Γενικά Απορίες στη διαχείριση των gouldian μου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης fitos100
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

fitos100

PB New Member
Εγγραφή
10 Απρ 2018
Μηνύματα
32
Πόλη
Λεμεσός
Καλησπέρα. Εδώ και λίγα χρόνια, ασχολούμαι με gouldian αλλά έχω κάποια κενά που ελπίζω να καλύψω με τη βοήθεια σας. Βασικά ο κύκλος ζωής τους που προσπαθώ να εφαρμόσω, είναι ο εξής:
Από Ιανουάριο μέχρι μέσα Μαΐου είναι η περίοδος αναπαραγωγής.
Από μέσα Μαΐου μεχρι αρχές Αυγούστου είναι η περίοδος πτερόροϊας
Από Αύγουστο μέχρι μέσα Οκτωβρίου είναι η περίοδος συντήρησης
Από μέσα Οκτωβρίου μέχρι μέσα Νοεμβρίου είναι Austerity diet
Από μέσα Νοεμβρίου μέχρι Ιανουάριο είναι η περίοδος για προετοιμασία αναπαραγωγής.
Τα πουλιά κατά το Μάιο βγαίνουν έξω σε μεγάλη κλούβα και μπαίνουν ξανά μέσα στην διαμορφωμένη αποθήκη αργά τον Οκτώβριο.
Κατά την περίοδο αναπαραγωγής χωρίζω σε δυο μεγάλα κλουβιά τα αρσενικά από τα θηλυκά. Έπειτα επιλέγω τα πουλιά που θα ζευγαρώσουν.
Σ όλα τα παραπάνω ακολουθείται και ανάλογη διατροφή, βιταμίνες, και ότι άλλο συνεπάγεται.
Οι απορίες μου είναι οι εξής:
Κατά την περίοδο αναπαραγωγής τα υπόλοιπα πουλιά που δεν θα ζευγαρώσουν πρέπει να ακολουθούν άλλη διατροφή πιο απλή;
Αν ετοιμάσω κάποια πουλιά με διατροφή σαν ρεζέρβες για ζευγάρωμα, αλλά στην πορεία δεν τα βάλω να ζευγαρώσουν τότε θα έχουν κάποιο πρόβλημα;
Πως θα καταλάβω ποτέ τα πουλιά θα τελειώσουν την αναπαργωγική περίοδο και θα ξεκινήσουν την πτερόροϊα?
Αυτό θα γίνει από μόνο του ή θα δημιουργήσω εγώ τις συνθήκες; (δε βλέπω στην ουσία την αλλαγή φτερώματος και αυτό με συγχύζει)
Πως θα καταλάβω τα σημάδια πτερόροϊας στα πουλιά που δεν είναι ζευγάρια;
Πως θα καταλάβω τα σημάδια πτερόροϊας στα ζευγάρια;
 
Γνώμη μου είναι πως τα πουλιά που δεν επιλέγουμε για αναπαραγωγή θα πρέπει να παραμένουν σε ένα δικό τους κλουβί. Αυτό μπορεί να αποτελείται μόνο από εκείνα είτε και συνδιασμό με τα μικρά της περσινής γέννας πχ. Ο χωρισμός κατά φύλο δεν κρίνεται απαραίτητος.

Αν ετοιμάσω κάποια πουλιά με διατροφή σαν ρεζέρβες για ζευγάρωμα, αλλά στην πορεία δεν τα βάλω να ζευγαρώσουν τότε θα έχουν κάποιο πρόβλημα;
Το μόνο "πρόβλημα" βρίσκεται στο ότι τα πουλιά θα περνάνε τα διάφορα στάδια ως προς την αναπαραγωγή η οποία εν τέλει δεν θα έρθει ποτέ.

Η καλύτερη δυνατή λύση είναι να ακολουθούν ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής, απομονωμένα πάντοτε από τους προγραμματισμένους γεννήτορες, και όταν και εάν αποφασίσεις να τα ζευγαρώσεις τότε να πράξεις αναλόγως.

Πως θα καταλάβω ποτέ τα πουλιά θα τελειώσουν την αναπαργωγική περίοδο και θα ξεκινήσουν την πτερόροϊα?
Αυτό θα γίνει από μόνο του ή θα δημιουργήσω εγώ τις συνθήκες;
Για να επιτύχουμε μια συγχρονισμένη πτερόρροια το καλύτερο είναι, αμήν τι άλλο, να ακολουθούμε και εδώ ένα πρόγραμμα.
Αφού τελειώσει η αναπαραγωγική περίοδος, χωρίζουμε τα πουλιά κατά ομάδες φύλων και για διάστημα περίπου 2 εβδομάδων τους χορηγούμε το μείγμα της περιόδου ξηρασίας. Έτσι αυτομάτως τα πουλιά καταλαβαίνουν ότι η αναπαραγωγική περίοδος έχει τελειώσει και μπορούν πλέον να αλλάξουν τα φτερά τους.

Αφού δούμε τα σημάδια πτερόρροιας, αρχίζουμε στα πουλιά πλούσια διατροφή ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες για την δημιουργία του νέου φτερώματος. Η πρωτεΐνη (αυγό - αυγοτροφή) είναι πάντοτε απαραίτητη.

Πως θα καταλάβω τα σημάδια πτερόροϊας στα πουλιά που δεν είναι ζευγάρια
Όπως και να έχει, ακολουθώντας πρόγραμμα ή όχι, τα πουλιά θα περάσουν εποχική πτερόρροια αναμφισβήτητα. Αυτό θα γίνει περίπου το καλοκαίρι. Θα βλέπεις πολλά φτερά πεσμένα και να ξεπροβάλλωνται στο σώμα τους ασημένιες φύτρες από τις οποίες θα δημιουργηθούν τα νέα φτερά. Πάντα πλούσια διατροφή και μπάνια κατά αυτό το στάδιο.

Κατά τα άλλα ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα για τα πουλιά σου 🙂
 
Back
Top