Φυτά Παντζάρια (Beta vulgaris)

Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τους αρχαίους χρόνους. Τα παντζάρια (βολβοί και φύλλα) μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από τα πτηνά.

Παντζάρια στα πτηνά​

Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες των ιχνοστοιχείων κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό αλλά και ίχνη από δύο σπάνια μέταλλα, το ρουμπίνιο και το κάσιο. Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το κόκκινο των παντζαριών περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Τα φύλλα των παντζαριών, παρόλο που γενικά προσφέρουν κατά τα λοιπά το μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων συστατικών του, περιέχει και οξαλικό οξύ. Γι αυτό τον λόγο, αποφεύγουμε να τροφοδοτούμε με αυτά τα θηλυκά πτηνά, την περίοδο πριν την αναπαραγωγή.

Για να απαλλαγούμε από μεγάλο μέρος του οξαλικού οξέως, μπορούμε να βράσουμε τα λαχανικά επί λίγα λεπτά.

Διατροφική αξία ανά 100 g ωμών παντζαριών​

Ενέργεια: 180 kJ (43 kcal)
Υδατάνθρακες: 9,56 g
Ζάχαρα: 6,76 g​
Διαιτητικές ίνες: 2,8 g​
Λιπαρά: 0,17 g
Πρωτεΐνη: 1,61 g
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α: 2 μg​
Βήτα-καροτίνη: 20 μg​
Θειαμίνη (B1): 0,031 mg​
Ριβοφλαβίνη (B2): 0,04 mg​
Νιασίνη (B3): 2% 0,334 mg​
Παντοθενικό οξύ (B5): 0,155 mg​
Βιταμίνη Β6: 0,067 mg​
Φολικό οξύ (B9): 109 μg​
Βιταμίνη C: 4,9 mg​
Μέταλλα
Ασβέστιο: 16 mg​
Σίδηρος: 0,8 mg​
Μαγνήσιο: 23 mg​
Μαγγάνιο: 0,329 mg​
Φώσφορος: 40 mg​
Κάλιο: 325 mg​
Νάτριο: 78 mg​
Ψευδάργυρος: 0,35 mg​
Νερό: 87,58g

Σχετικό περιεχόμενο​

Το παντζάρι ως φυσικό μέσον για την βαφή των καναρινιών

Χρώματα παντζαριών Βολβοί παντζαριών κομμένοι εγκάρσια Φύλλα παντζαριού
 

Συνημμένα

  • beetroots_og.webp
    beetroots_og.webp
    184,2 KB · Προβολές: 121
Back
Top