Γενικά Έχει χαθεί το μέτρο στα θέματα φροντίδας των πτηνών;

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης maria p
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Εγγραφή
3 Φεβ 2009
Μηνύματα
25.696
Με αφορμή αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες σκέψεις που ξεκίνησαν εν μέσω αυτού του θέματος, ανοίγω ξεχωριστή συζήτηση, για να το συζητήσουμε εκτενέστερα.
Έχω κι εγώ κάποιες σκέψεις που θα κοινοποιήσω στην κουβέντα μας, κάποια στιγμή.

Επιτρέψτε μου και μια προβοκατόρικη ερώτηση για να καλυφθούν όλοι οι αναγνώστες...

Ποια διαφορά μπορεί να κάνει η πρωτεΐνη στην αναπαραγωγή όταν το ποσοστό της είναι 15% αντί για 25%; Πώς μπορείς να πείσεις με αποδείξεις δηλαδή κάποιον που κάνει π.χ. 20 χρόνια πετυχημένη αναπαραγωγή μόνο με αυγό ή ακόμη και χωρίς, ότι μερικές εκατοστιαίες μονάδες στο ποσοστό της πρωτεΐνης που αντιστοιχεί στο συνολικό ποσοστό πρωτεΐνης που πρέπει να περιλαμβάνει μια σωστή διατροφή, είναι ένα θέμα που πρέπει να τον αφορά κάνοντας το χόμπι του με αγάπη;

Ακόμη και bodybuilding να κάνεις από χόμπι, δεν σε απασχολεί τόσο το θέμα.

Διαβάζοντας διάφορες συζητήσεις στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως έχει χαθεί το μέτρο στα θέματα φροντίδας των πτηνών και έχουμε μπλέξει το τι είναι απαραίτητο με το τι είναι θεωρητικά βέλτιστο. Πραγματικά αν κάποιος με γνώσεις θελήσει να κάνει τον ''προβοκάτορα'' όπως είπες, πιστεύω πως τα 3/4 όσων έχουν επικρατήσει να θεωρούνται πλέον δεδομένα για την εκτροφή των καναρινιών θα φανούν εντελώς ''αεριτζίδικα''. Όχι ότι είναι κατ'ανάγκη λάθος, αλλά ο βαθμός που επηρεάζουν την εκτροφή μας είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη σημασία που τους δίνεται.

Και για να πω κι εγώ κάτι στο ίδιο κλίμα, να ξέρετε ότι αν τα πουλιά είναι υγιή και ζουν σε κατάλληλες συνθήκες, το τελευταίο που θα τους επηρεάσει είναι το % πρωτεϊνης, η σύσταση της πολυβιταμίνης και τι χρώμα και σχήμα θα είναι η φωλιά.

Νομίζω πως ειδικά οι πιο έμπειροι θα πρέπει να βάλουν ένα χεράκι ώστε οι νέοι εκτροφείς να μάθουν τα βασικά πρώτα και να μην αναλώνονται σε συζητήσεις για θέματα ήσσονος σημασίας. Καλά είναι κι αυτά, αλλά έπονται των βασικών.
Εχει γίνει κατα κόρον !
Το μέγα πρόβλημα κάνει κύκλους.
Το γεγονός οτι στην πληθώρα και την πανσπερμία των πληροφοριών χάνονται οι αξιόλογες, επανέρχεται κάθε φορά απο ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την ουσία. Ο μόνος τρόπος για την επιλογή της πληροφορίας, είναι η δυνατότητα αξιολόγησής της. Οποιος μπορεί να κάνει το τελευταίο δεν έχει κανένα πρόβλημα και στην διαμόρφωση μιας σωστής εικόνας για όλα τα θέματα που αφορούν το χόμπυ.
Σωστά τα λέτε εσείς, ωστόσο η αξιολόγηση της πληροφορίας είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας. Όχι μόνο γύρω από το χόμπι μας αλλά και γενικότερα. Και δυστυχώς, όσο ''σκληρό'' κι αν ακούγεται, η πλειοψηφία δεν μπαίνει στη διαδικασία αυτή είτε γιατί δεν έχει την υπομονή/επιμονή είτε γιατί δεν έχει τη γνώση.
.
 
Εγώ δεν συμμετείχα στο θέμα από το οποίο προέκυψε η συζήτηση οπότε διαβάζω πρώτη φορά αυτά τα post.
Αυτό που θα πω είναι πως όσα γράφουν ο @Stavros και ιδίως ο @patrickios με απασχολούσαν και εμένα... και πραγματικά έχουν δίκιο...
 
Τα ελεύθερα στη φύση πτηνά προετοιμάζονται εν μέρη ακούσια για την αναπαραγωγή καθώς για τη σχετική διατροφή τους μεριμνά η φύση με την αντίστοιχη για το κάθε είδος αναπαγωγική εποχή.
Τα καναρίνια απο την άλλη, έχουν αδιαμφισβήτητα εξαρτηθεί προκειμένου να τελέσουν αυτή την όλη διαδικασία αποκλειστικά και μόνο από τον άνθρωπο.
Παρόλα αυτά,όμως, αν και είναι τόσα χρόνια αιχμαλωτισμένα δεν παύουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί που θέλουν το μέτρο και τη "φυσικότητα" στη τροφή τους.
Τα φρέσκα λαχανικά, η ποικιλία των σπόρων, το αυγό και ο κατάλληλος για αναπαραγωγή χώρος μπορούν να επάξια κατ εμε να αντικαταστήσουν όλες αυτές τις τυποποιημένες αυγοτροφές του εμπορίου.
 
Αν πούμε, αόριστα, οτι στην εκτροφή προσπαθούμε να μιμηθούμε την φύση, σαν αντικειμενικοί παρατηρητές ποιός υπερβάλλει στις παροχές του, εμείς ή η φύση; Τί είναι το περίεργο οι παροχές ή η κουβέντα επ'αυτών;
Σε κάθε περίπτωση, ας πούμε το πρώτο μήνυμα του Σταύρου, είναι μια κατασκευή. Έτσι δοσμένο, δε νομίζω οτι μπορεί να συζητηθεί. Για αυτό το λόγο και για να μην φαίνονται όλα ως αεριτζίδικα θα ήθελα κάτι συγκεκριμένο να τεθεί σαν ερώτηση ή μια συγκεκριμένη αμφισβήτηση.
Ας μην στηρίζουμε μια αντίληψη στο άσπρο-μαύρο του ή κάνεις αυτό και δεν πεθαίνει ποτέ ή δεν το κάνεις και πεθαίνει αμέσως.
Το ξέρουμε,ζούνε και πάνω απο πυργάκια κουτσουλιών.
 
Απο την ώρα που μπήκε το ιντερνετ στη ζωή μας, πνιγόμαστε στις πληροφορίες, απο συνταγιές για φαγητά μέχρι ότι άλλο..σωστό ή λάθος δεν μπορεί να αλλάξει πια.. Το πως χειρίζεται κανείς τις πληροφορίες και αν υπερβάλει ή όχι είναι θέμα χαρακτήρα και παιδείας. Το μέτρο συχνά χάνεται και συχνά βρίσκεται..όσον αφορά τα πουλάκια έγω βλέπω πως απλά κάποιες φορές τα θέματα γίνονται επιστημονικά, δεν είναι κακό κάποιοι να έχουν την γνώση κσι την διάθεση να το βλέπουν έτσι. Για άλλους πάλι όλα είναι θέμα πρακτικής εμπειρίας, ούτε αυτό είναι κακό αν δεν κάνουν τραγικά λάθη.
 
Τί είναι το περίεργο οι παροχές ή η κουβέντα επ'αυτών;
Τα ερωτήματα του Δημήτρη είναι εύλογα.
Η αναζήτηση και οι συζητήσεις για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, δεν μπορούν ποτέ να θεωρηθούν υπερβολικές, μάλλον όσο πιο υπερβολικές, τόσο πιο πολύτιμες.
Ούτε ατομικά μπορεί να γίνει σύγκριση της υπερβολής, γιατί αφορά τις ειδικές δυνατότητες του καθενός, οικονομικές, χρονικές, ευφυίας κτλ. , ώστε αυτό που θεωρείται υπερβολή για κάποιον, να είναι φυσικό για κάποιον άλλον.

Ο μόνος τομέας στον οποίο η υπερβολή μπορεί να είναι επιζήμια και επιβλαβής είναι στην συλλογική αντίληψη που συνδημιουργούμε για κάποια βασικά θέματα φροντίδας και τα οποία προτείνουμε, προσπαθούμε να επιβάλλουμε ή και μεμφόμαστε όσους δεν τα ακολουθούν, όταν δίνουμε συμβουλές εδώ σε νέα μέλη ή λιγότερα νέα αλλά μικρής εμπειρίας.
Υπάρχει τότε κίνδυνος να αποθαρρυνθεί κάποιος ιδιαίτερα υπεύθυνος άνθρωπος ή να μας αγνοήσει πλήρως κάποιος άλλος, με αρνητικές συνέπειες για την φροντίδα των πουλιών του.
Κρίνοντας από αυτήν την σκοπιά τον χώρο μας, όπως εκφράζεται στην αρθρογραφία μας, στις απόψεις της ιδιοκτησίας αλλά και στις συζητήσεις των πιο δραστήριων μελών, δεν βρίσκω να χαρακτηριζόμαστε από εμμονές και εξτρεμιστικές απόψεις εξανθρωπισμού των κατοικίδιων πτηνών μας αλλά από τον φυσιολογικό σεβασμό σε πλάσματα που εξαρτώνται από εμάς για να ζήσουν ή να χάσουν την ζωή τους.
Αν βλέπω μια υπερβολή, είναι στην χρήση και στις προτάσεις για προληπτική χρήση των απολυμαντικών και των εντομοκτόνων, κάτι που όμως φαίνεται φυσικό σε πολλούς μια και βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από διαφημίσεις για "πόλεμο" εντάντια στα μικρόβια.
Διατροφικά δεν βλέπω υπερβολή, αντίθετα βλέπω ένδεια στην ποικιλία της διατροφής και ελάχιστες απορίες, όπου και όταν αυτές εκφράζονται, αναζητούν τα super foods (άλλη μόδα και αυτή) και δεν εστιάζουν στην ποικιλία.

Η μεγάλη συμμετοχή στις συζητήσεις και στην αναζήτηση, δεν είναι υπερβολή κατά την γνώμη μου, είναι ό,τι πιο υγιές, είναι αυτό που θέτει στο περιθώριο τους φωστήρες και προάγει την επιστημονική γνώση.
Αυτό που με λυπεί είναι η μικρή αναγνωσιμότητα των άρθρων από κάποια νέα παιδιά και η αναζήτηση της εμπειρίας ως ασφαλέστερης μεθόδου γνώσης, κάτι που δεν αμφισβητείται μεν, δεν αρκεί δε.
 
Για να...χάσεις κάτι, πρέπει να το κατέχεις. Οσοι κατέχουν το θέμα δεν έχουν κανένα λόγο να υπερβάλουν διότι, πέραν όλων των άλλων, αυτό κοστίζει. Ολοι οι υπόλοιποι έχουν την ευκαιρία μέσα καί απο τέτοιες συζητήσεις να γίνουν "κατέχοντες".
 
Κάποτε είχα μπει στο τρυπάκι να τους προσφέρω τα πάντα! Ό,τι υπήρχε στο εμπόριο να τους το παίρνω νομίζοντας πως έτσι κάνω καλό. Τελικά κατάλαβα πως αντί για καλό κάνω κακό κυρίως σε εκείνα. Μέτρον άριστον λοιπόν!

Το Α και το Ω είναι η διατροφή και η καθαριότητα. Αν ένα από τα 2 λείπει τότε θα τα καναρινάκια σίγουρα μακροπρόθεσμα θα έχουν προβλήματα. Αλλά και πάλι πρέπει να γίνονται και τα 2 με μέτρο. Ούτε μπορούμε όλο το χρόνο να δίνουμε σκευάσματα, και βιταμίνες και προληπτικά φάρμακα, ούτε να τα καθαρίζουμε καθημερινά δημιουργώντας ένα αποστειρωμένο περιβάλλον.

Δε θα προτείνω τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Ο καθένας έχει τη γνώμη του και έχει διαφορετικές εμπειρίες. Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι λίγο κριτική σκέψη. Να ακούμε τα πάντα, όλες τις γνώμες και μετά να βάζουμε την κριτική μας σκέψη και το μυαλό μας και να σκεφτόμαστε αν αυτό που προτάθηκε κάνει για εμάς για πολλούς και διάφορους παράγοντες. Αν θέλουμε να δοκιμάσουμε μια ιδέα που μας ακούστηκε καλή μπορούμε να την δοκιμάσουμε και αυτοί που θα μας πουν αν πράξαμε σωστά ή όχι δεν είναι άλλοι από τα καναρίνια μας! Αναλόγως πως θα αντιδράσουν! Αν δούμε πως είναι πιο χαρούμενα πιο υγιή και ευτυχισμένα τότε ίσως αυτό που δοκιμάσαμε να τους έκανε καλό! Γιατί στην τελική το να ακολουθούμε όλες τις συμβουλές τυφλοσούρτη χωρίς κριτική σκέψη και κάνουμε/δοκιμάζουμε ό,τι ακούμε και μας λένε το μόνο σίγουρο είναι πως θα αποτρελαθούμε! Και εμείς και τα πουλάκια μας! Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Όχι υπερβολές λοιπόν! Μέτρον άριστον και δοκιμάζοντας διάφορες πρακτικές θα βρείτε τι κάνει για εσάς και τα πτηνά σας! Τόσο στη διατροφή όσο για στην καθαριότητα ή γενικότερη φροντίδα τους!
 
η αναζήτηση της εμπειρίας
είναι ίσως ότι αξίζει περισσότερο στο χόμπυ αυτό. Η εμπειρία έρχεται με το χρόνο, άλλοτε με μια σχετική επιτυχία..άλλοτε με σχετική αποτυχία. Καλό μας κάνει να τρώμε και τα μούτρα μας που και που.. Μαθαίνουμε έτσι! Ο καλύτερος κατ'εμέ δρόμος είναι η
αναγνωσιμότητα άρθρων
από ανθρώπους που η πορεία τους σαφώς είναι μακροχρόνια αλλά και ειλικρινής, δηλ. Δεν αρνούνται ότι φοβούνται να ανοίξουν την πόρτα & τα κοιτάπια τους, μεταδίδοντας τη γνώση της πορείας τους στους ''επόμενους'', σε όλους τους επόμενους και όχι σε μερικούς.
Θέλετε μέσω του φόρουμ,θέλετε μέσω της προσωπικής τους ιστοσελίδας,θέλετε μέσω συγκεντρώσεων/σεμιναρίων.. Ναι, αυτό αξίζει αρκεί να γίνει σωστάκαι όλοι θα υποκλιθούν στο μεγαλείο του.
Από κει και πέρα..όποιος το λέει η καρδούλα του αλλά κυρίως κατανοεί τις πληροφορίες που μεταδίδονται.. Θα προχωρήσει,θα δει σωστούς καρπούς και όπως λέει και ο κος Μάκης, πλέον..
θα το κατέχεις.
Σίγουρα η υπερβολή οδηγεί σε λάθος μονοπάτια.. Με ακόμη χειρότερα αποτελέσματα.
Καταλήγω λοιπόν:
η αναγνωσιμότητα των άρθρων(όπως λέει η Μαρία) συν ότι ''οι πιο έμπειροι θα πρέπει να βάλουν ένα χεράκι ώστε οι νέοι εκτροφείς να μάθουν τα βασικά πρώτα και να μην αναλώνονται μόνο σε συζητήσεις,oι οποίες έπονται των βασικών'' (όπως λέει ο Patrikios) συν το μεράκι για το χόμπυ που συνειδητά επιλέξαμε.. Και θέλω να πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους.. Δάσκαλους και μαθητές.
 
Όσο ενδιαφέρον είναι αυτό το θέμα για συζήτηση, άλλο τόσο μπερδεμένο είναι και δύσκολα μπορεί να γίνει κουβέντα. Κυρίως γιατί ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ερώτημα. Και αν προσθέσουμε και την ''ψυχρότητα'' του γραπτού λόγου...η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.

Σε ό,τι με αφορά, η δική μου επισήμανση είχε να κάνει με δύο πράγματα.
Πρώτον ότι πολλές φορές κάποιες λεπτομέρειες (που ξαναλέω δεν αποκλείεται να ισχύουν εν πολλοίς) παρουσιάζονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή φροντίδα των πτηνών, με αποτέλεσμα οι νέοι στο χόμπι ή οι μη έχοντες εμπειρία/γνώση είτε μπερδεύονται είτε αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν διότι νομίζουν πως δεν πληρούν τις όποιες προϋποθέσεις. Γι'αυτό πιστεύω πως οι πιο έμπειροι πρέπει να διευκρινίζουν σε κάθε απάντησή τους σε τέτοια ερωτήματα ότι πρόκειται για κάτι ήσσονος σημασίας. Φυσικά και να μοιράζονται τις γνώσεις τους αλλά να τοποθετούν κάθε πληροφορία στο επίπεδο σημαντικότητας που τις αρμόζει. Και ναι, αυτό κανονικά πρέπει να το κάνει ο κάθε αναγνώστης μόνος του ωστόσο ξέρετε πολύ καλά πως δε γίνεται να έχουν όλη αυτή την ικανότητα.

Και δεύτερον, αναφερόμενος σε διάφορα ''αεριτζίδικα'' που γράφονται, μιλάω για την επιστημονική προσέγγιση διαφόρων θεμάτων υγείας/διατροφής κτλ, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για τα οικόσιτα πτηνά είναι περιορισμένα εξ όσων γνωρίζω. Για να θεωρηθεί το συμπέρασμα του όποιου κτηνίατρου/εκτροφέα/κτλ ως δεδομένο, θα πρέπει να προέρχεται μέσα από τη μεθοδολογία της έρευνας όπως αυτή χρησιμοποιείται και σε άλλες περιπτώσεις. Εδώ ακόμα και για θέματα που αφορούν τον ανθρώπινο οργανισμό, για τα οποία δημοσιεύονται καθημερινά εκατοντάδες έρευνες, οι απόψεις διαφόρων επιστημόνων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους και πράγματα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα φαίνεται πως μπορεί να είναι αλλιώς. Οπότε, για να επιστρέψουμε στα πτηνά, χρειάζεται μεγάλη φειδώ όταν επικαλούμαστε τις λειτουργίες ενός οργανισμού διότι στην ιατρική 1+1 στο 90% των περιπτώσεων δεν κάνει 2. Σχεδόν τα πάντα είναι πολυπαραγοντικά και δυστυχώς πολλοί από τους παράγοντες αυτούς, ειδικά στα μικρά πτηνά, δεν έχουν ερευνηθεί επαρκώς.

Κατά τα άλλα, στη γενικότερη φροντίδα των πτηνών μας, όπως τα είπε η Αλίκη πάνω -κάτω. Καθαριότητα (όχι γραφικότητες), όσο μπορούμε ποιοτική τροφή, φρέσκο νερό καθημερινά και πάνω απ΄όλα παρατήρηση. Η μακροχρόνια καλή εικόνα και υγεία των πτηνών μας είναι η εγγύηση πως τα περισσότερα έστω τα κάνουμε όπως πρέπει. Εκτός αν υπάρχουν καναρίνια που κελαηδάνε, αναπαράγονται και είναι υγιέστατα για πάρα πολλά χρόνια αλλά έχουν διάφορα άλλα παράπονα και τα λένε κιόλας στον εκτροφέα. :D

Τέλος να πω πως σκόπιμα δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα παραδείγματα διότι οι παρατηρήσεις αυτές αφορούν το σύνολο των διαδικτυακών πηγών και όχι τον τρόπο λειτουργίας του petbirds.
 
Η εμπειρία έρχεται με το χρόνο, άλλοτε με μια σχετική επιτυχία..άλλοτε με σχετική αποτυχία. Ο καλύτερος κατ'εμέ δρόμος είναι
Τα λάθη Δημήτρη. Ο καλύτερος δρόμος είναι τα λάθη μας. Αυτά είναι και η εμπειρία μας! Τα λάθη που κάνουμε μας κάνουν μορφώτερους και συνήθως καλύτερους!
 
.. Τα οποία, ο οποιοσδήποτε από μας,''διαβάζοντας & αναλύοντας σωστά'' άρθρα και συζητήσεις παλαιοτέρων.. Μπορεί άνετα να τα ελαχιστοποιήσει.
Αλλωστε και γω αγαπητή μου Αλίκη, ποτέ δεν έκρυψα ότι ανήκω στους ανθρώπους που πιστεύουν πως: 1) ''γιατί πέφτουμε; Μα για να μάθουμε να σηκωνόμαστε!''
2) ''από τα λάθη.. Μαθαίνουμε!''
 
Πρώτον ότι πολλές φορές κάποιες λεπτομέρειες (που ξαναλέω δεν αποκλείεται να ισχύουν εν πολλοίς) παρουσιάζονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη σωστή φροντίδα των πτηνών, με αποτέλεσμα οι νέοι στο χόμπι ή οι μη έχοντες εμπειρία/γνώση είτε μπερδεύονται είτε αποθαρρύνονται από το να συνεχίσουν διότι νομίζουν πως δεν πληρούν τις όποιες προϋποθέσεις.
Αυτό ακριβώς. Όχι μόνο δεν αποκλείεται να ισχύουν, αλλά δεν είναι καθόλου κακό όταν οι συζητήσεις πηγαίνουν βαθύτερα από μια απλή, σύντομη απάντηση. Φαντάζεστε όμως τι φρίκη θα φάει κάποιος όταν θα αναζητήσει πληροφορίες για το ποια είναι καλύτερη αυγοτροφή, ώστε να μην του πουλήσει παπά ο πετσοπάς;

Για αυτό και η παρέμβασή μου με την "απορία" αν το 22 με 23% πρωτεΐνης είναι μια διαφορά που θα πρέπει να μας απασχολεί και εάν ναι, πως αποδεικνύεται ότι είναι τόσο σημαντική; Απλά επειδή το ένα ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το άλλο;

Και δεύτερον, αναφερόμενος σε διάφορα ''αεριτζίδικα'' που γράφονται, μιλάω για την επιστημονική προσέγγιση διαφόρων θεμάτων υγείας/διατροφής κτλ, ενώ τα ερευνητικά δεδομένα που υπάρχουν για τα οικόσιτα πτηνά είναι περιορισμένα εξ όσων γνωρίζω
Έτσι είναι. Έχουμε φτάσει σε σημείο να θεωρούμε ότι μπορούμε να απαντήσουμε στην ερώτηση "ποια πολυβιταμίνη είναι καλύτερη" και μάλιστα με τέτοια βεβαιότητα, που να θεωρούμε τους ισχυρισμούς μας αδιαμφισβήτητους σε τέτοιο βαθμό, που να πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε μια καλύτερη μαγειρεύοντας μια διαφορετική σούπα για πουλιά για κάθε περίοδο του έτους.

Το μέτρο χάνεται όταν μας κυριεύει ο δογματισμός. Δεν ξέρω αν θυμόσαστε τότε που η τηλεόραση ήταν ένα τσίρκο που παρουσίαζε κάτι απίθανους τύπους για να διασκεδάζει το κοινό. Μεταξύ αυτών υπήρχε και ένας "αριθμολόγος" που του λέγανε καλημέρα και εκείνος ανέλυε το άθροισμα των γραμμάτων της λέξης και απαντούσε με έναν αριθμό που υποτίθεται ότι αποδείκνυε κάτι εντυπωσιακό, αντί να πει ένα, καλημέρα και σένα.

Δεν είναι κακό να εμβαθύνουμε στη γνώση. Το αντίθετο μάλιστα. Δεν είναι κακό επίσης να εκφράζουμε την άποψή μας σε θέματα βαθιάς γνώσης. Μας δίνεται άλλωστε η δυνατότητα μέσω της αρθρογραφίας να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και να μας διαβάσει κάποιος, γνωρίζοντας τι ακριβώς διαβάζει. Κάποιες φορές όμως, μια απλή απάντηση βοηθά περισσότερο κάποιον που κάνει μια απλή ερώτηση.
 
στο ωραίο χόμπυ που έχουμε βασικό είναι ότι πολλοί βιάζονται. την έχουμε πατήσει όλοι κάποια στιγμή από βιασύνη για αναπαραγωγές, πουλιά, εξοπλισμούς κλπ.. Οπότε υπομονή, υπομονή..
 
Τέλος να πω πως σκόπιμα δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα παραδείγματα
Στο παρόν θέμα πολύ καλά κάνεις αλλά όταν το επισημαίνεις στα επιμέρους συγκεκριμένα, το βρίσκω πολύ κακό :)
Με μια συγκροτημένη ρεαλιστική όπως την εννοείς παρέμβαση, προφυλάσσουμε και τον ερωτόντα από την αποθάρρυνση και τον τυχόντα απαντητή από την λάθος τακτική του.
 
Απλά, κάποιες φορές μια απλή απάντηση βοηθά περισσότερο κάποιον που κάνει μια απλή ερώτηση.
Η μετάφραση των προθέσεων του τρόπου της απάντησης, εξαρτάται εν πολλοίς και από τον κάθε αναγνώστη.
Άλλος προτιμά μια δωρική απάντηση του στυλ "διάβασε το άρθρο τάδε", που στην ουσία είναι περιεκτική και σωστή απάντηση.
Άλλος αυτό το μεταφράζει αδιαφορία και βαρεμάρα ή σνομπισμό.
Όταν απαντήσεις υπεραναλυτικά, μεταφράζεσαι ως κουραστικός, επιδεικτικός, ξερόλας κ. Α πολλλά και το χειρότερο, ο ερωτών δεν διαβάζει τίποτα.
 
Είχα γράψει σε κάποια παλιότερη σχετικά με αυγοτροφή και πρωτεΐνες συζήτηση https://community.petbirds.gr/threads/Αύξηση-πρωτεΐνης-στην-αυγοτροφή.29027/#post-364177 πως θεωρώ υπερβολή τη διάθεση που υπάρχει διάχυτη για την αύξησή της.
Ως "βοήθεια" στην εκεί συζήτηση... ήρθε κι αυτή η πληροφορία alop.gr/2016/10/06/μήπως-τo-αυγό-είναι-λίγο/, που μου έκανε εντύπωση
Πως λοιπόν να μην υπάρχει σύγχυση;
 
νομίζω πολλοί ρωτάνε ενώ υπάρχουν σχετικά άρθρα γιατί θέλουν να ακούσουν εμπειρίες ανθρώπων σχετικές.. Το βρίσκω λογικό.
 
Back
Top