Γενικά Αγορά παπαγάλου: Ναι ή όχι;

Πολλοί από εμάς θα προχωρούσαμε στην αγορά ενός παπαγάλου που μιλάει κάνει κόλπα παίζει. Πόσοι όμως αναρωτηθήκαμε τα παρακάτω πριν προβούμε στην αγορά του;

Πόσα από τα παρακάτω γνωρίζετε πριν από την αγορά παπαγάλου;​

μπλε_κίτρινος_μακάο_blue_yellow_macaw.jpg

Πολλοί από εμάς θα προχωρούσαμε στην αγορά ενός παπαγάλου, που μας μιλάει, κάνει κόλπα, παίζει, γελάει.

Πόσοι όμως αναρωτηθήκαμε τα παρακάτω πριν προβούμε στην αγορά του;

Προσδόκιμο ζωής​

Οι παπαγάλοι θεωρούνται από τα πτηνά με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (40-100 έτη). Πόσοι από εμάς μπορούμε να κατέχουμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τον παπαγάλο μας; Στην περίπτωση που δεν έχουμε κάνει δικιά μας οικογένεια η οικογένεια μας θα δεχτεί τον παπαγάλο μας; Αν όχι τι γίνεται; Στην περίπτωση απουσίας μας για διακοπές ποίος θα φροντίζει το πουλί; (οι περισσότεροι τους φοβούνται, πόσο μάλλον να τους ταΐζουν).

Κοινή ησυχία​

Το πιο συναρπαστικό γεγονός είναι όταν ο παπαγάλος αρχίσει να μιλάει. Όμως εκτός από την ομιλία, ο παπαγάλος ουρλιάζει. Τι γίνεται στην περίπτωση που οι γείτονες μας έχουν αντίθετη άποψη από εμάς;

Ένας cockatoo μπορεί να παράξει φωνή της τάξης των 135 dB σε σχέση με ένα τζετ Α747 που παράγει ήχο 140 dB και όριο ασφαλείας για το ανθρώπινο αυτί τα 100-105 dB. Τι θα γίνει στην περίπτωση που η γυναίκα σας φέρει στον κόσμο το παιδί σας και ο παπαγάλος ουρλιάζει.

Αλλεργίες​

Πόσοι από εμάς δεν είμαστε αλλεργικοί; Η παραγωγή "πούδρας" από τους παπαγάλους μπορεί να προωθήσει αλλεργίες, άσθμα ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Κοινωνική συμπεριφορά​

Οι περισσότεροι παπαγάλοι έχουν αδυναμία σε ένα φύλο. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος άλλος αντιθέτου φύλου "μπει" ανάμεσά σας; Τι θα γίνει αν αφήσετε μόνο στο σπίτι το παιδί σας και ο παπαγάλος του επιτεθεί;

Χώρος​

Έχετε τον απαιτούμενο χώρο για να στεγάσετε εσάς, τον παπαγάλο και το μεγάλο κλουβί του;

Χρόνος​

Έχετε τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχοληθείτε με τον παπαγάλο σας καθαριότητα, παιχνίδι, ανάγκες του παπαγάλου); Στην περίπτωση που τώρα έχετε χρόνο (είστε σπουδαστές, μαθητές, δουλεύεται σε κανονικά ωράρια) αν αυτό κάποτε αλλάξει; (δεν είμαστε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι).

Χρήμα​

Μπορείτε να αντεπαξέλθετε οικονομικά για την ομαλή διαβίωση του παπαγάλου σας; (ακριβές τροφές, ακριβά γεύματα, ακριβά συμπληρώματα, ακριβά παιχνίδια, ακριβές θεραπείες – φάρμακα, ακριβά κλουβιά – σταντ, ακριβά παιχνίδια).

Πόσα γνωρίζετε γενικά για τους παπαγάλους;​

Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν με αφορμή μερικές συζητήσεις σχετικά με την απόκτηση – αγορά παπαγάλου. Είναι βασισμένα σε βιβλιογραφίες και προσωπικές εμπειρίες 12+ ετών. Πιστεύω να βοηθήσει τους μελλοντικούς κατόχους και να προβληματίσει τους υπάρχοντες κατόχους.

Σχετικό περιεχόμενο​

Συμπεριφορά και επικοινωνία των παπαγάλων
Η διακήρυξη των δικαιωμάτων ενός παπαγάλου
5 λόγοι για τους οποίους εγκαταλείπονται οι παπαγάλοι
Αναγνωρίζοντας τη γλώσσα του σώματος των πουλιών
 
Καταπληκτικό το άρθρο. Τώρα πρέπει να σκεφτούν κάποιοι αν διαθέτουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις πριν προβούν στην αγορά παπαγάλου.
 
Και ένας άτυπος κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερο το πτηνό τόσο περισσότερες οι ευθύνες και οι ανάγκες του.
 
Είναι πολύ ωραία πουλιά οι παπαγάλοι και έχουνε μεγάλη πλάκα. Εδώ μου μιλάει μια παπαγαλίνα ενός φίλου. Ένοιωσα οτι μου κάνει ερωτική εξομολόγηση και έτσι της απάντησα... καταφατικά :D

Να έχεις ένα πουλί για μια ολόκληρα ζωή. Ωραίο ακούγεται
 
Να έχεις ένα πουλί για μια ολόκληρα ζωή.Ωραίο ακούγεται
Ακουγεται ωραιο αλλα ειναι μεγαλη ευθυνη.

Προσπωπικα θατο σκεφτομουν παρα πολυ γιατι δεν ειναι μικρα πουλακια που σε 5-10 χρονια φευγουν απο τη ζωη. Συνηθως οι παπαγαλοι, θελουν συνεχη φροντιδα. Ασε που το εαν ζει 50 και βαλε χρονια δε ξερω κατα ποσο βολευει τελικα, με την εννοια οτι μπορει να το αγορασεις οταν εισαι σχετικα νεος και ενθουσιωδης αλλα πχ να υπαρξουν μεταβολες στη ζωη σου (γαμος υποχρεωσεις κτλ κτλ) με συνεπεια να μην αφιερωνεις χρονο στον παπαγαλο.

Πολλοι ειναι εκεινοι που αποκτουν ξαφνικο ενδιαφερον αλλα μετα παο λιγο βαριουνται με τις υποχρεωσεις που απαιτει ενας παπαγαλος και ειναι κριμα για το ζωακι.
 
Εχεις δικιο αλλα και στα επομενα χρονια ποιος ξερει την τυχη του;
 
@annouk313, Αννα εχεις απολυτο δικιο!

Περα απο το ποσο ρομαντικο ακουγεται να εχεις εναν παπαγαλο συντροφο για μια ζωη ολα αυτα που ειπες ειναι παρα πολυ αληθινα. Αυτα τα ζωα ειναι για ανθρωπους που δενονται πραγματικα σαν ανθρωποι με ολες τις σχεσεις τους και δεν ειναι επιπολαιοι (χωρις παρεξηγηση δεν αναφερομαι σε κανεναν και ουτε κρινω κανεναν προς Θεου), αλλιως η καταληξη ειναι να τους δωσουν αλλου η να τους πουλησουν, πολλες φορες με πολυ ασχημες συνεπειες για το πουλι. Και επειδη βρισκομαι σε μια τετοια θεση, το εχω σκεφτει πολλες φορες και ξερω οτι δεν τον δωσω ποτε, οχι πως θα αλλαξω τη ζωη μου η θα καθορισω τις επιλογες μου, που αφορουν θεματα οπως οικογενεια, σχεσεις κτλ με βαση το Φοιβο αλλα θα τον συμπεριλαμβανω παντα μεσα σ'αυτη, ρυθμιζοντας και κατανεμοντας το χρονο μου καλυτερα σε ολα.

Στην τελικη, επιλογη μας ειναι να ζουνε κοντα μας οχι δικια τους και δεν χρωστανε τιποτα αν καποιος αλλαζει γνωμη.
 
αλλα θα τον συμπεριλαμβανω παντα μεσα σ'αυτη, ρυθμιζοντας και κατανεμοντας το χρονο μου καλυτερα σε ολα. Στην τελικη, επιλογη μας ειναι να ζουνε κοντα μας οχι δικια τους και δεν χρωστανε τιποτα αν καποιος αλλαζει γνωμη.
ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ. Νομιζω οτι αυτη η παραγραφος απανταει σε ολα τα λογικα επιχειρηματα ολων των φιλων. Θα πρεπει να κανουμε πολυ τιμια την ερωτηση στον εαυτο μας και αν δεν μπορουμε να δωσουμε τηναπαντηση που εδωσε ο Φοιβος καλυτερα να δωσουμε στο πουλακι μια καλυτερη ευκαιρια :)
 
Πολλές σωστές και ενδιαφέρουσες οι απόψεις όλων σας. Αν δεν φοβάσαι τον εαυτό σου στην δέσμευση προχώρα, αν όμως είσαι διστακτικός/ή ασε να περάσει λίγος καιρός να δεις αν ήταν απλά ενθουσιασμός και μετά το ξανασκέφτεσαι.
 
Να συμπληρώσω και εγώ ένα πολύ καλό άρθρο που βρήκα:

Ethical, Moral & Spiritual Considerations of Companion Parrot Care
parrothouse.com/pamelaclark/considerations.htm

Αν και μεγάλο, δίνει βάρος στο τι περιμένουμε εμείς από έναν παπαγάλο, τα συναισθήματά μας που επενδύουμε προς αυτόν, αν είναι καλό να τον θεωρούμε ‘αδελφή ψυχή’, αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να αγοράσουμε κ. Α.
 
Φανταστηκο άρθρο, μπραβο :)

Κριμα που δεν το διαβασα πριν παρω παπαγαλους αν και δεν εχω προβλημα με αυτους. Ενας φιλος μου ειχε για τρια χρονια 4 κοινα παπαγαλακια και αποδειχτηκε οτι εχει αλλεργια σε αυτα και στεναχωρηθηκε παρα πολυ γιατι επρεπε να τα δωσει και να καταστραφει το hoby του ☹
 
Θα συμφωνήσω απόλυτα οτι η αγορά ενός οποιουδήποτε ζώου, πρέπει να γίνεται μετά από πολύ σκέψη. Δε φανταζόμουν ποτέ πόση φασαρία μπορεί να κάνει ένα τόσο δα πουλάκι (love bird ας πούμε). Υπάρχουν στιγμές που η φωνή του με τρελαίνει! Και πορ'όλο που τον αγαπάω τώρα πια και δεν πρόκειται να τον δώσω, ίσως αν γυρνούσα το χρόνο πίσω, να μην τον έπαιρνα!
 
Πολύ ωραίο το άρθρο αλλά βρε παιδιά όταν πάρεις συνηδειτοποιημένα παπαγάλο είναι αδύνατο να μην τον λατρέψεις. Έχω αναβάλλει πολλές φορές τις διακοπές μου για τον παπαγάλο μου αλλά το ίδιο δεν έκανα και για το παιδί μου; Είναι σαν να έχεις ένα μωρό. Όποιος αγαπάει τα μωρά αγαπάει και οτυς παπαγάλους αλλά και τα άλλα ζώα. Πάντα θα υπάρχουν ασυνείδητοι όμως εμείς οι υπόλοιποι αναπληρώνουμε το δικό τους κενό με την αγάπη μας.
 
Εγώ πιστεύω ότι οι παπαγάλοι και τα καναρίνια είναι λίγο υποτιμημένο κατοικίδιο γιατί πολύ λένε "Εφόσον δεν έχω πολύ χρόνο ας πάρω ένα παπαγαλάκι" και το ίδιο και για τα χρήματα. Όμως και αυτά θα ήθελαν να παίρναν χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους και να παίρνανε καλά όπως ένας σκύλος και μια γάτα. Και αυτά έχουν ψυχή, Δεν είναι παιχνίδια.
 
@roulavla Ακριβώς! . Ακόμα κ στην δουλειά την σκέφτομαι. Ελέγχω το φαΐ της, το νερό, το κλουβί. Την συμπεριφορά της να είμαι σίγουρη ότι όλα είναι εντάξει. Το φτέρωμα της. Κ μια φορά το μήνα βάζω βρεγμένο χαρτί το βράδυ στο κλουβί για να δω αν έχει κολλήσει ψυλλους(ψείρες η όπως τα λένε) . Καθαριότητα γιατί σε ποιον αρέσει να ζει μες την βρώμα. Θέλει χρόνο. Να του μιλάς.Μεγαλη ευθύνη. Εύχομαι πριν πάρει κάποιος να διαβασει αυτό το άρθρο
 
Back
Top