Το παντζάρι είναι ένα λαχανικό, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες από τους αρχαίους χρόνους. Τα παντζάρια (βολβοί και φύλλα) μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από τα πτηνά.

Τα παντζάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες των ιχνοστοιχείων κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό αλλά και ίχνη από δύο σπάνια μέταλλα, το ρουμπίνιο και το κάσιο. Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το κόκκινο των παντζαριών περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα φύλλα των παντζαριών, παρόλο που γενικά προσφέρουν κατά τα λοιπά το μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων συστατικών του, περιέχει και οξαλικό οξύ. Γι αυτό τον λόγο, αποφεύγουμε να τροφοδοτούμε με αυτά τα θηλυκά πτηνά, την περίοδο πριν την αναπαραγωγή.
Για να απαλλαγούμε από μεγάλο μέρος του οξαλικού οξέως, μπορούμε να βράσουμε τα λαχανικά επί λίγα λεπτά.
Υδατάνθρακες: 9,56 g
Πρωτεΐνη: 1,61 g
Βιταμίνες

Παντζάρια στα πτηνά

Τα παντζάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες των ιχνοστοιχείων κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, ιώδιο, σίδηρο, χαλκό αλλά και ίχνη από δύο σπάνια μέταλλα, το ρουμπίνιο και το κάσιο. Περιέχει βιταμίνες Β1 και Β2, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Το κόκκινο των παντζαριών περιέχει αρκετές ποσότητες μαγνησίου που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.
Τα φύλλα των παντζαριών, παρόλο που γενικά προσφέρουν κατά τα λοιπά το μεγαλύτερο μέρος των ωφέλιμων συστατικών του, περιέχει και οξαλικό οξύ. Γι αυτό τον λόγο, αποφεύγουμε να τροφοδοτούμε με αυτά τα θηλυκά πτηνά, την περίοδο πριν την αναπαραγωγή.
Για να απαλλαγούμε από μεγάλο μέρος του οξαλικού οξέως, μπορούμε να βράσουμε τα λαχανικά επί λίγα λεπτά.
Διατροφική αξία ανά 100 g ωμών παντζαριών
Ενέργεια: 180 kJ (43 kcal)Υδατάνθρακες: 9,56 g
Ζάχαρα: 6,76 g
Διαιτητικές ίνες: 2,8 g
Λιπαρά: 0,17 gΠρωτεΐνη: 1,61 g
Βιταμίνες
Βιταμίνη Α: 2 μg
Βήτα-καροτίνη: 20 μg
Θειαμίνη (B1): 0,031 mg
Ριβοφλαβίνη (B2): 0,04 mg
Νιασίνη (B3): 2% 0,334 mg
Παντοθενικό οξύ (B5): 0,155 mg
Βιταμίνη Β6: 0,067 mg
Φολικό οξύ (B9): 109 μg
Βιταμίνη C: 4,9 mg
ΜέταλλαΑσβέστιο: 16 mg
Σίδηρος: 0,8 mg
Μαγνήσιο: 23 mg
Μαγγάνιο: 0,329 mg
Φώσφορος: 40 mg
Κάλιο: 325 mg
Νάτριο: 78 mg
Ψευδάργυρος: 0,35 mg
Νερό: 87,58gΣχετικό περιεχόμενο
Το παντζάρι ως φυσικό μέσον για την βαφή των καναρινιών

