Ασθένειες Αποριες για ταλαιπωρημενο πουλακι απο petshop

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης FIRFIR
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

FIRFIR

PB New Member
Εγγραφή
12 Δεκ 2015
Μηνύματα
157
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλημερα εχω καιρο να γραψω. Εκανα μια κινηση που την σκεφτηκα αρκετα πριν, με την επιγνωση των δυσκολιων που θα αντιμετωπισω, πηρα ενα παπαγαλακι απο petshop. Το εβλεπα εδω και μερες μονο του σε ενα κλουβακι ισα με το πατωμα, γατζωμενο στα καγκελα, με ταχυκαρδια απο το φοβο του, φυσικα οχι σε ιδανικες συνθηκες καθαριοτητας και φροντιδας.. Καθε μερα το σκεφτομουν και καθε μερα πλησιαζα στη σκεψη να του προσφερω κατι καλυτερο απο αυτη τη ζωη. Το πηρα το Σαββατο που μας περασε, τωρα ειναι σε καραντινα φυσικα, γιατι εχω κι ενα αλλο μπατζι στο σπιτι. Οι αποριες μου
-Το πουλακι ηδη απο το πετσοπ ειχε μαδημενη ουρα και η απαντηση ηταν οτι το μαδανε τα καναρινια στο διπλανο κλουβι για να φτιαξουν φωλια..
-Του φευγουν αρκετα πουπουλα ειδικα οταν χτενιζεται η τιναζεται και 2 φορες του εφυγε και απο ενα φτερο.
-Το αριστερο ποδαρακι ειδα σημερα οτι ειναι λιγο πιο χοντρο απο το αλλο, αλλα οχι ακριβως λεπια.
-Η μυτη του ειναι καθαρη. Το πρωτο 24ωρο ειχε λιγη διαρροια, αλλα τωρα εστρωσε.
Εκανε μεγαλη προοδο μεσα σε αυτες τις λιγες μερες, δεν φτεροκοπαει, δεν εχει ταχυκαρδια, τεντωνεται και καθαριζεται μπροστα μου, τρωει το φαι του. Επισης οταν του μιλαω ανοιγει το στομα του σαν να ζητα τροφη, δεν ξερω.. Ειναι 8-9 μηνων θηλυκο και φυσικα χωρις δαχτυλιδι..
 
Θα προσπαθησω να βαλω φωτο γιατι δεν μπορω να ανεβασω τα αρχεια λογω μεγεθους..
 
Ειναι 8-9 μηνων θηλυκο και φυσικα χωρις δαχτυλιδι..
Απ τη στιγμή που δεν φοράει δαχτυλίδι, για την ηλικία του να μην είσαι σίγουρη.. Βέβαια νομίζω στα Μπάτζι φαίνεται η ηλικία από τις γραμμές στο πρόσωπο; Διορθώστε με αν κάνω λάθος..
 
Να σου ζήσει η νέα σου φίλη!
Τα μαδεμένα φτερά στην ουρά είναι συχνό φαινομενο στα πουλιά που αγοράζει καποιος απο πετ σοπ. Κάτι οι κακές συνθήκες διαμονής, κάτι η ελλιπης διατροφή, κάτι οι μικροτσακωμοί με τους υπολοιπους ενοίκους του κλουβιου. Λογικό το βρίσκω.
Μπορεί να βρισκεται σε φαση φυσιολογικής πτερόροιας ή αν είναι πολυ στρεσσαρισμενο και προέρχεται απο κακή διαβίωση να έχει παθολογική πτερορροια.


Προφανως το πουλάκι έχει ανάγκη απο καλής ποιοτητας διατροφή ενισχυμενη με πρωτείνες και αμινοξέα για να ξαναπλάσει τα νέα φτερά του, αφου αυτα που πέφτουν σύντομα θα αντικατασταθούν. Προσφερε του αυγουλάκι, σουπιοκοκαλο φρουτάκια και ίσως καποιο βιταμινουχο σκεύασμα υγρης μορφης στο νερό του.
Πρόσεξε μήπως έχει τυχων παρασιτα πάνω του και χρειάζεται καποιο σκευασμα. Βάλτου και μια μπανιέρα να κανει κανα μπανάκι να δροσιστεί και να βοηθηθει.
Αν το ποδαρακι του ειναι πολύ πρισμενο δες μηπως εχει καποιο δερματικό εξανθημα και θελει επαλειψη με epithol cream.

Ριξε μια ματια σε αυτο το πολύ χρησιμο αρθρο https://community.petbirds.gr/threads/Παθολογική-πτερόρροια-των-πτηνών.17665/
 
Συμφωνώ με όλα όσα σου είπαν οι φίλοι πιο πάνω. Να σου ζήσει το νεοφερμένο και ελπίζω τα προβληματάκια του να είναι εντελώς επιπόλαια.
Από σπόρια οπωσδήποτε συσκευασμένη μάρκα τροφής.
Αυγό βρασμένο 15 λεπτά, μισό με το τσόφλι του μέρα παρά-μέρα ή αυγοτροφή δικής σου παρασκευής ή του εμπορίου συσκευασμένη.
Χόρτα σκούρα πράσινα εποχής, από λαχανικά καρότο, φύλλα μπρόκολου και ανθό, το ίδιο και κουνουπίδι, από φρούτα, προς το παρόν μόνο μήλο. Χλωρά βότανα όπως βασιλικό, ρίγανη, δυόσμο, δενδρολίβανο, θυμάρι, περιοδικά μια φορά στο δεκαήμερο ή και ξηρά σε ξεχωριστό θηκάκι στο κλουβί.
Φτιάξε του σκορδόνερο για 2-3 μέρες και αν το έχεις σε δωμάτιο με θερμοκρασία άνω των 22 βαθμών, βάλε του μπανάκι με μερικές σταγόνες μηλόξυδο να περιποιηθεί το πτέρωμά του.
Για ό,τι χρειάζεσαι μην διστάζεις να ρωτήσεις άμεσα. :)
 
Της βαζω απο την πρωτη μερα την πολυβιταμινη Combex V της Quiko, σουπιοκοκαλο που δεν το εχει αγγιξει και το μιγμα life της vitakraft. Φρουτα και λαχανικα θα αρχισω αμεσα. Αυγο με το τσοφλι δεν εχω δοκιμασει ουτε στον αρσενικο, δυο φορες του εδωσα βραστο χωρις τσοφλι και ουτε το πλησιασε. Για το μπανιο δισταζω να της βαλω ακομα γιατι φοβαται πολυ τα χερια και θα την ανησυχησω.. Τα παρασιτα πως θα τα καταλαβω, θα ξυνεται; Εχω σκοπο να την παω και σε πτηνιατρο συντομα να την δει, μακαρι να μην εχει καποιο θεμα.. Να και οι φωτο
 

Συνημμένα

  • DSCN2232.webp
    DSCN2232.webp
    18,5 KB · Προβολές: 82
  • DSCN2234.webp
    DSCN2234.webp
    29,2 KB · Προβολές: 83
  • DSCN2235.webp
    DSCN2235.webp
    25,5 KB · Προβολές: 83
  • DSCN2238.webp
    DSCN2238.webp
    19,4 KB · Προβολές: 77
  • DSCN2239.webp
    DSCN2239.webp
    14,5 KB · Προβολές: 77
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γίνει πολύ όμορφο πουλάκι! Να το χαίρεσαι! Εύχομαι να γίνει ένα υγιές και ευτυχισμένο πουλάκι!
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Η προτεραιότητα είναι χόρτα-λαχανικά-φρούτα.
Κάνε αυγοτροφή και ρίξε την μέσα στα σπόρια. Αν όμως την ρίξεις στα σπόρια, καλύτερα να είναι έτοιμη αγοραστή συσκευασμένη που είναι πιο στεγνή, γιατί οι δικές μας έχουν μια σχετική υγρασία και πρέπει να αφαιρούνται αυθημερόν.
Με παράσιτα θα ξύνεται αλλά το θέμα είναι πως τώρα που περνάει πτερόρροια, σίγουρα θα ξύνεται, γιατί έχει καρφάκια πάνω του, κι αυτά είναι ενοχλητικά, όσο και οι δικές μας τρίχες μετά το ξύρισμα.
Το μπάνιο ανακουφίζει και από αυτή την φαγούρα.
Το αριστερό ποδαράκι που είναι πρησμένο, έχει κάποια κοκκινίλα στο πίσω δάκτυλο, στην σχισμή του;
Μπορείς να βάλεις μια πιο κοντινή;
Θα χρειαστεί να του βάλεις epithol πάντως ή έστω βαζελίνη, οπότε αναγκαστικά θα το πιάνεις.
Αν το αποφασίσεις, θα σου πούμε πως να το ταράζεις λιγότερο και πως να κάνεις την επάλειψη.
Βεβαίως το καλύτερο να το πας στον γιατρό αλλά να φροντίσεις να είναι ενημερωμένος περί των πτηνών.
 
Δεν εχω δει κοκκινιλα στο ποδι, αλλα οτι ειναι διαφορετικο απο το αλλο ναι. Ο γιατρος ειναι πτηνιατρος, ειναι και σχετικα κοντα μου. Μια πιο κοντινη φωτο του ποδιου δεν ανεβαινει αν και την μικρυνα..
Ευχαριστω για τις συμβουλες και για τις ευχες!
 
Η Μαρία έχει απόλυτο δίκαιο! Το πουλακι περνάει πτερορροια... Το μαρτυρανε τα καρφακια του! Το μπάνιο σίγουρα θα το ανακουφίσει οπότε μην φοβάσαι... Βάλτου μπανιέρα αυριο το πρωί πια με το καλό...Αν δεν θες να το στρεσαρεις θα το βοηθουσε και μπανακι με ψεκαστηρι ίσως και σε καθημερινή βάση. Πάντα εντος σπιτιού εννοείται. Το νερο μαλακώνει τα καρφακια και τα φτερακια βγαίνουν ευκολότερα. Αν δεν θες να το πιάσεις αλειψε λιγη επιθολ στα κλαδάκια που πατάει... Θα είναι μια προσωρινή ανακούφιση. Καλή συνέχεια!
 
Βέβαια νομίζω στα Μπάτζι φαίνεται η ηλικία από τις γραμμές στο πρόσωπο;
Στα μπατζι η ηλικια φαινεται απο τους λευκους κυκλους που κανουν τα ματια τα κατω 1 ετους δεν βγαζουν και οσο μεγαλωνει το πουλι τοσο θα αρχισει να φαινεται.
Το συγκεκριμενο πουλακι ειναι σιγουρα ανω του ετους το ποσο δεν ξερω και φαινεται οτι μπαινει σε αναπαραγωγικη περιοδο απο τον καφε χαλινο.
@FIRFIR Δεσποινα κανε αυτα που σου ειπαν και απο οι προλαλησαντες και θα γινει περδικι. Εγω θα ελεγα να εβαζε και βιταμινη στο νερο(αν συμφωνουν και οι υπολοιποι μηπως ειναι υπερβολικο) και να παρει σουπιοκοκαλο μηπως κανει κανενα αυγο απροειδοποιητο. Και προπαντως να σου ζησει.:)
👍
 
Λοιπον πρωι πρωι της εβαλα μπανιερα την αφησα 3 τεταρτα, ουτε που την πλησιασε. Μου φαινεται δεν ξερει τι ειναι! Θα δοκιμασω αυριο να την ψεκασω λιγο με νερο-μυλοξυδο, αν και πιστευω οτι θα φοβηθει πολυ..
Αυγοτροφη συσκευασμενη που βρισκω; Γιατι σε 2 μαγαζια ειχαν αυτην την χυμα σε σακουλακια και δεν την πηρα..
Για την ηλικια ενταξει, ο πετσοπας στην αρχη μου το εβγαλε αρσενικο, την ηλικια θα ηξερε; Παντως με αγχωνει λιγο που ισως κανει αυγα τοσο ταλαιπωρημενη που ειναι.. Και το σουπιοκοκκαλο δεν το αγγιζει..
 
Θα την ψεκάσεις με νεράκι ελαφρά χλιαρό, (λίγο σπασμένο γιατί τώρα είναι πάγος τα νερά) και στην θέση ψεκάσματος για πολλές σταγόνες. Ελαφρά, γιατί σίγουρα θα ξαφνιαστεί κάπως και να είναι πρωινή ώρα, να προλάβει να στεγνώσει μέχρι το βράδυ. Κλειστές πόρτες και παράθυρα μην κρυώσει.
Πάρε ωμό σουσάμι και βάλε στα σπόρια, δίνε πράσινα σκούρα χόρτα εκτός από σπανάκι και καλού-κακού πάρε υγρό ασβέστιο και δώσε της για δυο-τρεις μέρες.
Αν φτιάξεις δική σου αυγοτροφή, θα την βάλεις σε ξεχωριστή αυγοθήκη.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Myra
Δέσποινα κατα αρχήν μην αγχώνεσαι! Μπορείς και σήμερα να την ψεκάσεις με νεράκι! Είμαι σίγουρη πως δεν θα φοβηθεί καθόλου, ισα ίσα νομίζω πως θα της αρέσει! Ειναι στην φυση των παπαγάλων να αγαπουν το πλατσουρισμα και το βρέξιμο, απλά η δική σου μου φαίνεται πολύ νεαρή σε ηλικία και πιθανων να μην εχει ξαναδει μπανιέρα

Το ψεκαστηρι ρυθμισέ το να βγαζει νεράκι σαν ενα απαλο σύννεφο οχι σαν μανικα πυροσβεστικής! Δοκιμασε το και πες μας εντυπωσεις... Χρειάζεται λιγο χρόνο να προσαρμοστεί στην νέα κατασταση, ολα είναι καινουρια για αυτήν... Μεχρι να βρεις την καταλληλη αυγοτροφή δώστης σφιχτοβρασμενο αυγό μισό ή ενα τεταρτο του αυγού μαζί με το τσοφλι. Αφησε το δυο ωριτσες και μετα αφαιρεσε το και ξαναβαλτης αυριο. Το σουπιοκοκαλο μην νομιζεις οτι θα το δοκιμάσει αμεσως... αστο μονιμα στο κλουβι και καποια στιγμη θα το δοκιμασει. Μπορείς ακομα να της τριψεις λιγο μεσα στην αυγοτροφή της.

Αυγό δεν ειναι απαραιτο οτι θα κανει. Μην σε προβληματιζε αυτο σε αυτη την φαση...
 
Θα δοκιμασω να φτιαξω την αυγοτροφη, ευχαριστω! Το υγρο ασβεστιο στην ποτιστρα αντι για την πολυβιταμινη; Και τις βιταμινες για ποσο καιρο μπορω να τις δινω, γιατι δινω και στον αλλον την πολυβιταμινη εδω και μια εβδομαδα για ενισχυση του ανοσοποιητικου..

Georgina ευχαριστω θα προσπαθησω να μην αγχωνομαι!
 
Back
Top