Ασθένειες Έχει πέντε μήνες πτερόρροια και δεν κελαηδάει

Εγγραφή
23 Νοε 2017
Μηνύματα
11
Πόλη
Τρίκαλα
το ιδιο προβλημα το εχω κ εγω με το καναρινι μου ειναι περιπου 3ετων κ εχει πτεροροια εδω κ 5μηνεσ περιπου ουτε κελαηδαη. Δεν ειναι σαν αρωστο απλα μου χανει φτερα τοσο καιρο και δεν σταματαη.
 
το ιδιο προβλημα το εχω κ εγω με το καναρινι μου ειναι περιπου 3ετων κ εχει πτεροροια εδω κ 5μηνεσ περιπου ουτε κελαηδαη. Δεν ειναι σαν αρωστο απλα μου χανει φτερα τοσο καιρο και δεν σταματαη.
Πες μας λίγο τις το έχεις μέσα η έξω ; Τι διατροφή έχεις; Υπάρχει κάτι στον χώρο που να το στρεσάρει;
 
Γιώργο θα σου έλεγα να ανοίξεις ένα νέο θέμα που να αφορά το καναρίνι σου και την παρατεταμένη πτερόροοιά του. Μάλιστα θα ήταν πολύ χρήσιμο να έγραφες τα πάντα για αυτό το πουλί. Δλδ πόσον καιρό το έχεις, που διαμένει (μέσα ή έξω) με τι σπόρους τρέφεται, αλλά και με τι πρόσθετα (πχ. λαχανικά, άλλα σπορικά), αν έχει κόκκαλο σουπιάς διαθέσιμο, τι ώρες κοιμάται και ξυπνά, πώς είναι η συμπεριφορά του, και πολύ βασικό: χάνει φτερά ή πούπουλα και από που (π.χ. από την ουρά, τον λαιμό.)
 
συγνωμη που δεν εγραψα ολες αυτες τισ λεπτομεριες οκ. Το εχω 2-2.30 χρονια. Μενει εξω μονο περιση με την πολη παγωνια το ειχα μεσα για 1μηνα κ ο λογος που το εβαλα μεσα περα της παγωνιας ηταν γιατι ειχα κ την θυλικια[κοκκινα ζευγαρι] κ η θυλη κ γιακια ψοφησε παρολου που ειχα κ λαμπα για θερμανση. Για να το προφηλαξω το εβαλα μεσα. Τρεφεται με τροφη για καναρινια του εμποριου και απο τοτε που αρχησε η πτεροροια αρχησα περισοτερο καναβουρι αυγοτροφη ποθ την κανω μονος. Του εδωσα επισης ενα φαρμακο το pterofine.λαχανικα καροτο μπροκολο μαρουλι ριγανη σχεδον τα παντα.σουπιο κοκκαλο εχει αλλα του δινο κ την αμμο που εχει ασβεστειο[λευκη αμμος]τι ωρα ξυπνα κ τι ωρα κοιμαται δεν το εχω παρατιριση για να ειμαι ηλικρινης. Να διευκρινησω στην αρχη ξεκινησε με φτερα κ τωρα βλεπω πιο πολλα πουπουλα ευτηχως που μου το ρωτησες για τα πουπουλα δεν εχει συγκεκριμενω σημειο που χανει. Εχω διαβαση για την πτεροροια αλλα καμια διευκρινιση για πουπουλα. Ειναι το πρωτο ζευγαρι καναρινια που ειχα κ που εκανα 2 γενες μολις ψωφισε η θηλικια επαθα σοκ γιατι ολα φενοταν οκ και τωρα εχω τον αρσενικο που δεν μπορω να τον φερω στα ισια του. Οπως καταλαβες δεν εχω εμπηρια. Αλλα δεν θελω να το αφησω στην μηρα του
 
Εφόσον δεν πέφτουν φτερά πλέον, αλλά μόνο πούπουλα, νομίζω ότι βρίσκεσαι στο τέλος της πτερόρροιας, και σύντομα θα πάψει και αυτή και το πουλάκι έπειτα θα κελαηδήσει.
Αλλά αυτό που δεν μου ήταν σαφές είναι εκείνο το "πέρυσι" που γράφεις σχετικά με το πότε το έβαλες μέσα. Δηλαδή, αναφέρεσαι στο τέλος του 2017 ή σε προηγούμενη χρονιά; Αν με άλλα λόγια τον έβαλες μέσα τον τελευταίο μήνα, λόγω κρύου, είναι φυσικό να σου παρέτεινε την πτερόρροια, λόγω ζέστης.
Ύστερα με απασχολεί και το θέμα του φωτισμού. Αν είναι μέσα στο σπίτι το πουλάκι, μέχρι ποια ώρα είναι αναμένα τα φώτα; Καλό θα ήταν να ξυπνάει με την ανατολή και να κοιμάται με τη δύση του ηλίου, διαφορετικά διαταράσσεται ο βιολογικός του κύκλος και μπερδεύεται ο οργανισμός του.
Πες μας σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα και επίσης γράψε μας αν το πουλί ζει τώρα σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο.
Ως προς την τροφή, θα ήθελα να μας πεις επίσης ποια είναι η μάρκα της, και αν προέρχεται από συσκευασία σφραγισμένη την οποία άνοιξες εσύ ο ίδιος.
Αν θα έχεις χρόνο, γράψε μας και πως φτιάχνεις (τι περιέχει δλδ) την αυγοτροφή.
 
ιανουαριο του2017 ειχαμε πολη χιονι στα τρικαλα κ πολη κρυο τοτε το εβαλα μεσα στο σπιτι για εναν μηνα περιπου. Το εχω μονημα εξω απο τοτε κ θα το ξαναβαλω μεσα αν χρειαστη σε παγονια δυνατη γιατι δεν θελω να ψωφιση. Οποτε το πουλι ζει κατα κυριο λογο σε εξωτερικο χωρο προστατευμενω απο αερα βροχη.η τροφη δεν ξερω τι μαρκα ειναι δεν εδωσα σημασια καμια φορα στην μαρκα. Ειναι σε σακουλακι δεμενο με ενα συρματακι απανω.η αυγοτροφη εχει 250γ πλιγουρι 2κουταλακια καναβουρι 1 νιζερ 1γυρι 1 μελι κ 2αυγα μαζι με το τσοφλι.
 
τροφη δεν ξερω τι μαρκα ειναι δεν εδωσα σημασια καμια φορα στην μαρκα. Ειναι σε σακουλακι δεμενο με ενα συρματακι απανω
Αυτές δεν είναι καλές... Πόσο μάλλον μάρκας..
Δες σε αυτό το θέμα,https://community.petbirds.gr/threads/Μείγματα-σπόρων-για-καναρίνια-σε-μικρές-συσκευασίες.28589/ αυτές οι τροφές είναι μάρκας...
Τέτοιες τροφές να προτιμάς. :)
 
Γιώργο άκουσε λίγο...
  1. Δεν γίνεται να χρησιμοποιείς αυτήν την τροφή με την καμία. Χρειάζεται οπωσδήποτε τροφή επώνυμη (μάρκας δηλαδή) σε κλειστή συσκευασία την οποία θα ανοίξεις ο ίδιος. Το μείγμα σε σακουλάκι κλειστό με συρματάκι που δίνεις, είναι αμφίβολης ποιότητας, σαφέστατα κακής σύστασης, του λείπε ποικιλία σπόρων και δεν είναι δυνατό να έχει και αυγό με το τσόφλι μέσα. Τα αυγά τα βάζουμε μόνα τους, για λίγη ώρα, ναι, με το τσόφλι, και ανάλογα με τη θερμοκρασία τα αφήνουμε 2-4 ώρες γιατί σε μεγαλύτερους χρόνους αλλοιώνονται και μπορεί να πουλάκια μας να κολλήσουν κάποια ασθένεια. Μπορεί λοιπόν η θηλυκιά σου να πέθανε από κάποια επιμόλυνση της τροφής.
  2. Η διαφορά θερμοκρασίας επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και με το μέσα - έξω, είναι τεράστια αυτήν την εποχή του χρόνου. Συμφωνώ να ξεχειμωνιάσει το πουλάκι μέσα στο σπίτι και να μην το βγάζεις έξω ούτε όταν έχει ήλιο έξω.
 
δηλαδη το προβλημα ειναι η μαρκα τροφης. Και οτι για εναν μηνα εκατσε μεσα.

Δεν ειναι η τροφη αυτο καθαυτο το προβλημα σου αλλα ισως παιζη ρολο. Παντως για την κατασταση που λες οτι ειναι το πουλι σου θα ελεγα οτι συνεχιζη να χανη πουπουλα λογο αυξημενης υγρασιας κ ζεστης. Συνηθως σε εποχη με αυξημενη ζεστη κ μ εντονα επιδεδα υγρασιας τα πουλια "τραβανε" λιγο πιο πισω την πτερορροια.Βαλτου κ μπανιερα να κανη μπανιο θα το βοηθηση αρκετα κ προ παντων οχι κοντα σε καλοριφερ
 
οτι συνεχιζη να χανη πουπουλα λογο αυξημενης υγρασιας κ ζεστης.
lagokiller , γράψε μας και το όνομά σου στο προφιλ σου, ώστε να μπορούμε να σε προσφωνούμε με το μικρό σου, η αυξημένη υγρασία το γνωρίζεις στα σίγουρα ότι επάγει σε συνδυασμό με τη ζέστη την πτερόρροια; Ρωτώ, διότι πολλά πουλιά ξεκινούν πτερόρροια τον Ιούλιο, που όσο να 'ναι η υγρασία είναι μάλλον χαμηλή, αλλά πραγματικά δεν το είχα συσχετίσει μέχρι τώρα καθόλου με την υγρασία.
 
ευχαριστω Γιαννη κ lagokiller θα προσπαθησω με αλλη τροφη επονιμη. Καπου διαβασα οτι η πτεροροια χωριζεται σε δυο κατηγοριες η μια ειναι αυτην που περναν ολα τα πουλια το καλοκαιρι κ η αλλη την λενε παθολογικη και εχει να κανει με την ψυχολογια του πουλιου. Μετα απο αυτο πιστευα οτι εχει ψυχολογικο προβλημα κ για αυτο συνεχιζει. Ο λογος που το πιστεψα αυτο ειναι γιατι η καναρα που ψωφισε τα ειχα αγοραση μαζι και εγιναν καλο ζευγαρι πολη καλο. Τα αγορασα τον πρωτο χρονο ζευγαρωσαν ευγαλα 2 γενες κ την αφησα να ξεκουραστη αυτος ηταν ακομα πυρομενος αλλα τον αφησα κ αυτον να χαλαρωση μετα χειμονας και ψωφισε η θυληκια. Απο τοτε το αρσενικο τον πηρε η κατω βολτα ουτε ορεξη ξανα για ζευγαρωμα κ αρχησε κ η πτεροροια. Ετσι λοιπον νωμιζα οτι τον πηραξε η απουσια της συγκεκριμενης θυλικιας. Δεν ηξερα τι αλλο να υποθεσω. Μακαρι να ειναι απο την τροφη που μου ειπατε γιατι ηταν πολη καλο πουλι και του αξιζει να το παλεψω
 
Είναι λογικές οι σκέψεις σου και θέλουν ψάξιμο, το καλύτερο από γιατρό ή έστω κι εδώ με την βοήθεια των παιδιών, όμως για οποιονδήποτε λόγο και αν περνά πτερόρροια με τέτοιο καιρό, πρέπει να μείνει μέσα στα ζεστά το πουλί αφού δεν έχει πλήρες το πτέρωμά του.
 
Η παθολογική πτερορροια στα καναρίνια δεν ειναι κατά βάση ψυχολογική. Βεβαίως ρίχνουν φτερά όταν κατι τα εχει τρομάξει πολυ, αλλά κι αυτό δεν ειναι απαραίτητο.
Ο ίδιος θεωρώ ότι το πρωταρχικό αίτιο μάλλον ειναι η αλλαγή περιβάλλοντος σε πιο μεγάλη ζέστη. Ελπιζω να ειναι έτσι και να μην υπαρχει πραγματικά κάποιο παθολογικό αίτιο. Όσο για την τροφή, ναι, πρεπει να την αλλάξεις οπωσδήποτε, ανεξαρτητα απο το αν ευθύνεται για τον θάνατο της θηλυκιας σου ή όχι, κατι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε.
 
Μαρια στο πουλι δεν φενεται η απολια γιατι δεν χανει τα φτερα του.χανει πουπουλα. Δηλαδη μονο στο κλουβι γινεται χαμως. Του εχω μεγαλη κλουβα για να ειναι ανετως τα παντα δεν του λιπη τιποτα ειλικρινα κ μπανιο τα παντα το μονο που δεν εκανα δεν εδινα επονιμη τροφη. Καποιος επισης μου ειπε για το ιοδιο ουτε αυτο του εχω δωση. Θα τα δοκιμασω κ αυτα κ θα δουμε τι γινεται
 
Όχι, ιώδιο μην δοκιμάσεις να του δώσεις με τιποτα. Μόνο καλό δεν θα του κανει.
 
Η διαφορά θερμοκρασίας επηρεάζει όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και με το μέσα - έξω, είναι τεράστια αυτήν την εποχή του χρόνου. Συμφωνώ να ξεχειμωνιάσει το πουλάκι μέσα στο σπίτι και να μην το βγάζεις έξω ούτε όταν έχει ήλιο έξω.
ρε παιδια ενα λεπτο, αν εχει εξω 7 μποφορ τα πουλια αναγκαστικα θα τα μαζεψεις.
 
ρε παιδια ενα λεπτο, αν εχει εξω 7 μποφορ τα πουλια αναγκαστικα θα τα μαζεψεις.
Αν τα φυσάει κατάφατσα, ναι, προφανώς θα τα μαζέψεις. Αν τα φυσά από το πλάι και μπορείς κάτι να βάλεις να κόψει τον αέρα, ε, στα 7 μποφόρ, κι εγώ πάλι θα τα μάζευα μέσα. Και όταν θα έκοβε ο αέρας θα τα ξανάβαζα έξω. Και αν μπορούσα θα έβρισκα ένα μέρος απάνεμο να τα βάλω. Όμως εδώ Ηλία δεν μιλάει για αέρα, αλλά για κρύο
ιανουαριο του2017 ειχαμε πολη χιονι στα τρικαλα κ πολη κρυο τοτε το εβαλα μεσα στο σπιτι για εναν μηνα περιπου
και δεν λέει κανείς αν έκανε άσχημα που το έβαλε μέσα, αλλά λέμε ότι εφόσον το πουλάκι είναι εντός για 1 μήνα, καλά θα είναι να παραμείνει στο σπίτι και όλον τον χειμώνα.
Παρεπιπτόντως Γιώργο διάβασε κι εδώ για την παθολογική πτερόρροια.
 
Καπου διαβασα οτι η πτεροροια χωριζεται σε δυο κατηγοριες η μια ειναι αυτην που περναν ολα τα πουλια το καλοκαιρι κ η αλλη την λενε παθολογικη
Όλα τα σχετικά με την πτερόρροια θα τα διαβάσεις σωστά και συμμαζεμένα εδώ:
  1. https://petbirds.gr/article/bird-moulting/
  2. https://community.petbirds.gr/threads/Παθολογική-πτερόρροια-των-πτηνών.17665/
  3. https://community.petbirds.gr/threads/Ραγδαία-πτερόρροια-πτηνών.28417/
Θα παρακαλούσα να βοηθούμε το αρχικό ερώτημα για να μην ξεφεύγουμε από το ερώτημα του θεματοθέτη.
 
Back
Top