Ασθένειες Έχει ποδάγρα ή ακάρεα αυτό το καναρίνι;

Antiateira

PB New Member
Πόλη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καλησπέρα,

έχει ένας συνάδελφος μου το συγκεκριμένο καναρίνι και μου έδωσε αυτές τις φωτογραφίες, μήπως και κάποιος αντιληφθεί αν είναι ακάρεα ή ποδάγρα....

Στον πτηνίατρο δεν μπορεί να πάει, οικονομικό το πρόβλημα όπως και οι χιλιομετρικές αποστάσεις.
Κελαηδάει πάντως μία χαρά!

Συνημμένα

• εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-264.webp
    εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-264.webp
    67,8 KB · Προβολές: 27
  • εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-502.webp
    εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-502.webp
    68,2 KB · Προβολές: 27
  • εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-604.webp
    εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-604.webp
    69,3 KB · Προβολές: 27
  • εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-636.webp
    εικόνα_Viber_2024-12-05_09-06-19-636.webp
    58,4 KB · Προβολές: 26
Καλησπέρα,
Αρχικά η ποδάγρα προκαλείται από ένα τύπο ακάρεων που τρεφονται με το κερατινο μέρος των άκρων των πουλιών, οπότε στην ουσία είναι το ίδιο πράγμα 😛
Ευτυχώς είναι σε αρχικό στάδιο ακόμη οπότε και η θεραπεία θα είναι και πολύ πιο γρήγορη και εύκολη. Απλά ο συνάδελφος σου θα πρέπει να προμηθευτεί ένα σκεύασμα θεραπείας. Το πιο σύνηθες είναι η κρέμα epithol την οποία κάνεις επάλειψη μια φορά την ημέρα στα πόδια του. Η εφαρμογή γινεται απο τα νύχια και προς τα πάνω ώστε το υλικό να εισχωρεί μέσα στις φολιδες του ποδιού. Οι πατηθρες θα πρέπει να είναι καθαρές καθημερινά και προσοχή όταν γίνεται η εφαρμογή της κρέμας να μην λερώνονται τα φτερά του πουλιού.
Συνήθως σε μια εβδομάδα το αργότερο έχουν φύγει πλήρως.
Καλή συνέχεια

Νομίζω ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα που συχνά μπερδεύονται. Παραθέτω τα παρακάτω:

H υπερκεράτωση προέρχεται απο την ύπαρξη ακάρεων.Οχι μόνο ένα μέρος αλλά ολόκληρη η πατούσα και το κάτω μέρος των δακτύλων καλύπτονται απο τα "κατάλοιπα" της διατροφής των ακάρεων cnemidocoptes gallinae. (Θεραπεία με epithol)

Η ποδάγρα είναι μεταβολική ασθένεια κατά την οποία εναποτίθενται κρύσταλλοι ουρικού οξέος στις αρθρώσεις των ποδιών προκαλώντας φλεγμονές, πρηξίματα, κοκκινίλες, πόνο. Η ασθένεια προκαλείται από προβλήματα στο μεταβολισμό διαφόρων τροφών - θρεπτικών συστατικών, όπως είναι η πρωτεΐνη (αβγό) για αυτό και συνιστάται η διακοπή της χορήγησης του.

Πηγή:

Επίσης να προσθέσω ότι από όσο γνωρίζω η δερματίτιδα είναι ασθένεια που οφείλεται κυρίως σε παράσιτα κι μύκητες χωρίς να αποκλείονται τα βακτήρια και οι ιοί. Μπορεί επιπρόσθετα να προκληθεί από τσιμπήματα κουνουπιών ή άλλων εντόμων.
Με λίγα λόγια η υπερκεράτωση δεν είναι απαραίτητα και ποδοδερματιτιδα αλλά μπορεί να γίνει αν από τραυματισμό του ποδιού εισέλθει μικρόβιο και να δημιουργήσει λοίμωξη. Για αυτό η υπερκεράτωση αντιμετωπίζεται μόνο με epithol ενώ η ποδοδερματιτιδα με αντισηπτικά, και ενδεχομένως με αντιβιοτικά ή σουλφοναμιδες (επάλειψη με κρέμα) σε συνδυασμό με αντιβιοτικά ή σουλφοναμιδες σε πόσιμο νερό για 5-10 μέρες μαζί με βιταμίνες συμπλέγματος B.

Καλησπέρα,

έχει ένας συνάδελφος μου το συγκεκριμένο καναρίνι και μου έδωσε αυτές τις φωτογραφίες, μήπως και κάποιος αντιληφθεί αν είναι ακάρεα ή ποδάγρα....

Στον πτηνίατρο δεν μπορεί να πάει, οικονομικό το πρόβλημα όπως και οι χιλιομετρικές αποστάσεις.
Κελαηδάει πάντως μία χαρά!
Έχω την εντύπωση ότι είναι και τα δυο. Έχει σίγουρα ακάρεα αλλά νομίζω ότι είναι και πρησμένα τα πόδια του. Εγώ θα έκανα αρχικά θεραπεία για τα ακάρεα όπως έχει περιγραφεί σε άλλα παλαιότερα post και μετά την απομάκρυνση θα έκανα θεραπεία που θα μου πρότεινε ένας πτηνιατρος. Αν είναι ποδοδερματιτιδα από προσωπική εμπειρία πιστεύω ότι θα επανέρχεται από καιρό σε καιρό. Χρειάζεται πολύ πολύ καλή καθαριότητα το κλουβί και έλεγχος προσεκτικά και τακτικά πως συμπεριφέρεται στις πατηθρες. Αν ακουμπάει το ένα ποδαράκι του στην πατηθρα και μετά το μαζεύει σαν να προσπαθεί να ελέγξει αν μπορεί να το πατήσει έχει οίδημα από κάτω και τον πονάει θα χρειαστεί αντιβίωση σίγουρα και αντισηπτικό. Αυτό να ελέγχεται όπως έγραψα τακτικά.

• Like
Αντιδράσεις: ianos
Η ποδάγρα αναφέρεται ως όρος στα πουλιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τούς. Καλώς ή κακώς. Ένα από αυτά είναι και η ψωριαση εξου και η ονομασία του φαρμάκου podagrine solution το οποίο αναφέρεται συγκεκριμένα σε αυτού του είδους την θεραπεία. Ο όρος ποδοδερματιτιδα πουθενά στο ποστ δεν έχει αναφερθεί ως υποψία και ουδεμία σχέση έχει με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το πουλί( εκτος και αν αναφέρεσαι σε γενική παρατήρηση).
Παραθέτω σύνδεσμο που αναφέρεται στο τι είναι η ποδοδερματίτιδα: https://community.petbirds.gr/threads/Η-Ποδοδερματίτιδα-των-πτηνών.32298/
Το πουλί έχει εμφανίσει θέματα υπερκεράτωσης σε αυτήν την χρονική περίοδο απλά. Η θεραπεία που χρειάζεται έχει αναγραφεί στο αρχικό μου ποστ.

Η δερματιτιδα αναφέρθηκε ως μια από τις ασθένειες που μπορούν να εμφανιστούν στα πόδια των πτηνών και δεν μπορεί να αποκλειστεί αν δεν δει κάποιος τα πόδια από κοντά. Οι λόγοι εμφάνισης είναι οι αναφερόμενοι στο post 4 . Πάντως προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει μόνο ακάρεα και μόνο η epithol δεν αρκεί για την θεραπεία.

• Like
Κώστα δεν γνωρίζω που ακριβώς βασιζεις την υποψία σου για ποδοδερματιτιδα όμως ξανά αναφέρω πως ουδεμία σχέση έχει ο όρος αυτός με την κατάσταση που είναι τώρα το πουλί. Με λίγη εμπειρία το διακρίνει κανείς. Μπορείς να κοιτάξεις και αυτα που επισημαίνονται στο άρθρο που έχω παραθέσει πιο πάνω για να καταλάβεις τα συμπτώματα τις ποδοδερματιτιδας.

• Like
Αντιδράσεις: MARY58
Άρα ας ξεκινήσει με την epithol και βλέπουμε? Θα τον ρωτήσω εάν σηκώνει τα ποδαράκια του και τα μαζεύει εναλλάξ. Πάντως την καθαριότητα γνωρίζω ότι την κάνει με μηχάνημα ατμού.

Στις φωτογραφίες ούτε εγώ βλέπω ποδοδερματίτιδα. Μόνο ακάρεα. Βέβαια για το 100% σίγουρα θα βοηθούσε μια φωτογραφία της πατούσας.
Με ατμοκαθαριστή καθαρίζουν κλουβί κ πατηθρες;

Στις φωτογραφίες ούτε εγώ βλέπω ποδοδερματίτιδα. Μόνο ακάρεα. Βέβαια για το 100% σίγουρα θα βοηθούσε μια φωτογραφία της πατούσας.
Με ατμοκαθαριστή καθαρίζουν κλουβί κ πατηθρες;
Για το κλουβί έτσι μου είχε πει. Πατήθρες και δοχεία, με σαπούνι.
Τι να σε πω, δεν γνωρίζω ... αν και το μηχάνημα, γνωρίζω εκ πείρας, ότι ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία.

Για το κλουβί έτσι μου είχε πει. Πατήθρες και δοχεία, με σαπούνι.
Τι να σε πω, δεν γνωρίζω ... αν και το μηχάνημα, γνωρίζω εκ πείρας, ότι ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία.
Κάποτε για τον ατμοκαθαριστή είχα κ εγώ την ίδια απορία, αν θα μπορούσε ανεξάρτητα από τα ακάρεα, να χρησιμοποιηθεί ως τρόπος καθαρισμού.
Για την επιθόλ συμπληρωματικά, καλό θα είναι να χορηγείται αργά το απόγευμα, λίγο πριν κουρνιάσει το πουλάκι έτσι ώστε να την πειράζει κ λιγότερο κ να μην πασαλείβετε.
Κ ένα τελευταίο, για τα νυχάκια, που τα έχει κόψει (πιστεύω θα μπορούσε να αφήσει λίγο περιθώριο) θα πρέπει να κόβονται όχι σε ευθεία αλλά με τρόπο που έτσι το σημείο κοπής να ομοιάζει με την άκρη του νυχιού.
Θα βρω φωτογραφία από το κύριο Μάκη @mgerom που είναι πολύ κατατοπιστικη.

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Το βρήκα. Υπόψη για την επόμενη φορά που θα κόψει τα νυχάκια.

• Χρήσιμο
Κώστα δεν γνωρίζω που ακριβώς βασιζεις την υποψία σου για ποδοδερματιτιδα όμως ξανά αναφέρω πως ουδεμία σχέση έχει ο όρος αυτός με την κατάσταση που είναι τώρα το πουλί. Με λίγη εμπειρία το διακρίνει κανείς. Μπορείς να κοιτάξεις και αυτα που επισημαίνονται στο άρθρο που έχω παραθέσει πιο πάνω για να καταλάβεις τα συμπτώματα τις ποδοδερματιτιδας.
Εγώ βλέπω ελαφρύ πρήξιμο στα πόδια. Αυτή την εντύπωση μου δίνει η εικόνα. Για αυτό και μιλάω για φλεγμονή και οίδημα. Βέβαια πάντα οι φωτογραφίες ξεγελάνε αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους μας. Δεν λέω ότι είναι απαραίτητα αλλά πιστεύω ότι δεν έχει μόνο ακάρεα. Ένας λόγος που αναφέρθηκα να παρατηρήσει ο φροντιστής αν σηκώνει το πόδι του είναι για να εξακριβωθεί αν όντως έχει πρήξιμο που σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή για να αποκλειστεί αυτός ο παράγοντας. Το άρθρο για την ποδοδερματιτιδα το έχω διαβάσει όπως και για την δερματίτιδα στο βιβλίο του Τατσιράμου.

• Like
Back