Ανατομία του αβγού και διαπιστώσεις εκκόλαψης και επώασης

andreascat

PB New Member
Εγγραφή
10 Ιαν 2009
Μηνύματα
24
Πόλη
Καρδίτσα
Έχω φτιάξει μια εκκολαπτική μηχανή. Σε ότι αφορά την κατασκευή, θα την δημοσιεύσω στο forum μαζί με τις παρατηρήσεις μου μετά από το τέλος του μήνα γιατί θέλω να δω αν θα έχει επιτυχία.

Εγώ έκανα μια προσπάθεια. Μπορεί να μην έχει επιτυχία και δεν υπάρχει λόγος να ανεβάσω από τώρα σχέδια για την κατασκευή. Το θέμα θα το ανοίξουμε και δεν έχω κανένα πρόβλημα να ανταλλάξουμε απόψεις διότι και εγώ δεν τρέφω το τέλειο και το αλάθητο.

Τα πουλιά που έχω είναι φασιανοί και άγριες πάπιες.

Η μηχανή αυτή την στιγμή γεμίζει κάθε 3 ημέρες με αυγά από κότες και πάπιες.
 
Ας αρχίσουμε εδώ με ουσιαστικές διαπιστώσεις επώασης και εκκόλαψης των αυγών
  • Σε κάθε κλοσωμηχανη δημιουργούμε της κατάλληλες συνθήκες τεχνικά για την επώαση και την εκκόλαψη, και είναι.
  • 2α θερμοκρασία.
2β υγρασία
2γ εξαερισμός
Αυτούς τους 3 παράγοντες θα πρέπει να τους δημιουργήσουμε σε μια ισορροπία
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αυγά στο κέλυφος έχουν χιλιάδες πόρους που αναπνέονταν εάν εμείς τους φράξουμε γιατί τα αυγά είναι βρώμικα αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα έχουμε την επιτυχία που θέλουμε.
3 με 4 ημέρες πριν τα πουλιά βγουν από το αυγό επειδή κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να σπάσουν το κέλυφος αναπτύσσουν θερμοκρασία αρκετή για αυτόν τον λόγο θα πρέπει προς το τέλος να κατεβάζουμε την θερμοκρασία 1 βαθμό κάτω.
Όλοι θα έχετε δη όταν βράζουμε ένα αυγό έχει στο πάνω μέρος ένα θύλακα κενό αυτός ο θύλακας είναι το οξυγόνο που χρειάζεται ο νεοσσός πριν να βγει από το τσόφλι.
Εάν το έμβρυο έχει σχηματιστή και είναι κολλημένο στο τσόφλι τότε δεν έχουμε την κατάλληλη υγρασία στην μηχανή μας.
Εάν τα πουλιά δεν βγουν κανονικά στην ημέρα τους τότε η θερμοκρασία μας δεν είναι σωστή. και εάν βγουν πιο νωρίς η θερμοκρασία είναι ανεβασμένη.
Εάν ο νεοσσός είναι ανάπηρος και δύσμορφος τότε έχουμε ακατάλληλη θερμοκρασία συνήθως πολύ υψηλή ακατάλληλη ρύθμιση του αυγού κατά την διάρκεια της επώασης, κληρονομικότητα.
Τα πουλιά όταν βγουν από το αυγό θα πρέπει να παραμείνουν για 24 ώρες μέσα στην μηχανή για να στεγνώσουν.

Αυτά προς το παρών και έχω την πεποίθηση ότι ανοίγουμε ένα θέμα που θα μας βοηθήσει όλους και αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν είμαι αλάθητος και ξερόλας έχω και εγώ έλλειψης και κάθε μέρα μαθαίνω


ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΛΩΣΟΜΗΧΑΝΗΣ
 
Καλώς ήρθες στο φόρουμ , ενδιαφέροντα ακούγονται αυτα που λες, καλη τύχη στο εγχείρημα σου.

PS
Τι εννοείς ότι η μηχανή τι γεμίζεις κάθε τρις μέρες; Ίδιες είναι η συνθήκες εκκόλαψης των αυγών; ποια είναι η χωρητικότητα της μηχανής;
 
Τα αυγά μπορείς να τα κρατήσεις εκτός μηχανής για 7 ημέρες από εκεί και μετά υπό πολλαπλασιάζετε η επιτυχία και για της 7 ήμερες κάτω από ορισμένες συνθήκες
Δηλ μόλις πάρεις τα αυγά θα πρέπει να τα τοποθετήσεις μέσα σε σιτάρι με την μύτη προς τα κάτω και εάν είναι δυνατόν η θερμοκρασία να είναι μέχρι 13 βαθμούς και είναι απαγορευτικό μέσα σε ψυγείο.
Για αυτό βάζω στην μηχανή κάθε 3 ημέρες για μου βγουν τουλάχιστον 20 πουλιά μαζί.
 
Ανδρέα καλως ήρθες στη παρέα μας.
Με ενδιαφερει η κατασκευη μηχανης, γιατι αυτη που εχω ειναι μικρη.Φιλικα Αντωνης
 
Αντώνη η μηχανή περνη 210 αυγά κότας έχω αρχίσει να βγάζω φωτογραφίες σχέδια ηλεκτρολογικά και μηχανικά και θα ανεβάσω όλα εδώ και μετά ο καθένας θα μπορεί να την κατασκευάσει το κόστος κατασκευής είναι περίπου 120 με 150 ευρώ.
Έχω κάνη αυτόματο γύρισμα. με χαμηλό κόστος γιατί όταν ζήτησα να το αγοράσω μου ζήτησαν 320 ευρώ
 
οπ,
απ οτι καταλαβα περιγραφεισ μια μηχανη ερασιτεχνικη.
στο φορουμ υπαρχουν και αλλεσ συζητησεισ για κλοσομηχανεσ .
ομωσ να διαφωνησω σε κατι με τα αναφερομενα σου.

γραφεισ...
3 με 4 ημέρες πριν τα πουλιά βγουν από το αυγό επειδή κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να σπάσουν το κέλυφος αναπτύσσουν θερμοκρασία αρκετή για αυτόν τον λόγο θα πρέπει προς το τέλος να κατεβάζουμε την θερμοκρασία 1 βαθμό κάτω.

αυτο δε ισχυει. η καλητερα ισχυει μονο αν τα αυγα που βαζουμε ειναι απο σουπερ μαρκετ ή γενικα απο ορνιθοτροφια ή αλλεσ μοναδεσ.
αν τα αυγα ειναι απο δικα μασ πουλια ή τισ κοτεσ του γειτονα τοτε τισ τελευτεεσ μερεσ ανεβαζουμε την θερμοκρασια ωστε να εχουμε μεγαλητερη εξατμιση του νερου και να μαλακωσει καλητερα το τσοφλι.
ριξε μια ματια και στισ αλλεσ διμοσιευσεισ του φορουμ .
αυτον τον καιρο φτιαχνω μια κλοσομηχανη για περιπου 50 αυγα.

μικροσ ο κοσμοσ φιλε μου, με καρδιτσα μιλαγα εχτεσ για δουλιεσ
γιωργοσ
 
foto APO THN MHXANH

Σταύρο πιστεύω να τα καταφέρω.
 

Συνημμένα

  • Photo-0014.webp
    Photo-0014.webp
    30,1 KB · Προβολές: 1.262
  • Photo-0015.webp
    Photo-0015.webp
    37,2 KB · Προβολές: 1.128
  • Photo-0022.webp
    Photo-0022.webp
    36,9 KB · Προβολές: 1.073
  • Photo-0027.webp
    Photo-0027.webp
    46,8 KB · Προβολές: 850
!

Ανδρέα γράψε μας εδω αν θες δυο λογάκια για την κατασκευή σου!
 
ΟΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ 80Χ60Χ60 ΑΠΟ ΜΕΛΑΜΙΝΗ.
ΥΛΙΚΑ
1. ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΙΚΟ ΤΙΜΗ 45 ΕΥΡΩ
2.ΑΝΕΜΙΣΤΙΡΑΣ " 10 "
3.ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ 100 watt " 8 "
(εδω θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και λάμπα πυρακτώσεως δεν θα το συνιστούσα γιατί από την υγρασία θα καίγετε μόνο εάν χρησιμοποιηθούν 2 παράλληλα εάν καεί η μια να έχουμε την άλλη εάν καεί δεν θα έχουμε θερμοκρασία τα αυγά μας θα χαλάσουν )
4. ΜΟΤΕΡ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΤΖΑΜΙ ΥΑΛΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ 12 VOLT 15 ΕΥΡΩ
5.ΧΡΟΝΟΔΙΑΚΟΠΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗ 24 ΩΡΕΣ 9 ΕΥΡΩ
6. 2 RELE 9 ΕΥΡΩ
7. ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ 220 /12 VOLT 7 AMPER 12 ME 15 ΕΥΡΩ
8 ΓΩΝΙΑ 5 ΜΕΤΡΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 40Χ40 7 ΕΥΡΟ
9 ΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ 18 ΕΥΡΩ Η ΜΙΑ
 

Συνημμένα

  • Photo-0018.webp
    Photo-0018.webp
    29,7 KB · Προβολές: 714
  • Photo-0020.webp
    Photo-0020.webp
    39,1 KB · Προβολές: 675
  • Photo-0024.webp
    Photo-0024.webp
    29,4 KB · Προβολές: 726
Γιώργο έχεις δίκαιο ότι η υγρασία θέλη ανέβασμα αλλά φαντάσου ότι όταν ο καθένας από εμάς όταν κάνη μια προσπάθεια σε κάτι δύσκολο η θερμοκρασία του σώματος ανεβαινη έτσι και όλα τα πουλιά σε αυτή τους την προσπάθεια αυξάνουν την θερμοκρασία τους.
Τώρα για να ξεκαθαρίσω μια και καλή δεν τρέφω το αλάθητο σε τίποτα αλλά ο καθένας μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να πετυχη θα χαρώ να ανταλλάξουμε της γνώσις μας εξ άλλου εδώ ήμαστε κατά την ταπεινή μου άποψη μόνο ερασιτεχνικά και εγώ προσωπικά θέλω να καλύπτω ευχάριστα την ώρα μου
Και εάν μάθω και κάτι καλό ευπρόσδεκτο
 
αντρεα καλισπερα.
τον καιρο αυτο κανω μια δοκιμη
εχεισ δικιο για τη θερμοκρασια, ομωσ τα τσοφλια σπανε πολυ δυσκολα.
στην καινουρια μηχανη εχω κανει μια παραλαγη. Εχω βαλει στο ταψι με το νερο θερμοστατη ενυδρειου. ετσι τησ τελευτεεσ μερεσ θα μπορω να εχω μεγαλη εξατμιση νερου αρα και υγρασία με σταθερή θερμοκρασια. τα αποτελεσματα θα δειξουν σε ενα μηνα. με αυγα απο παπιεεσ ,
 
Η άποψη μου είναι η εξής την μηχανή που βλέπεις αν παρατηρησης εχει την λεκάνη με νερό στο πάνω μέρος και κοντά στην εστία θερμότητας.
Αυτό το έκανα για τον εξής λόγο στις 2 προηγούμενες μηχανές αντιμετώπιζα και εγώ το ίδιο πρόβλημα δεν μπορούσα να ανεβάσω την υγρασία(τα πουλιά βγαίναμε με κολλημένα τσόφλια λόγο ελλείψεις υγρασίας ) χρησιμοποίησα και εγώ αντίσταση μέσα στο νερό με θερμοστάτη που έπαιρνε ενδίξει του νερού ρύθμιζα την υγρασία.
Αλλά αυτό κάπου δεν μου κολαγε δεν μπορούσε μια μηχανή εμπορίου να έκανε αυτή την κατασκευή διότι θα ανέβαζε το κόστος.
έλυσα το πρόβλημα ανεβάζοντας την λεκάνη του νερού από κάτω στο πάνω μέρος, έκανα και το εξής άνοιξα τρύπες με 10 mm τρυπάνι στην λεκάνη λίγο πάνω από το νερό για να δημιουργήσω ρεύμα αέρος κοντά στην επιφάνια του νερού και να παρασύρει σταγονίδια για να ανεβάζει την υγρασία
Έτσι πετυχα το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Εάν το κάνεις καλή επιτυχία και εάν υπάρχει άλλος τρόπος ας μας τον πη όποιος τον έκανε.
Και πάντα δεν τρέφω το αλάθητο ΟΣΟ ΖΩ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ.
Και από την άποψη κάποιου και λάθος να είναι μπορεί να βγει κάτι καλό

ΑΝΔΡΕΑΣ
 
Κατι που δεν ειναι κατανοητο στης φωτογραφιες η στην κατασκευη σε οποιοδηποτε μερος και θελει οποια βοηθεια ειμαι στην διαθεση του.
Το μονο που δεν θα κανω ειναι να του την κατασκευασω
και δεν θελω να μου το ζητηση κανενας

Ανδρεας
 
Γεια σας
Αν θελετε να ανεβασετε την υγρασια το μονο που πρεπει να κανετε ειναι να αυξησετε την επιφανεια του νερου. Το καλυτερο ειναι να εχετε υγρασιομετρο για να παρακολουθειται. Κατα την διαρκεια της επωασης η υγρασια πρεπει ναι ειναι 45 με 55% και τις τρεις τελευταιες μερες 55 με 65% . Στην μικρη μηχανη που ειχα εβαζα ενα μεγαλο δοχειο και μετα εβαζα μικροτερα για να μπορω να την ελεχω, τωρα που εχω την επαγγελματικη εχει πανω 2 μπωλ τα οποια εχουν καποια καπακια που μπορεις να κλεισεις την επιφανεια οσο θελεις μεχρι να εχεις το επιθυμητο αποτελεσμα.
 
Αντώνη καλημέρα

Πολύ καλό αυτό με την επιφάνια δεν ξέρω εάν μπορώ να το κατασκευασω αυτό η θα πρέπει να το αγοράσουμε.
Εάν κατάλαβα καλά μετά από προσπάθειες δίκες σου κατέληξες και αγόρασες μηχανή.έτσι είναι η λάθος κατάλαβα αυτό που με θα με ενδιέφερε είναι εάν μπορεί να το κατασκευάσω.
Πάντως αυτό το οποίο έχω διαπιστώσει είναι ότι για να έχεις διάρκεια και να μην έχεις πρόβλημα θα πρέπει να κατασκευάσεις την μηχανή από πάνελ γιατί τα ξύλα από την υγρασία θα χαλάσουν.
Εάν σου είναι εύκολο ανέβασε φωτογραφία από το μπολ και από πού το πήρες.

Ανδρέας
 
Φιλε μου η πρωτη μου μηχανη ηταν απο χαρτοκουτα με φελιζολ μεσα, την υγρασια την ρυθμιζα βαζοντας μπωλακια πλαστικα απο αυτα που εχουμε στην κουζινα μας,τιποτα το ιδιαιτερο.Βαζεις ενα μεγαλο και αναλογα μετα βαζεις επιπλεον μικροτερα. Οσο για τις εργοστασιακες μηχανες σταθηκα τυχερος γιατι μου χαρισαν μια και τωρα τελευταια μου χαρισαν μια πιο μεγαλη που μπορει να βγαλει μεχρι 700 ορτυκια το μηνα και πωλειται 1900 ευρω. Παντως η αγαπημενη μου ειναι η χαρτοκουτα που την κατασκευασα μονος μου και ειχε αλλη γοητεια η εμπειρια. Δεν θα ξεχασω ποτε ενα βραδυ που γυρισα αργα σπιτι και μπαινοντας στην αποθηκη που την ειχα νομιζα οτι κανουνε πουλακια τα αυτια μου, αλλα ηταν το κλωσσοπουλακι που φωναζε μεσα απο την "κλωσσομηχανη"
 
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου όταν κατασκευάζεις κάτι μόνος είναι ότι το καλύτερο
Και εγώ πολλές φορές ξέρω ότι κάνοντας κάτι θα μου στοιχήσει περισσότερα αλλά το κάνω μόνος.
Σου ζήτησα εάν μπορείς το σύστημα με το νερό που ανοίγεις ρυθμίζοντας την επιφάνεια για την εξάτμιση και την ρύθμιση της υγρασίας εάν σου είναι εύκολο να μου το περιγράψεις η να ανεβάσεις στο forum φωτογραφίες η
Εάν πωλείτε από κάποια εταιρεία.



Ευχαριστώ Ανδρέας
 
Back
Top