Γενικά Έκανα καλή επιλογή (cockatiel);

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Joeyica
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Όνομα
Ιωάννα
Καλησπέρα! Σήμερα επισκέφθηκα ένα Pet Shop, επειδή ενδιαφερόμουν για την προσθήκη ενός νέου μέλους (Cockatiel) στο σπίτι. Είχα να διαλέξω ανάμεσα σε 4, όλα ταϊσμένα στο χέρι και πλήρως εξοικειωμένα με τους ανθρώπους. Όλα τους, με το που έβαλα το δάχτυλο στο κλουβί, έτρεξαν κοντά του και άρχισαν να το επεξεργάζονται, να κάνουν nibble στο νύχι μου και ένα μάλιστα κάθησε και στο δάχτυλο μου. Έδωσα προκαταβολή 50 ευρώ και σε λιγότερο από ένα μήνα θα το έχω σπίτι μου. 150€ είναι συνολικά η τιμή του. Θεωρείτε έκανα καλή επιλογή; Τους ρώτησα αρκετά πράγματα σχετικά με την τροφή τους, το κλουβί τους, την υγεία τους, καθώς δεν είμαι ενημερωμένη στα πτηνά όσο σε άλλα κατοικίδια όπως οι σκύλοι.

IMG_4486.webp

Καλημέρα και καλώς ήρθες στο PetBirds.

Να σου πω πώς το βλέπω, με βάση όσα περιγράφεις.

Από τη συμπεριφορά που είδες μέσα στο pet shop, η εικόνα είναι θετική. Το γεγονός ότι τα πουλιά δεν φοβήθηκαν το χέρι, πλησίασαν μόνα τους, “δοκίμασαν” να ανέβουν στο δάχτυλο και ένα ανέβηκε επάνω, δείχνει εξοικείωση και σωστό χειρισμό από μικρή ηλικία. Αυτά δεν είναι τυχαία και συνήθως δεν τα βλέπουμε σε πουλιά που απλώς «έτυχε» να είναι ήρεμα. Είναι αποτέλεσμα καθημερινής επαφής. Άρα, ως προς τον χαρακτήρα και την κοινωνικότητα, η επιλογή φαίνεται καλή.

Η τιμή από μόνη της δεν λέει πολλά αν δεν τη δούμε σε συνδυασμό με το τι αγοράζεις. Αν μιλάμε για cockatiel πραγματικά ταϊσμένο στο χέρι, εξοικειωμένο, σε καλή φυσική κατάσταση και με σωστή ηλικία για μετακόμιση, τότε τα χρήματα δεν είναι υπερβολή. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αν το πουλί φεύγει από το κατάστημα σταθερό, χωρίς πίεση, χωρίς να «κόβεται» πρόωρα από τη διαδικασία απογαλακτισμού και χωρίς βιασύνη για παράδοση.

Εκεί θα σταθώ λίγο πιο προσεκτικά: το ότι θα το πάρεις σε λιγότερο από μήνα είναι καλό μόνο αν το πουλί τότε είναι πλήρως αυτόνομο στη διατροφή του και όχι απλώς "τρώει μόνο του κάποιες φορές". Δεν μας ενδιαφέρει να τρώει από το χέρι για εντυπωσιασμό, αλλά να τρώει σωστά, σταθερά και επαρκώς μόνο του. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να το επιβεβαιώσεις ξανά πριν την παραλαβή με σαφήνεια.

Το θετικό είναι ότι έκανες το σωστό βήμα: ρώτησες για τροφή, κλουβί και υγεία. Αυτό δείχνει υπεύθυνη στάση, ειδικά όταν δηλώνεις ότι δεν έχεις εμπειρία με πτηνά. Εκεί που χρειάζεται προσοχή είναι να μην αρκεστείς μόνο σε γενικές απαντήσεις τύπου "τρώει απ’ όλα" ή "είναι υγιέστατο". Ένα σωστό κατάστημα πρέπει να μπορεί να σου πει με ακρίβεια τι τρώει τώρα, πώς τρώει, αν έχει αλλάξει τροφές και αν έχει παρατηρηθεί οτιδήποτε στη συμπεριφορά ή στο βάρος του.

Εδώ όμως υπάρχει ένα σημείο που αξίζει προσοχή και το λέω ξεκάθαρα. Τα περισσότερα pet shop δεν εκτρέφουν τα ίδια τα πουλιά και συνήθως τα πραγματικά ημέρα cockatiel προέρχονται από εκτροφείς, οι οποίοι τα διαθέτουν απευθείας. Αν πρόκειται για πουλιά που μεγάλωσαν στο χέρι από εκτροφέα και στη συνέχεια απλώς μεταφέρθηκαν σε ένα pet shop για πώληση, τότε το διάστημα που μένουν εκεί έχει μεγάλη σημασία. Ένα ημέρο πουλί, αν μείνει εβδομάδες σε βιτρίνα, χωρίς συστηματική και προσωπική επαφή, πολύ εύκολα "χάνει" αυτό που έχει χτιστεί και αρχίζει να αγριεύει.

Ακόμα κι αν το pet shop έχει καλή πρόθεση, το γεγονός ότι υπάρχουν 3–4 πουλιά μαζί σε ένα κλουβί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι λαμβάνουν και την εξατομικευμένη φροντίδα και καθημερινή επαφή που χρειάζεται ένα πουλί σε αυτή τη φάση. Εκτός αν μιλάμε για κατάστημα που εκτρέφει το ίδιο τα πουλιά του και ο άνθρωπος που τα φροντίζει έχει γνώση και χρόνο να συνεχίσει αυτή την επαφή.

Καλημέρα και καλώς ήρθες στο PetBirds.
Καλημέρα και καλώς σας βρήκα.

Εκεί θα σταθώ λίγο πιο προσεκτικά: το ότι θα το πάρεις σε λιγότερο από μήνα είναι καλό μόνο αν το πουλί τότε είναι πλήρως αυτόνομο στη διατροφή του και όχι απλώς "τρώει μόνο του κάποιες φορές". Δεν μας ενδιαφέρει να τρώει από το χέρι για εντυπωσιασμό, αλλά να τρώει σωστά, σταθερά και επαρκώς μόνο του. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να το επιβεβαιώσεις ξανά πριν την παραλαβή με σαφήνεια.
Θα το πάρω σε ένα μήνα διότι θα πάω διακοπές τέλος του μήνα με την οικογένειά μου οπότε θα πρέπει να το πάρουμε μαζί και δεν θέλω να αλλάξει τόσο γρήγορα περιβάλλον και να στρεσαριστεί. Τα πουλιά είναι πλήρως απογαλακτισμένα και τρώνε κανονική τροφή. Δεν έχουν χρονίσει, αλλά είναι πλήρως αυτόνομα ως προς τη διατροφή τους.

Εδώ όμως υπάρχει ένα σημείο που αξίζει προσοχή και το λέω ξεκάθαρα. Τα περισσότερα pet shop δεν εκτρέφουν τα ίδια τα πουλιά και συνήθως τα πραγματικά ημέρα cockatiel προέρχονται από εκτροφείς, οι οποίοι τα διαθέτουν απευθείας. Αν πρόκειται για πουλιά που μεγάλωσαν στο χέρι από εκτροφέα και στη συνέχεια απλώς μεταφέρθηκαν σε ένα pet shop για πώληση, τότε το διάστημα που μένουν εκεί έχει μεγάλη σημασία. Ένα ημέρο πουλί, αν μείνει εβδομάδες σε βιτρίνα, χωρίς συστηματική και προσωπική επαφή, πολύ εύκολα "χάνει" αυτό που έχει χτιστεί και αρχίζει να αγριεύει.
Ξέχασα να ρωτήσω αν τα πουλιά αυτά τα εκτρέφει το ίδιο το Pet Shop ή έχουν έρθει από εκτροφέα. Θα το ρωτήσω την επόμενη φορά που θα πάω. Πάντως η πωλήτρια μου είπε πως ασχολείται και η ίδια με τα πουλιά όσο μένουν στη βιτρίνα, δηλαδή δεν έχουν χάσει αυτή την ανθρώπινη επαφή. Και φάνηκε βέβαια.

Αφού είναι πλήρως απογαλακτισμένο και τρώει μόνο του κανονικά, αυτό το κομμάτι είναι καλυμμένο.

Ενημέρωσε μας αν θέλεις όταν έχεις νεοτέρα.

Πραγματικά πολύ όμορφο πουλάκι. Σου εύχομαι να χαίρεσαι την παρέα του για πολλά - πολλά χρόνια.
Αυτό όμως που πρέπει επίσης να κοιτάξεις, είναι ένα όσο το δυνατό πιο άνετο κλουβί. Μην σταθείς σε ό,τι σου πει το κατάστημα, διότι προφανώς θα σου μιλήσουν για τα διαθέσιμα κλουβιά τους, αλλά ψάξε το εκ των προτέρων.

Αυτό όμως που πρέπει επίσης να κοιτάξεις, είναι ένα όσο το δυνατό πιο άνετο κλουβί.
Μπορείτε να με κατατοπίσετε ως προς το κλουβί; Μου έδειξαν ένα ψηλό σχετικά, διαστάσεις δεν θυμάμαι, Είχαν μεγάλη ποικιλία. Στο πλάτος θα έλεγα είναι λίγο στενό. Και έχω ακούσει πως επειδή πετάνε πλάγια θέλουν περισσότερο πλάτος.

Δεν έχω υπόψη μου κάποιο συγκεκριμένο κλουβί να σου προτείνω...ίσως κάποια άλλα μέλη να γνωρίζουν.
Αυτό που θα πρέπει να έχεις κατά νου είναι: όσο μεγαλύτερο, τόσο καλύτερο, να έχει και πλευρές με οριζόντια κάγκελα, ώστε να μπορεί να σκαρφαλώνει με πόδια και ράμφος και επίσης το διάκενο, δηλαδή η απόσταση μεταξύ των διαδοχικών καγκέλων του κλουβιού να βρίσκεται μεταξύ συγκεκριμένων ορίων, ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα, π.χ. να μη σφηνώσει το κεφάλι του.
Στο παρακάτω μήνυμα που επισυνάπτων βρίσκεται Πίνακας με ελάχιστες διαστάσεις κλουβιού (Μ χ Π χ Υ) και όρια για το διάκενο. (τις ίντσες, στις διαστάσεις του κλουβιού, μπορείς να τις μετατρέψεις σε εκατοστά, πολλαπλασιάζοντας το νούμερο του Πίνακα με 2,54)

Καλησπέρα. Θα περάσω να πάρω τον γκρινιάρη αύριο. Θα του πάρω ένα κλουβί από το Pet Shop το οποίο είναι μεσαίου μεγέθους αλλά μου φαίνεται πολύ μικρό για Κοκατίλ. Οπότε σκέφτηκα να το κρατήσω για τα ταξίδια. Και να πάρω ένα μεγάλο για το σπίτι μου. Σας παραθέτω 3 που βρήκα να μου πείτε ποιο θεωρείτε καλύτερο και όχι υπερβολικό.
IMG_5892.webp
IMG_5893.webpIMG_5894.webp

Ενώ όλα κυλούν ομαλά, και πάνω μου έρχεται, και καθόμαστε μαζί την περισσότερη ώρα μέσα σε μία ημέρα, και γενικά είναι ένας γλύκας, κάνει το εξής, που μου είναι πολύ πρωτόγνωρο ομολογώ. Κάνει ΧΧΧΧΧ σαν γάτα κάποιες φορές όταν πάω να τον πλησιάσω (Π.χ. τώρα είχε ανέβει ψηλά στο δωμάτιό μου, μέσα σε ένα καλάθι με κασκόλ και είχε βολευτεί, πήγα να τον κατεβάσω και το έκανε πάνω από 3 φορές) Εν τέλη υπέκυψε και ανέβηκε στο δάχτυλό μου, ποτέ δεν τον βουτάω άλλωστε, και τον έβαλα στο κλουβί επειδή πρέπει να κοιμηθώ και δεν θέλω να τον έχω έξω ανεπίβλεπτο ενώ κοιμάμαι, πόσο μάλλον τώρα που δεν ξέρει και να πετάει καλά και όλο μου πέφτει πάνω σε τοίχους. Όσον αφορά στο hissing λοιπόν, πρέπει να ανησυχώ; Δεν θέλω να χαλάσω τη σχέση μας, φαντάζομαι είναι warning και δεν λέει κάτι από μόνο του για την πορεία μας αλλά αλήθεια νιώθω ότι τα πάμε περίφημα και δεν θέλω να έχουμε setbacks. Κατά τ’άλλα σήμερα ήταν η πρώτη φορά που μόνος του κατέβασε κεφάλι να του το χαϊδέψω. Γενικά δεν είναι fan να του ακουμπάω το κεφάλι.
IMG_6034.webpIMG_6026.webp3438AF92-F2A3-4EFA-BB66-B403E0D43882.webp

Όχι, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχείς και σωστά το διαβάζεις ως warning και όχι ως κάτι "κακό". Το hissing σε αυτή τη φάση δεν σημαίνει ότι χαλάει η σχέση ή ότι πάτε πίσω. Περισσότερο δείχνει: "εκεί που είμαι τώρα νιώθω ασφαλής και δεν θέλω μετακίνηση αυτή τη στιγμή".

Στο παράδειγμα που περιγράφεις (ψηλά, βολεμένος, πας να τον κατεβάσεις), δεν δείχνει φόβο. Αν σε φοβόταν, δεν θα ανέβαινε στο δάχτυλο και σίγουρα δεν θα ζητούσε χάδι αργότερα. Το ότι τελικά συνεργάστηκε δείχνει εμπιστοσύνη.

Όσο για το κεφάλι, το ότι το κατέβασε μόνος του είναι πιο δυνατό σημάδι από οποιοδήποτε hissing. Το ότι δεν είναι πάντα διαθέσιμος είναι φυσιολογικό.

778C27B1-8711-47F4-82BA-24FA5A8C103D.webp
Τις πρώτες μέρες που τον έφερα σπίτι και τον έβγαζα από το κλουβί, φοβόταν αρκετά να πετάξει, και αν πέταγε, το έκανε με άτσαλο τρόπο, λες και το σώμα πήγαινε μόνο του και τα φτερά αντιστοίχως. Δεν ήξερες πού θα προσγειωθεί. Μετά από αρκετές «προπονήσεις» έμαθε τα βασικά (όπως το που θέλει να πάει) και εχθές που μπήκα στο δωμάτιο βλέπω απλά κάτι να έρχεται κατά πάνω μου.

Το αγαπημένο του μέρος; Το κουρτινόξυλο.

(Παρατήρησα πως το κλουβί δεν έχει κόκαλο σουπιάς. Ίσως να ήταν καλό να του βάλεις ένα στο κλουβί. Όμως ρώτα καλύτερα κάποιον γνώστη διότι ούτε έχω εμπειρία με τους παπαγάλους ούτε έχω cockatiel.)

(Παρατήρησα πως το κλουβί δεν έχει κόκαλο σουπιάς. Ίσως να ήταν καλό να του βάλεις ένα στο κλουβί. Όμως ρώτα καλύτερα κάποιον γνώστη διότι ούτε έχω εμπειρία με τους παπαγάλους ούτε έχω cockatiel.)
Για το ράμφος; Του έχω δύο παιχνίδια που έχουν την ίδια υφή για να ξύνει το ράμφος του. Αλλά θα το πάρω και αυτό, ευχαριστώ πολύ!

Τελευταία επεξεργασία:
Back