Αναπαραγωγή Ακαρπη προσπαθεια Νο2

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης morpheas
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

morpheas

PB Member
Εγγραφή
4 Μαρ 2008
Μηνύματα
195
Πόλη
Κόρινθος
Φιλοι μου γεια σας! Διαβαζω τα post σας, κοιταζω τις φωτογραφιες σας και χαιρομαι που τουλαχιστον εσεις μπορειτε και βιωνετε την ομορφια της αναπαραγωγης των φτερωτων σας φιλων. Εγω δεν μπορω... Το θηλυκο ζεβρακι μου μετα το τριτο αυγο της που επωαζε με θρησκευτικη ευλαβεια εγκατελειψε την προσπαθεια της χθες το πρωι. Εκτοτε τοσο αυτη οσο και ο αρσενικος ενδιαφερονται μονο για μακροβουτια απο τα καλαμια του κλουβιου στον πατο του και σκεπασμα και διαρκες ανακατεμα των 3 αυγων. Μοιαζουν δε να επωαζουν τα αυγα κατα προτιμηση μεσημεριανες και απογευματινες ωρες και το βραδυ οπου κοιμουνται πανω σε αυτα.
Επειδη διαπιστωσα πως την πρωτη φορα σε αυτη της την γεννα εβγαλε υπολλειματα απο τσοφλια αυγων και κροκου αποφασισα να την ενισχυσω με ασβεστιο διοτι και η ποιοτητα των αυγων που γεννησε ειναι σχετικα αμφιβολη.
Ωστοσο επειδη ειναι ιδιαιτερη περιπτωση γιατι την πρωτην φορα που γεννησε εφαγε τα αυγα της δεν μπορω να κρινω πως να χειριστω το ζευγαρι απο εδω και στο εξης.
Περιμενω να ακουσω τις αποψεις σας
Ευχαριστω!
 
να ξερεις οτι τα παραδεισια στις περιοχες οπου ζουνε υπαρχει πολυ ζεστη, αυτο εχει ως αποτελεσμα να μην χρειαζεται να ειναι συνεχεια πανω στα αυγα, αυτος ειναι ο λογος που μπαινουν μονο τις απογευματινες ωρες μεσα στην φωλια κα ιτο βραδυ,τα υπολοιπα που αναφερεις ει ναι θεμα διατροφης
 
Άσε και εγώ με τα παραδείσια φέτος τίποτα. Κάνει συνέχεια αυγά (ούτε κότα να ήταν) και μετά δεν κάθετε στη φωλιά και συνεχώς την ανακατεύουν.

Τι να πω δεν ξέρω.
 
Μαρία τα έχουμε πει και σε άλλα posts για το συγκεκριμένο πουλάκι. Το ίδιο θα σου ξαναπώ. Άφησέ το λίγο καιρό να ξεκουραστεί. Αυτή τη φορά βρήκες τσόφλια, την επόμενη μπορεί να πεθάνει πάνω στη γέννα (να μην μπορεί να βγάλει το αυγό). Η γνώμη μου είναι να την αφήσεις για τουλάχιστον ένα μήνα. Δίνε της βιταμίνες και ασβέστιο και φρούτα και μετά βάλε φωλιά. Από την πρώτη στιγμή το είχαμε πει νομίζω ότι δεν είναι έτοιμη για γέννα. Σε ένα από τα ζευγάρια μου έχω παρόμοια περίπτωση. Μου έκανε 2 γέννες και τα παρατούσε. Το συγκεκριμένο πουλί το είχα στην κλούβα και μαδούσε ότι πουλί έβρισκε μπροστά του (λόγω έλειψης μεταλικών στοιχείων ή ιχνοστοιχείων). Τώρα την έχω χωρίς φωλιά και περιμένω. Μερικές φορές είναι καλύτερα να περιμένουμε λίγο παραπάνω για να γίνει κάτι σωστά παρά να πιέζουμε καταστάσεις και μετά να κλαίμε (το έχω κάνει στο παρελθόν και ξέρω καλά πως νοιώθεις αλλά και πως θα νοιώσεις αν πάθει κάτι το πουλί λόγω της επιμονής σου). Για το γεγονός ότι ανακατεύουν τη φωλιά δοκίμασε αν το παρατηρήσεις στο μέλλον να βάλεις τσόχα. Δεν μπορούν να την μετακινήσουν και βρίσκεις την ησηχία σου(με κάποια ζευγάρια τουλάχιστον)
 
Βασιλη γεια σου και παλι και ευχαριστω πολυ που μου απαντας! Το θυληκο μου εκανε 3 αυγα στις 27-28-29/03 και σταματησε και τωρα χωρις να το περιμενω εκανε αλλα τρια στις 3-4-5/04 τα οποια επωαζει παρεα με το ταιρι της! Την ενισχυσα με ασβεστιο, δεν την ενοχλω και απλα περιμενω να δω τι θα γινει. Ανησυχω για την υγεια της περισσοτερο, αλλα δεν σου κρυβω οτι εχω πολυ αγωνια για το αν τελικα θα δω κανενα πουλακι. Φυσιολογικα η επωση διαρκει 15 ημερες σωστα; Μεχρι τοτε την παρακολουθω απο αποσταση και επεμβαινω μονο οποτε κρινω οτι υπαρχει πραγματικα αναγκη παρεμβασης. 🙂
 
Γεια σου Μαρία. Τώρα δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο από το να παρακολουθείς. Αν μείνει στα τρία αυγά και δεν σου κάνει άλλο (συνήθως οι γέννες είναι από 5 και πάνω) πολύ πιθανόν να είναι εξαντλημένη η θηλυκιά. Θα περιμένουμε τις εξελίξεις. Απλά ότι και να γίνει μετά από αυτή τη γέννα πρέπει να της δώσεις χρόνο να ξεκουραστεί. Θα βγάλεις τη φωλιά και θα αφήσεις τα πουλιά για 2-3 μήνες να αναπληρώσουν δυνάμεις. Σου εύχομαι να δεις μικρά σε αυτή τη γέννα. Περιμένω νέα.
 
Δεν καταλαβες καλα μαλλον Βασιλη... εχει 6 αυγα στην φωλιτσα της συνολικα και τα επωαζει ολα. Δεν απερριψε κανενα δηλαδη ως ασπορο. Απλα τα πρωτα που εκανε τα εθαβε για λιγες μερες και τα επωζε μονο απογευματα. Απο τα τρια τελευταια και επειτα ολα τα επωαζει κανονικα. Στην πρωτη της γεννα οταν τα εφαγε, εκανε 7. Λογικα λοιπον περιμενω αλλο ενα αυγο. Δεν μου ειπες ομως αν εχω αποτελεσμα θα ειναι στις 15 μερες; Και δεν ξερω καθολου, πρεπει να παρω ειδικο μειγμα, για νεοσσους, γιατι εδω στα πετ δεν εχει να παραγγειλω αν ειναι...
 
Ναι μπερδεύτηκα λίγο με τις ημερομηνίες (όπως και η θηλυκιά σου μάλλον). Από τα τρία πρώτα μην περιμένεις αποτελέσματα αφού δεν έγινε σωστή επώαση. Ο χρόνος εκόλαψης είναι 12-13 μέρες και το μεγαλύτερο διάστημα που μου έχει τύχει προσωπικά είναι 14 (χειμώνα σε εσωτερικό χώρο χωρίς θέρμανση). Όσο για το ειδικό μείγμα δεν νομίζω να το χρειάζεσαι. Αυγοτροφή για πρωτεΐνες (με φρέσκο αυγό αν είναι δυνατό) αρκεί. Κυρίως τα ζεμπράκια έχουν τις λιγότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες από όλα τα πουλιά κατά την ανατροφή των νεοσσών.
 
Maria, mexri tora pai ola kanonika. Ektos pou afine mia mera anamesa to 3 kai 4 aygo, ala afto merikes fores ginete, den einai tipota na anisixis.

7 ayga malon den tha kani afti tin fora, pistebo teliose me ta 6.

Gia min klosage ta proto tria, pali einai kanonika, ta pio poli poulia ksekinisoune me to 4 aygo na klosane.

To diastima mexri na bris neosous einai 12-13 meres apo tin mera pou klosane kanonika kai sthathera, simenei an pai ola kala, kai einai gonimo ta ayga tha bris mikra ton 15-16.04. (03.04 sin 12-13 meres).

Nai, xriasese AYGOTROFI gia na dinis tous gonis, omos kala itane na min dinis otan exoune mikra. Kalitera na ksekinisis apo tora, kathe triti mera, gia na kseroune tin aygotrofi kai tin perneoune.

Alexandros


PS. Basili diabase proto afto pou grafane gnoritera, alios perdebeis tous anthropous.
 
Maria, mexri tora pai ola kanonika. Ektos pou afine mia mera anamesa to 3 kai 4 aygo, ala afto merikes fores ginete, den einai tipota na anisixis.

7 ayga malon den tha kani afti tin fora, pistebo teliose me ta 6.

Gia min klosage ta proto tria, pali einai kanonika, ta pio poli poulia ksekinisoune me to 4 aygo na klosane.

To diastima mexri na bris neosous einai 12-13 meres apo tin mera pou klosane kanonika kai sthathera, simenei an pai ola kala, kai einai gonimo ta ayga tha bris mikra ton 15-16.04. (03.04 sin 12-13 meres).

Nai, xriasese AYGOTROFI gia na dinis tous gonis, omos kala itane na min dinis otan exoune mikra. Kalitera na ksekinisis apo tora, kathe triti mera, gia na kseroune tin aygotrofi kai tin perneoune.

Alexandros


PS. Basili diabase proto afto pou grafane gnoritera, alios perdebeis tous anthropous.

Νωρίτερα Αλέξανδρε έγραψε αυτό:
Το θυληκο μου εκανε 3 αυγα στις 27-28-29/03 και σταματησε και τωρα χωρις να το περιμενω εκανε αλλα τρια στις 3-4-5/04
Απο τις 29/03 ξαναέκανε αυγό στις 03/04. ΔΕΝ είναι μία μέρα αλλά 4 μέρες μετά εκτός κι αν δεν ξέρω να μετράω. 4 μέρες τα πρώτα αυγά ζεσταινόντουσταν το βράδυ και κρυώνανε τη μέρα. Αυτό νομίζω ότι αρκεί για να μην είναι φυσιολογική η γέννα. Αν θες διευκρίνησε μου και που ακριβώς μπερδεύω τους ανθρώπους γιατί δεν το έχω καταλάβει. Τέλος αν δεις και τα προηγούμενα posts της Μαρίας για το συγκεκριμένο ζευγάρι θα καταλάβεις ότι δεν είναι τόσο απλό το θέμα. Το ζευγάρι από την αρχή είχε προβλήματα (έχασε πούπουλα η θηλυκιά, έφαγε τα αυγά κλπ). Για αυτό δεν λέω έτσι ελαφρά την καρδία ότι όλα πάνε καλά. Από τη μικρή εμπειρία μου στα ζεμπράκια έχω καταλάβει ότι αυτά τα πουλιά αν πάνε καλά από την αρχή δεν σταματάνε με τίποτα. Αν όμως στραβώσει κάτι τότε δεν στρώνει με τίποτα.
 
Basili den egrapsa gia tis meres. I maria rotise gia eidiko migma. Pistebo enoouse aygotrofi

Και δεν ξερω καθολου, πρεπει να παρω ειδικο μειγμα, για νεοσσους, γιατι εδω στα πετ δεν εχει να παραγγειλω αν ειναι...

Kai esei apantises etsi:

Όσο για το ειδικό μείγμα δεν νομίζω να το χρειάζεσαι. Αυγοτροφή για πρωτεΐνες (με φρέσκο αυγό αν είναι δυνατό) αρκεί. Κυρίως τα ζεμπράκια έχουν τις λιγότερες απαιτήσεις σε πρωτεΐνες από όλα τα πουλιά κατά την ανατροφή των νεοσσών.

Mipos perdeftika ego ala etsi katalaba.

Alexandros
 
Γεια σας και παλι. Ευχαριστω θερμα που μου απαντατε! Σας ευχαριστω για το ενδιαφερον! Σημερα με εκπληξη διαπιστωσα πως η θηλυκια μου εχει συνολικα στην φωλιτσα της 8 αυγουλακια! Το τελευταιο γεννηθηκε σημερα 7/04. Η εκκολαψη των αυγων συνεχιζεται κανονικα.Φιλε Αλεξανδρε τα πουλακια μου ειναι μαθημενα στην αυγοτροφη συνεπως δεν χρειαζεται να κανω κατι ιδιαιτερο. Θα ηθελα απλα να σας ρωτησω κατι μιας και δεν ξερω τι χειρισμους να κανω, μετα απο ποσο καιρο μετα την γεννηση των νεοσσων αν φυσικα αυτο συμβει, μπορω να επεμβω για να καθαρισω το κλουβακι; Δεν θελω να μεγαλωσουν τα πουλακια σε περιβαλλον με μικροβια μιας και αυτη τη στιγμη εδω και καιρο ειναι αδυνατον να επεμβω για καθαριοτητα λογω του οτι το παραμικρο ταραζει την θυληκια. Καταλαβαινετε λοιπον ποσο λερωμενο ειναι, αν και στον πατο εχω βαλει αμμο υγιεινης που απορροφα οσμες και διατηρει το περιβαλλον διαβιωσης σχετικα καθαρο. Μπορω να επεμβω μονο οταν καταλαβω οτι οι τροφες ειναι πολυ λερωμενες και πρεπει αμεσα να αντικατασταθουν.
Σας ευχαριστω!
 
Δηλαδή πόσο καιρό έχεις να καθαρίσεις το κλουβί; Τί εννοείς ότι ταράζει την θηλυκιά; Τόσο καιρό δεν είχε αυγά γιατί δεν το καθάριζες; Γενικά η έλλειψη καθαριότητας στο χώρο των πουλιών μπορεί να γίνει επικύνδηνη εστία μικροβίων (κυρίως όσο ζεσταίνει ο καιρός) με κίνδυνο για την υγεία των πουλιών μας. Όσο για την τροφή έγραψες: Μπορω να επεμβω μονο οταν καταλαβω οτι οι τροφες ειναι πολυ λερωμενες και πρεπει αμεσα να αντικατασταθουν. Αν οι τροφές λερώνονται από κουτσουλιές είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στα πουλιά σου. Βρες ταΐστρες στις οποίες να μην λερώνονται οι τροφές. Πρόσεχε, με την υγιεινή δεν παίζουμε γιατί στο τέλος το πληρώνουμε. Συγγνώμη που γίνομαι λίγο αυστηρός αλλά είναι πολύ σοβαρό και επικύνδυνο το θέμα. Στην περίοδο της αναπαραγωγής αφήνουμε τα πουλιά στην ηρεμία τους αλλά δεν σταματάμε και τα βασικά. Και το καθάρισμα είναι το πιο βασικό (μετά την τροφή).
 
Το καθαρισα πολυ καλα πριν ξεκινησει η αναπαραγωγη, με ειδικο απολυμαντικο εκτοτε μονο απολυμαινω τα σκευη των τροφων δυστυχως, διοτι οταν με βλεπει η θηλυκια στρεσσαρεται υπερβολικα και επικρατει τετοια συγχυση στο κλουβι που δεν μπορω να ρισκαρω να βγαλω την σχαρα του κλουβιου και τον πατο και να την μετακινησω γιατι κατι τετοιο εγινε και την προηγουμενη φορα και μετα την αντικρυσα να ρουφα τα αιματα απο τα αυγα της. Αυτο δηλαδη υποθετω οτι εγινε! Εχω ενα παρα πολυ φοβικο πουλακι στο κλουβι Βασιλη... Εδω νερο παω να βαλω και μολις με βλεπει φευγει απο τη φωλια αμεσως και δεν επιστεφει αν δεν φυγω! Αισθανεται φαινεται απειλη. Ευτυχως που αρσενικος δεν πολυπτοειται και την αντικαθιστα μετα την φυγη της απο την φωλια αλλα και αυτος με δυσκολια αμα με βλεπει. Καταλαβαινεις οτι αν παω τωρα να καθαρισω το κλουβι, τα αυγα θα χασουν για πολυ ωρα την απαιτουμενη θερμοκρασια και παει η γεννα! Που να δεις τι γινεται οταν αλλαζω τροφες. Με φοβο το κανω και πολυ σιγα. Τσαλαπατανε στα αυγα λες και ειναι τουβλα και δεν υπαρχει κινδυνος να σπασουν! Εχω απελπιστει... Πως να τα καθαρισω εγω ειμαι ιδιαιτερα προσεκτικη με αυτα αλλα τι να κανω που δεν γινεται;☹
 
Κοίτα, τα αυγά θέλουν τουλάχιστον 12 ημέρες για να εκολαφτούν, οι νεοσσοί άλλες 14 για να βγουν από τη φωλιά. Σύνολο είναι 26 ημέρες. Αυτό το διάστημα θα ταΐζεις και αυγό. Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορείς όλο αυτό το διάστημα να μην καθαρίσεις το κλουβί. Δεν είπες από την αρχή ότι τα πουλιά είναι αγρίμια. Αυτό εξηγεί κάποια πράγματα στη συμπεριφορά τους. Βιάστηκες πολύ Μαρία να τους βάλεις φωλιά (και σε είχαμε προειδοποιήσει). Αν "αντέχει" το κλουβί (από άποψη καθαριότητας πάντα) περίμενε να βγουν οι νεοσσοί και μετα από 3-4 μέρες καθάρισέ το. Για να μην τα ανυσηχείς προσπάθησε να χορηγείς τα πάντα απ έξω χωρίς να βάζεις τα χέρια σου μέσα στο κλουβί. Αν έχεις εσωτερικές ταΐστρες αντικατέστησε με εξωτερικές και το αυγό βάζε το σε μια εξ. ταΐστρα αντί για αυγοθήκη. Αυτό το κάνω στα αγριοπούλια για να μην στρεσσάρονται όταν έχουν φωλιές. Πρόσεχε. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσεις να αναπαράγεις πουλιά (είται αυτά είναι τα ζεμπράκια είτε άλλο πουλί) φρόντισε να έχουν κοινωνικοποιηθεί πρώτα. Πουλιά τα οποία είναι αγρίμια ΔΕΝ τα βάζουμε ζευγάρι. Το να είναι ήρεμα τα πουλιά είναι βασική προϋπόθεση για να τα αναπαράγουμε. Όπως και να είναι σε τέλεια φυσική κατάσταση. Στο συγκεκριμένο ζευγάρι που έχεις δεν υπάρχει καμία από τις δύο προϋποθέσεις. Εύχομαι να είσαι τυχερή και να πάνε όλα καλά. Αλλά να ξέρεις ότι πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στα πουλιά μας τα ξεκινάμε εμείς με τη βιασύνη μας. Ελπίζω να πήρες ένα μάθημα από αυτό το ζευγάρι και να κάνεις υπομονή από δω και πέρα. Και λίγο εκτός θέματος. Σχετικά με το λούγαρο. Αν θυμάμαι καλά είναι άγριο οπότε: πρέπει να το έχεις αρκετό διάστημα (τουλάχιστον 1 χρόνο) και σε μεγάλη ζευγαρώστρα (μήκος άνω του 1 μέτρου) για να ζευγαρώσει. Και πάλι υπάρχουν δυσκολίες. Το πουλάκι δεν αντιδράει έτσι επειδή θέλει σύντροφο αλλά επειδή θέλει την ελευθερία του. Από το δέντρο στο κλουβί μπήκε μην περιμένεις να είναι και τρισευτυχισμένο. Ίσως με τον καιρό αν συνηθίσει το κλουβί να αλλάξει και συμπεριφορά.
 
Σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου, πρεπει να σου πω ομως οτι τα πουλια τα συγκεριμενα αρχισαν το ζευγαρωμα αμεσως μολις μπηκαν στο σπιτι μου. Αυτο δεν ειναι κατι που ελεγχεις σωστα; Εσυ απλα τους προσφερεις τα μεσα για να κανουν αυτο που το ενστικτο τους τους ωθει να κανουν. Που να ηξερα οτι θα κατεληγαν ετσι. Τα αγορασα ζευγαρακι απο το κλουβι του πετ σοπ. Εξαλλου ειχα μια σχετικη εμπειρια στο ειδος και για αυτο και το προτιμησα μιας και στο παρελθον ειχαμε φτασει να εχουμε με τους γονεις μου γυρω στα 11 κλουβια ζεβρακια απο ενα ζευγαρακι που ειχαμε. Ουδεποτε αντιμετωπισα τετοιου ειδους προβληματα. Τωρα για το λουγαρο, δεν ειναι οτι δεν του αρεσει το κλουβι του, απλα δεν θελω να του στερησω μια φυσιολογικη ζωη, εστω και σε αιχμαλωσια.
 
Φυσικά και το ελέγχεις! Αν δεν τους βάλεις φωλιά δεν έχεις αναπαραγωγή. Περιμένεις να κοινωνικοποιηθούν και να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον και μετά τους βάζεις φωλιά.
Τωρα για το λουγαρο, δεν ειναι οτι δεν του αρεσει το κλουβι του, απλα δεν θελω να του στερησω μια φυσιολογικη ζωη, εστω και σε αιχμαλωσια.
Η φυσιολογική ζωή για ένα πιασμένο πουλί είναι πάνω στο δέντρο. Εκτός κι αν το έχεις πάνω από 1-2 χρόνια στο κλουβί και το έχει συνηθίσει. Και πάλι δεν είναι φυσιολογικό αλλά ανεκτό για το πουλί. Αν θες το συνεχίζουμε το θέμα στο post που έχεις ανοίξει.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Frania
Φυσικά και το ελέγχεις! Αν δεν τους βάλεις φωλιά δεν έχεις αναπαραγωγή. Περιμένεις να κοινωνικοποιηθούν και να συνηθίσουν το νέο τους περιβάλλον και μετά τους βάζεις φωλιά.

Είναι δύσκολο να το ελέγχεις ειδικά όταν μιλάμε για ζεμπράκια. Ακόμα και φωλιά να μη βάλεις αυτά αν θα θέλουν να γεννήσουν θα γεννήσουν ακόμα και στην ταϊστρα.
 
Αυτο ειναι αληθεια Που λεει ο Στεφανος, οτι οταν θελουν κα κανουν αυγα τα πουλακια αυγα θα τα κανουν οπου βρουν.Αλλα δεν ειναι καλυτερο αφου ξερουμε πως ακομα δεν εχουν εγκλιματιστει, να μην τους βαζουμε απευθειας τη φωλια; Γιατι ετσι κ ναμην ειχαν ορεξη για αναπαραγωγη θα τους ερθει-που λεει ο λογος. Τελοσπαντων σημασια εχει τωρα ολα να πανε καλα με τα αυγουλακια
 
Πολύ πιθανόν Στέφανε να γεννήσουν αυγά. Αλλά γλυτώνουν το στρες της φωλιάς. Έχουν ήδη στρες από το νέο περιβάλλον τους γιάτί να φορτώνονται και με επιπλέον με την προστασία μιας φωλιάς; Αν και στην περίπτωση της Μαρίας πολύ αμφιβάλω αν θα γεννούσε η θηλυκιά. Πιέστηκε το πουλί από την ύπαρξη της φωλιάς και τις ορέξεις του αρσενικού φυσικά.
 
Back
Top