Γενικά Αναπαραγωγικες ποικιλιες και ρατσες

Πόπη Μπού

PB Member
Εγγραφή
25 Μαϊ 2008
Μηνύματα
748
Πόλη
Γλυφάδα
Καναρινια κελαιδισματος
a)Αmerican singer(αυτο το καναρινι ειναι κατι τι ιδιαιτερο γιατι εχει ωραιο καλαιδισμα, μαλακο φτερωμακαι ενα ιδιαιτερο καλο παραστημα
b)Tο βελγικο καναρινι(Ονομαζεται και καναρινι του Μεχελεν. Ειναι λιγο μεγαλυτερο και δυνατοτερο απο τον Χαρτσερ Ρολλερ, αλλα εχει ομοιο σχημα. Το κελαιδισμα του δεν εχει τοσους τονους, αλλα εχει περισσοτερα αναφιλητα.
g)Ηarzer Roller(Ειναι ο γνωστοτερος και πιο αγαπητος αντιπροσωπος των καναρινιων τραγουδιουκαι ονομαζεται και ευγενης ρολλερ)
d)Timbrado(αυτο το πουλι καταγεται απο την Ισπανιακαι ξερει ιδιαιτερα καλα τη μελωδια glocke. Εκατραφηκε απο το ευγενες ρολλερ,τους αγριους σπινους καιτους απογονους των πρωτων καναρινιων)
Χρωματιστα καναρινια
a)Τα ξανοιγμενα(σε αυτα τα πουλια λειπουν απο το φτερωμα ολα τα σκουρα χρωματα.)
β)Τα μαυρα(Εχουν μαυροκαφε φτερουγες. Εκτος αυτου πρεπει να εχουν σκουρα ποδια, ενω τα νυχια και το ραμφος πρεπει να εχουν σκουρο χρωματισμο)
γ)Τους Αχατες(χαρακτηριζονται απο το ιδιαιτερα ωραιο σχεδιο του φτερωματος με λεπτες γκριζες γραμμες. Γι αυτο πηραν το ονομα τους απο τον πολυτιμο λιθο αχατη. Τα σκελη ποδια και νυχια ειναι γκριζα, το ιδιο και η κορυφη του ραμφους.)
δ)Τα καφε (σ΄αυτα η μαυρη χρωστικη ουσια μεταμορφωθηκε με αλλαγη των κληρονομικων χαρακτηριστικων σε καφε. Το φτερωμα εχει χρωματιστει καφε με πλατιες πινελιες και οι φτερουγες και η ακρη της ουρας ειναι σκουρες καφε.)
ε)Φαια(Αυτα τα πουλια εχουν κοκκινα ματια. Το φτερωμα αυτων των καναρινιων ειναι συχνα πολυ αγριο. Με γενετικη παρεμαβαση σχηματιζεται μονο φαιομελανινη, δηλ καφε στιγματα που συγκεντονονται κυριως στην πλατη και στα φτερα της ουρας.)
ζ)λαμπερα (εχουν ματια στο κοκκινο του κερασιου. Το χρωμα αυτων των πουλιων δημιουργηθηκε επισης με γενετικη παρεμβαση. Το ποσοστο της καφε μελανινης εχει μειωθει ακομη περισσοτερο.)
η)Της Ισαβελλας (Μοιαζουν στα καφε καναρινια, μονο που σε αυτα το καφε εγινε μπεζ. Ποδια δακτυλα νυχια και ραμφος εχουν χρωμα σαρκας
Μεγαλοπρεπη καναρινια
Bossubelge (Λεγεται και πουλι των εργατων και ανηκει στις λειες ρατσες με μικρο κεφαλι. Επιτρεπονται ολα τα χρωματα εκτος του κοκκινουκαι η ιδανικη σταση πρεπει να ειναι ενα" 7"
Crested (εχει υψος περιπου 16εκ, εχει λοφια και "φτερα κοτας "μεχρι την ουρα. Το ιδιο πουλι χωρις λοφιο ονομαζεται crestbred)
FifeFancy(εχει υψος περιπου 11εκ, μοιαζει με το glosterConsortκαι επιτρεπονται ολα τα χρωματα εκτος απο το κοκκινο)
Fiorino (ανηκει στα μικροτερα καναρινια και εχει υψος περιπου 13εκ και βορειοολλανδικες "κομμωσεις". Υπαρχει με η χωρις λοφιο)
GibosoEspaniola(εχει υψος περιπου 18εκ, στα ποδια εχει λιγα πουπουλακαι κομμωση στη πλατη στο στηθος και τις πτερουγες. Το ιδανικο παραστημα ειναι σαν 1- με κλιση του κεφαλιου.
GlosterCorona(Ειναι ενα μινρο 11εκ μονο. Υπαρχει σε ολα τα χρωματα, χωρις λοφιο λεγεται glosterconsort)
JapanHoso(Aυτο το μικρουλι εκτρεφεται σε ολα τα χρωματα εκτος απο το κοκκινοκαι η σταση του ειναι λυγιστη.
Lancashire(Το υψος του φτανει τα 20εκ, εχει λειο πτερωμα και εκτρεφεται με η χωρις λοφιο. Υπαρχει σε κιτρινο η Ασπρο χρωμα.
Lisard(Ετσι ονομαζεται το πουλι που εχει ενα φολιδωτο σχεδιο.Αυτο πρεπει να κατεβαινει ομαλα απο το λαιμο πανω στο στηθος και επιπλεον πρεπει να εχει ανοιχτη, μονοχρωμη clear or broken capped .
RasaEspanola(Πουλι με το λειο φτερωμα, εχει υψος 11εκ και υπαρχει σε ολα τα χρωματα)
LondonFancy(Το σημαντικοτερο σε αυτο το πουλι ειναι σχεδιο του. Γεννιεται σκουρο και μετα χρωματιζεται ολοκιτρινο με σκουρα εσωτερικα φτερα.)
O μιλανεζος(Ειναι η ιταλικη παραλλαγη της πρασινης τρομπετας, αλλα ειναι πιο μικρο κατα 2εκ και εχει λιγοτερες μπουκλες.Αυτο το πουλι υπαρχει μονο σε ασπρες και κοκκινες αποχρωσεις.Απο το 1955 δεν εχει εμφανισθει σε εκθεσεις.
Το καναρινι του μοναχου (εχει μικρο κεφαλι και μοιαζει με δρεπανι, εχει υψος 18εκ και το παραστημα του ειναι ορθο. Στο στηθος και στη πλατη τα φτερα μοιαζουν σαν καλαθακι και εχουν χωριστρα.)
Norwich (Εξαιτιας του σχηματος του ονομαζεται και αυγο-πουλι.Αυτο το εγγλεζικο καναρινι εχει εκτος απο το σχημα του αυγου της χηνας ενα δυνατο στρογγυλο κεφαλι και ειναι απο τα πιο εξοικειωμενα πουλια)
Παδουανος (εχει υψος 18εκ και εκτος απο τα σγουρα φτερα εχει και ενα χτυπητο λοφιο. Υπαρχει σε ολα τα χρωματα που εχουν τα καναρινια)
Tρομπετα του Παρισιου (Θεωρειται ο βασιλιας των μεγαλοπρεπων καναρινιων. Εχει υψος περιπου 20εκ. Κεφαλι στηθος πλατη και ουρα στολιζονται με σγουρα φτερα και μονο το κοκκινο δεν ειναι επιθυμητο χρωμα. Τα νυχια του μοιαζουν με τιρ-μπουσον)
Scotch Fancy(εχει υψος περιπου 17εκ Υπαρχει σε ολα τα χρωματα εκτος απο το καφε.
Νoτιοολλανδος (Ειναι λιγο μικροτερο απο το βορειο αδερφο του. Η διαταξη των φτερων του ειναι ιδια αλλα οχι τοσο χτυπητη,το παραστημα του εχει σχημα 7-το κεφαλι γερνει προς τα μπροστα πανω απο τα ποδια)
Yorkshire (Εχει υψος 17εκ και εκτρεφεται σε ολα τα χρωματα. Το εγγλεζικο αυτο καναρινι που μοιαζει λιγο καμπουρης, εχει χοντρα μαγουλα, φρυδια και μικρο ραμφος.
Arricciato Gigante Italiano (Γιγαντιαίο Σγουρό Ιταλίας - το υψος του φτανει τα 21εκ)



ΗΕΙΝΖ SCHNOOR
Τα παντα για τα καναρινια
Εκδοσεις Καρακωτσογλου

ΥΓ. Ο Χαιντς Σνοορ ειναι εκτροφεας και πεπειραμενος Εθνικος και διεθνης κριτης.Απαναταει με αρμοδιοτητα σε πολλα ερωτηματα που θα παρουσιαστουν στην πραξη.
 
Ωραίο αν και κάπως γενικό. Αναφέρει πουθενά ο συγγραφέας τί εννοεί με τον όρο γεννετική παρέμβαση (ε και ζ);
Σύμφωνα με αυτά που ξέρω στην καφέ μετάλλαξη δεν μετατράπηκε η μαύρη μελανίνη σε καφέ αλλά δεν εμφανίζεται. Έτσι μένει η καφέ φαιομελανίνη δίνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Η καφέ φαιομελανίνη υπάρχει και στα μαύρα καναρίνια. Βρίσκεται κάτω από την μαύρη ευμελανίνη και αποτελεί τη βάση του σχεδίου.
Το Gloster δεν υπάρχει σε κόκκινο χρώμα (δεν είναι αποδεκτό από τα πρότυπα της ράτσας)
Το London fancy δεν υπάρχει πλέον. Η ράτσα έχει χαθεί αλλά πιστεύεται ότι από αυτήν προήλθαν τα lizard.


Οι παρατηρήσεις μου δεν απευθύνονται φυσικά στην erina αλλά στο βιβλίο. Δυστηχώς πολλά βιβλία είτε λόγω ότι είναι επανεκδόσεις πολύ παλιών εκδόσεων ή λόγω άγνοιας των συγγραφέων περιέχουν ανακρίβειες ή ελλιπής πληροφορίες όσον αφορά τις ράτσες ή τις μεταλλάξεις των πουλιών. Αποτέλεσμα, ο εκτροφέας που θέλει να παράγει συγκεκριμένα πουλιά να πρέπει να διασταυρώσει πληροφορίες από διάφορες πηγές και τελικά να δυσκολεύεται γιατί πολλές φορές χρειάζεται να ξανά ανακαλύψει τον τροχό.
Erina είσαι σε καλό δρόμο συνέχισε το διάβασμα και το ψάξιμο αφού δείχνεις να σε ενδιαφέρει και θα δεις ότι όσο προχωράς στις ράτσες των πουλιών γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική η αναπαραγωγή τους.
 
Το London fancy δεν υπάρχει πλέον.
To πουλι αυτο εχει εξαφανιστει, παντως ο συγγραφεας προσπαθει να το εκθρεψει παλι.:)
Το Gloster δεν υπάρχει σε κόκκινο χρώμα (δεν είναι αποδεκτό από τα πρότυπα της ράτσας)
Με αυτο με βρισκεις συμφωνη
 
Η καφέ φαιομελανίνη υπάρχει και στα μαύρα καναρίνια. Βρίσκεται κάτω από την μαύρη ευμελανίνη και αποτελεί τη βάση του σχεδίου.
Τα πουλια με τις πιο εγχρωμες και σκουρες μελανινες λεγοντε και μαυρα. Σ΄αυτα υπαρχουν ακομα μαυρες μελανινες που κληρονομησαν απο το αγριο καναρινι.:)
 
Μπραβο Ερινα
πολυ καλη η προσπαθεια και χρησιμη για ολους

κανε και το Λιζαρντ clear or broken capped και οχι κορωνα και εισαι μια χαρα

ΜΦΧ
Πανος
 
Μεγαλοπρεπη καναρινια
Tρομπετα του Παρισιου (Θεωρειται ο βασιλιας των μεγαλοπρεπων καναρινιων. Εχει υψος περιπου 20εκ. Κεφαλι στηθος πλατη και ουρα στολιζονται με σγουρα φτερα και μονο το κοκκινο δεν ειναι επιθυμητο χρωμα. Τα νυχια του μοιαζουν με τιρ-μπουσον)


Ο βασιλιας πεθανε 😛
το μεγαλυτερο πλεον ειναι το
Γιγαντιαίο Σγουρό Ιταλίας - Arricciato Gigante Italiano.
σιγουρα δεν υπηρχε οταν γραφτηκε το βιβλιο
www.poc.gr/Downloads/BAtlas/default.asp?Kat=%C3%E9%E3%E1%ED%F4%E9%E1%DF%EF+%D3%E3%EF%F5%F1%FC+%C9%F4%E1%EB%DF%E1%F2+-+Arricciato+Gigante+Italiano&B1=%D6%DF%EB%F4%F1%EF&T1=*&T2=*
 
Τα πουλια με τις πιο εγχρωμες και σκουρες μελανινες λεγοντε και μαυρα. Σ΄αυτα υπαρχουν ακομα μαυρες μελανινες που κληρονομησαν απο το αγριο καναρινι.:)
Δεν λέω το αντίθετο. Στο μαύρο καναρίνι υπάρχουν πολύ έντονες και οι καφέ φαιομελανίνες και οι μαύρες. Από κει και πέρα οι μεταλλάξεις ελλάτωσης όπως λέγονται ελλατώνουν αυτές τις μελανίνες.
Αχάτης : Ελλάτωση και των δύο μελανίνων του καναρινιού (καφέ και μαύρη) με αποτέλεσμα το σχέδιο να εμφανίζεται πιο λεπτό και σπασμένο από το αρχέγονο (μαύρο)
Καφέ : Μεγάλη ελλάτωση (εώς πλήρης εξαφάνιση) μόνο της Μαύρης ευμελανίνης. Το αποτέλεσμα είναι το πουλί να παρουσιάζει σχέδιο χρώματος σκούρου καφέ.
Ιζαμπέλα : Συνδιασμός των προηγούμενων. Ελλατώνονται σε διαφορετικό βαθμό και οι δύο μελανίνες με αποτέλεσμα ένα πολύ ανοιχτόχρωμο πουλί.
 
Το παριζιάνικο σγουρό έχει ελάχιστο μήκος 19 εκ. ενώ το γιγαντιαίο σγουρό Ιταλίας 21 εκ.
 
ζ)λαμπερα (εχουν ματια στο κοκκινο του κερασιου. Το χρωμα αυτων των πουλιων δημιουργηθηκε επισης με γενετικη παρεμβαση. Το ποσοστο της καφε μελανινης εχει μειωθει ακομη περισσοτερο.)

Ονομάζονται Σατινέ. Πρωτοεμφανίστηκε ως μετάλλαξη σε εκτροφή καναρινιών Ισαμπέλα. Είναι μια μετάλαξη του παράγοντα αραίωσης. Μειώνει την πυκνότητα και το άπλωμα της μελανίνης. Θεωρητικά εμφανίζεται και στη μαύρη σειρά. Πρότυπα υπάρχουν όμως, μόνο για την καφέ γραμμή. Επειδή μάλλον τα Μαύρα-σατινέ μοιάζουν πάρα πολλή στο φαινότυπο με τα Αχάτης Έουμο. Έχει κόκκινα μάτια και ράμφος, πόδια στο χρώμα του δέρματος.

Επίσης τα λιποχρωμικά καναρίνια με κόκκινα μάτια ονομάζονται -ΙΝΟ.
Ρουμπ-ίνο: Τα κόκκινα
Λουτ-ίνο: τα κίτρινα
Αλμπ-ίνο: τα λευκά
Πραγματικά αλμπίνο στα καναρίνια δεν υπάρχουν. Είναι συνήθως Σατινέ που δεν εμφανίζουν καθόλου μελανίνη ή διασταύρωση σατινέ με οπάλ.
 
Back
Top