Ασθένειες Αναπνευστική ασθένεια σε ζευγάρι καναρινιών

Πιστέυω πως επιβάλλεται να βγει μόνιμα έξω...
Πολλά από αυτά που περιγράφεις θα είχαν αποφευχθεί...
Επειδή βρίσκομαι σε ενοικιαζόμενο σπίτι και εισόγειο δεν μπορώ να έχω το κλουβί μόνιμα έξω, για τους λόγους πως υπάρχουν γάτες, γεράκια και άλλα, και επίσης έχασα το πρώτο πουλί απο γεράκι. Εκτός αυτού δουλεύω τα πρωινά και έρχομαι μεσημέρι σπίτι και δεν νομίζω πως είναι καλό να το αφήνω έξω μεσημεριάτικα. Γιαυτό το έχω μέσα κοντά σε παράθυρο. Και να βλέπει έξω και να έχει φως. Απο την εμπειρία σας ήθελα να ξέρω αν χρειάζεται κάποια θεραπεία τελικά σε συνδιασμό με την φωτογραφία που ανέβασα με την κοιλιά του και απο τα κόπρανα. Φαίνεται να έχει κάτι το πουλί;
 
κλουβί το καθαρίζω καλά με χλιαρό νερό τουλάχιστον 1 φορά τη βδομάδα και βάζω και λίγη χλωρίνη σε ένα σφουγγάρι και το καθαρίζω
Αυτό το καθάρισμα το κάνεις με το πουλι μέσα; Ή χλωρίνη μια φορά τη βδομάδα νομίζω είναι υπερβολή και για μένα αχρείαστη. Δεν ξεμυριζουν εύκολα τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με χλωρίνη. Υποθέτω πως τον ενοχλεί
Ο θάνατος της θηλυκιας στο χέρι σου πιθανόν να είναι απ το σοκ του πιασιματος. Πολλά πουλιά αργούν να συνέλθουν μετά από πιάσιμο. Επίσης θυμήσου πριν την πιάσεις αν είχες πιάσει χλωρίνη στα χέρια σου
Όσο αφορά στις κουτσουλιες και στην κοιλιά του αρσενικού μου φαίνονται φυσιολογικές εκτός προς στο τελείωμα κοντά στην αμαρα που διακρίνω μια σκούρα περιοχή.
Θα σου πω πως είχα και γω κάποια πουλιά ετσιακριβως και κατάφερα να τα καθαρίσω μετά από χορήγηση τσάι βοτάνων (φασκόμηλο ριγανη θυμάρι τσουκνίδα τσάι του βουνου) επί συνεχούς 10ημερης χορήγηση.
 
Ακόμη στις καλύτερες συνθήκες του "μέσα" ένας οργανισμός υπολειτουργεί και μακροπρόθεσμα δημιουργούνται σοβαρότατες ελλείψεις στον οργανισμό του.
Και στις "καλύτερες συνθήκες" συμπεριλαμβάνεται οποσδήποτε ο κατάλληλος φωτισμός και υποστήριξη.
Ας διαβάσουμε πάλι το σχετικό άρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Φωτισμός-εκτροφείου-πτηνών.21129/
Οι πρώτες συνέπειες "κακών" συνθηκών διαβίωσης είναι οι αβιταμινώσεις που εξασθενίζουν τον οργανισμό και αφήνουν εκτεθειμένα τα πουλιά σε κάθε λογής ασθένεια.
Πολλές φορές περιγράφονται (νομίζω ταιριάζει και με τη συγκεκριμένη) μεγάλης διάρκειας άσχημες ασθενικές καταστάσεις που τα πουλιά ταλαιπωρούνται μήνες χωρίς το ανοσιοποιητικό τους να μπορεί να την παλέψει. Πιθανότατα η "ασθένεια" δεν είναι ανίατη και πολύ σοβαρή διαφορετικά το πτηνό θα κατέλληγε αλλά δεν υπάρχει και η δύναμη στον οργανισμό για να ανταποκριθεί και να την παλέψει.
Αν τώρα σε αυτή την κατάσταση προσθέσουμε και τις "δοκιμές" φαρμάκων που άκριτα και εσφαλμένα προτείνονται από τους "γκουρού" των πουλιών και που οξείνουν το πρόβλημα τότε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν οργανισμό το λιγότερο ασθενικό.
Η μόνη σωστή αντιμετώπιση είναι η ανάπτυξη καλής υγείας και αυτό σίγουρα και αποδεδειγμένα δεν μπορεί να ξεκινήσει "μέσα" στο σπίτι.
Για την περίπτωσή σου τώρα @Αποστόλης Κ. σου προτείνω. Γιατί αυτό θα έκανα κι εγώ... Να μεταφέρεις έξω σε ασφαλές μέρος και με τα κατάλληλα μέσα προστασίας το πουλί και είμαι σίγουρος σε συνδυασμό με μια πλήρη και ολοκληρωμένη διατροφή πως σε βάθος χρόνου θα υπάρξει απίθανη βελτίωση της υγείας του.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού τον έχεις; Είναι μήπως στην κουζίνα;
Όχι είναι ακριβώς πάνω απο το παράθυρο στην εξώπορτα του σπιτιού. Έχει αρκετό φώς.
 
Αυτό το καθάρισμα το κάνεις με το πουλι μέσα;
Φυσικά και καθαρίζω χωρίς το πουλί μέσα. Τον αφήνω και πετάει ελεύθερος στο δωμάτιο και τότε καθαρίζω με ελάχιστη χλωρίνη 2-3 σταγόνες στο σφουγγάρι ίσα ίσα για την απολύμανση. Τα χέρια μου τα έχω με γάντια μια χρήσης για να μην μυρίζουν. Η θυληκιά ήταν μπορώ να πω πάντα πιο ατίθαση και δεν καθόταν στο χέρι μου όταν την έπιανα. Τη στιγμη που σας γράφω το μήνυμα το πουλί είναι φουλ δραστήριο, πετάει στο δωμάτιο και επιστρέφει μονο του στο κλουβί. Τρώει έκανε μπάνιο και κανει αυτο το τσιρ τσιρ. Δεν είναι φουσκωμένο και δεν κάθεται στο κλαδι όπως όταν πέφτει ο ήλιος και όταν γενικά δεν έχει επαρκή φωτισμό ο χώρος.
[automerge]1558515038[/automerge]
@misalouris, Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές αλλά αν ήμουν σπιτι μου στο Βόλο θα μπορούσα να κάνω ότι θέλω χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Όπως προανέφερα όμως βρίσκομα σε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα και δεν μπορώ να έχω εκτός σπιτιου το κλουβί μόνιμα και να τονίσω πως είναι ισόγειο και δεν μπορώ να κάνω φυλασόμενο μέρος, π.χ. με πλέγμα γύρω απο το κλουβί και διάφορα άλλα οπως έχω δει στο youtube. Αν ήμουν 1ο όροφο και είχα μπαλκόνι τότε ίσως γινόταν κάτι. Αλλά τώρα δεν μπορώ να λείπω απο τις 7 το πρωί μέχρι το μεσημέρι που επιστρέφω και να έχω το νου μου μήπως γίνει κάτι. Μένω έξω στη φύση και επειδή το μάτι μου βλέπει τι κυκλοφορεί εκτός, δεν το ρισκάρω. Καλά όλα αυτά που μου λέτε αλλά επειδή έχασα ένα πουλί απο γεράκι και το είδα με τα μάτια μου δεν θέλω να το ξαναπάθω. Ελπίζω να με καταλαβαίνεται.
[automerge]1558515213[/automerge]
Μήπως καπνίζετε στο σπίτι; Μήπως τίποτα βάζετε κολονιες και αρώματα κοντά του;
Γιατί όλα αυτά μπορούν να κάνουν κακό στο αναπνευστικό του...
Όχι δεν καπνίζω, μόνο ηλεκτρονικό κάνω αλλά και πάλι δεν νομίζω να επιρεάζεται τόσο απο αυτό γιατί είναι ατμός και σε πολύ μικρή ποσότητα σε σχέση με το εμβαδόν του χώρου. Συν οτι έχω συνεχώς τον χώρο ανοιχτό εκτός της νύχτας. Απλά με παραξενεύει το γεγονός ότι και ο προηγούμενος αρσενικός που είχα και εχασα απο γεράκι, δεν είχε κανενα απολυτως πρόβλημα. Απολύτως κανένα όμως ! Και ήταν απο την ίδια γέννα που εχω και αυτόν τώρα!
 
Τελευταία επεξεργασία:
Για την περίπτωσή σου τώρα @Αποστόλης Κ. σου προτείνω. Γιατί αυτό θα έκανα κι εγώ... Να μεταφέρεις έξω σε ασφαλές μέρος και με τα κατάλληλα μέσα προστασίας το πουλί και είμαι σίγουρος σε συνδυασμό με μια πλήρη και ολοκληρωμένη διατροφή πως σε βάθος χρόνου θα υπάρξει απίθανη βελτίωση της υγείας του.

Συμφωνώ 100%. Ησυχία και ηρεμία για το πουλάκι και όλα θα επανέλθουν. Να έχεις κατά νου ότι επειδή το πουλάκι, για τους λογούς που προανέφερες, έχει υποστεί ένα κάποιο σοκ ενδεχομένως και να μην σου κελαηδάει για αρκετό καιρό. (Πολλες φορες και μεχρι την επόμενη Άνοιξη). Συνεπώς θα πρέπει να το παρατηρείς περισσότερο μιας και η απουσία κελαδήματος δεν θα αποτελεί δείγμα για την υγειά του.

Έτσι όπως διάβασα όλη αυτή την περιπέτεια σου μου θυμίζει το ξεκίνημα μου. Έτσι ακριβώς μου έμεινε ένα πουλάκι στα χέρια.
Και αυτό ακριβώς μου είχε πει και ο petshopas.. "Ακάρεα στην τραχεία".. Αυτή η διάγνωση μου θυμίζει κάποιους παλιούς μηχανικούς που μόλις τους ανέφερες μια βλάβη η άμεση, γρήγορη και ακριβέστατη(?!?!?) διάγνωση ήταν το πομπώδες "κάτι δεν κάνει καλή επαφή". Γενικότητες με άλλα λογία..

Θα μου πεις.. "τι να κάνω;.. Είμαι επαρχία.. Πτηνίατροι δεν υπάρχουν.." Αυτό είναι όντως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά μέλη μας από την επαρχία.. Όμως υπάρχουν τρόποι..
Μίλα με έναν πτηνίατρο στην Αθηνά, του στέλνεις mail φωτογραφίες, εξηγείς το πρόβλημα που έχεις και άκρη βρίσκεις. Τον πληρώνεις και τελειώνεις.
Υπάρχει λίστα με πτηνιάτρους εδώ στην Αθήνα. Διάβασε την και διάβασε και τις αξιολογήσεις τους.
Επέλεξε κάποιον, επικοινώνησε, εξήγησε του το θέμα σου, αξιολόγησε το επίπεδο επικοινωνίας και ευελιξίας που έχει και προχώρα. Εαν δεν σου αρέσει ψάχνεις κάποιον άλλο.


Ο λόγος όπου όλοι οι φίλοι εδώ δεν σου λέμε αβίαστα έχει αυτό ή έχει εκείνο και δώσε αυτό ή εκείνο, είναι διότι δεν είμαστε γιατροί. Είμαστε εμπειρικοί γνώστες. Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Και μόνο κάτω από αυτή την λογική διαμορφώνονται οι όποιες συμβουλές μας. Όμως όλους μας διακατέχει το φιλότιμο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αυτό είναι και το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Petbrids.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Να πω άλλη μια φορά ευχαριστώ γιατί σαφώς και είμαι άτομο χωρίς πείρα, και επειδή νευριάζω που στην περιοχή που βρίσκομαι δεν υπάρχει ένας Χριστιανός να ξέρει απο αυτά και να με συμβουλέψει σωστά, αναγκάζομαι να διαβάζω για ώρες και να παρακολουθώ βίντεο για να ενημερωθώ, αντί να πάω σε 1-2-3 άτομα να μιλήσουμε να με συμβουλέψουν περι διατροφής, περι ασθενειών και γενικά 5-10 πράγματα για το ότι έχει να κάνει με τα καναρίνια. Γιατί κακά τα ψέμματα, άλλο το ίντερνετ και άλλο απο κοντά. Και να πω και κάτι ακόμα, δεν με πειράζει που δεν κελαηδά, και να μην κελαηδησει ποτε του δεν θα με πειράξει. Εγώ θέλω να εχει την υγεία του γιατί εκτός απο το κελάηδημα είναι και μια συντροφία στο σπίτι.
[automerge]1558517433[/automerge]
Επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι άν του βάλω ένα βίντεο απο Μαλινουά και ακούσει κατευθείαν ανταποκρίνεται και προσπαθεί να κελαηδήσει όπως παλιά αλλά σαν κάτι να τον πνήγει και δεν μπορεί να το κάνει.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Σε καταλαβαίνω απολύτως Αποστόλη! Όπως απολύτως καταλαβαίνω και την όποια "απόγνωση" ή "οργή" μπορεί να προκύψει από την αδυναμία που νιώθουμε στο να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα..

Στα πουλάκια υπάρχει ένα γενικότερο πλαίσιο που για εμένα διαμορφώνεται από ένα τρίπτυχο.

Διατροφή, Συνθήκες διαβίωσης, καθαριότητα. Κάθε μια από αυτές τις επικεφαλίδες έχει τα δικά της "πρέπει" , "δεν πρέπει". Άλλα από αυτά είναι υποκειμενικά και άλλα είναι αδιαπραγμάτευτα (όπως π.χ. το μέσα-έξω του κλούβιου κ. Α.)
Με διάβασμα και ψάξιμο βρίσκεις τον συνδυασμό που θα κάνει και εσένα και το πουλάκι χαρούμενο.

δεν με πειράζει που δεν κελαηδά, και να μην κελαηδησει ποτε του δεν θα με πειράξει
Το πουλάκι θα ξενακελαηδήσει.. Είχα πουλάκι που δεν μου κελάηδησε για δυόμιση χρονιά χωρίς να έχει τίποτα.. Μέχρι και τεστ DNA του έκανα για να αποκλείσω το ενδεχομενο ότι είναι θηλυκό. 1-2 μήνες πριν ξεκινησε να κελαηδάει.. Πλέον, χαλάει κόσμο.. Και ξέρεις πότε συνέβη αυτό.. Όταν το άφησα πραγματικά στην ησυχια του και στην ηρεμία του και δέχτηκα την αλήθεια του και όχι την δίκη μου(όπως κι εσύ με αυτό που είπες και έκανα quote).
(Φιλοσοφική μεν η προσέγγιση άλλα έχει βάση)

Στην πράξη φίλε Αποστόλη, εάν όντως ανησυχείς, δράσε, σήκωσε τα τηλεφώνα. Μην απογοητευτείς εάν πετύχεις αδιαφορία.. Κάποιος θα βρεθεί που θα σε κατανοήσει και θα σε βοηθήσει. Είσαι αξιόλογος άνθρωπος και σίγουρα διαθέτεις τον τρόπο στο να μπορέσεις να κάνεις τον άλλο να σε πάρει στα σοβαρα!

Κι εμείς εδώ είμαστε 😉
 
Ήθελα να ρωτήσω, μηπως υπάρχει πιθανότητα να περνάει πτεροροια τέτοιο καιρό; Και εκτός αυτού να προσθέσω πως χάνει φτερά τις τελευταίες μέρες, όμως είναι δραστήριος. Για να σας δώσω να καταλάβετε, την ημέρα είναι ζωρός, στη δύση του ηλιου καθεται και φουσκώνει. Εάν δεί φως αμέσως ανταποκρίνεται. Πετάει με χάρη στο σπίτι. Δεν είναι νοχελικό. Απλά όταν προσπαθεί να κελαηδήσει, και λογικά ξέρετε το τραγούδι που κάνουν τα μαλινουά, πνηγεται και κανει σαν να βήχει. Αυτη τη στιγμή που γράφω πετάει περα δωθε στο δωμάτιο, τρωει πινει νερο, συμπεριφέρεται άψογα. Μόλις αρχίσει να πέφτει το φως τοτε μαζευεται. Δηλαδη θέλω να πω πως το πουλί συμπεριφέρεται κανονικά σε όλα αλλά κάποιες φορες κανει αυτον το βήχα ας πούμε και ξύνεται κιολας.
 
Ήθελα να ρωτήσω, μηπως υπάρχει πιθανότητα να περνάει πτεροροια τέτοιο καιρό

Μπορεί να είναι και έλλειψη βιταμίνης D επειδή είναι συνεχώς μέσα. Συμβαίνει αυτό.
Δεν παίζει ρόλο το ότι έχει φως μέσα από το παράθυρο. Χρειάζεται άμεση έκθεση σε αυτό χωρίς υπερβολές όμως. Όχι ένα κλουβάκι μόνιμα στον ήλιο.
 
Παρατήρησα πως όταν έχει αρχίσει να σουρουπωνει πως τότε κάθεται ήσυχος στο κλαδί του φουσκώνει και για κάποιο λόγο τακτοποιεί ή ανακατεύει τα φτερά του σε όλο το σώμα και μου φαίνεται πως ξυνεται λιγάκι. Δηλαδή όπως όταν κάνει μετά το μπάνιο που ανακατεύει τα φτερά του. Μήπως υπάρχει πιθανότητα ψείρας; έβαλα χθες χαρτί κουζίνας στην οροφή του κλουβιου το βράδυ αλλά το πρωί δεν είχε τίποτα.
 
Back
Top