Φροντίδα Έρχονται σπουργίτια στο μπαλκόνι με τα καναρίνια

Εγγραφή
17 Μαϊ 2018
Μηνύματα
985
Πόλη
Αθήνα
Καλημερα σας. Στο μπαλκονι οπου εχω τα καναρινια ερχονται σπουργιττια για να φανε τιποτα σπορακια αλλα ερχονυαι σε επαφη με τα δικα μου πουλακια και φοβαμαι για ψειρες κλ. Τι μπορω να κανω. Καθαριζω συνεχεια και εχω βαλει δακουλες στα κλουβια μου για να μην πεφτουν τροφες.
 
Δεν ξέρω εάν είναι τόσο επικίνδυνα τα πράγματα για τα πουλάκια σου εφόσον δεν έρχονται σε άμεση επαφή μαζί τους.. Τρώνε και φεύγουνε.. Να κουβαλάνε ψείρες; Περισσότερο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα κλουβιά, τα διάφορα σκευή κλπ παρά τα σπουργιτάκια.
Έξαλλου μπορείς να ψεκάζεις προληπτικά και με ένα αντιπαρασιτικό που έτσι κι αλλιώς είναι μια ενέργεια που δεν θα πάει χαμένη.

Προτείνω ένα κόλπο..Βάζε μια χούφτα σπόρους σε ένα άλλο σημείο του μπαλκονιού μακρυά από τα κλουβάκια σου ώστε να πηγαίνουν προς τα εκεί. Θα προτιμήσουν την αφθονία παρά τα υπολείμματα.. Έτσι βεβαία τα κρατάς εκεί αντί να τα απομακρύνεις αλλά..ψυχούλες είναι κι αυτά :)

Μεταφέρω σκέψεις και ενέργειες που θα έκανα εγώ..
 
Αν υπάρχει ασθένεια ή παράσιτα σε άγρια πουλιά που είναι κοντά στην εκτροφή σου (5-6 μέτρα το κοντά) τότε είτε έρχονται στο μπαλκόνι σου είτε όχι ίσως δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα.
Αν είναι να σε "βρει"... Θα σε "βρει" στα σίγουρα.
 
Τα σπουργιτια αλλα και τα περιστερια που εχουν την ταση να γυροφερνουν τα κλουβια μπορουν παντα να μεταφερουν ασθενειες και παρασιτα στα οικοσιτα.

Καλο θα ειναι να λαβεις τα μετρα σου ή σε διαφορετικη περιπτωση αντιμετωπιζεις τις "παρενεργειες"
 
Εντάξει θα δούμε απλώς εγω είχα κάποιους φόβους
Πιστεύω Τάσο πως αν οι φοβίες είναι να σε οδηγήσουν στο κατώφλι της αλλοτρίωσης καλύτερα να σταματήσεις εδώ και να μην έχεις καναρίνια.
Είναι μια δύσκολη απόφαση, που συνηθως δεν προτείνεται, ωστόσο αποτελεί και αυτή μια επιλογή.
Σκέψου το.
 
Για μένα πιο επικίνδυνη είναι μια φωλιά πουλιών (π.χ. χελιδονιών) στα 4 μέτρα παρά το σπουργίτι "πάνω" στο κλουβί των καναρινιών.
Αν τα πουλιά σου ζουν μόνιμα έξω και έχουν καλή διατροφή και υγεία. σίγουρα έχουν αναπτύξει αντισώματα στα περισσότερα από όσα μπορούν να "φτάσουν" σ' αυτά.
Το μικροβιακό φορτίο πλέον είναι κοινό σε κάποιο ποσοστό.
Μεγαλύτερο κίνδυνο ίσως να έχεις αν φέρεις πουλιά από άλλη εκτροφή.
 
Για μένα πιο επικίνδυνη είναι μια φωλιά πουλιών (π.χ. χελιδονιών) στα 4 μέτρα παρά το σπουργίτι "πάνω" στο κλουβί των καναρινιών.

Eξηγησε μας Γιαννη με ποιον τροπο ειναι πιο επικινδυνη μια φωλια χελιδονιων στα 4 μετρα απο ενα σπουργιτι που καθεται πανω στο κλουβι των καναρινιων.
 
Καλησπέρα Τάσο! Θα συμφωνήσω και εγώ με τους προλαλήσαντες επί του θέματος. Κατανοώ τον προβληματισμό σου, μιας και στο μπαλκόνι μου κάθε μέρα σχεδόν, προσγειώνονται σπουργίτια για να τραφούν με πεσμένους σπόρους. Έχω επίγνωση των κινδύνων(μικρόβιακών) της προσέγγισης τους. Ωστόσο, τα ανέχομαι και τους επιτρέπω να πλανούνται στο μπαλκόνι μου, εφόσον δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τους κλωβούς και χαίρομαι να τα βλέπω! Αν υπερβούν το όριο, δηλαδή να κινούνται πάνω στους κλωβούς, να λάβεις τα μέτρα σου για να αποτραπεί ενδεχόμενη μετάδοση ασθενειών.
 
Οι περισσότερες ασθένειες όπως και οι περισσότερες παθογόνες καταστάσεις. μεταδίδονται (μεταφέρονται) με τον αέρα και συνεπώς η απόσταση παίζει μικρότερο ρόλο.
Τα εκτρεφόμενα πτηνά κινδυνεύουν να ασθενήσουν μόνα αν οι οργανισμοί τους δεν έχουν την απαραίτητα καλή άμυνα.
Αυτή η διαφοροποίηση στην άμυνα του κάθε πτηνού είναι κι ο βασικός λόγος που ασθενεί το ένα πουλί ενώ το άλλο στον ίδιο χώρο και πολλές φορές στο ίδιο κλουβί μπορεί και αντιμάχεται την ασθενική κατάσταση χωρίς να δείξει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

Σίγουρα, όσο πιο κοντά έρχεται το άρρωστο πουλί στην εκτροφή μας, τόσο πιο εύκολη γίνεται η μετάδοση κάποιας νόσου.
Όμως στη φύση το άρρωστο πουλί δύσκολα επιβιώνει και ακόμη ποιο δύσκολα κινείται σε ανοιχτούς χώρους, από το φόβο των θηρευτών που θα επιτεθούν στην παραμικρότερη ένδειξη αδυναμίας.
Έτσι λοιπόν μόνο τα πουλιά φορείς ασθενειών μπορεί να έρθουν (κοντά μας) ως επισκέπτες στην εκτροφή μας.
Και μόνο το δυνατό ανοσοποιητικό των πτηνών μας - ο δυνατός οργανισμός - μπορεί να αντιπαλέψει αυτή την "εισβολή".

Οι σπόροι τώρα των ωδικών πτηνών που πέφτουν κάτω δεν συγκαταλέγονται (με εξαίρεση ελάχιστους) στο σιτηρέσιο των σπουργιτιών... Που προτιμούν τους σπόρους που δεν χρειάζεται να ανοίξει (να σπάσει το περίβλημα) για να τους φάει όπως το σιτάρι, καλαμπόκι κλπ.
Ας θυμηθούμε και τα σχετικά για τον αλητάκο αυτόν στο άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Σπουργίτια-passeridae.3320/

Το πρόβλημα από τα "έξω" πουλιά που είναι κοντά στην εκτροφή μας είναι κατά κύριο λόγο τα βαδιστικά παράσιτα όπως οι ψείρες και οι κοριοί και ότι αυτό συνεπάγεται.
Ειδικά οι κοριοί των χελιδονιών μπορεί να αποτελέσουν μάστιγα για τα πτηνά, τα τετράποδα αλλά και τους ανθρώπους που θα βρεθούν στο διάβα τους.

Πριν μερικά χρόνια έγιναν ομαδικές εντομοκτονίες σε αρκετές πολυκατοικίες στο Βόλο (περίχωρα) με υποχρεωτικές αποχωρήσεις των ενοίκων για ένα βράδυ... Σε μια από αυτές μένω κι εγώ.
Τα έντομα στην δική μας περίπτωση κυριολεκτικά έκαναν επιδρομές από τον πρώτο όροφο που ήταν η φωλιά μέχρι και τον πέμπτο... σε ότι μπορούσε να τους προσφέρει αίμα...
Απίστευτα περιστατικά και καταστάσεις.
 
@misalouris

Αρα λοιπον η σκεψη σου βασιζεται σε μεταβλητες, λογικα αλματα και υποθεσεις.
Γιατι με 2 λογια λες ΑΝ το σπουργιτι ειναι υγιες δεν εχουμε προβλημα, ΑΝ τα δικα μας πουλια εχουν ισχυρο ανοσοποιητικο δεν εχουμε προβλημα κτλ...

Βεβαια κανεις εκτροφεας δεν θα παιξει με την τυχη του περιμένοντας να ειναι υγιή τα σπουργίτια...

Για να μην ανατρεπουμε λοιπον τα οσα γραφουμε εδω στο φορουμ κατα το δοκουν,ξερουμε πολυ καλα πως ενα υγιες πουλι μπορει να μεταφερει σε ενα αλλο υγιες πουλι ενα βακτήριο ή ενα μύκητα που το δευτερο πχ δεν ειχε κληθει να "καταγραψει" στο ανοσοποιητικο του και να δημιουργήσει αντισωματα.
Αυτη ειναι και η εννοια της καραντινας αλλωστε αναμεσα σε πουλια εκτροφής, ποσο μαλλον σε πουλια που βρισκονται ελευθερα στη φυση και μπορει να μεταφερουν το οτιδηποτε.

Τα σπουργίτια δεν εχουν και δεν ειχαν ποτε το παραμικρο προβλημα να ανοιξουν σπορους και το λεω με απολυτη σιγουρια γιατι ταιζω και σπουργιτια αλλα και δεκαοχτουρες με καναρινισιο μιγμα.

Οσο ειχα τα πουλια εξω τα καναρινια κρεμονταν στα κλουβια, ηταν κι αυτος ενας απο του λογους που μεριμνησα για εσωτερικη εκτροφη.

Δωσε μας καποια παραπομπη για του κοριους των χελοδονιων, γιατι πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο αλλα και μετα απο συντομη αναζητηση στο διαδίκτυο δεν βρηκα κατι σχετικο.

Κι αν ειναι προβλημα τα βαδιστικα, εχω την εντυπωση οτι τα 4 μετρα ειναι ασφαλέστερα απο τα 2 εκατοστα.
[automerge]1559921944[/automerge]
Για να διορθωσω πιο πανω
*οσο ειχα τα πουλια εξω τα σπουργιτια κρεμονταν στα κλουβια
 
Τελευταία επεξεργασία:
Προς αποκατασταση της πραγματικοτητας, παρασιτο που να ονομαζεται κοριος των χελιδονιων οπως ηταν αναμενομενο ΔΕΝ υπαρχει.

Τα χελιδονια οπως και τα υπολοιπα πουλια μπορουν να φερουν ψειρες (Machaerilaemus malleus , Myrsidea rustica και Brueelia) και αντιμετωπίζονται με τα γνωστα μεσα.
 
Μεταφέρω απόσπασμα από το πρώτο κείμενο που παρουσιάστηκε μπροστά μου...

"Οι κοριοί των χελιδονιών μοιάζουν με τους κοινούς κοριούς και παρά το γεγονός ότι τρέφονται κυρίως με αίμα από χελιδόνια που ζουν σε απόκρημνες πλάγιες και γκρεμούς στις φωλιές του χελιδονιού, είναι πιθανό να εισέλθουν σε ανθρώπινες κατοικίες, όταν η μετανάστευση των πουλιών λαμβάνει χώρα στα νότια και εύκρατα κλίματα. "
πηγή
Έγραψα απλά τη γνώμη μου...
Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο, δεν έχω τις γνώσεις.
 
Αναφέρομαι σε βιβλιογραφια Γιαννη και οχι σε διαφημιστικο site απεντομοσεων, αυτο το ειδα κι εγω μιας και ειναι και το μοναδικο αποτελεσμα στο google search.

Και μπηκα στην διαδικασια γιατι υπαρχει στον χωρο μου τετοια φωλιά χρονια τωρα.

Με την ΑΝΙΜΑ που μιλησα δηλωσαν αγνοια.
 
Έγραψα αυτό που μας είπε ο εταιρεία που έκανε την αποστόμωση...
Μετέφερα αυτό που το είδα και έζησα από τη συγκεκριμένη φωλιά χελιδονιών (είχε πολύ μικρούς κοριούς) και δεν ξέρω ούτε το υπο-είδος αυτών των παρασίτων.. Ούτε και το λατινικό τους όνομα.
Δεν γνωρίζω τη συχνότητα εμφάνισης.. Ούτε αν αυτό το γεγονός είναι ο κανόνας ή εξαίρεση.

Επιπρόσθετα και για κάθε περίπτωση έχω χρησιμοποιήσει αποσιωπητικά (" ") που επιτρέπουν (πιστεύω) ανοχές από τους αναγνώστες που μπορούν να καταλάβουν πως ως μη ειδικός σε όσα γράφω ... ενέχεται και το λάθος.
Αποκλειστικά σε αυτούς απευθύνομαι. Οι επιστήμονες τα ξέρουν και δε με χρειάζονται.
Σταματώ εδώ να μη χαλάσει κι αυτό το θέμα.
 
Δεν διαφωνω αλλα καλο ειναι μια πληροφορια που αναγραφεται στον μεγαλυτερο ελληνικο ιστοτοπο για πτηνα να την "βασανιζουμε" ωστε να μεινει στο χρονο οσο πιο σωστη γινεται.
 
Back
Top