Γενικά Έλεος με τα χρώματα των καναρινιών

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης pougas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

pougas

PB New Member
Εγγραφή
7 Απρ 2008
Μηνύματα
73
Πόλη
Φλώρινα
Έλεος με τα χρώματα των καναρινιών. Δηλαδή αν σου έλεγαν πάρε ένα καλό καναρίνι κίτρινο ή άσπρο το οποίο είναι γεμάτο υγεία, και ένα ταλαιπωρημένο από τους πειραματισμούς ΚΑΤΑΚΚΟΚΙΝΟ καναρίνι, θα διάλεγες το κόκκινο;
 
Δηλαδή αν σου έλεγαν πάρε ένα καλό καναρίνι κίτρινο ή άσπρο το οποίο είναι γεμάτο υγεία, και ένα ταλαιπωρημένο από τους πειραματισμούς ΚΑΤΑΚΚΟΚΙΝΟ καναρίνι, θα διάλεγες το κόκκινο;
και το κίτρινο και το άσπρο χρώματα είναι. Και αυτά με κάποιον τρόπο χρωματίζονται. Να μην σου πω ότι το άσπρο θέλει καλύτερη προσοχή από τα άλλα χρώματα.
 
και το κίτρινο και το άσπρο χρώματα είναι
Έχεις να μας δείξεις photo άσπρου καναρινιού φίλε που έγινε μαύρο;
η μήπως έχεις να μας δείξεις κίτρινο το οποίο ξεβαψε. Το κόκκινο χρώμα στα καναρίνια τα οποία δεν είναι από τη ράτσα τους έτσι, γιατί υπάρχουν και καναρίνια ράτσας που είναι κόκκινα (αν δούμε τη βιβλιογραφία), όλα ποτίζονται με χημικά για να παραμένουν κόκκινα. Κατά την ταπινή μου άποψη, αυτό είναι απαράδεκτο. Κάπου διάβασα για τροφές που δίνουν φυσικά το κόκκινο χρωμα, εκεί είμαι σύμφωνος.
 
Τα κοκκινα καναρια ειναι εντυπωσιακα, ομως αυτο που εξηπηρετουν πολλες φορες ειναι η τσεπη των εταιριων που δινουν απο τροφες μεχρι διαφορα χημικα για καλυτερο κοκκινο, βλεπεις πουλια με πορτοκαλι χρωμα να μην τα δεχονται στους διαγωνισμους που το χρωμα τους ειναι φυσικο και δεχονται τα κοκκινα τωρα τι να πουμε...
 
1 Έχεις να μας δείξεις photo άσπρου καναρινιού φίλε που έγινε μαύρο;
2 η μήπως έχεις να μας δείξεις κίτρινο το οποίο ξεβαψε.
3 Το κόκκινο χρώμα στα καναρίνια τα οποία δεν είναι από τη ράτσα τους έτσι, γιατί υπάρχουν και καναρίνια ράτσας που είναι κόκκινα (αν δούμε τη βιβλιογραφία),
4 όλα ποτίζονται με χημικά για να παραμένουν κόκκινα.
5 Κατά την ταπινή μου άποψη, αυτό είναι απαράδεκτο.
6 Κάπου διάβασα για τροφές που δίνουν φυσικά το κόκκινο χρωμα, εκεί είμαι σύμφωνος.

1. Έχεις εσύ άσπρου που να έγινε κόκκινο; Ή κόκκινο που να έγινε μαύρο;
2. Και το κίτρινο αν του αφαιρέσεις τη λουτεΐνη από τη διατροφή άσπρο θα γίνει, αφού και αυτό από την τροφή παίρνει χρωστική.
3. Δεν υπάρχει κόκκινο χρώμα σε καναρίνια χωρίς κόκκινο παράγοντα (αυτά με τη ράτσα δηλαδή), ένα κίτρινο καναρίνι όση χρωστική και να του δώσεις πορτοκαλί ή ροδακινί θα γίνει αλλά κόκκινο ποτέ.
4. Και οι πολυβιταμίνες παρόμοια χημικά είναι αν το καλοσκεφτείς.
5. Η υπερβολή σε οτιδήποτε είναι απαράδεκτη, στις χρωστικές, στα βιταμινούχα ακόμη και στη διατροφή.
6. Φυσικά υπάρχουν τροφές που περιέχουν καροτίνες όμως στην αιχμαλωσία δεν μπορούμε να δώσουμε τη διατροφή που βρίσκει ο Σπίνος της Βενεζουέλας (από αυτόν προέρχεται το κόκκινο καναρίνι) στη φύση. Γιαυτό και χρησιμοποιούμε πλέον χρωστικές. Και μην ξεχνάμε ότι και στα κίτρινα χρησιμοποιούν χρωστικές όταν πρόκειται για πουλιά διαγωνισμών, αλλά και στα λευκά και στα μαύρα τροφές ανάλογα με το χρώμα τους για να το αναδείξουν. Από τη στιγμή που όλα αυτά δεν γίνονται σε βαθμό που να επιβαρύνουν την υγεία του πουλιού για μένα είναι απολύτως θεμιτά.

Τα κοκκινα καναρια ειναι εντυπωσιακα, ομως αυτο που εξηπηρετουν πολλες φορες ειναι η τσεπη των εταιριων που δινουν απο τροφες μεχρι διαφορα χημικα για καλυτερο κοκκινο, βλεπεις πουλια με πορτοκαλι χρωμα να μην τα δεχονται στους διαγωνισμους που το χρωμα τους ειναι φυσικο και δεχονται τα κοκκινα τωρα τι να πουμε...
Γιάννη στου διαγωνισμούς δεν κερδίζει απαραίτητα το πιο έντονο κόκκινο αλλά μετράει πάρα πολύ η ομοιομορφία του λιποχρώματος. Το μεγαλύτερο ελλάτωμα είναι το "πάγωμα" όπως λέγεται που παρουσιάζουν τα κόκκινα. Όσον αφορά σε πορτοκαλί πουλιά φυσικά και δεν τα δέχονται σαν κόκκινα. Πορτοκαλί μπορεί να γίνει με χρωστική και ένα πουλί που δεν είναι κόκκινου παράγοντα, αλλά στο διαγωνισμό διαγωνίζονται Κόκκινα καναρίνια και όχι κίτρινα βαμένα. Το ότι ένα πουλί είναι πορτοκαλί δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει χορηγηθεί κάποιο σκεύασμα χρωστικής.
 
Φιλε Βασιλη το ξερω αυτο που λες, εγω δεν εχω προβλημα με τα κοκκινα, κιτρινα, πορτοκαλια καναρινια εχω προβλημα με τον ανθρωπο που ψαχνει ακομα και μεσα απο ενα χομπυ να εκμεταλευτει τα ιδια τα πουλια ποτιζοντας διαφορες χρωστικες και μαλιστα να τα βραβευει κιολας αν δεν ειναι αυτο υποκρισια τοτε τι ειναι.
 
Γιάννη συγγνώμη αλλά δεν σε καταλαβαίνω. Η υποκρισία που είναι; Τα καναρίνια για να φτιάξουν το κόκκινο χρώμα χρειάζονται κάποιες τροφές που δεν μπορούμε να προσφέρουμε και για αυτό τις αναπληρώνουμε με χρωστική. Για τα Red Siskins που βάφονται με τον ίδιο τρόπο γιατί δεν πειράζει και δεν είναι υποκρισία δηλαδή και είναι για τα καναρίνια; Και αν δεις τα Red siskins στη φύση είναι το ίδιο κόκκινα. Και φυσικά αν τα καναρίνια κόκκινου παράγοντα ήταν στο ίδιο φυσικό περιβάλλον με την ίδια διατροφή θα ήταν το ίδιο κόκκινα και ίσως και πιο έντονα. Δεν είναι τεχνητό βάψιμο γιατί τότε και ένα άσπρο ή κίτρινο θα αποκτούσαν το ίδιο έντονο κόκκινο χρώμα κάτι που δεν συμβαίνει. Όπως όλες οι ράτσες έχουν τις ιδιαιτερότητές τους στη διατροφή έτσι έχει και το κόκκινο καναρίνι για να αναδειχτεί το χρώμα του.

Για την ιστορία υποκρισία το θεωρρούσαν πριν κάποιες δεκαετίες και απαγόρευαν στις εκθέσεις καναρίνια βαμμένα κόκκινα. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνεται ένα μπάχαλο με το ποια ήταν βαμμένα με χρωστική και ποια με φυσικές τροφές αφού δεν μπορείς να ξέρεις τι ταΐζει ο καθένας και έτσι κατέληξαν να δεχτούν κανονικά τα κόκκινα καναρίνια (ανεξάρτητα από το τί ταΐζει ο κάθε εκτροφέας).
 
Θα συμφωνήσω με τον Βασίλη στα παραπάνω πόστ και με τον Γιάννη σε ότι αφορά το κόστος ή "εκμετάλλευση" κάποιων πουλιών που είναι εντυπωσιακά.
Νομίζω ότι όλη η συζήτηση σχετικά με τον χρωματισμό των κόκκινων καναρινιών είναι σε λάθος βάση και έχει πιστεύω να κάνει με την απλούσευση και την αμάθεια που υπάρχει γύρω από την εκτροφή αυτών των πουλιών στην Ελλάδα.
Εννοιολογικά χρησιμοποιούμε την έκφραση "βάψιμο" που αυτόματα παραπέμπει σε χρώματα, χημικά, μπογιές, αστάρια, βούρτες, πινέλα και ότι άλλο μπορεί ο καθένας να συνδέσει την όλη διαδικασία. Ο χρωματισμός όμως των πουλιών δεν έχει σχέση με το βάψιμο όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε.
Ο χρωματισμός ή μη όλων των πουλιών (και των κόκκινων καναρινιών) είναι μια ΦΥΣΙΚΗ διαδικασία που γίνεται από το ίδιο το πουλί στον οργανισμό του.
Τα καναρίνια μπορούν να έχουν χρώμα (κίτρινο, κόκκινο ή και τα δύο ταυτόχρονα) και να μην έχουν χρώμα δηλ. λευκά.
Ο κύκλος για να δημιουργηθεί το χρώμα είναι σε απλή περιγραφή ο παρακάτω:
καροτίνες -(μετατροπή στον οργανισμό) - προβιταμίνη Α (μετατροπή στον οργανισμό) - κανθαξανθίνη ή ξανθοφύλλη.
Είναι εύκολο να ανατρέξει κανείς σε πηγές και να βρει όλες τις λεπτομέρειες για την παραπάνω διαδικασία. Έχει επιστημονικά καταγραφεί.
Η κανθαξανθίνη είναι εκείνη η ουσία που "δίνει" το κόκκινο χρώμα στα φτερά των κόκκινων καναρινιών.
Άρα αυτό που κάνουμε εμείς είναι να δίνουμε την τελική ουσία ώστε να μην επιβαρύνουμε το πουλί με άσκοπες μετατροπές.
Σχετικά με τα λευκά, επειδή δεν μπορούν να συνθέσουν καθόλου προβιταμίνη Α άρα και βιταμίνη Α, χρειάζεται να τους χωρηγούμε εμείς για να έχουν μια φυσιολογική ανάπτυξη.
 
  • Like
Αντιδράσεις: mgerom
Ολα αυτα που γραφετε ειναι σωστα καμια αντιρηση, η ενσταση η δικια ειναι οτι μπροστα στο κερδος θα μας εκαναν να βαψουμε και την καρδερινα αν μπορουσαν. Στην Ελλαδα οτι εχει σχεση με την εκτροφη πουλιων ειναι σε λαθος βασεις, οι τιμες στα πουλια, στα κλουβια, στις τροφες τεραστιες σε σχεση με αλλα κρατη. Οι διαγωνισμοι που γινονται αφορουν 10 κριτες και αλλα 50 ατομα, ολοι οι υπολοιποι ειναι αυτοι που ειναι παραστατες στην παρελαση. Οσο αφορα τους συλογους ο ενας να βγαλει το ματι του αλλου, αν κοιταξεις στους πιο πολλους συλογους υπαρχουν ανθρωποι του εμποριου που εχουν μοιρασει την πιτα, τωρα αν το χρωμα ειναι κοκκινο, κιτρινο, ασπρο κανενα προβλημα για ολα εχουν λυση. Αυτο φιλε ειναι εκμεταλευση, οταν αυτο που αγαπας το πληρωνεις χρυσο και μετα μου λετε οτι δεν υπαρχει υποκρισια. Υ. Γ Ευτυχως που υπαρχουν και καποιοι που πραγματικα αγαπουν αυτο που κανουν, εμεις ολους αυτους τους ευχαριστουμε.
 
Γιάννη με κάποια από αυτά που λες συμφωνώ. Και δεν απέχουν πολύ από ότι συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Εκμετάλευση και αισχροκέρδια υπάρχει παντού και όχι μόνο στο χόμπι μας. Παντού υπάρχουν καλοί και κακοί, τίμιοι και τυχοδιώκτες, εργατικοί και νωχελικοί. Εμείς επιλέγουμε ποιον θα επιλέξουμε και ποιον θα ακούσουμε. Από κει και πέρα όμως δεν βλέπω που συνδέονται όλα αυτά με το κόκκινο καναρίνι και τον χρωματισμό του. Το θέμα συλλόγων είναι αρκετά μεγάλο και ο καθένας έχει τις δικές του εμπειρίες (εγώ από τον δικό μου για παράδειγμα έχω εντελώς διαφορετική άποψη). Όπως και το θέμα των τιμών και τις αισχροκέρδιας. Αν θες να συζητήσουμε κάποιο από τα θέματα που θέτεις μπορείς να ανοίξεις ένα σχετικό post και τα βλέπουμε εκεί.
 
Back
Top