Γενικά Αποδημητικά πουλιά και ενδείξεις για βαρύ χειμώνα

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης sarpijk
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Εχω καιρο να ανοιξω θεμα , πιστευω ειναι ενα ενδιαφέρον θεμα για συζήτηση.

Λοιπόν περίπου απο 25 Αυγούστου η θερμοκρασία ειδικα το βράδυ εχει πεσει αρκετά.
Ρωτησα εναν " παλιο" εδω στη Βεροια εαν ο καιρος θα ειναι απο εδω και περα ετσι δροσερος και απαντησε οτι ειδε κυκνο στο φράγμα που σημαινει οτι για να ερθουν αυτα τα πουλια εδω τοσο νωρις ισως να προμηνύει βαρυ χειμώνα!

Μου εκανε ιδιαίτερη εντύπωση αυτο διοτι και εγω ειδα κυκνους στη Εύβοια που παραθερισα γυρω στις 15/8.

Εχετε ακουσει κατι σχετικο? Με μια πρόχειρη αναζήτηση βρηκα σχετικο άρθρο.
Παραθέτω δύο φωτόγραφιες με τους κύκνους στη Βόρεια Εύβοια.

IMG-c05cd7b919d717e0a73d4a27e9094346-V.webpIMG_20250819_141932.webp

Εδώ το σχετικό άρθρο https://www.ellinovretaniko.gr/periodiko/periodiko-23/23_11.html

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ωραίο θέμα. Οι "παλιοί" είχαν πάντα τον δικό τους τρόπο να ερμηνεύουν τα σημάδια της φύσης και σίγουρα έχει ενδιαφέρον να τα ακούμε, αλλά προσωπικά εμπιστεύομαι περισσότερο τα επιστημονικά δεδομένα. Σήμερα υπάρχουν καταγραφές και εξοπλισμός που μας δείχνουν με ακρίβεια πώς κινούνται τα αποδημητικά και τι ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή. Έτσι εξηγούνται και οι διαφορές που βλέπουμε κάθε χρόνο στην παρουσία των κύκνων και άλλων υδρόβιων πουλιών.

Έχω ακούσει κι εγώ αντίστοιχες "προβλέψεις", π.χ. με τα χελιδόνια ή τις κουκουβάγιες. Σήμερα όμως ξέρουμε ότι η παρουσία ή απουσία αποδημητικών πτηνών στην Ελλάδα δεν αποτελεί απλά "σημάδι" για τον χειμώνα, αλλά αποτέλεσμα ευρύτερων κλιματικών συνθηκών. Πέρα από το λαογραφικό ενδιαφέρον που έχουν οι παραδοσιακές προβλέψεις, μένει το ανησυχητικό κομμάτι των αλλαγών στη φύση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στα επόμενα χρόνια και στις μελλοντικές γενιές.

Back