωπική απόφαση. Ορισμένα πτηνά δεν θα φάει ο κάμπος συσσωματώματα και θέλουν τα χρώματα. Θα ήθελα να προσθέσω ότι μερικοί από cockatiels μου κάνει προτιμούν τα χρωματιστά σβόλων στον κάμπο. Ωστόσο, να συνδυάσω τις χρωματιστές σφαιρίδια με κάμπο σβόλων, ώστε να φάει μερικές από κάθε είδος. :)

Εδώ είναι ένα ωραίο άρθρο για το θέμα αυτό:

(Αγγλικά) HolisticBird and HolisticBirds

Παρουσιάζει κάποια ενημέρωση για το τι πρέπει να αναζητήσουν σε μια δίαιτα παπαγάλος.

Cockatiel Cottage, Cockatiels, cockatiel information, cockatiels basic care, diet, nutrition, pellet diets, health, illness, behavior, taming, behavior problems, biting, sickness, symptoms of sick birds, breeding, handfeeding, egg binding, broken blo
εαν καποιος εχει κοκατιλ και θελει να διαβασιε παρα πολλες πληροφοριες σχετικα με τον μικρο του φιλο και γενικα οσους εχουν ορεξη για διαβασμα. Εμενα με βοηθησε πολυ και εχει αρκετες πληροφοριες σχετικα με την διατροφη τοσο με πελλετσ οσο και με σπορια, συνταγες κ. Τλ.

Jamie εξαιρετικο το αρθρο. Στον ανθρωπο υπαρχει το σύνδρομο της υπερκινητικότητας (συγνώμη αλλά δεν ξέρω την επιστημονική ονομασία). Πολλά παιδιά δεν μπορούν να μείνουν ακίνητα, είναι ευαιρεθιστα κλπ. Η αντιμετώπιση γίνεται και σε αυτα αρχίζοντας με αλλαγή διατροφής. Το πρώτο που απαγορεύεται είναι ότιδήποτε περιέχει χρώματα τροφών, σοκολατα, δημητριακά κλπ

Παιδιά επειδή έχω βαρεθεί να ψάχνω για pellets και ούτε που τα ξέρουν, μπορεί κάποιος από Αθήνα να μου πει σε ποιό pet μπορώ να βρω;

Kαλημέρα σίγουρα έχει εδώ : kiklos.info αριστερη στήλη 3 επιλογή !

από εκεί παραγγέλνω για τα καναρίνια μου.

Back