Φροντίδα Έχω ένα Cockatiel περίπου τριών μηνών και χρειάζομαι βοήθεια

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης MariaMg04
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

MariaMg04

PB New Member
Καλησπέρα σας,
Έχω ένα κοκατίλ, πιθανότατα θηλυκό, περίπου τριών μηνών και το έχω από όταν ήταν 2μιση εβδομάδων περίπου. Είναι η πρώτη φορά που φροντίζω παπαγαλάκι, ειδικά σε τόσο μικρή ηλικία, οπότε θα ήθελα τη βοήθειά σας.
Αυτή τη στιγμή, ζητάει ακόμα κρέμα, αλλά πλέον τρώει δύο φορές την ημέρα. Σήμερα έφαγε μόνο μία φορά, και ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Παρόλα αυτά, όταν τη θέλει, φωνάζει ασταμάτητα. Προσπαθώ να την ενθαρρύνω να τρώει στερεά τροφή, όπως λαχανικά και σπόρους, αλλά φαίνεται να προτιμά την κρέμα. Της δίνω περίπου δύο γεμάτες κουταλιές (με μικρό κουταλάκι του γλυκού), είτε κρέμα είτε λαχανικά, όμως δεν τρώει πάντα όλη την ποσότητα .
Δεν είμαι σίγουρη αν οι ποσότητες που της δίνω είναι οι σωστές και αν η διατροφή της είναι ισορροπημένη. Θα με βοηθούσε να μάθω ποιες είναι οι κατάλληλες ποσότητες για την ηλικία της και τι πρέπει να περιλαμβάνει το καθημερινό της διαιτολόγιο, ώστε να εξασφαλίσω ότι τρέφεται σωστά.

Ένα άλλο ζήτημα που με απασχολεί είναι η προσκόλλησή της. Όταν είμαι στο σπίτι και φύγω από το δωμάτιο, αρχίζει να φωνάζει και με ψάχνει. Θέλει να είναι συνεχώς κοντά μου ή πάνω μου. Μπαίνει στο κλουβί της μόνο για να κοιμηθεί ή όταν λείπω από το σπίτι.

Αν και μου αρέσει η συντροφικότητά της, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να κάνω διάφορες δουλειές, και εκείνη δεν δέχεται να μείνει μόνη της. Θα ήθελα να την κάνω λίγο πιο ανεξάρτητη, αλλά δεν είμαι σίγουρη πώς να το καταφέρω. Έχω ακούσει ότι είναι καλό να της δίνω δραστηριότητες και παιχνίδια, ώστε να ασχολείται μόνη της, αλλά δεν ξέρω πώς να την ενθαρρύνω να τα χρησιμοποιεί.

Θα εκτιμούσα πολύ τις συμβουλές σας σχετικά με τη διατροφή και τη συμπεριφορά της, ώστε να την βοηθήσω να αναπτυχθεί σωστά και να είναι πιο ανεξάρτητη.

Συνημμένα

• Polish_20241117_123323868.webp
    Polish_20241117_123323868.webp
    757,1 KB · Προβολές: 8
Δεν γνωρίζω για το θέμα της τροφής γιατί δεν έχω μεγαλώσει παπαγαλάκι από τόσο μικρή ηλικία. Ωστόσο σχετικά με τις ώρες που την έχεις ελεύθερη θα πρέπει να τη βάλεις σε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορείς να κάνεις και εσύ τις δουλειές σου και αυτή να ξέρει ότι δεν είναι ακόμα η ώρα του παιχνιδιού. Γενικά έχω καταλάβει ότι όταν ακολουθείς μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην καθημερινή σας αλληλεπίδραση, νιώθουν ασφάλεια. Υπάρχουν βίντεο στο youtube που δείχνουν πώς να την εκπαιδεύσεις ώστε να μπορείς να φέυγεις από το δωμάτιο και να μην φωνάζει (π.χ στην αρχή φεύγεις για πολύ λίγο και όταν δεν φωνάξει την επιβραβεύβεις με κεχρί, μετά αυξάνεις το χρόνο και σταδιακά ξέρει ότι θα γυρίσεις). Σχετικά με τις δραστηριότητες, μπορείς να κρύξεις κεχρί μέσα σε καλαμάκια ή σε κομμάτια χαρτί και να την αφήσεις να ψάχνει να το βρει. Ετσι και η ίδια θα είναι απασχολημένη και εσύ θα κάνεις της δουλειές γνωρίζοντας ότι δεν έχει πρόβλημα. Αλλη λύση είναι να κρεμάσεις καλαμάκια από το κλουβί σε σχήμα τροχού και να την αφήσεις να ψάχνει το κεχρί. Ελπίζω να βοηθήσουν αυτές οι λύσεις και να μπορέσει να μπει σε μια ρουτίνα.

Δεν γνωρίζω για το θέμα της τροφής γιατί δεν έχω μεγαλώσει παπαγαλάκι από τόσο μικρή ηλικία. Ωστόσο σχετικά με τις ώρες που την έχεις ελεύθερη θα πρέπει να τη βάλεις σε ένα πρόγραμμα ώστε να μπορείς να κάνεις και εσύ τις δουλειές σου και αυτή να ξέρει ότι δεν είναι ακόμα η ώρα του παιχνιδιού. Γενικά έχω καταλάβει ότι όταν ακολουθείς μια συγκεκριμένη ρουτίνα στην καθημερινή σας αλληλεπίδραση, νιώθουν ασφάλεια. Υπάρχουν βίντεο στο youtube που δείχνουν πώς να την εκπαιδεύσεις ώστε να μπορείς να φέυγεις από το δωμάτιο και να μην φωνάζει (π.χ στην αρχή φεύγεις για πολύ λίγο και όταν δεν φωνάξει την επιβραβεύβεις με κεχρί, μετά αυξάνεις το χρόνο και σταδιακά ξέρει ότι θα γυρίσεις). Σχετικά με τις δραστηριότητες, μπορείς να κρύξεις κεχρί μέσα σε καλαμάκια ή σε κομμάτια χαρτί και να την αφήσεις να ψάχνει να το βρει. Ετσι και η ίδια θα είναι απασχολημένη και εσύ θα κάνεις της δουλειές γνωρίζοντας ότι δεν έχει πρόβλημα. Αλλη λύση είναι να κρεμάσεις καλαμάκια από το κλουβί σε σχήμα τροχού και να την αφήσεις να ψάχνει το κεχρί. Ελπίζω να βοηθήσουν αυτές οι λύσεις και να μπορέσει να μπει σε μια ρουτίνα.
Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να τηρώ πάντα ένα πρόγραμμα καθώς είναι λίγο σκορπιο το ωράριο μου..πάντως έχουμε κόψει πλέον τις 2 φορές που έτρωγε κρέμα και τώρα τρώει 1 και πιστευω θα το βρω αυτό. Όσο για τα βίντεο εκπαίδευσης θα το ψάξω γιατί πρέπει να γίνει κάτι με αυτό για να μπορεί να γίνει λίγο ανεξάρτητη, να συνυπάρχει και με άλλους

Τελευταία επεξεργασία:
  • Like
Αντιδράσεις: ianos
Back