Γενικά Αγορά πουλιών από λύπηση

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stavros
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Οι απαγορευσεις νομιζω δεν προαγουν την παιδεια.
Το προβλημα δεν ειναι οτι επιτρέπεται να πωλουν αλλα το οτι δεν το κανουν σωστα.
Η καθολικη απαγορευση θα δημιουργησει αλλα προβληματα.

Από τη στιγμή όμως που οι περισσότεροι δεν έχουν τη διάθεση να το κάνουν σωστά; Τα μαγαζιά στην Αθηνάς πχ...25 χρόνια βλέπω την ίδια κατάσταση. Όλοι ξέρουν τις άθλιες συνθήκες, πάρα πολλοί έχουν παραπονεθεί, έχουν γίνει νομίζω και κάποιες καταγγελίες, δεν άλλαξε τίποτα.
Έστω μια επιλεκτική απαγόρευση. Να γίνεται έλεγχος, όποιος δεν είναι σωστός, να του απαγορεύουν να έχει και ζώα στο κατάστημα.
Φταίμε φυσικά και οι καταναλωτές, που πολλοί είμαστε αδιάφοροι και παραβλέπουμε τα στραβά τους για να μην πάμε κάπου πιο μακριά να ψωνίσουμε ή να μη δώσουμε 1€ παραπάνω κάπου αλλού.
 
Προσωπικά προσπαθώ να αντιστέκομαι και δεν αγοράζω απο πετ σοπς ζώα που λυπάμαι. Και γενικά έχω αγοράσει ελάχιστα ζώα απο πετ σοπς στη ζωή μου αν εξαιρέσει κανείς τα τροπικά ψάρια όταν ήμουν παιδί τα οποία πήγαιναν άκλαφτα κατά δεκάδες.

Το έχω κάνει όμως στο παρελθόν και δεν ξέρω αν θα το ξανακάνω στο μέλλον.
Φώτο απο το παρελθόν.
DSCN3002_zps6797fbbb.jpg
 
user20443 είπε:
Καλό θα ήταν να απαγορευτεί γενικά η πώληση ζώων σε καταστήματα.
Οι απαγορεύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Για να καταλάβεις, οι καρδερίνες που αγόρασες (ας έχει και δαχτυλίδι) απαγορεύεται να πωλούνται. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα το συγκεκριμένο κατάστημα πουλάει ακόμη καρδερίνες ίσως και χωρίς δαχτυλίδι. Οι καρδερίνες έχουν ζήτηση, το κατάστημα πουλάει. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στο εμπόριο.
 
Να πω κι εγώ την άποψη μου...

Δεν θα αγόραζα ταλαιπωρημένα ή άρρωστα πουλιά από κάποιο κατάστημα για κανένα λόγο. Τα χρήματά μου και κατά συνέπεια ο ίδιος έμμεσα, συμβάλλουμε στη διαιώνιση του προβλήματος. Με τα χρήματα κάθε ενός πουλιού που αγοράζεται από λύπηση, αγοράζονται από το κατάστημα άλλα δύο για να πάρουν τη θέση του.

Για την ακρίβεια, δεν θα αγόραζα ΤΙΠΟΤΑ από κατάστημα που διατηρεί πουλιά σε τέτοια κατάσταση ή που είναι βρώμικο, που δεν τηρεί στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

Ο άνθρωπος λυπάται από τη φύση του. Η λύπηση αποφέρει κέρδος στο κατάστημα. Το κέρδος επιτρέπει στο κατάστημα να συνεχίζει να βγάζει κέρδος με τον τρόπο που το έβγαζε. Κάθε φαύλος κύκλος λειτουργεί τόσο απλά.

Τι προτείνω; Αυτό που προτείνω είναι συνάμα και η ευχή μου. Μακάρι ΟΛΟΙ οι άνθρωποι να θεωρούσαν σωστό και να έκαναν ότι περιγράφω πιο πάνω. Να σταματούσαν να συντηρούν αυτή την κατάσταση.

Τα ζώα δεν αξίζουν τη λύπησή μας. Αν ένα κατάστημα δεν μπορεί να διατηρεί τα ζώα που πουλά με τον τρόπο που πρέπει, τότε το κατάστημα πρέπει να κλείνει με τον έναν (το νόμο) ή τον άλλο τρόπο. Από τη στιγμή που δυστυχώς οι περισσότεροι νόμοι δεν εφαρμόζονται σε αυτή τη χώρα, τη λύση πρέπει να δίνουν οι υπεύθυνοι πολίτες - καταναλωτές.

Μόνο έτσι μπορώ να έχω ήσυχη τη συνείδησή μου.
 
Οι απαγορεύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Για να καταλάβεις, οι καρδερίνες που αγόρασες (ας έχει και δαχτυλίδι) απαγορεύεται να πωλούνται. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα το συγκεκριμένο κατάστημα πουλάει ακόμη καρδερίνες ίσως και χωρίς δαχτυλίδι. Οι καρδερίνες έχουν ζήτηση, το κατάστημα πουλάει. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στο εμπόριο.
Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλα τα υποείδη ακόμα και με κλειστό δαχτυλίδι ή για συγκεκριμένα;
 
H λύση είναι να κλείσουν τα καταστήματα που πωλούν ζώα, ιδίως σε αυτή την κατάσταση. Και για να κλείσουν πρέπει να κοπεί οποιαδήποτε αγορά απ' αυτά. Ναι θα την πληρώσουν κάποια ζώα αν γίνει αυτό αλλά αν τα τροφοδοτούμε εμείς η κατάσταση θα διαιωνίζεται.
Επειδή δεν είμαι πολύ της ουτοπίας, ξέρω οτι αυτό δε θα γίνει ποτέ και ο βασανισμός ζώων για το κέρδος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα. Απλά εγώ προσωπικά επιλέγω όχι μόνο να μην αγοράζω από τέτοια καταστήματα, αλλά να προτρέπω και άλλους σε κάθε ευκαιρία να τα αποφεύγουν.
 
Το συναίσθημα δεν είναι ο καλύτερος οδηγός γενικά για τη ζωή μας. Γενικώς αυτά τα σλόγκαν "Άκου την καρδιά σου" κτλ τα θεωρώ παραπλανητικά. Πχ. Έναν ζητιάνο δεν θα του δώσω τίποτα, όσο λυπητερό ύφος και αν πάρει, αν δεν γνωρίζω ότι όντως τα έχει ανάγκη και δεν θα πάει να τα ξοδέψει σε ουσίες, ή αν τελικά έχει βρει έναν εύκολο τρόπο συσσώρευσης περιουσίας.
Το ίδιο και με τα petshop. Δεν θα ενθαρρύνω έναν άθλιο τρόπο κέρδους κάποιου με το να αφήνω να με παρασύρει το συναίσθημα.
 
Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλα τα υποείδη ακόμα και με κλειστό δαχτυλίδι ή για συγκεκριμένα;
Για όλα ανεξαιρέτως τα ωδικά ιθαγενή (ελληνικής πανίδας) πτηνά.
 
Θεωρητικά συμφωνώ απόλυτα ότι δεν αγοράζουμε ένα ζώο από λυπηση και γενικά δεν αγοράζουμε τίποτα από πετ σοπ που διατηρεί πτηνά ή άλλου είδους ζώα σε άσχημες συνθήκες. Η θεωρία όμως από την πράξη διαφέρει, με το δεύτερο σκέλος να είναι ασφαλώς πιο εύκολο.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι κάπως έτσι αγόρασα το πρώτο μου κοκατιλακι. Κάποια στιγμή μπήκα σε πετ σοπ κοντά στη Βασιλίσσης Όλγας και είδα ένα κοκατιλ που είχε πραγματικά καραφλιασει και είχε κλειστό το ένα του ματάκι. Όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη του καταστήματος τι είχε μου είπε ότι ήταν άρρωστο και θα το σκότωνε για να μην ταλαιπωρείται (μεγαλόψυχος!). Κάπου εκεί η λογική και τα επιχειρήματα πάνε περίπατο. Πήρα το πουλάκι χωρίς να το σκεφτώ όχι δευτερη φορά αλλά ούτε και πρωτη. Δεκατέσσερα περίπου χρόνια μετά και το πουλάκι είναι ακόμη ένας υγιέστατος παππουλης. Επειδή παρότι η τότε επιλογή μου με δικαίωσε, κατανοω ότι μια τέτοια πρακτική συμβάλλει στη διαιώνιση αυτού του εγκλήματος κι επειδή μου είναι αδύνατον να υπακούσω στη λογική σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν ξαναμπήκα ποτέ σε οποιοδήποτε πετ σοπ. Είχα συνεννοηθεί με το κτηνιατρείο της περιοχής μου και μου έφερναν εκείνοι τις τροφές που χρειαζομουν. Από πετ σοπ άρχισα πάλι να ψωνίζω εδώ που απαγορεύεται τέτοιου είδους μαγαζιά να εμπορεύονται ζώα. Και θα σας πω πως μια τέτοια απαγόρευση επίσης δεν λύνει τα προβλήματα στην πράξη, απλά τα κρύβει από τους αγοραστές.
 
Όταν ρώτησα τον ιδιοκτήτη του καταστήματος τι είχε μου είπε ότι ήταν άρρωστο και θα το σκότωνε για να μην ταλαιπωρείται (μεγαλόψυχος!). Κάπου εκεί η λογική και τα επιχειρήματα πάνε περίπατο.
Ζωή, αφού ήταν που ήταν για να πεθάνει το πουλί, στο χάρισε;
 
Ζωή, αφού ήταν που ήταν για να πεθάνει το πουλί, στο χάρισε;
Όχι βέβαια. Παρότι ο ίδιος είχε κάνει εκείνη την απίστευτη κίνηση με τα χέρια του "ότι θα το έπνιγε", δεν δέχτηκε να το χαρίσει. Όταν του είπα ότι αφού ήθελε να το σκοτώσει θα το έπαιρνα εγώ για να το πάω στον γιατρό και να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία, άλλαξε κασέτα και άρχισε να λέει ότι μια απλή ποδάγρα είχε σε προχωρημένο βαθμό απλά εκείνος δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί. Αφού μαλώσαμε, άφησα όλα τα προϊόντα που επρόκειτο να αγοράσω, του έδωσα τα 40 ευρώ που ζητούσε για το πουλάκι και δεν ξαναπήγα ποτέ ούτε εγώ αλλά ούτε και κανένας άλλος από τους φίλους και τους γνωστούς μου.
 
Ζωή, αφού ήταν που ήταν για να πεθάνει το πουλί, στο χάρισε;
Όχι βέβαια. Αυτή είναι η κλασική κίνηση των "αρπακτικών" της πιάτσας όταν μυρίζονται θηράματα.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, δεν αναφέρομαι στη Ζωή, αλλά σε όλους όσοι βάζουν μπροστά το συναίσθημα για να αμυνθούν σε επιθέσεις λογικής.
 
Οι απαγορεύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Για να καταλάβεις, οι καρδερίνες που αγόρασες (ας έχει και δαχτυλίδι) απαγορεύεται να πωλούνται. Είμαι σίγουρος ότι σήμερα το συγκεκριμένο κατάστημα πουλάει ακόμη καρδερίνες ίσως και χωρίς δαχτυλίδι. Οι καρδερίνες έχουν ζήτηση, το κατάστημα πουλάει. Έτσι λειτουργούν τα πράγματα στο εμπόριο.
Ήξερα οτι απαγορεύεται να πωλούνται πιασμένες, το θέμα με τις εκτροφές μου ήταν/είναι θολό...όπως είπε και κάποιος άλλος εδώ, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ενημέρωση σε ότι αφορά τα πουλιά. Οπότε προσπάθησα να σιγουρευτώ όσο γινόταν, οτι δε θα είναι πιασμένες τουλάχιστον...
Το πρώτο κατάστημα δε ξέρω τι γίνεται τώρα. Σ αυτό που πήρα τον τωρινό μικρούλη, ναι, έχει ακόμα καρδερίνες. Αλλά όσο το ψάξαμε με τον πατέρα μου, δεν ακούσαμε κάτι αρνητικό... Ξέρω οτι αγοράζει πουλάκια από ιδιώτες... Τώρα για το αν υπάρχει διαχωρισμός επίσημος/ανεπίσημος εκτροφέας και τι γίνεται σε κάθε περίπτωση... Αναμένω τα φώτα σας...
 
user20443 είπε:
Ήξερα οτι απαγορεύεται να πωλούνται πιασμένες, το θέμα με τις εκτροφές μου ήταν/είναι θολό...όπως είπε και κάποιος άλλος εδώ, δεν υπάρχει ιδιαίτερη ενημέρωση σε ότι αφορά τα πουλιά
Λένα, δεν χρειάζεται να δώσεις εξηγήσεις. Δεν είναι του θέματος άλλωστε το κομμάτι που αφορά σε μια άλλη πονεμένη ιστορία στη χώρα μας, δηλαδή την εκτροφή - κατοχή ιθαγενών πουλιών. Η δική μου αναφορά σε αυτό δεν είχε το χαρακτήρα κριτικής, αλλά παραδείγματος ή επιχειρήματος για να τονίσω ότι σε κάποια θέματα η απαγόρευση δεν λειτουργεί όταν δεν υπάρχει διάθεση εφαρμογής της από τις αρχές.
 
Μην ανησυχείς δε το παρεξήγησα, σας παρακολουθώ καιρό, οπότε νομίζω πως μπορώ να καταλάβω πότε λέτε κάτι επικριτικά ή συμβουλευτικά. Ούτε ένοιωσα πως έπρεπε να δώσω εξηγήσεις, απλά το ανέπτυξα λιγάκι έτσι ώστε κι εσείς να καταλάβετε λίγο πολύ πώς σκέφτομαι, τι ξέρω, να έχετε το ιστορικό μου βρε παιδί μου. Νομίζω πως θα μπορείτε να με βοηθήσετε περισσότερο έτσι και στις όποιες απορίες έχω/προκύψουν 🙂
 
Η απαγόρευση αυτή ισχύει για όλα τα υποείδη ακόμα και με κλειστό δαχτυλίδι ή για συγκεκριμένα;
Για τα είδη που εμπίπτουν στην cites (σχεδόν όλα τα μικρα πουλιά) ισχύει η απαγόρευση ΚΑΤΟΧΗΣ-ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ-ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣκλπ. . Επιτρέπεται μόνον για δακτυλιωμένα με ειδική σήμανση που παρέχεται απο υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας ή του Δασαρχείου σε αδειοδοτημένα εκτροφεία που έχουν νόμιμα αποκτηθέντες γεννήτορες. Η ετήσια παραγωγή δακτυλωνεται και ελέγχεται απο τις αρμόδιες υπηρεσίες που καταγράφουν ΟΛΑ τα νέα δακτυλίδια που χρησιμοποιήθηκαν. Υπάρχουν τέτοια εκτροφεία στην χώρα μας; Ναι υπάρχουν, αλλά μετριούνται στα δάκτυλα (ίσως της μιάς χειρός).
 
Έχω δει σε πολλά καταστήματα καναρίνια που προέρχονται από εκτροφείς. Καναρίνια φωνής, χρώματος, τύπου με αριθμούς δαχτυλιδιών ενδεικτικούς της προέλευσής τους για όποιον έχει και μια φευγαλέα έστω έποψη των εν ενεργεία συλλόγων και των μελών τους. Είναι εμφανώς πιο "δεύτερα" πουλιά. Αυτό καθιστά ξεκάθαρο το κριτήριο με το οποίο τα διέθεσαν οι εκτροφείς, ήθελαν απλά να τα ξεφορτωθούν. Αν δεν έβλεπα τα πουλιά τους σε κακές συνθήκες σε μαγαζιά, θα τους θεωρούσα υπεύθυνους κατά τα άλλα. Είναι δυσάρεστο κι αυτό... Πάντως, χωρίς να υπεραμύνομαι των καταστηματαρχών (ο ίδιος δεν είμαι καταστηματάρχης), οφείλω να ομολογήσω ότι έχω αναζητήσει πουλιά από ιδιώτες εκτροφείς πολλά υποσχόμενους πολλές φορές και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Υπάρχουν κάποιοι πολύ υπεύθυνοι εκτροφείς (εκτιμώ πως είναι λίγοι) που όμως περιορίζουν τη διάθεση πουλιών σε στενό κύκλο κυρίως μεταξύ τους ή σε πολύ γνωστούς τους. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που είναι μέλη περιώνυμων και αξιόλογων συλλόγων και που, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν το καλύτερο ποιοτικά αποτέλεσμα, δε διστάζουν να αναζητήσουν πουλιά και στο εξωτερικό. Ως απλός κάτοχος πουλιών δεν είχα την ευκαιρία να ανήκω σε σύλλογο ή να έχω επαφή με τέτοιους ανθρώπους. Έτσι, στην προσπάθειά μου να βρω κάτι καλό, προσέτρεξα σε πιο "δεύτερους" του χόμπι. Είχαν την εντιμότητα να με καλέσουν να δω από κοντά τα πουλιά που διέθεταν, αλλά ήταν πραγματικά απογοητευτικό να βλέπω προσεγμένες εγκαταστάσεις και συστηματικές εκτροφές που φιλοξενούσαν καναρίνια με λέπια στα πόδια! Να σκοντάφτουν δηλαδή στα απλά... Και ας μου επιτραπεί μια φλυαρία στο σημείο αυτό: πολλές φορές σκέφτηκα ότι, για να έχω καλά καναρίνια, πρέπει να περιμένω τη συνταξιοδότησή μου... Αν ήθελα ξανά να αγοράσω πουλί, θα πήγαινα μόνο από κατάστημα, για να έχω τουλάχιστον την απόδειξη στα χέρια μου και να αποφύγω τις τύψεις για την παράβαση του νόμου. Υπάρχουν μεταξύ των καταστημάτων, και μάλιστα εδώ στην Αθήνα, φωτεινές εξαιρέσεις.
 
Εσείς, θα αγοράζατε ποτέ ένα τέτοιο πουλί;

Ναι, εφόσον η αποκατάσταση της υγείας του θα ήταν εφικτή. Αυτό άλλωστε είναι για εμένα η μεγαλύτερη πρόκληση η επίτευξη της οποίας, αποτελεί και ηθική ικανοποίηση.
 
Στο ερώτημα που τέθηκε για το αν αγόραζα ένα άρρωστο πουλάκι από pet shop, αυτό που μπορώ να πω εγώ είναι ότι δεν θα αγόραζα ένα άρρωστο πουλάκι, γιατί δεν έχω τις γνώσεις για να πω ότι μπορώ να το κάνω καλά και συνήθως δεν έχω και το χρόνο για να ασχοληθώ. Αν τώρα από το pet shop μου το χάριζαν και θεωρούσα ότι μπορούσα να ασχοληθώ Ναι θα το έπαιρνα.υπό άλλες συνθήκες μάλλον όχι...
 
Back
Top