Γενικά Ποια είναι η αναπαραγωγική συμπεριφορά των άγριων καναρινιών στη φύση;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης MARY58
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Συμφωνώ Νίκο. Κ για αυτό ρωτάω. Γιατί δεν μπορούν να μείνουν μαζί χωρίς να μπουν σε mode αναπαραγωγής στο ίδιο κλουβί το χειμώνα εάν το ζευγάρι έχει την σωστή αίσθηση του χρόνου;
Ακριβώς για αυτό πιστεύω ότι παίζουν ρόλο πολλά εκτός απο το φωτισμο. Εγώ τη Ρίκα σε φυσικό φωτισμό την έχω (όπως και όλα τα άλλα) κι ομως θέλει να ζευγαρώσει. Κι από όλα τα αρσενικά ο πρωτότοκος γιος της έχει κι αυτός ορέξεις. Τα υπόλοιπα καναρίνια είναι ήρεμα.
 
@AthinaJR στήνεται δηλαδή και χτυπάει τα φτερά της? Και μετά τις 5και μισή είναι σε σκοτάδι μέχρι την άλλη μέρα το πρωί ας πούμε 7?
Τι εννοείς ότι έχει ορέξεις? Θες να μας το οπτικοποιησεις λίγο?
 
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Έτσι για παράδειγμα στο βόρειο πόλο έχει 6μηνες μέρα κι 6μηνες νύχτα
Έτσι είναι. Έχει 6 μήνες μέρα το καλοκαίρι του βορείου ημισφαιρίου και 6 μήνες νύχτα το χειμώνα. Όπως καταλαβαίνεις είναι αδύνατον να έχει στο βόρειο πόλο μεγαλύτερη μέρα το χειμώνα σε σχέση με μία περιοχή κοντά στον ισημερινό.
 
@AthinaJR αν έκανε φέτος 13 αυγά ασπορα προφανώς κάτι δεν πήγε όπως έπρεπε στην περσινή προσπάθεια πόσα αυγά έκανε και πόσα ήταν ενσπορα από αυτά?
Δεν έχουν απεριόριστο αριθμό αυγων που μπορούν να κάνουν στην αναπαραγωγική τους ζωή.
[automerge]1702409635[/automerge]
Επίσης η κουβέντα εδώ είναι για την αναπαραγωγική συμπεριφορά άγριων καναρινιών . Και όχι για τα οικόσιτα καναρίνια που έχουν κλείσει αιώνες ζωής εκτός φυσικού περιβάλλοντος. Η φύση δεν κάνει λάθη. Εμείς κάνουμε.
[automerge]1702409809[/automerge]
Ο γνωστός που μου το είχε πει αυτό, μένει κοντά στη Σκωτία.
Επειδή κατάλαβα ότι μιλάς για Σκοτία είδες την διάρκεια της μέρας σήμερα ? Από τα λινκ που έστειλα. 3.25 αν θυμάμαι εδυσε ο ήλιος σήμερα Aberdeen
 
Τελευταία επεξεργασία:
@Stavros Λογικό είναι στο βόρειο πολο το χειμώνα να έχει 6μηνες νύχτα. Το καλοκαίρι όμως;
Η ερώτηση μου όμως ήταν τι γίνεται με τα πτηνά όταν για πολλούς μήνες έχει μεγάλη μέρα; τι γίνεται αν η μέρα διαρκεί περισσότερο από τη νύχτα για περισσότερους μήνες; ζευγαρώνουν συνέχεια ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες ή την ποικιλία τροφής;
Συνεχίζω να πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερες προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν την αναπαραγωγική διαδικασία. Σίγουρα ο φωτισμός χρειάζεται αλλά όχι μόνο.
 
Η ερώτηση μου όμως ήταν τι γίνεται με τα πτηνά όταν για πολλούς μήνες έχει μεγάλη μέρα;
Αυτό δεν το λες και πρόβλημα. Απλά, στο βόρειο πόλο τα καναρίνια ζευγαρώνουν συνεχώς επί 6 μήνες. Αν σκεφτούμε το πόσα καναρίνια μπορεί να υπάρχουν στο βόρειο πόλο σε σχέση με την Ελλάδα για παράδειγμα, θα καταλήξουμε στο ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην εδώ, στην Ελλάδα και στις περιπτώσεις που τα καναρίνια ζευγαρώνουν για περισσότερους από 6 μήνες.
 
@Stavros σοβαρά κατάλαβες ότι εννοούσα για το βόρειο πόλο και συγκεκριμένα για καναρίνια;
Για βόρειες χώρες εννοώ και γενικά για πτηνά.

Επιπλέον ακόμα δε μου έχει εξηγηθεί γιατί καναρίνια που ζουν σε φυσικές συνθήκες φωτισμού έχουν διάθεση για ζευγάρωμα το Δεκέμβριο μήνα ενώ άλλα όχι παρόλο που ολα τρώνε ακριβώς την ίδια τροφή και μένουν σε ίδιο χώρο.
 
Post in thread 'Ποια είναι η αναπαραγωγική συμπεριφορά των άγριων καναρινιών στη φύση;' https://community.petbirds.gr/threa...άγριων-καναρινιών-στη-φύση.47946/post-2535348

Στο μύνημα μου παρέθεσα επίσης links που αναφέρονται στα πτηνά της Σκοτίας. Θες να μας πεις αφού υποθέτω τα διάβασες να μας πεις για πιο είδος αναφέρεσαι ? Να το πάμε πιο συγκεκριμένα το ερώτημα για την αναπαραγωγική του συμπεριφορα. Το θέμα βέβαια άνοιξε για άγρια καναρίνια και όχι γενικά για άγρια πουλιά.
Επίσης στο link με τις ηχογραφήσεις φαίνεται οι περιοχές που απαντώνται άγρια καναρίνια..και δεν είναι καν στις βόρειες χώρες . Άκουσες κάποιες ηχογραφήσεις και είδες πως κελαηδανε τα άγρια σε συνάρτηση με την εποχή ?σε διάρκεια ποικιλία ένταση κλπ? Τον Δεκέμβρη στην Ισπανία κελαηδανε το ίδιο τον Νοέμβρη το ίδιο τον Απρίλιο Μάιο Ιούνιο?
 
@φιλομαθης αρχικά να πω ότι έβαλες τόσα πολλά λινκ σε ξένη γλώσσα που δυστυχώς όχι δεν μπόρεσα να τα διαβάσω ολα. Μόνο ένα για κάποια καναρίνια που τα έφεραν για να εξισορροπησουν την κατάσταση με τις κάμπιες διάβασα κι αυτό απο συμφραζόμενα.

Ναι. Η συζήτηση αφορά τα άγρια καναρίνια.
Ας αφήσουμε τα υπόλοιπα πτηνά.
Γιατί ομως καναρίνια στην άγρια φύση αυτό το μήνα Δεκέμβριο (χειμερινό) δεν έχουν διάθεση για αναπαραγωγή ενώ καναρίνια αιχμάλωτα που διαμένουν σε φυσικό φωτισμό (ίδιο με αυτό των άγριων) μπορεί να έχουν διάθεση για αναπαραγωγή;
Γιατί ο φυσικός χειμερινός φωτισμός στα αιχμάλωτα καναρίνια δεν αρκεί για να μην έχουν διάθεση για αναπαραγωγή;
Γνωρίζει κάποιος γιατί;
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Ναι. Η συζήτηση αφορά τα άγρια καναρίνια.
Γιατί ομως καναρίνια στην άγρια φύση αυτό το μήνα Δεκέμβριο (χειμερινό) δεν έχουν διάθεση για αναπαραγωγή ενώ καναρίνια αιχμάλωτα που διαμένουν σε φυσικό φωτισμό (ίδιο με αυτό των άγριων) μπορεί να έχουν διάθεση για αναπαραγωγή;
Γιατί ο φυσικός χειμερινός φωτισμός στα αιχμάλωτα καναρίνια δεν αρκεί για να μην έχουν διάθεση για αναπαραγωγή;
Μηπως θα ηταν σωστοτερο αφου αναγνωριζεις οτι εδω η συζητηση αφορα κατι αλλο και οχι τα αιχμαλωτα/οικοσιτα καναρινια να ανοιγες ενα θεμα και να θεσεις τις αποριες σου.

ολα αυτα που ρωτας εχουν απαντηθει και εδω και στα αρθρα που δεν προλαβες ακομα να μελετησεις και σε απειρα αρθρα στο forum ολα αυτα τα χρονια αλλα ειναι και θεμα λογικης.
Υπαρχουν ειδη πουλιων οπουρτονιστικα αλλα οχι στην φυση
ενας οργανισμος στην εξελιξη μεσα απο χιλιαδες γενιές προσαρμοζεται για να επιβιωνει και να διαιωνίζεται

Ενα καναρινι αγριο εχει αλλες προτεραιοτητες και αναγκες σαν οργανισμος και ξερει ποτε μπορει να επιβιωσει ο νεοσσος του. Την ενεργεια του θα την σπαταλησει αλλου και οχι στο κελαηδημα. Απο το διαστημα που μενει το ιδιο νηστικο κατανοει οτι θα μεινει και ο νεοσσος του και δεν θα επιβιωσει. Γιατι λες πτεροροια να περνανε πριν πεσουν οι θερμοκρασιες? γιατι δεν ριχνει ολο το πτερωμα του με την μια..?

Μελετησε οποτε εχεις χρονο τις ωρες dayligt στις περιοχες οπου ζουν αγρια καναρινιαι τις συνθηκες υγρασιας βροχοπτωσεις θερμοκρασιακες διακυμανσεις μεσα στο ετος χλωριδα και θα καταλαβεις γιατι δεν αναπαραγονται εκτος εποχης.
Μετα συνεκρινε τα με τις αλλαγες μεσα στο ετος στις ιδιες τιμες στο σπιτι σου και βγαλε τα συμπερασματα σου.
Επισης τοσους αιωνες που εχουν περασει στην αιχμαλωσια εχει σιγουρα επηρεαστει και ο οργανισμος τους και πιθανοτατα και το ορμονικο τους συστημα.
Δεν ειναι συγκρισιμα πραγματα τα αγρια με τα "pet" καναρινια μετα απο αιωνες
 
@AthinaJR στην Αγγλια και σε αλλες Βορειοτερες απο εμας χωρες,ΟΧΙ τον χειμωνα,αλλα το καλοκαιρι εχει μεγαλυτερη διαρκεια μερας.
[automerge]1702417452[/automerge]
@AthinaJR μπορει στις Βορειες χωρες να εχει το Καλοκαιρι παρα πολλες ωρες ημερα, αλλα οι θερμοκρασια ειναι πολυ πιο χαμηλη απ'οτι εδω. Για παραδειγμα να σου πω...ειχα ταξιδεψει πριν 15 χρονια στη Νορβηγια και Σουηδια τελη Μαιου,αρχες Ιουνιου....κι εφτασα μεχρι την Αλτα 69.9 μοιρες πολικη ζωνη. Ο ηλιος εδυε στις 12 μεσανυχτα και μολις που ακουμπουσε στον οριζοντα ,μετα απο μιση ωρα ξανασηκωνοταν-δεν νυχτωνε ποτε. το κρυο ομως ειδικα στη Σουηδικη Λαπωνια που ειναι εσωτερικα,ηταν αρκετο επεφτε στους 2-3 βαθμους κελσιου τα μεσανυχτα -που δεν ηταν βεβαια σκοταδι κανονικο. στη Βορεια Νορβηγια στα Φιορδ ειχε πιο μαλακη θερμοκρασια 8-10 βαθμους γιατι επηρεαζονται απο το ρευμα του κολπου του Μεξικου!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας, ήταν πολύ κατατοπιστικές. Συμπερασματικά στην φύση τα άγρια καναρίνια λόγω της αίσθησης του χρόνου που έχουν από τις ώρες του ημερήσιου φωτός, δεν μπαίνουν σε αναπαραγωγική διαδικασία το χειμώνα. Κ κυρίως, στο ερώτημα που μου προέκυψε ότι ακόμα κ αν αντιγράψουμε αυτές τις συνθήκες κ τηρηθούν οι ώρες φυσικού φωτός το χειμώνα, ένα ζευγάρι καναρινάκια στο ίδιο κλουβί θα έβλεπε ανταγωνιστικά το ένα το άλλο τόσο ως προς τον χώρο όσο κ ως προς την τροφή κ συνεπώς δεν θα πρέπει να συγκατοικούν.
@AthinaJR Αθηνά, ίσως η Ρίκα χρειάζεται όπως σου είπαν κ τα μέλη ακόμα περισσότερες ώρες σε σκοτάδι για να βγει από το mode αναπαραγωγής. Κ ίσως, λέω ίσως, αν συνεχίζει να μαδιεται, να της δώσεις λίγο (όχι τόσο ώστε να φτιάξει φωλιά) νήμα να απασχολείται. Υπομονή θέλει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: kika
Συμπερασματικά στην φύση τα άγρια καναρίνια λόγω της αίσθησης του χρόνου που έχουν από τις ώρες του ημερήσιου φωτός, δεν μπαίνουν σε αναπαραγωγική διαδικασία το χειμώνα. Κ κυρίως, στο ερώτημα που μου προέκυψε ότι ακόμα κ αν αντιγράψουμε αυτές τις συνθήκες κ τηρηθούν οι ώρες φυσικού φωτός το χειμώνα, ένα ζευγάρι καναρινάκια στο ίδιο κλουβί θα έβλεπε ανταγωνιστικά το ένα το άλλο τόσο ως προς τον χώρο όσο κ ως προς την τροφή κ συνεπώς δεν θα πρέπει να συγκατοικούν
Ναι Μαρία σωστά. Το ρεζουμέ είναι αυτό.

@AthinaJR Αθηνά, ίσως η Ρίκα χρειάζεται όπως σου είπαν κ τα μέλη ακόμα περισσότερες ώρες σε σκοτάδι για να βγει από το mode αναπαραγωγής. Κ ίσως, λέω ίσως, αν συνεχίζει να μαδιεται, να της δώσεις λίγο (όχι τόσο ώστε να φτιάξει φωλιά) νήμα να απασχολείται. Υπομονή θέλει.

Τα κατοικίδια είναι άλλο θέμα. Σε αυτά υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Στη φύση η διάρκεια του ημερήσιου φωτός είναι αρκετή για να ρυθμίσει τα θέματα της αναπαραγωγής επειδή ρυθμίζει παράλληλα και την επάρκεια τροφής, τι θερμοκρασία, την υγρασία και όλα όσα ανέφερα ως δευτερεύοντα στο μήνυμά μου. Στα κατοικίδια όμως, όπως καταλαβαίνεις είναι διαφορετικά.

Όταν κάποιος μειώνει μόνο το φως και πνίγει τα πουλιά στην πρωτεΐνη ενώ τα κρατά σε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς και πάνω με αντίστοιχη υγρασία, τότε εξακολουθούν να μπερδεύονται.

Εν πάσει περιπτώσει, τα θέματα διαχείρισης κάθε ενός κατοικίδιου δεν μπορούν να συζητηθούν συνολικά. Το καθένα χρειάζεται το δικό του θέμα συζήτησης για να αντιμετωπιστεί σωστά.
 
Όταν κάποιος μειώνει μόνο το φως και πνίγει τα πουλιά στην πρωτεΐνη ενώ τα κρατά σε θερμοκρασίες γύρω στους 20 βαθμούς και πάνω με αντίστοιχη υγρασία, τότε εξακολουθούν να μπερδεύονται.
Ν. Σταύρο κ εκεί έγκειται ο προβληματισμός της Αθηνάς @AthinaJR πιστεύω. Εάν έχει ακολουθήσει και όλους τους δευτερεύοντες κανόνες, όπως διατροφής (λιτή δίαιτα) κ σωστή θερμοκρασία, πιθανόν κ υγρασίας, γιατί μπερδεύεται το πουλάκι κ τελικά πώς θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τον οίστρο του.
 
Ν. Σταύρο κ εκεί έγκειται ο προβληματισμός της Αθηνάς @AthinaJR πιστεύω. Εάν έχει ακολουθήσει και όλους τους δευτερεύοντες κανόνες, όπως διατροφής (λιτή δίαιτα) κ σωστή θερμοκρασία, πιθανόν κ υγρασίας, γιατί μπερδεύεται το πουλάκι κ τελικά πώς θα το βοηθήσει να ξεπεράσει τον οίστρο του.
Καλημέρα @MARY58 . στο τέλος θα εκνευρισω τον admin που απαντάω σε λάθος σημείο. Αν είδες στο άλλο θέμα που ανοίχθηκε ακριβώς για την κανάρα παρέθεσα κάποια παλιότερα μυνήματα του θεματοθετη που ανέφερε πολύ πλούσια διατροφή εκτός αναπαραγωγικής περιόδου .
Επίσης μέσα στο σπίτι πως θα έχεις την υγρασία στο 70 80 90% έχει έξω?
Θερμοκρασία μέσα θα είναι 5 6 βαθμούς που θα έχει έξω την Παρασκευή Σάββατο στην Αθήνα?
Θα αυξομειώνεται μέσα στην μέρα όπως είναι έξω?
Το φως στο σπίτι αυξάνεται και μειώνεται ομαλά όπως έξω η από διακόπτη ? Ανοιχτό κλειστό απλά?
Σε άλλα μυνήματα αναφέρει επιθετικότητα μεταξύ των αρσενικών όταν μένουν ελεύθερα. Αυτό το πιθανότερο σημαίνει πολύ υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Είναι πολλαπλές οι παρεμβάσεις και ανάλογων συνεπειών.
 
  • Like
Αντιδράσεις: MARY58
Back
Top