Ασθένειες Ανησυχώ για το μπάτζι μου

elena tsouk

PB New Member
Εγγραφή
29 Μαρ 2014
Μηνύματα
27
παιδιά καλησπέρα! Είμαι εντελώς καινούργια με το θέμα πτηνά και έχω τρομοκρατηθεί με τον καινούργιο μου φίλο! Μου τον έφερε ο άντρας μου απο πετ σοπ(το οποίο δεν εμπιστεύομαι) προχθές. είναι αρσενικός 8 μηνών(του είπανε) κ τον έχουμε σε ενα μικρό κλουβί το οποίο σκοπεύω να αλλάξω αυτές τις μέρες αλλά ο μικρός κάθεται τις περισσότερες ώρες στον πάτο πολύ κακόκεφος και έχω παρατηρήσει οτι καμιά φορά έχει κολλημένα κακάκια στην αμάρα του. Δεν τιτιβίζει, εκτός απο 2 φορές και γενικότερα δε ξέρω αν είναι άρρωστος ή εγώ υπερβάλλω και απλά θέλει τον χρόνο του! Είπα στον άντρα μου να τον παμε σε πτηνίατρο αλλά με κοροιδεύει λέγοντάς μου οτι δεν είναι κάτι και είναι η προσαρμογή! Να τονίσω πως δε με φοβαται και μαλιστα τρώει απο το χέρι μου! σας παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας! συγγνώμη για το κατεβατό... Περιμένω απαντήσεις! SOS
 
Γεια σου Έλενα καλώς ήρθες και εύχομαι όλα να πάνε καλά με τον νέο φίλο σου!
Δυστυχώς δεν μου φαίνεται πολύ καλά στην υγεία του. Η συμπεριφορά της προσαρμογής σε νέο περιβάλλον, δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Ότι έχει κολλημένα κακά στην αμάρα, δείχνει ότι έχει διάρροια.
Επίσης ότι κάθεται χαμηλά δείχνει επίσης ασθένεια και μάλιστα αρκετά προχωρημένη.
Το ότι τρώει από το χέρι σου, μια και το θεωρώ απίθανο να είναι τόσο ήμερο πουλί από petshop, δείχνει απόλυτη αδυναμία.
Κι εγώ προτείνω κάποιον γιατρό γιατί έτσι από μας διάγνωση δεν μπορεί να γίνει.
Πάντως βάλε το πουλάκι σε πολύ ζεστό σημείο, με το μεγαλύτερο μέρος του κλουβιού κλειστό (δηλαδή τις 3 πλευρές πλην της μπροστινής καλυμμένες) και ή βάλε κάποιο θερμαντικό σώμα κοντά του ή έστω ένα πορτατίφ αναμμένο για ζεστασιά.
Δεν μπορώ να σου προτείνω φάρμακο, μόνο να δώσεις ένα τσάι από ρίγανη αντί για νερό ή ακόμα καλύτερα τσάι από ξηρή ρίγανη, θυμάρι και βασιλικό. Βράζεις το νερό, κατεβάζεις από την φωτιά, ρίχνεις τα βότανα, σκεπάσεις για να διατηρούνται εντός οι αναθυμιάσεις και αφήνεις 15 λεπτά. Σουρώνεις, κρυώνει το τσάι, αραιώνεις με νερό κατά 50% περίπου ή και λιγότερο και το δίνεις αντί νερού.
Αν παρατηρήσεις έντονη διάρροια, ψάξε να βρεις ηλεκτρολύτες από φαρμακείο (έχουν κ απεργία τώρα...) και χορήγησέ τους από το στόμα με μια σύριγγα της οποίας θα έχεις αφαιρέσει την βελόνα βέβαια.
Περαστικά και ενημέρωνέ μας.
 
Νομίζω οτι πρέπει να σας δώσω μια πλήρη εικόνα καθώς έχω μπερδευτεί και εγώ η ίδια! σκαρφαλώνει στα κάγκελα(ελάχιστες φορές), ανεβαίνει στην κούνια του και κάθεται εκεί κάποια ώρα αλλά πολλές φορές κατεβαίνει και κάθεται στον πάτο σε μια γωνιά. κ ομολογώ πως κάθεται κάτω ακούνητος αρκετή ώρα κυριολεκτικά! το απόγευμα του έβαλα πουλιά απο το youtube και επιτέλους ανταποκρίθηκε και κελάηδησε! :O όταν όμως πήγαμε κοντά του σταμάτησε.. ☹ μήπως θέλει παρέα και γι'αυτό είναι κατσούφης; όσο αφορά τον πωπό του δεν είναι πάντα λερωμένος αλλά είναι γεγονός! Οι κουτσουλιές του είναι πρασινοκαφετιες, πιο πολύ πράσινες, με άσπρο. απο χθες του άλλαξα τους σπόρους τους οποίους μου έδωσε ο κτηνίατρος που πηγαίνω το σκυλάκι μουκ σήμερα του έδωσα στο χέρι και έφαγε μήλο και δοκίμασε φράουλα και μαρουλάκι(2 τσιμπιές). μηπώς η διάροια είναι λόγω αλλαγής τροφής και των φρούτων; να σημειώσω οτι τρώει κανονικά(απ'οσο μπορώ να καταλάβω). Παιδιά σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και ελπίζω να μη σας κουράζω! Είναι η πρώτη μου επαφή με πτηνό και 3 μέρες τώρα έχω διαβάσει τα πάντα όμως και τα έχω μπλέξει άσχημα.. Πφφφφφφφφφ
 
Δεν κουράζεις κανέναν.
Αύριο αν μπορείς βάλε μας μια φωτογραφία του πουλιού την πρωινή ώρα να δούμε στάση σώματος και αν μπορείς άπλωσε ένα άσπρο χαρτί από το πρωί στον πάτο και βγάλε φωτογραφία και τις κουτσουλιές.
Τα λαχανικά πολύ καλά πλυμένα και στεγνωμένα τα δίνεις. Μπορεί η αλλαγή τροφής να προκαλέσει μια ελαφρά διάρροια αλλά τότε δεν είναι ανησυχητική ούτε ένδειξη κάποιας νόσου.
Γι αυτό αλλάζουμε σταδιακά την τροφή, δίνοντας μισή μισή παλιά και νέα. Επίσης ποτέ χύμα τροφή, ιδιαίτερα τώρα που ζεσταίνει ο καιρός.
Περιμένουμε νέα σας αύριο :)
 
ευχαριστώ πάαααρα πολύ μαρία! Να σου πώ οτι τον κάλυψα με πανί όπως μου είπες πρίν(όπως και να έχει κακό δεν του κάνει φαντάζομαι) κ αύριο θα στείλω φωτό και νέα! το ξέρω για τα φρούτα, το διάβασα! :D η τροφή ποθ μου έδωσε ο κτηνίατρος είναι συσκευασμένη! Μάλλον τον τάραξα τον καημένο! Πειράζει που του καθαρίζω κάθε μέρα τα πάντα ή υπερβάλλω πάλι; μέχρι κ το κλουβί γύρω-γύρω καθάρισα με λίγο ξυδακι..

καλημέρα! Λοιπόν, προσπαθώ να στείλω τις φωτό αλλά μου γράφει λάθος.. είναι απο κινητό. μέχρι να το βρώ να σας πω οτι όταν ξύπνησα τον βρήκα πάνω στην κούνια και παρατήρησα οτι όταν του βάζω μπάτζι στον Η/Υ κατεβαίνει κάτω τιτιβίζει λίγο και μετά δε κάνει τίποτα.. Το έκανα 2 φορές σήμερα και τις 2 ακριβώς η ίδια συμπεριφορά! τώρα είναι πάλι κάτω! Να σημειώσω οτι κάθεται ή στην κούνια ή κάτω! στις πατήθρες μόνο την πρώτη μέρα! τώρα του κόλλησε πάλι κουτσουλιά στα φτεράκια του..

δυστυχώς δε μπορώ με τίποτα να τις ανεβάσω! Προσπάθησα με πολλούς τρόπους αλλά τίποτα! Μόνο με mail πια νομίζω..
 
[x] εδώ του έχει κολλήσει η κουτσουλιά.. [x] και μετά κάθησε για κανα δεκάλεπτο έτσι.. ☹

[x[
[x]
 
Πολύ όμορφο πουλάκι είναι!
Δεν είναι πολύ μικρό, δεν ξέρω ηλικία, πάντως άνω του έτους.
Δεν μας έβαλες φωτογραφία από κουτσουλιές και το χαρτί που έχεις κάτω είναι απορροφητικό. Νομίζω όμως ότι σε κάποια σημεία, βλέπω κουτσουλιές σκέτο νερό;
Ίσως πονάει πίσω και κάθεται έτσι, ή το ενοχλούν τα κολλημένα περιττώματα.
Του έκανες τσάι; Είδες κάποια αλλαγή στην συμπεριφορά του τις ημέρες που το έχεις;
 
καλημέρα! Δε μπόρεσα να του βγαλω φωτό τις κουτσουλιές γιατί κάθε φορά που πήγαινα να βγάλω τον πάτο καθόταν πεισματικά κάτω! σε 2 σημεία έχει πράγματι νερό αλλά έτσι όπως κοίταξα τα υπόλοιπα κακάκια του μου φαίνιονται φυσιολογικά. Θα ξαναπροσπαθήσω φυσικά! Ο πετσοπας του είπε οτι είναι 8 μηνών.. Θέλω να αναφέρω 2 πράγματα για τη συμπεριφορά του.. 1.χ8ές το μεσημέρι ήταν πάλι κατσουφης(καθόταν κάτω..) κ το απόγευμα ήρθαν κάτι φίλοι στο σπίτι και όπως ήταν φυσικό υπήρξε λίγη βαβούρα(καθώς στο σπίτι είμαστε μόνο εγώ και ο άντρας μου) και αυτός ανέβηκε στην κούνια του,έφαγε και γενικότερα τον είδα κάπως πιο χαρούμενο! Μήπως του λείπει παρέα; θέλω και έχω σκοπό να του πάρω ταίρι..φυσικά γνωρίζω για την καραντίνα κτλ.. 2. Τις πρώτες 2 μέρες τα ματάκια του δεν ήταν ορθάνοιχτα και έκανε κτ σα να νυστάζει! απο χθές σίγουρα τα μάτια του είναι ανοιχτά χωρίς να ''παίζουν'' και φαίνεται και το άσπρο γύρω-γύρω! Θα δώ και σήμερα την συμπεριφορά του και αύριο λέω να τον πάω σε γιατρό.. είδα οτι έχει εναν στον άγιο δημήτριο.. Ξέρεις πόσο περίπου παίρνουν την επίσκεψη;
 
Το πρόβλημα με τις ασθένειες των πουλιών είναι ότι συνήθως τις αντιλαμβανόμαστε αργά και αυτό γιατί έχουν από τη φύση τους την τάση να κρύβουν τις ασθένειες τους ώστε να μη δείχνουν εύκολοι στόχοι στους θηρευτές τους. Όταν υπάρχει ησυχία στο χώρο, τότε χαλαρώνουν περισσότερο και επιτρέπουν στον εαυτό τους να δείξει την αδυναμία του. Αντίθετα, όταν υπάρχει κίνηση, νέα πρόσωπα, κατοικίδια ζώα κ.λπ., προσπαθούν να δείχνουν δραστήρια για να μην γίνουν στόχοι.

Από την περιγραφή σου είναι σχεδόν σίγουρο ότι το πουλάκι ένα άρρωστο. Όταν φτάσει σε σημείο να μην αφήνει αμφιβολίες για την ασθένεια του, τότε είναι συνήθως αργά για οποιαδήποτε θεραπεία.

Σε αυτήν τη φάση, προσωπικά δεν θα σκεφτόμουν καν να ψάξω για να του βρω ταίρι.
 
[x]

επιτέλους τα κατάφερα! τα κακάκια είναι 2 ημερών.. Να σημειώσω οτι απο σήμερα διαπίστωσα οτι βρήκα σαν χνουδάκι στο κλουβί. όχι πολύ βέβαια! Ούτε έχει κενά πάνω του..
 
Δεν έχει ιδιαίτερη διάρροια. Μάλλον δεν έχει διάρροια. Τρώει ικανοποιητικά; Γιατί σε κάποια το άσπρο είναι περισσότερο από το πράσινο ενώ πρέπει να είναι το αντίθετο. Βλέπεις τσόφλια κάτω και στις ταίστρες μέσα; Να βάζεις λίγο φαγητό να μπορείς να το παρακολουθείς. Βράσε και δώσε του ένα αυγό σφιχτό μαζί με το τσόφλι. Καλύτερα να το πας σε γιατρό πάντως.
 
τρώει αρκετά! Και μέσα και έξω έχει τσόφλια! Πάντως σήμερα πήγε απο μόνος του και έφαγε μήλο! αυγό του έβαλα χθες,το δοκίμασε απο το χέρι μου αλλά δεν πήγε να το φάει.. Να του βάλω πάλι τώρα. Αύριο το πρωί θα τον πάω σε γιατρό στο γουδί! απο το άγχος μου έχω πονοκεφάλους και σήμερα δεν έχω φάει και ούτε πεινάω.. ☹ πφφφφφφφφφ εύχομαι να είναι απλά προσαρμογή! Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο; αυτή τη στιγμή είναι στην κούνια του και βγάζει έναν παράξενο ήχο! σα να τρίζει το ράμφος του, ή όπως οταν σπάει τους σπόρους του.. Τι είναι πάλι τούτο;
 
το διάβασα αλλά δεν τον έχω δεί να φτύνει.. Το έκανε λίγες φορές και τώρα το έχει πάρει ο ύπνος στην κούνια του. του αλλάξαμε κλουβί, βίλα δηλαδή αλλά απο εκείνη την ώρα έχει φουσκώσει.. ενώ πριν δεν το έκανε.. Θα τον πάω σε λίγο σε άλλο δωμάτιο να τον αφήσω να ηρεμήσει απόψε και αύριο γιατρό οπωσδήποτε! :'(
 
Καλά κάνεις και το προσέχεις σχολαστικά αλλά μην αγχώνεσαι τόσο γιατί αυτά μεταδίδονται. Οι πολλές αλλαγές έστω και για καλύτερα, δημιουργούν ανασφάλειες στα πουλιά. Σταθερές ρουτίνες είναι το άλφα και το ωμέγα για μια καλή ψυχολογία του πουλιού.
 
παιδιά να σας ενημερώσω οτι τον πήγα σήμερα στον γιατρό και μου είπε οτι οι κουτσουλιές φαίνονται καλές και ίσως έχει κάποιο αναπνευστικό και σίγουρα είναι πολύ στρεσαρισμένος! Μου έδωσε Baytril 0,5 και anti stress να βάζω στο νεράκι του. αλλάξαμε και εμείς τακτική και αποφασίσαμε να του δώσουμε λίγο χώρο και χρόνο με ηρεμία και πρόγραμμα όπως συμβούλεψες μαρία! απο το μεσημέρι ήδη είναι καλύτερα..σκαρφαλώνει και κάθεται ψηλά, ενώ περνάει πολύ λιγόταρη ώρα κάτω εώς σχεδόν καθόλου θα έλεγα! Εύχομαι αύριο να είναι ακόμα καλύτερα ο κούκλος μου! σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και την υπομονή σας! :D
 
Πολύ ευχάριστα νέα, όλα να πάνε καλά και να μας λέτε τα νέα σας :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: vkoul
Θα με τρελλάνει ο αλήτης! Σήμερα τιτίβισε απο μόνος του.. Ακούγοντας το ηλεκτρικό σκουπάκι(!) και καμια δυό φορές ακούγοντας το νερό απο την κουζίνα! το απογευματάκι όμως έπεσε πάλι.. ☹ φούσκωσε και έκανε πάλι ήχους περίεργους.. Το καλό είναι οτι δε κά8εται πια κάτω. ίσως στην χαμηλή πατήθρα αλλά όχι κάτω! απόψε,όπως και χθές κάθεται στην κούνια του! το κακό είναι οτι δεν πίνει το νερό του και κατα συνέπεια τα φαρμακάκια του! Υπάρχει τρόπος να τον κάνω να πιεί; ήμουν όλη μέρα σπίτι και δεν πήγε καν προς εκεί! απο φαί όμως μια χαρά!
 
Δεν πίνουν γενικά πολύ νερό, όμως πίνουν, γι' αυτό συνήθως μεγαλώνουμε την δοσολογία των φαρμάκων.
Μπορείς βέβαια να το δώσεις και κατ' ευθείαν στο στόμα με σύριγγα που θα έχεις βγάλει την βελόνα.
 
Back
Top