Αναπαραγωγή Απολογισμός αναπαραγωγής 2015

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Stfns
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Stfns

PB Member
Εγγραφή
22 Αυγ 2014
Μηνύματα
2.052
Πόλη
Καλλιθέα
Η αναπαραγωγική περίοδος για το 2015 τουλάχιστον για μένα έφθασε στο τέλος της. Τα 2 πιτσιρίκια κόκκινα μωσαικά είναι η μεγάλη μου παρηγοριά σε μια περίοδο που ενώ είχε τις προυποθέσεις να είναι επιτυχημένη, δυστυχώς δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα τα προβλήματα που αντιμετώπισα ήταν:

1. Απύρωτο αρσενικό.

Το συγκεκριμένο μωσαικό ήταν γεννημένο το Μάιο του 2014. Στην πρώτη γέννα αφού βάτεψε την θηλυκιά του τα 4 αυγά ήταν άσπορα. Στην δεύτερη γέννα και ένσπορα να ήταν τα αυγά δεν είχαν τσόφλι. Δεν τον χρησιμοποίησα ξανά για ζευγάρωμα.

2. Άσπορες γέννες.

Η μητέρα των 2 μικρών κόκκινων μωσαικών μετά την πρώτη της γέννα πέρασε σε δεύτερη με τον ίδιο αρσενικό και αφού είχαν απομακρυνθεί τα μικρά από το κλουβί. Άσπορα και τα 5 συνολικά αυγά. Ακολούθησε και τρίτη προσπάθεια αλλά με την ίδια κατάληξη. 4 αυγά άσπορα.

3. Ασυνέχεια στην ωοτοκία.

Εγώ ήξερα ότι αν το θηλυκό ξεκινάει να γεννάει αυγά κάνει κάθε μέρα και από ένα. Διαβάζοντας στο φόρουμ διάφορες αναρτήσεις κατάλαβα ότι δεν γίνεται πάντα έτσι. Για να είμαι ειλικρινής δεν μου είχε τύχει στο παρελθόν ασυνέχεια στις γέννες αυγών. Φέτος λοιπόν το έζησα και αυτό. Το συγκεκριμένο μωσαικό μολονότι έφτιαξε φωλιά, άργησε να γεννήσει αυγά. Στην πρώτη γέννα έκανε 4 αυγά με μια διακοπή ανάμεσα στο 2ο και στο 3ο. Όλα τα αυγά ήταν άσπορα. Ταίρι της ήταν αυτός ο αρσενικός που θεωρώ απύρωτο.

4. Γέννηση αυγών χωρίς κέλυφος.

Το θηλυκό της περίπτωσης 3 στην δεύτερη γέννα με το ίδιο αρσενικό της περίπτωσης 1 έβγαζε μόνο κρόκους που τους έβρισκα στον πάτο του κλουβιού. Εδώ και 15 μέρες αφού της άλλαξα αρσενικό ζευγάρωσε κανονικά, έφτιαξε φωλιά και σήμερα βρήκα στον πάτο του κλουβιού μια μεμβράνη με κάτι σαν κρόκο. Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν αυγό δικό της ή απομεινάρια από το αυγό που τα ταίζω. Έχω μια υποψία όμως...

Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που αντιμετώπισα φέτος. Να σημειώσω ότι τα πουλιά ζουν σε εξωτερικό χώρο(με τον καιρό όχι και τόσο σύμμαχο), τα ζευγάρια ήταν διατροφικά προετοιμασμένα ένα μήνα τουλάχιστον πριν την ένωσή τους αλλά και καθ΄ όλη την διάρκεια των ζευγαρωμάτων. Τα θηλυκά είχαν όλο το χρόνο στην διάθεσή τους σουπιοκόκκαλα και άλλες πηγές ασβεστίου όπως μπρόκολο, σουσάμι, minerals και επιπλέον υδατοδιαλυτό ασβέστιο κατά την διάρκεια των ωοτοκιών, σε συνδυασμό με έκθεση στον ήλιο.

Τι θα αποφύγω του χρόνου:
  • Να ξεκινήσω πρόωρα την προετοιμασία και κατ' επέκταση την αναπαραγωγή. Έναρξη προετοιμασίας αρχές Μαρτίου και ένωση ζευγαριών τουλάχιστον αρχές Απριλίου και ας τελειώσω και Ιούνιο.
  • Να χρησιμοποιήσω πουλιά που δεν έχουν συμπληρώσει 12 μήνες ζωής. Κοινά καναρίνια άνω των 5 ετών χωρίς διατροφική προετοιμασία και πολυβιταμίνες πύρωσαν περισσότερο και πιο εύκολα από τα προετοιμασμένα με αυγά και μπρόκολα αγόρια των 10 και 12 μηνών αντίστοιχα.
Τι έμαθα από την αναπαραγωγική:
  • Άν ενώσω το αρσενικό με το θηλυκό, αφού το δεύτερο έχει τελειοποιήσει τη φωλιά του το πρώτο θα την καταστρέψει σίγουρα.
  • Ακόμη και αν το θηλυκό έχει φτιάξει φωλιά, ενδεχομένως να μην είναι δεκτικό για ζευγάρωμα.
  • Αν το θηλυκό γουστάρει το αρσενικό, θα του κάτσει ακόμη και αν δεν έχει ξεκινήσει να φτιάχνει φωλιά.
  • Ακόμη και αν δεις βάτεμα μπορεί τα αυγά να είναι άσπορα.
  • Αν το θηλυκό είναι δεκτικό μπορεί να πάει ακόμη και με.. Ελέφαντα, ενώ αν δεν είναι…γ@ τα.
  • Ο νέος κάναρος είναι ωραίος αλλά ο γέρος είναι πολύ μπροστά.
  • Ότι η υπομονή είναι αρετή (τάδε έφη Μισαλούρης).
  • Ότι στους ζωντανούς οργανισμούς δεν υπάρχουν κανόνες(τάδε έφη Μισαλούρης).
ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΣΑΛΟΥΡΗ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ!
 
Τράβηξες πολλά αλλά είσαι ωραίος και παραμένεις μάχιμος :)
Πέρα από τ' αστεία, πολύ ωραίος ο απολογισμός σου.
Πάντως μην ενοχοποιείς το αρσενικό για τα αυγά χωρίς τσόφλι, κάτι γίνεται στον οργανισμό του θηλυκού. Για τα υπόλοιπα οι καναρινάδες :)
Άντε του χρόνου καλύτερα!
 
κάτι γίνεται στον οργανισμό του θηλυκού

Αυτό με ανησυχεί περισσότερο... Περιμένω απόψεις για το αν θα μπορούσα να την χρησιμοποιήσω του χρόνου ή θα ήταν καλύτερα να ψάξω για καινούργιο θηλυκό.
 
Μήπως έδινες μηλόξυδο ή σπανάκι κοντά στην ωοτοκία;
 
Τράβηξες πολλά σε αυτήν την αναπαραγωγή αλλά μου αρέσει που δεν το βάζεις κάτω.
Όσο για την προετοιμασία και στα δικά μου άρχισα αρχές Ιανουαρίου αλλά τελικά κάθε χρόνο βλέπω ότι αν δεν φτάσει ο Μάρτιος δεν βλέπω ζευγάρωμα. Εσωτερική εκτροφή.
 
Δείχνει μια έλλειψη ασβεστίου αυτό το περιστατικό πάντως.
 
αν δεν φτάσει ο Μάρτιος δεν βλέπω ζευγάρωμα. Εσωτερική εκτροφή.

χαχα πολύ ωραία! Μήπως να ξεκινάω προετοιμασία Μάιο; Εξωτερική εκτροφή.

Δείχνει μια έλλειψη ασβεστίου αυτό το περιστατικό πάντως.

Τι να πω βρε Μαρία.. Ένα ολόκληρο μπουκάλι υδατοδιαλυτού ασβεστίου κατανάλωσα σχεδόν καθ΄όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής. Αντι για καλό θα τους κάνω κακό στο τέλος.
 
Αναλυτική καταγραφή όλης της αναπαραγωγικής σου προσπάθειας.
Μεγάλη η έλλειψη ασβεστίου όπως τα περιγράφεις και δεν μπορώ να την κατανοήσω ούτε φυσικά να βρω τις αιτίες. Συμπάσχω γιατί κι εγώ σε κάποια θηλυκά αντιμετώπισα πρόβλημα με δυστοκίες στη δεύτερη γέννα τους... Με παραξενεύει το γεγονός πως έχεις εξωτερική εκτροφή και ο ήλιος μέσα από τη διάχυση συμβάλει θετικά στις λειτουργίες του οργανισμού των πουλιών.
ένα ολόκληρο μπουκάλι υδατοδιαλυτού ασβεστίου κατανάλωσα σχεδόν καθ΄όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής. Αντι για καλό θα τους κάνω κακό στο τέλος.
Κι εμένα μου έχει μείνει αναπάντητο ερώτημα...
Μήπως τελικά χορηγώντας ασβέστιο βοηθούμε στην υπολειτουργία του οργανισμού τους στη δημιουργία του;
Μήπως η έλλειψη ασβεστίου στη μητέρα με κάποιο τρόπο κληροδοτείται στα μικρά και το βρίσκουμε μπροστά μας; (μοιάζει να μη στέκει αλλά...)
Δεν πειράζει... όλα καλά...
Μαθαίνουμε από τα λάθη μας...
Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι... ή τέλος πάντων πιο τυχεροί.
 
Μήπως τελικά χορηγώντας ασβέστιο βοηθούμε στην υπολειτουργία του οργανισμού τους;
Δεν νομίζω Γιάννη, πρόκειται για ένα στοιχείο που η περίσσεια του (σε λογικά πλαίσια) "ξεπλένεται" από τον οργανισμό με τα υγρά με μια σχετική επιβάρυνση ίσως στους νεφρούς. Πάντως, ούτε εγώ μπορώ να δω διατροφικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα σε σχέση με την έλλειψη ασβεστίου. Περισσότερο σε ορμονική δυσλειτουργία της κανάρας μου κάνει, την οποία εγώ προσωπικά δεν θα την έβαζα ξανά στην αναπαραγωγή.
Εγώ ήξερα ότι αν το θηλυκό ξεκινάει να γεννάει αυγά κάνει κάθε μέρα και από ένα. Διαβάζοντας στο φόρουμ διάφορες αναρτήσεις κατάλαβα ότι δεν γίνεται πάντα έτσι
Όντως έτσι είναι. Εμένα πάντως όταν δεν γεννιέται ένα αυγό κάθε μέρα, κάτι μου "βρωμάει".

Τέλος, νομίζω ότι είναι καλύτερο όταν πρόκειται για την προετοιμασία και εφόσον δίνουμε συμπληρώματα, να προτιμούμε ένα πλήρες συμπλήρωμα μετάλλων και ιχνοστοιχείων και όχι σκέτο ασβέστιο. Το πρόβλημα με το ασβέστιο είναι ότι από μόνο του δεν είναι αρκετό ακόμη και αν δεν υπάρχει έλλειψη. Για να απορροφηθεί - αξιοποιηθεί σωστά θα πρέπει να υπάρχουν σε σωστή αναλογία και η βιταμίνη D (ήλιος κυρίως), μαγνήσιο και στην περίπτωση των αυγών και φώσφορος.
 
όταν πρόκειται για την προετοιμασία και εφόσον δίνουμε συμπληρώματα, να προτιμούμε ένα πλήρες συμπλήρωμα μετάλλων και ιχνοστοιχείων και όχι σκέτο ασβέστιο

Να προσθέσω ότι χρησιμοποιώ πλήρες πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα στην αυγοτροφή σε σκόνη, με την συνιστώμενη αναλογία 1 κουτάλι του γλυκού σε 1 κιλό αυγοτροφής, σε συνδυασμό με mineral grit και σουπιοκόκκαλο. Το υδατοδιαλυτό ασβέστιο το χορήγησα μόνο κατά την διάρκεια της ωοτοκίας και στα δύο θηλυκά, ενώ στην πάσχουσα, ειδικά μετά την δεύτερη γέννα, το έδινα όλο σχεδόν το διάστημα, πριν φτιάξει την φωλιά για την τρίτη γέννα της και συνεχίζω να το χορηγώ, μέχρι να ολοκληρώσει την τρέχουσα ωοτοκία.

Περισσότερο σε ορμονική δυσλειτουργία της κανάρας μου κάνει.

Η ορμονική δυσλειτουργία μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ανάμεσα στις δύο γέννες; Γιατί η πρώτη γέννα αυγών παρότι άσπορη ήταν φυσιολογική με μια ασυνέχεια βέβαια που όπως λες και εσύ μου "βρώμισε" και εμένα...
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Αν υπάρχει ορμονικό πρόβλημα, τότε υπάρχει συνέχεια. Μεγαλύτερες εξάρσεις και προβλήματα παρουσιάζονται όταν οι ορμόνες πρέπει να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες απαιτήσεις του οργανισμού και δεν τα καταφέρνουν. Ανάλογα με το βαθμό του προβλήματος, μπορεί είναι σε θέση να ενεργοποιήσουν τον οργανισμό προς μια συγκεκριμένη λειτουργία - συμπεριφορά (την αναπαραγωγή) αλλά να μην μπορούν στη συνέχεια να τον υποστηρίξουν ή να μην είναι σε θέση ούτε καν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία και έτσι να μην υπάρχει ούτε καν προδιάθεση για αναπαραγωγή.

Όλα αυτά βέβαια θεωρητικά. Χωρίς εξετάσεις από ειδικό μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε.
 
Ενώ η συμπλήρωση της διατροφής με ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει ορισμένα προβλήματα σε ορισμένους μεταβολικούς τύπους, σε άλλους μεταβολικούς τύπους μπορεί κάλλιστα να επιδεινώσει τα ίδια προβλήματα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι κάθε πρόβλημα που σχετίζεται με το ασβέστιο έχει να κάνει με τη χρησιμοποίηση του μεταβολισμού του στον οργανισμό. Όταν υπάρχει διαταραχή στο μεταβολισμό του ασβεστίου ή την απώλεια της αποτελεσματικότητας στο μεταβολισμό του ασβεστίου, συχνά λέμε έλλειψη ασβεστίου. Αλλά, υπάρχουν δύο είδη της έλλειψης ασβεστίου: μια πραγματική ποσοτική ανεπάρκεια και μια σχετική ανεπάρκεια χρησιμοποίησης λόγω βιοδιαθεσιμότητας Για το ασβέστιο δύο παράγοντες είναι απαραίτητοι: 1) ασβεστίου, και 2) συνεργιστικά θρεπτικά συστατικά ασβέστιου. Κάποια απαιτούν φυσικά υψηλότερες ποσότητες ασβεστίου στη διατροφή τους, ώστε να λειτουργούν άριστα, τείνουν να έχουν επαρκή συνεργιστικά θρεπτικά συστατικά, αλλά έλλειψη επαρκούς ασβεστίου. Ωστόσο, κάποια άλλα έχουν το αντίθετο και έχουν ήδη υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, αλλά είναι χαμηλά στα συνεργιστικά θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να πάνε καλά για διαιτολόγια με χαμηλότερα σε ασβέστιο και υψηλότερο σε συνεργικά θρεπτικά συστατικά.
 
πολύ χρήσιμά όσα λένε όλοι οι φίλοι, εγώ πάλέψα ένα χρόνο πέρσυ με ένα ζευγάρι, όλα άσπορά..φέτος με καλή προετοιμασία και κούρεμα έχουν 3 νεοσσούς 17 ημερών από την πρώτη γέννα.. Αυτά ξέρουν καλύτερα μάλλον.. Κατάλαβα ότι βάτεμα δεν σημαίνει και ένσπορα και σίγουρα η καλή διατροφή και η υπομονή επιβραβεύει.. Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις συμβουλές τους.. Και ασφαλώς συνεχίζουμε! το μικρόβιο κόλλησε!
 
πολύ χρήσιμά όσα λένε όλοι οι φίλοι, εγώ πάλέψα ένα χρόνο πέρσυ με ένα ζευγάρι, όλα άσπορά..φέτος με καλή προετοιμασία και κούρεμα έχουν 3 νεοσσούς 17 ημερών από την πρώτη γέννα.. Αυτά ξέρουν καλύτερα μάλλον.. Κατάλαβα ότι βάτεμα δεν σημαίνει και ένσπορα και σίγουρα η καλή διατροφή και η υπομονή επιβραβεύει.. Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις συμβουλές τους.. Και ασφαλώς συνεχίζουμε! το μικρόβιο κόλλησε!
Σωστά...
Μπορώ να το επιβεβαιώσω από προσωπική εμπειρία.
 
Δεν πειράζει Στέφανε. Γερά να είναι αυτά που βγήκανε και εσύ και να προσπαθήσεις του χρόνου καλύτερα με γνώμονα τις εμπειρίες σου μέσα από κάθε αναπαραγωγική χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί με εξωτερικές εκτροφές αρχίσανε νωρίς από αυτά που διαβάζω και εγώ εδώ.Ίσως με λίγο περισσότερη υπόμονη να είχες καλύτερα αποτελέσματα μιας και ο καιρός όντως τα ταλαιπώρησε τα πουλιά.Απλά πολλές φορές εκεί που περιμένεις λες ο τάδε ξεκίνησε ο άλλος ξεκίνησε άντε να ξεκινήσω και εγώ. Ελπίζω να πας όσο καλά θες του χρόνου φίλε :)
 
  • Like
Αντιδράσεις: Stfns
@sdc, Ποιά είναι αυτά τα συνεργικά θρεπτικά συστατικά;

εγω ειχα 4 ενσπορα απο μια καναρα, το ενα μας "εφυγε" γιατι ηταν χτυπημενο απο τον πατερα του, η ιδια καναρα εκανε αλλα 4 ενσπορα που δεν κλωσησε και δεν ευδοκιμησε αυτη της η γεννα.
μια δευτερη καναρα παρολο που ειχε ασβεστιο φουλ δεν εκανε ολοκληρωμενες γεννες,ισως να μην ειχε αυτα τα συνεργικά θρεπτικά συστατικά που λες..
μια τριτη καναρα εκανε 4 αυγα, ενα ενσπορο ομως και αυτο εσκασε μυτη χθες! Μανα κ νεοσσος τα βρηκαν και το ταισμα παει καλα, ελπιζω να μη χρειαστει να παρεμβω! Το συνολο λοιπον απο 5 πουλακια που ειχα τωρα πια εχω 9!
 
Ποιά είναι αυτά τα συνεργικά θρεπτικά συστατικά;
Στην απορρόφηση του ασβεστίου εμπλέκονται η βιταμίνη Α και D3. Η παρουσία της πρωτεΐνης Calbindin-D28k δίνει την ικανότητα στο έντερο για να απορροφήσει το ασβέστιο. Στην ωοτοκία 30 έως 40% του ασβεστίου που απαιτούνται για τον σχηματισμό κελυφών αποκτάται από τα οστά. Για περισσότερα διάβασε παρακάτω.
avianmedicine.net/content/uploads/2013/03/05_calcium.pdf
 
Back
Top