Φροντίδα Ένα πιτσούνι στο μπαλκόνι μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης annaki
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

annaki

PB New Member
Εγγραφή
6 Δεκ 2020
Μηνύματα
7
Πόλη
Αθήνα
Καλησπέρα! Ηθελα τη βοήθεια σας με ένα πιτσουνάκι! Στις 10/11 βρήκα 2 αυγά στο μπαλκόνι μου, έφτιαξα μέσα σε ένα κουτί ένα χώρο για αυτά και η μητέρα τους τα κλωσούσε εκεί μέχρι που στις 16/11 βγήκε το πρώτο! Το δεύτερο δεν βγήκε ποτε! Η μαμα ερχόταν κάθε μέρα και τις πρώτες ημέρες δεν έφευγε σχεδόν ποτε από το κουτί! Πριν 2-3 ημέρες άλλαξα το εσωτερικό του κουτιού γιατί ήταν πολύ χάλια και σήμερα άλλαξα και κουτί γιατί είχε βραχεί και είχε σχέδον σκιστεί! Σημερα λοιπόν και χτες δεν έχω δει καθόλου τη μαμα του να έρχεται! Τώρα το βράδυ κοιμάται μόνο του! Φοβάται αρκετά! Του έβαλα τώρα το βράδυ νερό σε ένα πλαστικό μπολάκι και πιο πριν είχα βάλει ηλιόσπορους και ψωμί! Μόλις προσθεσα και Quaker γιατί διάβασα από το blog σας ότι το τρώνε! Ανησυχώ πολύ για αυτό γιατί είναι 20 ημερών! Αν δεν γυρισει η μαμα του πως το ταΐζω, πως θα μάθει να πετάει και τι πρέπει να κάνω εγω σε όλο αυτό; Επίσης εχω 3 παιδάκια και τα άφησα πολύ προσεκτικά να το χαϊδέψουν στο κεφάλι, πειράζει; Τώρα που έρχονται βροχές τι πρέπει να κάνω; Εκεί που είναι μπορεί και να βραχεί, πως μπορώ να το προστατεύσω;
 
Νομίζω ότι θα πρέπει να βάλεις το κουτί ή ό,τι άλλο έχεις (ή θα ) χρησιμοποιήσεις για φωλιά σε σκεπασμένο μέρος, να μην το πιάνει η βροχή. Αν έρθει η μητέρα του, και το πουλάκι είναι στο μπαλκόνι, θα το βρει χωρίς αμφιβολία. Τα υπόλοιπα (για την τροφή) θα σου τα πουν οι έμπειροι σε περιστέρια ... @George98 @gianniskilkis
Για το θέμα των παιδιών, θα έλεγα ότι (προσωπικά κι εγώ θα τα άφηνα) επειδή κυκλοφορούν ανθωποζωονόσοι (δες εδώ), καλό θα είναι να τους εξηγήσεις ότι στη συνέχεια θα πρέπει να πλένουν πάρα πολύ καλά τα χέρια τους.
Μπράβο σου που ασχολείσαι!
 
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Δεν είχα ιδέα για όλες αυτές τις ασθένειες αλλά εννοειται ότι μετά έπλυναν χέρια, όποτε νομίζω είμαστε καλά! Όσο για το κουτί νομίζω πως θα το φέρω πιο κεντρικα σρο μπαλκόνι! Αν και επέλεξε το μικρό μπαλκόνι και είναι λίγο οριακά!
 
Γενικά ενημέρωνέ μας αν προκύψει κάτι νεότερο...μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το θέμα σου. Ίσως, αν απαντήσουν οι έμπειροι στα περιστέρια, να ξέρεις και τι να του βάζεις να τρώει να δυναμώσει περισσότερο και πιο σύντομα...να φύγει από το μπαλκόνι σου δλδ (όταν θα έρθει η ώρα) με τις καλύτερες προοπτικές...
Έχετε οικόσιτα πουλάκια; Τα παιδιά τι ηλικίες έχουν;
 
Βάλε κοντά στην φωλιά ένα μπολάκι με τροφή και ένα μπολάκι με νερό . Έτσι η μάνα δεν θα φέυγει πολλές ώρες για αναζήτηση τροφής. Τυχερά τα παιδάκια σου που ζουν όλο αυτό το εγχείρημα . Καλή συνέχεια.
 
Εφόσον το πουλάκι είναι 20 ημερών σημαίνει ότι έχει βγάλει αρκετά φτερά για να μην χρειάζεται να το ζεσταίνει η μαμά του κάθε βράδυ, οπότε πιθανόν αυτός να ηταν και ο λόγος που δεν την είδες εχθές, δηλαδή μπορεί να κοιμήθηκε κάπου κοντά και όχι στο μπαλκόνι. Γενικά εφόσον έρχονται οι γονείς του και το ταΐζουν θα είναι καλά, αν θέλεις να τους προσφέρεις κατι για να τα διευκολύνεις στην αναζήτηση τροφής, μπορείς να βάλεις σε μπολάκια για τους γονείς διάφορους σπόρους που υπάρχουν στα σουπερ-μαρκετ, όπως σιτάρι (αυτό που είναι για τα κόλυβα) που είναι το αγαπημένο τους. Επίσης συνήθως τρώνε ευχάριστα φακές, ρύζι, καλαμπόκι και ίσως βρώμη. Στην πράξη βέβαια μπορεί να τρώνε μόνο αυτά που τους αρέσουν, αν και τα αγρια περιστέρια δεν είναι τόσο επιλεκτικά. Επίσης σίγουρα μπορείς να τους δίνεις και τριμμένο μπαγιάτικο ψωμί αν έχει περισσέψει, απλά πρόσεξε να μην βραχεί και γίνει χάλια τώρα με τις βροχές.
Τέλος όσον αφορά τις βροχές το μόνο που χρειάζεται να προσέξεις είναι να μην βρέχεται άμεσα η φωλιά απο την βροχή, ίσως χρειαστεί να βάλεις κάποιο σκέπαστρο, αλλά θεωρητικά τα περιστέρια θα έχουν διαλέξει τετοιο σημείο απο μόνα τους στο μπαλκόνι ωστε να μην το πιάνει η βροχή. Ακόμα, καλό είναι να μην πειράζεται πολύ την φωλιά, όχι οτι θα τα παρατήσουν η κάτι τέτοιο απλά καλύτερα να τα παρακολουθούμε απο απόσταση. Τώρα αν τα παιδιά θέλουν οπωσδήποτε να το χαϊδέψουν, μπορούν αρκεί να μην λείπει απο την φωλιά για πολλή ώρα και να πλύνουν καλά τα χέρια τους μετά.
 
Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Τα παιδάκια μου είναι 8, 5.5 και 3ων ετών! Δεν έχουμε αλλά πτηνά στο σπίτι, μόνο ψάρια! Η βροχή δεν το πιάνει ακριβώς καθότι το κουτί κλείνει από πάνω αριστερά και δεξιά! Από χτες το βράδυ βάζω και ένα επιπλέον σκέπαστρο! Δεν το έχουμε πάρει ποτε αγκαλίτσα γιατί φοβόμουν μην τσιμπήσει! Μόνο το έχουν χαϊδέψει απαλά στο κεφαλάκι 1-2 φορές! Φοβάται και δεν θέλω να το φοβησουμε περισσότερο! Τη βρώμη που έβαλα χτες την έφαγαν, καθώς και μερικούς ήλιοσπορους καθαρισμένους και ψωμί! Φακές ωμές εννοείτε ότι μπορεί να φάει, εκτός από όλα τα αλλά που αναφέρατε; Σήμερα πάντως είδα και τον μπαμπά και τη μαμα στην απέναντι Πολυκατοικία και πέτυχα και τη μαμα μέσα στο κουτί! Έχετε ιδέα πως γίνεται η διαδικασία που μαθαίνει να πετάει και ποτε; Πως θα βγει από το κουτί πρώτη φορά; Ρωτάω γιατί το άνοιγμα είναι από πάνω! Μήπως θα έπρεπε να το γυρισω πλάι για να μπορεί να βγει από μπροστά; Με τις ακαθαρσίες δεν παθαίνει τίποτα; Μια που τα καθάρισα, μια που τα έκανε χάλια! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τη βοήθεια σας!
 
@annaki Τις φακές ναι ξερές, κατευθείαν απο το σακουλάκι. Όσο για τις πτήσεις μην φοβάσαι, πιστεύω θα βρεί άκρη μόνο του. Όσο για το καθάρισμα, ούτε με αυτό θα έχει πρόβλημα, γενικά τα περιστέρια έχουν λίγο βρώμικες φωλιές σε σχέση με άλλα πουλιά. Ωστόσο αν θες που και που να το καθαρίζεις μόνο καλό θα του κάνει.
 
Με τις ακαθαρσίες δεν παθαίνει τίποτα; Μια που τα καθάρισα, μια που τα έκανε χάλια! Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και τη βοήθεια σας!
Δεν πρόκειται να πάθει τίποτα, να παρακολουθείτε από απόσταση για να μην τρομάξουν οι γονείς, όταν θα είναι έτοιμο θα ακολουθήσει τους γονείς του βγαίνοντας μόνο του από το κουτί.
 
Καλησπέρα σας! Σας στέλνω μια χθεσινή φωτογραφία από το πιτσουνακι! Είναι πάνω από 30 ημερών πλέον και περιμένουμε την πρώτη του πτήση! Η μαμα του έρχεται καθημερινα!
 

Συνημμένα

  • 323EEC6C-AD4A-4676-A55F-5181F9872A6F.webp
    323EEC6C-AD4A-4676-A55F-5181F9872A6F.webp
    5,5 KB · Προβολές: 24
Back
Top