Γενικά Αλλαγή ώρας και συμπεριφοράς

Κάθε μέρα κατά από το θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) έως το χειμερινό(21 Δεκεμβρίου) όπου έχουμε αντίστοιχα τη μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας και νύχτας, η διάρκεια αυτή ξεκινά να μεταβάλλεται λόγω της κλίσης του άξονα της Γης και του διαφορετικού τρόπου που πέφτουν πάνω της οι ακτίνες του Ηλίου. Η ανατολή συμβαίνει περίπου 1 λεπτό αργότερα και η δύση περίπου 1 λεπτό νωρίτερα με αποτέλεσμα η διάρκεια φωτισμού να αλλάζει κατά 2 λεπτά περίπου (μερικές κατά 3, λόγω στρογγυλοποίησης των δευτερολέπτων). όπως και να έχει όμως 2 λεπτά είναι πάρα πολύ μικρή διαφορά σε σχέση με τις 12 ώρες μέση διάρκεια φωτισμού(11 ώρες ημέρα και από 30 λεπτά λυκόφως και λυκαυγές).
Το ερώτημα δεν είναι αν αλλάζει κάτι στο ξημέρωμα ή τη δύση, ασφαλώς και δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε αυτό. Το ερώτημα είναι πόσο εύκολα ή δύσκολα προσαρμόζονται οι ζωντανοί φίλοι μας στην αλλαγή τη δικιά μας συνήθειας πχ στην καθυστερημένη προσέλευσή μας κατά 1 ώρα. Προφανώς δεν επηρεάζονται και τόσο πολύ αλλά δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια έρευνα που να κρατά σταθερούς όλους τους άλλους παράγοντες (θερμοκρασία, άνεμος, υγρασία)
 
Γρηγόρη οι φίλοι που ασχολούνται πιο μεθοδικά με τις εκτροφές τους και έχουν κλειστά εκτροφεία, με φωτισμούς, κλιματισμούς, ιονιστές κλπ , είναι παιδιά που το κατέχουν το πράγμα. Είναι αδύνατο να κάνουν ένα τέτοιο σημαντικό λάθος. Έχουν είδικές συσκευές προσομοίωσης ανατολής - δύσης και κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις ανάλογα με την εποχή.
 
Ναι ρε παιδιά το ίδιο λέμε 👍, η ερώτηση τελικά ήταν πολύ απλή και ξέφυγα λίγο.
Είναι πολύ καλό να έχουμε μια καθημερινή συνήθεια και συνέπεια, αλλά είναι πολύ δύσκολο να γίνει.
Δε νομίζω πάντως να επηρεάζει κάτι η μη τήρηση του προγράμματος εκτός αν πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή.
 
Back
Top