Γενικά Έχουν νοημοσύνη τα καναρίνια;

VASSILIS25

PB New Member
Εγγραφή
9 Σεπ 2009
Μηνύματα
39
Πόλη
Κιλκίς
Εχω διαβασει οτι μερικοι παπαγάλοι έχου νοημοσύνη ιση με ενα παιδί 3 χρονων. Τα καναρίνια εχουν νοημοσύνη;
 
Νοημοσύνη και βέβαια έχουν. Τι ακριβώς εννοείς; Αν έχει αντιστοιχηθεί με ενός ανθρώπου;
 
καναρινια

Καλα ενοειται δεν φτανουν τη νοημοσυνη του ανθρώπου απλα ρωταω αν πχ μπορουν να καταλαβουν αν απο καποιο ατομο κινδυνευουν η οχι, η αν καποιος μιλαει σε ενα καναρινι αυτο μπορει να καταλαβει γενικα.
 
αλλο ενοουσα

Ενοω αν καταλαβαινει τη διαθεση αυτου που του μιλαει αν ειναι φιλικος η εχθρικος απαεναντι του
 
Θα προσπαθήσω με πολύ λίγα λόγια, γιατι είναι πολύ δύσκολο θέμα. Η ενστικτώδης νοημοσύνη του καναρινιού, το κάνει να θεωρεί κάθε άνθρωπο ως κίνδυνο. Η επίκτητη νοημοσύνη του, μπορεί να το κάνει να συνδέει κάποιο πρόσωπο ως φιλικά διακείμενο ή ως μη επικίνδυνο. Ως επίκτητη νοημοσύνη μπορεί να θεωρηθεί και η αναγνώριση μιας λέξης ή κάποιων λέξεων από το καναρίνι με κάτι. Όταν λέμε καταλαβαίνω τι λέει ο άλλος, ακόμα και οι άνθρωποι, εννούμε ότι μπορούμε να συνδέσουμε κάποιες λέξεις με αυτά που εννοεί ο άλλος. Αν π.χ. σφυρίζεις με κάποιο τρόπο ή λες τη λέξη "φρούτο" όταν μόνιμα το σερβίρεις το φρούτο, το καναρίνι το συνδέει με το ότι έρχεται το σερβίρισμα. Η ικανότητα αποθήκευσης κάποιου αριθμού τέτοιων πραγμάτων αποτελεί τη νοημοσύνη, όπου στα καναρίνια προφανώς έχει και ένα περιορισμό, όπως και σε όλα τα ζώα. Στα λέω εντελώς απλοϊκά, είναι κομματάκι πιο σύνθετα.
Δεν ξέρω αν η νοημοσύνη των καναρινιών έχει αντιστοιχηθεί με του ανθρώπου, το θεωρώ εντελώς ανόητο το ότι γίνεται.
Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας σε σχέση με τη νοημοσύνη που είναι το περιβάλλον. Στο λέω για να δεις πόσο ανόητες είναι οι συγκρίσεις. Βάζεις ένα πουλί άγριο σε ένα κλουβί και αυτό χτυπιέται, δυσκολεύεται να φάει, αλλά την ίδια στιγμή ελεύθερο ξέρει να προφυλάσεται. Σημαίνει αυτό ότι είναι πιο νοήμον από ένα που ζει σε κλουβί, ξέρει να ελίσεται και να πατάει στις πατήθρες, να παίζει με τα στικάκια αλλά μόλις βγει έξω το κάνει μια γάτα πρωϊνό της; Διάφορα τέτοια κλπ... Είναι δύσκολο να "μετρήσεις" τη νοημοσύνη, γενικώς.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Yasmin
Πολυβιε με καλυψες πληρως. Αυτο ακριβως ηθελα να καταλάβω αν συνδιαζουν καποια λεξη με κατι
 
Γεννιούνται με βασικό εξοπλισμό, γενετικό υπόβαθρο, το ένστικτο τους λέει πότε κινδυνεύουν, τα βλέπουμε να παίρνουν αμυντικές στάσεις από εξωτερικό εχθρό (άλλα πουλιά έξω απ'το κλουβί τους), ενώ δεν τρομάζουν εύκολα από ένα μέλος της ίδιας ομάδας. Αποκτούν οπτικές εμπειρίες, ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους. Στους παπαγάλους οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι είναι τόσο ευφυείς όσο τα δελφίνια, οι χιμπατζήδες & τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, ανάλογα με τα κριτήρια ευφυϊας που μελετώνται, αλλά δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τα καναρίνια!
 
Back
Top