Εκπαίδευση Ringneck απορίες!

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Grymas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Καλησπέρα σε όλους σας,εύχομαι υγεία να χαίρεστε τα ζωντανά σας!
Θα ήθελα τη βοήθεια σας διοτι συλλέγοντας πληροφορίες γενικές δεν μπορώ να βγάλω άκρη στη δίκη μου περίπτωση,οι απορίες πολλές!
Οι γονείς μου αγόρασαν πριν 2 μήνες από το παζάρι στο Σχιστό(για όσους γνωρίζουν) τον αγαπημένο μου Ρίκι! Ο κύριος τους είπε πως το πουλί δεν έχει χρονίσει ακόμα για αυτό δεν έχει διαμορφωθεί το περιβόητο δαχτυλίδι στο λαιμό του! Οι γονείς μου ήθελαν μετά από έρευνα τη συγκεκριμένη ράτσα παπαγαλλου,μην τα πολυλογώ όμως διαπίστωσαν με την λίγη εμπειρία που έχουν πως το πουλί ίσως είναι μεγαλύτερο από ενός έτους και ίσως είναι ημιάγριο! Δεν έβλεπαν σημάδια εξοικείωσης και απλά κατέληξαν να μην ασχολούνται τόσο και μην προσπαθούν! Ζήτησα να το πάρω εγώ το Ρικι και μου τον έδωσαν! Έχω τη διάθεση να ασχοληθώ πολύ αλλά θα ήθελα να μάθω το φύλλο του διοτι λένε πως τα θύλακα δεν βγάζουν δαχτυλίδι άρα ίσως το αγόρασαν μεγάλο και δεν το ξέρουν,δεν ξέρω όποτε φύλλο και ηλικία ακόμα! Όταν πλησιάζω το κλουβι πετάει ατσούμπαλα,φοβάται αλλά γενικά κόβει κίνηση είναι περίεργος,δοκιμάζει φρούτα τρώει καλά,τα Σαββατοκύριακα τον βγαζω έξω πάει σε όλο το σπίτι συνήθως σε ψηλά σημεία σιγά σιγά επεξεργάζεται χαμηλές επιφάνειες,για να μπει μέσα στο κλουβι περιμένω να πάει να φάει το βράδι και κλείνω τα φώτα ώστε να τον προλάβω μέσα(είναι πανέξυπνος)μου έχει δώσει την εντύπωση πως προσπαθεί να πει μια λέξη που του επαναλαμβάνω,τον αγαπώ θέλω να προσπαθήσω όσο διάρκεια και αν πάρει να τον ηρεμήσω πριν τον αποδεχτώ φυσικά όπως είναι εφόσον αποδεχτεί ημιάγριος,μεγάλος σε ηλικία κτλπ πείτε μου παρακαλώ τι πληροφορίες θέλετε να σας δώσω να το συζητήσουμε,σας ευχαριστώ από καρδιάς!!

@Grymas Καλώς ήρθες στην παρέα. Να το χαίρεσαι το πουλάκι σου. Μιλάμε για ringneck (δακτυλίδολαιμης ψιττακισκος) έτσι; Σωστά τα θηλυκά δεν φέρουν δακτύλιο τις περισσότερες φορές και αν φέρουν (μερικές εξαιρέσεις) είναι γκρί σκούρο ή ανοικτό. Αρχικά βγάλε μία φωτογραφία το πουλάκι και δείξε το μας για να είμαστε σίγουροι πριν προβούμε σε περαιτέρω συμβουλές. Οποιοσδήποτε παπαγάλος και να είναι θέλει χρόνο να εξοικειωθεί με τον ιδιοκτήτη του και θέλει επιμονή υπομονή και χρόνο. Επιπλέον σημαντικό είναι να καλύπτεις παράθυρα τζάμια κτλ ώστε να μην πέσει πάνω και τραυματιστεί το πουλί. Τα πτηνά δεν αντιλαμβάνονται ούτε μπορούν να δουν το τζαμι.

Δεν ξέρω εάν βοηθάνε οι φωτογραφίες,όταν τον κοιτάω η τον πλησιάζω είναι νευρικός! Όταν πάω σε άλλο δωμάτιο νιώθω πως με φωνάζει,αλλά στα δυο μέτρα όταν είμαι ποτέ δεν έχει κάτσει ήρεμος,όταν τ καθαρίζω,βάζω φαγητό κτλπ πετάει ατσουμπαλα!!Έπισης προσπαθεί να πει τη φράση που του λέω εδω κι ένα μήνα το χαρωπά «Τι’ναι;»

Συνημμένα

• IMG_5658.webp
    IMG_5658.webp
    424 KB · Προβολές: 22
  • IMG_5655.webp
    IMG_5655.webp
    336,2 KB · Προβολές: 22
@Grymas Καλώς ήρθες στην παρέα. Να το χαίρεσαι το πουλάκι σου. Μιλάμε για ringneck (δακτυλίδολαιμης ψιττακισκος) έτσι; Σωστά τα θηλυκά δεν φέρουν δακτύλιο τις περισσότερες φορές και αν φέρουν (μερικές εξαιρέσεις) είναι γκρί σκούρο ή ανοικτό. Αρχικά βγάλε μία φωτογραφία το πουλάκι και δείξε το μας για να είμαστε σίγουροι πριν προβούμε σε περαιτέρω συμβουλές. Οποιοσδήποτε παπαγάλος και να είναι θέλει χρόνο να εξοικειωθεί με τον ιδιοκτήτη του και θέλει επιμονή υπομονή και χρόνο. Επιπλέον σημαντικό είναι να καλύπτεις παράθυρα τζάμια κτλ ώστε να μην πέσει πάνω και τραυματιστεί το πουλί. Τα πτηνά δεν αντιλαμβάνονται ούτε μπορούν να δουν το τζαμι.
Ευχαριστώ για το χρόνο,ναι είναι ringneck !! Ναι έχω τις κουρτίνες πάντα κλειστές,κάνει πλέον πολύ καλές πτήσεις στο σπίτι το έχει μάθει απέξω!

Πολύ καλά. Εμένα για θηλυκό μου φαίνεται ενήλικο.

Θέλει χρόνο. Προσεκτικές κινήσεις, όχι πολύ θόρυβο και υπομονή

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Καλησπέρα.
Ακριβώς την ηλικία του δεν μπορείς να την καταλάβεις, μόνο κατά προσέγγιση.
Από τα μάτια του δείχνει μεγαλύτερο των εννέα μηνών.
Το φύλο του επίσης αν πράγματι είναι έντεκα μηνών θα φανεί μετά από 6-7 μήνες τουλάχιστον.
Εάν θέλεις να το μάθεις πιο γρήγορα θα πρέπει να κάνεις τεστ DNA.
Το κόστος δεν είναι μεγάλο, μπορείς να απευθυνθείς εδώ.
Αποφεύγουμε να αγοράζουμε πουλάκια από υπαίθρια παζάρια, συνήθως είναι άρρωστα , αγρίμια, και ταλαιπωρημένα.
Θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να σε εμπιστευθεί, ίσως και να μην γίνει ποτέ.
Όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα του, και την δική σου διάθεση να ασχοληθείς μαζί του.
Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πολύ όμορφο πουλάκι.
Να το χαίρεσαι!

@Grymas καλησπέρα και καλως ήρθες!να ρο χαίρεσαι είναι πανέμορφο! Στην προκειμένη φάση αφού το πτηνό έχει αγοραστεί ήδη μικρή σημασία έχει το φύλο του! Σαν αρχή εγώ θα σου πρότεινα να αλλάξεις άμεσα Πατηθρες και να βάλεις ξύλινες γιατί οι πλαστικές θα του δημιουργήσουν πρόβλημα!επειτα για να κανείς πιο εύκολη την ζωή σου αλλά και την διαδικασία της εκπαίδευσης καλό είναι να αγοράσεις ένα πάρκο σταντ όπου θα τοποθετήσεις λιχουδιά η τροφη ώστε να μάθει να κάθεται εκεί και να απασχολείτε!επισης καλό είναι να προσπαθήσεις όσο πιο σύντομα μπορείς να του μάθεις να ανεβαίνει στο χέρι σου ώστε να τον βγάζεις και να τον βάζεις εσυ στο κλουβί!αυτο μπορείς να το κανείς αρχικά δίνοντας του με το χέρι άου λιχουδιά μέσα στο κλουβί κ μετά ανοίγοντας την πόρτα κρατώντας την λιχουδιά να εκτείνεις το χέρι σου ώστε να ανεβεί !

Προκειμένου να εξοικειωθείτε με το πουλί θα πρέπει να επιστρατεύσετε επιμονη και υπομονή.
Σε πρώτη φάσση θα στέκεσαι / κάθεσαι σε μικρή απόσταση από το κλουβί, αρκετή ώρα και πολλές φορές την ημέρα, μιλώντας του με ήρεμη φωνή. Όταν θα δεις ότι δεν αντιδρά αμυντικά, ότι έχει συνηθίσει δηλ, θα αρχίσεις να μειώνεις την απόσταση μεταξύ σας, έως να μπορείς να είσαι κολλητά στο κλουβί και το πουλί να μην αντιδρά.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να προμηθευτείς κεχρί μίλλετ. Θα κρατάς ένα πολύ μικρό τσαμπί με το χέρι σου, έχοντας το χέρι εκτός κλουβιού και το τσαμπί εντός, μέχρι που θα έρχεται με άνετα μόνο του και θα τρώει τα λίγα αυτά σποράκια. Έπειτα θα κάνεις το ίδιο, έχοντας το χέρι σου εντός κλουβιού και τους σπόρους κοντά στα δάχτυλά σου. Ακολούθως τους σπόρους στην παλάμη σου και προτεταμένο τον δείκτη σου ώστε το πουλί να στέκεται πάνω στο δάκτυλό σου και να τρώει από την παλάμη σου.
Όλα τα παραπάνω θα πάρουν από εβδομάδες έως μήνες, ώστε να επιτευχθούν.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις,θα κάνω ακριβώς ότι μου είπατε όσον αφορά τον εξοπλισμό και τη προσέγγιση και θα σας ενημερώνω! Να σταματήσω μήπως να τον βγαζω εκτός κλουβιού και να δουλέψω μόνο την εξοικείωση μαζί μου;

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Αγόρασα κεχρί και ξύλινες πατούσες,επίσης μια μεγαλύτερη κούνια καθρέφτη που του αρέσει να κοιμάται εκεί! Βέβαια για να τη βάλω μέσα κλασικά ο κακός χαμός,από σήμερα κάθομαι τρώω δίπλα στο κλουβι και γενικά όταν είναι να κάτσω στο κινητό πάω δίπλα του να δω αν θα συνηθίσει σιγά σιγά τουλάχιστον μην είναι τόσο νευρικό!!

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις,θα κάνω ακριβώς ότι μου είπατε όσον αφορά τον εξοπλισμό και τη προσέγγιση και θα σας ενημερώνω! Να σταματήσω μήπως να τον βγαζω εκτός κλουβιού και να δουλέψω μόνο την εξοικείωση μαζί μου;

Συνημμένα

• IMG_5665.webp
    IMG_5665.webp
    545,6 KB · Προβολές: 17
@Grymas ο καθρέφτης πολλές φορές "ξυπνά" το αναπαραγωγικό ένστικτο στους παπαγάλους. Βλέποντας τον εαυτό τους μέσα από τον καθρέφτη νομίζουν ότι υπάρχει άλλο πουλί στον χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται μετά. Βγάλε τον σύντομα. Να το χαίρεσαι το πουλάκι σου. Επιπλέον μην παίρνεις πολλά παιχνίδια γιατί μειώνουν τον απαραίτητο χώρο που χρειάζεται το πουλί.

Προκειμένου να εξοικειωθείτε με το πουλί θα πρέπει να επιστρατεύσετε επιμονη και υπομονή.
Σε πρώτη φάσση θα στέκεσαι / κάθεσαι σε μικρή απόσταση από το κλουβί, αρκετή ώρα και πολλές φορές την ημέρα, μιλώντας του με ήρεμη φωνή. Όταν θα δεις ότι δεν αντιδρά αμυντικά, ότι έχει συνηθίσει δηλ, θα αρχίσεις να μειώνεις την απόσταση μεταξύ σας, έως να μπορείς να είσαι κολλητά στο κλουβί και το πουλί να μην αντιδρά.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να προμηθευτείς κεχρί μίλλετ. Θα κρατάς ένα πολύ μικρό τσαμπί με το χέρι σου, έχοντας το χέρι εκτός κλουβιού και το τσαμπί εντός, μέχρι που θα έρχεται με άνετα μόνο του και θα τρώει τα λίγα αυτά σποράκια. Έπειτα θα κάνεις το ίδιο, έχοντας το χέρι σου εντός κλουβιού και τους σπόρους κοντά στα δάχτυλά σου. Ακολούθως τους σπόρους στην παλάμη σου και προτεταμένο τον δείκτη σου ώστε το πουλί να στέκεται πάνω στο δάκτυλό σου και να τρώει από την παλάμη σου.
Όλα τα παραπάνω θα πάρουν από εβδομάδες έως μήνες, ώστε να επιτευχθούν.
Σήμερα το πρωι κατάφερα κόλλησα στο κλουβι και όταν το κοιτούσα άρχιζε να σκαρφαλώνει νευρικα δεξιά και αριστερά,το μεσημέρι έφτασα στο σημείο να τον κοιτάω στα μάτια κολλητά στο κλουβι να του μιλάω και απλά κρατούσε απόσταση αλλά με παρακολουθούσε,πραγματικά ενθουσιάστηκα ένιωσα πολύ όμορφα και ελπίζω να φτάσω στο επόμενο βήμα σιγά σιγά!!!!

Σήμερα το πρωι κατάφερα κόλλησα στο κλουβι
έφτασα στο σημείο να τον κοιτάω στα μάτια κολλητά στο κλουβι

Τελευταία επεξεργασία:
Αναφέρομαι στην αντίληψη που έχουν όλα τα petbirds σε φάση εξοικείωσης κατ ελάχιστον
οταν κάποιος τα πλησιάζει σε τόση μικρή απόσταση και ειδικότερα το να τα κοιτάει απευθείας στα μάτια. Η θέση των ματιών τους έχει συγκεκριμένη αιτιολογία όπως έχει και στους predators .
Ολα παίζουν ρόλο στην προσέγγιση και στην προσπάθεια εξοικείωσης. Δεν μιλάμε για ταισμενο στο χέρι ringneck πιθανοτατα όχι πολύ πολύ νεαρό και αν θεωρεί ότι θα πρέπει να αμυνθεί ....πονάει.

@dfg είναι λινκ από ξενο ιστότοπο που με λιγα λόγια λέει ότι η έντονη βλεμματικη επαφή κάνει το πτηνό (θήραμα) να νιώθει ότι κινδυνεύει από τον άνθρωπο (θηρευτή ) με ότι αυτό συνεπάγεται ,άμυνα,στρες κτλ

Back