Ασθένειες Ανορεξία, διάρροια, ξύσιμο, καρίνα & σκούρο δέρμα στην κοιλιά

Καλημέρα Λίνα. Είμαι κι εγώ στο φόρουμ για να ρωτάω κυρίως, παρά για να συμβουλεύω, ωστόσο επειδή αποκτάω σιγά-σιγά κάποια εμπειρία κι εγώ, θέλω πολύ γρήγορα να κάνω μια παρατήρηση σε σχέση με το πρώτο σου ποστ, και χωρίς ακόμα να έχω προλάβει να διαβάσω τα υπόλοιπα.

Η δοσολογία aviomycine που δίνεις (3 σταγόνες την ημέρα στο στόμα) είναι overdose. Στις οδηγίες του σκευάσματος αναφέρει: “Εάν το πουλάκι δεν πίνει νερό, δώστε του αμέσως με το σταγονόμετρο 3-4 σταγόνες από το διάλυμα, 3 φορές την ημέρα επί 5 συνεχείς ημέρες.”.

Εννοεί το διάλυμα του νερού με το φάρμακο! Την έχω πατήσει κι εγώ νομίζοντας πως με τον όρο “διάλυμα” εννοεί το φάρμακο (γιατί κι αυτό διάλυμα είναι στην τελική). Γενικά, οι οδηγίες της tafarm είναι αχαρακτήριστες κατά τη γνώμη μου, λειψές, γεμάτες ανακρίβεια και χωρίς την απαιτούμενη έμφαση εκεί που πρέπει.

Την εφάπαξ ημερήσια δόση του aviomycine την υπολογίζω στα 0.017ml (αν ενδιαφέρεστε το εξηγώ, αν και είναι εκτός θέματος τώρα). Εσύ του έδινες 3 σταγόνες ημερησίως. Η σταγόνα είναι 0.05ml, δηλαδή του έδινες 0.15ml την ημέρα. Δεκαπλάσια δόση σχεδόν.

Αυτό ίσως να εξηγεί το ότι μετά την aviomycine έβρισκες το καναρίνι στον πάτο να ανοιγοκλείνει το στόμα του. Όταν ένα καναρίνι δηλητηριάζεται πηγαίνει στον πάτο και δυσκολεύεται να σταθεί στα πόδια του, γυρνάει ανάποδα, είναι σαν μεθυσμένο. (Δυστυχώς ξέρω…)

Το αν πρέπει να δώσεις aviomycine δεν το γνωρίζω, αλλά αν χρειαστεί να το κάνεις, διέλυσε σε ένα φλιτζάνι 4-5 σταγόνες νερό και 1 φάρμακο, και από το μείγμα τράβα 0.05ml -δλδ μια σταγόνα- με σύριγγα ινσουλίνης, και δώσ’ την στο στόμα του πουλιού. Δυο φορές την ημέρα. Αυτό το μείγμα βγάζει ημερήσια δόση φαρμάκου 0.017 με 0.02 ml, δλδ όσο προβλέπεται.
😱😱😱😱
Πόσο δίκιο έχεις!
Σου είμαι ευγνώμων που διάβασες τόσο προσεκτικά το μακροσκελές /κουραστικό κείμενο που έγραψα!

Είμαι απαράδεκτη που δεν ερμήνευσα σωστά τη λέξη "διάλυμα". Παραλίγο να το σκοτώσω το πουλάκι! 😰

Προφανώς εγώ το έφερα σ` αυτή την κατάσταση, 🤦‍♀️ελπίζω ότι θα συνέλθει γιατί σήμερα είναι πολύ καλύτερα από χθες (μιλάει, τρώει και χοροπηδάει στα κλαδάκια)🙆‍♀️.

Εγκληματικό όμως και το λάθος της tafarm. 😡😡😡Θα τους στείλω αυστηρότατο mail και θα τους τηλεφωνήσω!

Επίσης απαράδεκτοι και οι δύο κτηνίατροι που πήγα (ο ένας μάλιστα πτηνίατρος) - θα τους ενημερώσω και αυτούς σχετικά! ☹️ Θα έπρεπε βάσει εμπειρίας να έχουν επισημάνει το λάθος των οδηγιών και να το τονίζουν όταν συνταγογραφούν χορήγηση απευθείας στο στόμα!

Θεωρώ ότι το καναρινάκι μου σου χρωστάει τη ζωή του γιατί σίγουρα θα έκανα το ίδιο σε περίπτωση που του ξαναέδινα αντιβίωση!

Σίγουρα η ανάρτησή σου θα σώσει πολλά πουλάκια.

Θέλω να σου δώσω συγχαρητήρια για την ικανότητα σου να εντοπίσεις τόσο το δικό μου λάθος όσο και το λάθος της tafarm (από τον τρόπο που έχουν διατυπωθεί οι οδηγίες στο κουτί αλλά και τα αναφερόμενα στο δικό μου μήνυμα, χρειάζεται μεγάλη παρατηρητικότητα για να τα αντιληφθεί κανείς!) 👍👍

Ευχαριστώ πολύ, πραγματικά🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻
[automerge]1655545639[/automerge]
@kom το κλουβι ειναι πολυ μεγαλο 80Χ45εκ.
 
@Λίνα Λόη πρώτα από όλα περαστικά στο πουλάκι. Κ πολλά μπραβο @mpalitsas για την τόσο σωστή ανάλυση σου. Έχω μόνο μια παρατήρηση/ απορία,

αλλά αν χρειαστεί να το κάνεις, διέλυσε σε ένα φλιτζάνι 4-5 σταγόνες νερό και 1 φάρμακο, και από το μείγμα τράβα 0.05ml -δλδ μια σταγόνα- με σύριγγα ινσουλίνης, και δώσ’ την στο στόμα του πουλιού
γιατί αναφέρεις 4-5 σταγόνες νερό κ 1 φάρμακο; Μου φαίνεται μεγαλύτερη η αναλογία φαρμάκου σε σχέση με το νερό.

Για την aviomycine λέει
Θεραπευτικά: 5 με 7 σταγόνες σε 100ml. νερό (μια μικρή ποτίστρα).Το άρρωστο πουλάκι θα πρέπει να πίνει για 5 – 7 συνεχείς ημέρες.
Και μετά λέει
Προσοχή: Εάν το πουλάκι είναι βαριά άρρωστο και δεν πίνει νερό, δώστε του με το σταγονόμετρο 3-4 σταγόνες από το διάλυμα 3 φορές την ημέρα επί 5 συνεχείς ημέρες.
Άρα το διάλυμα δεν είναι 5-7σταγονες νερό σε 100 ml νερό; Κ αν δεν πίνει μόνο του από αυτό το διάλυμα ( των 100ml νερό με τις σταγόνες του φαρμάκου) να δίνονται 3-4 σταγόνες στο στόμα συχνότερα; Μπορεί να κάνω λάθος.
 
@kom το δικό μου καναρίνι διαφέρει, όλη μέρα παίζει με τα κρεμαστά παιχνίδια, τα σπρώχνει, χτυπάει τα κουδουνάκια, σκαρφαλώνει στη σκαλίτσα, και μερικές φορές κάνει κάτι ακροβατικά σαν να προσπαθεί να κρεμαστεί ανάποδα. Άσε που μία φορά την ημέρα κάνει σα θηρίο στο κλουβί, δε σταματάει αν δεν του ανοίξω για να πετάξει μία βόλτα. Βέβαια αυτό δεν θα το ξαναεπιτρέψω, φοβάμαι μήπως για αυτό αρρώστησε αρχικά, έτσι κι αλλιώς το κλουβί όπως είπα είναι πολύ μεγάλο 80Χ45εκ.
 
@Λίνα Λόη επειδή κ εγώ αφηνω τον δικό μου ελεύθερο στο δωμάτιο, δεν καταλαβαίνω γιατί το συνδέεις με την ασθένεια του. Εκτός εάν ήπιε ή έφαγε κάτι που είχε πρόσβαση κ δεν έπρεπε. Παντως το 80 εκ κλουβί είναι απλά υπέροχο για ναχει χώρο να πετάει εάν θες να τον κλείσεις στο κλουβί του.
 
Η Tafarm δεν φημίζεται για την επιμέλεια της στην περιγραφή και τις οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων της, δυστυχώς. Έχετε υπόψιν ότι το σκεύασμα ονομάζεται Aviomycine SOLUTION (διάλυμα). Επομένως μην αποκλείετε το ενδεχόμενο να εννοεί όντως 3-4 σταγόνες στο στόμα από το περιεχόμενο του σκευάσματος και όχι από το διάλυμα της ποτίστρας.
 
γιατί αναφέρεις 4-5 σταγόνες νερό κ 1 φάρμακο; Μου φαίνεται μεγαλύτερη η αναλογία φαρμάκου σε σχέση με το νερό.
Αν και είμαστε εκτός θέματος, ας γίνει αυτή η παρένθεση, γιατί είναι όντως σημαντικό να γνωρίζουμε πόση δόση πρέπει να δίνουμε απευθείας στο στόμα, αν το πουλί δεν πίνει το νερό του. Με έχει απασχολήσει κι εμένα παλιότερα κι έχω κάτσει να το υπολογίσω, και έκτοτε κρατάω τη σημείωση μόνιμα στο κινητό μου.

Υπολογισμός εφάπαξ δόσης φαρμάκου
  • Σταγόνα = 0.05ml
  • Τα πουλιά πίνουν μέσα σε μια μέρα ποσότητα νερού ίση με ~250ml ανά κιλό βάρους τους. (Πηγή: http://www.exoticpetvet.com/canaries.html)
  • Βάρος καναρινιού = περίπου 22 gr = 0.022 kg (ίδια πηγή)

Άρα ένα καναρίνι πίνει νερό περίπου ίσο με: 250ml/kg * 0.022kg = 5.5ml ανά ημέρα.

Στις οδηγίες του Aviomycine λέει ότι προσθέτουμε 7 σταγόνες φαρμάκου σε 100ml νερού.

Άρα η ποσότητα φαρμάκου που περιέχεται στο προκύπτον ΜΕΙΓΜΑ είναι: 7 σταγόνες * 0.05ml = 0.35ml
Και ο μεικτός όγκος του ΜΕΙΓΜΑΤΟΣ θα είναι: 100.35ml

Τώρα έχουμε όλα τα δεδομένα για να κάνουμε απλή μέθοδο των τριών.

Σε 100.35ml μείγματος περιέχονται 0.35ml φαρμάκου.
Σε 5.5ml μείγματος (που πρέπει να πιει το πουλάκι) περιέχονται x ml φαρμάκου.

Προκύπτει x = 0.019 ml. Τόση είναι η εφάπαξ ημερήσια δόση. (Πριν την έβγαλα 0.017 γιατί θεώρησα το πουλί της Λίνας ελαφρύτερο.)


Πως ξεπικρίζουμε την εφάπαξ δόση φαρμάκου
Αυτό είναι πιο απλό, αλλά θα το κάνω πάλι με απλή μέθοδο των τριών.

Είπα στη Λίνα να διαλύσει 5 σταγόνες νερό και 1 φάρμακο.
Μεικτός όγκος μείγματος: 6 σταγόνες * 0.05ml = 0.3 ml

Άρα στα 0.3ml μείγματος περιλαμβάνεται μια σταγόνα φαρμάκου, δλδ 0.05ml
Στα 0.05ml μείγματος που θα τραβήξει με τη σύριγγα περιλαμβάνονται x ml φάρμακο

x=0.0083 ml

Επί 2 φορές την ημέρα ~0.017ml
 
@MARY58 έχει μία μανία με τα πράγματα της γάτας.😽 Τα τραβάει, τα σπρώχνει, θέλει να κάθεται στα κρεβατάκια της! Να καταλάβεις, επιμένει να ψάχνει τρόπο για να προσεγγίσει το συντριβάνι της (το οποίο καλύπτω όταν βγαίνει έξω το πουλάκι) . Αυτό δεν το είχα φανταστεί ότι θα το έκανε και την πρώτη φορά (συνέβη τον Φεβρουάριο) το διαπίστωσα όταν ήταν πλέον αργά. Είχε ήδη κάνει μπάνιο στην ποτίστρα της γάτας (ντουζάκι δηλαδή 🚿🚿 στο ηλεκτρικό συντριβάνι)🥴.
Γιαυτό το λέω.

Βέβαια, η γάτα μου είναι εξαιρετικά ήρεμη, υγιής και καθαρή, με τα εμβόλια της και πλήρως καλλωπισμένη.
 
@Stavros πλάκα έχει. Η απορία λύνεται μόνο με ερώτηση στην εταιρεία;
@mpalitsas πολύ ωραία η συλλογιστική αλλά εγώ θα έβγαζα άλλο συμπέρασμα. Προειδοποιώ ότι πιθανώς ακολουθεί κάτι χαζό. Εάν η σταγόνα είναι 0.05 ml τότε η ημερήσια ποσότητα (νερό κ φάρμακο) που πρέπει να πάρει το άρρωστο πουλάκι είναι 4 σταγόνες επί 3 φορές ημερησίως. Άρα 12 σταγόνες. 12 x 0.05 =0.6 ml. Συνεπώς στα 100.35 ml που αντιστοιχούν 0.35 ml φάρμακο, τα 0.6 ml βγαίνει 0.0020 ml φάρμακο ημερησίως. Σταματώ γιατί το έκαψα! 🤯.
@Λίνα Λόη τώρα σε κατάλαβα. Κ εμένα είναι ζαβολιάρης αλλά τον κυνηγάω από πίσω!. Αυτό με την γάτα θέλει προσοχή. Όσο ήρεμη κ αν είναι κ ας ορκίζεσαι κ σκίζεις τα ιμάτια σου! το καναρίνι μπορεί να κινδυνέψει ή στην καλύτερη περίπτωση να αγχωθεί.
Καλύτερα να χωρίσουν τα τσανάκια τους!
 
@MARY58 δεν τα αφήνω ποτέ στον ίδιο χώρο χωρίς επιτήρηση ακόμα κι όταν το καναρίνι βρίσκεται μέσα στο κλουβί. Η γάτα είναι εξοικειωμένη, είχα καναρινάκι 14 ετών που πέθανε πέρυσι. Η γάτα είναι 7.
Μεταξύ τους αγαπιούνται , όμως ποτέ δεν ξέρεις για αυτό προσέχω πολύ
 
@mpalitsas πολύ ωραία η συλλογιστική αλλά εγώ θα έβγαζα άλλο συμπέρασμα. Προειδοποιώ ότι πιθανώς ακολουθεί κάτι χαζό. Εάν η σταγόνα είναι 0.05 ml τότε η ημερήσια ποσότητα (νερό κ φάρμακο) που πρέπει να πάρει το άρρωστο πουλάκι είναι 4 σταγόνες επί 3 φορές ημερησίως. Άρα 12 σταγόνες. 12 x 0.05 =0.6 ml. Συνεπώς στα 100.35 ml που αντιστοιχούν 0.35 ml φάρμακο, τα 0.6 ml βγαίνει 0.0020 ml φάρμακο ημερησίως. Σταματώ γιατί το έκαψα! 🤯

Σωστά τα γράφεις κι εσύ κι εγώ. Η εταιρεία είναι που μας τα μασάει. Δίνει δύο διαφορετικές οδηγίες (μία για όταν το πουλί πίνει κανονικά το νερό του, και μία για όταν δεν το πίνει) οι οποίες βγάζουν διαφορετικές ποσότητες πρόσληψης φαρμάκου. Ενώ δε, αν θεωρήσουμε πως εννοούν ότι πρέπει να δώσουμε 12 σταγόνες φαρμάκου στο στόμα μέσα σε μια ημέρα, τότε βγαίνει μια super δοσάρα που είναι επίσης διαφορετική από αυτή που έβγαλα εγώ κι εσύ. 😱

Το τελευταίο βέβαια είναι σκέτη τρέλα σαν ιδέα. Δηλαδή να σου λένε "αν πίνει το νερό ρίξε 7 σταγόνες φάρμακο στο νερό. Αν δεν πίνει ρίξε στο στόμα περισσότερες (=12)". Κι όμως αυτό ακριβώς το νόημα βγάζει κάποιος. Σκέφτεται "οκ το δικό μου πουλί μου δεν πίνει νερό, οπότε ας εστιάσω στις οδηγίες που αφορούν μόνο αυτή την περίπτωση".

@mpalitsas υπέροχη συλλογιστική, μαθηματικός?
Ηλεκτρονικός μηχανικός

είχα καναρινάκι 14 ετών που πέθανε πέρυσι
Αχχ... δεν τα φτιάχνουν όπως τα φτιάχναν!

Περαστικά στο καναρίνι σου, αν και ακόμα δεν ξέρεις τι έχει απ' ότι καταλαβαίνω...
 
Back
Top