Γενικά Απόκτηση Ζακό με μικρά παιδιά στο σπίτι γίνεται;

• Θεματοθέτης Θεματοθέτης Kahraman
  • Ημερομηνία Ημερομηνία
@Kahraman ας πω και εγώ την έμπειρα μου,συμφωνώ για την ηλικία των παιδιών όπως είπαν και οι υπόλοιποι, σκεφτείτε ότι η μικρή μου αδερφή είναι 6 και δεν την αφήνω να πάει πολύ κοντά στον παπαγάλο γιατί δεν ξέρω ούτε την αντίδραση του παπαγάλου ούτε του παιδιού. (Μιλάμε για ένα παιδί το οποίο μεγαλώνει στο χωριό μέσα στα ζώα), και εγώ θα σας πω ότι ίσως δεν είστε έτοιμοι, είδα και το πρόγραμμα σας.. δηλαδή εσείς επιστρέφετε σπίτι στις 6 αλλά ξυπνάτε στις 7, ο παπαγάλος θέλει τουλάχιστον 12 ώρες ύπνου δηλαδή από όταν επιστρέφετε μένει μόνο μια ώρα. Μια ώρα δεν φτάνει για το συγκεκριμένο είδος, θέλουν τουλάχιστον 4 ώρες έξω μόνο για πέταγμα!

Καλησπέρα φιλε...
Διαβαζοντας όλα τα παραπάνω Παίρνω το θάρρος να σου γράψω και εγώ λίγα σχόλια

Τα γκριζακια δεν είναι θορυβιοζικα ζωντανά. Ουτε ειναι επιθετικά ουτε τρέφονται με
Σάρκα ουτε είναι κακκιασμενα. Σε πολυπληθές κοπάδι ζουν κ σέβονται ο ενας τον αλλο, δημιουργούνται προστριβες αλλά και αυτές είναι κομμάτι της φύσης τους για την επιβίωση τους. Έχουν πολύ πολύ πολύ υψηλή αντίληψη (ο εγκεφαλος τους έχει δισεκατομμύρια νευρώνες όταν του σκύλου έχει καποιες χιλιάδες εως εκατομμύρια και του ανθρωπου τρισεκατομμύρια νευρώνες) και πολύ πολύ ευαίσθητο ψυχικό κόσμο...πρεγματικα είναι αξιοσημείωτο ποσο ευαίσθητα πλασματάκια είναι. Εάν δε το σέβεσαι η το παραμελεις η Αν «απλά κανεις το κέφι σου» η κάποια στιγμή "σου φύγει η όρεξη" Εσυ θα δημιουργήσεις προβλήματα στο παπαγάλο και οχι αυτός σε εσένα. Σου το τονίζω αυτο γιατί προβληματίζεσαι με αυτά π ενδεχομενως θα κάνει στην οικογένεια σ το ζωντανό και οχι με αυτά π θα κάνετε εσεις η αυτά που δεν θα κάνετε εσεις στο ζωντανό.

Οι δικές σου οι συνθήκες είναι ιδανικότερες από πολλες άλλες φιλε μου όσο κ να άκουγεται περιεργο. Θα γνωρίσει όλα τα μέλη της οικογενειας σου και θα γίνουν όλα σώμα δικό του. Οι γονεις ομως στην οικογένεια πρέπει να κατανοούν να σέβονται τη φύση του και αυτο να το περάςουν σιγά σιγά στα παιδιά τους.

Αρχάριος και εμπειρος φροντιστής είναι δυο κατά τη ταπεινή μ άποψη παρεξηγημενες έννοιες...δεν είναι κατάλληλος καποιος που έχει Εμπειρία πολύχρονη με μεγάλους παπαγάλους και όλοι οι υπόλοιποι "ακατάλληλοι"🤔😂. Πρεγματικα έχω δει πλάσματα σε έμπειρα αλλά τόσο ακατάλληλα κ κομπλεξικά άτομα...και άτομα ομωσ με μηδέν εμπειρία να "δίνονται" σε αυτά τα ζωντανά σε αξιοθαύμαστο αξιέπαινο βαθμό. Και εκεί βλέπεις που φτάνει το δεσιμο με
Ενα τέτοιο ζωντανό. Είναι μαγεία πραγματικά φιλε μ ο κόσμος τους.

Εάν το λαχταρας και το ποθεις πραγματικά τοτε θα ενημερωθεις άρτια πρώτα για τις ανάγκες του (ψυχή που θα την λατρέψεις στο Εγγυώμαι προσωπικά αυτο) και μετά θα Κουμπωσεις τη δικη σου ζωή σε αυτες...και θα είναι ένα ταξίδι υπέροχο :)

Αναφορικα με το θόρυβο τώρα...Οι θηλυκες είναι πολύ πιο Ήπια πουλάκια. Οχι ότι οι αρσενικοι είναι θορυβιοζικα. Ζακο και φωνές δεν πάνε μαζί. Λιγο το πρωι σφυρίζουν μελωδικά και λιγο αποχαιρετώντας τον ήλιο υο απόγευμα. Αλλά Μιλάμε τώρα για λιγο...είναι αστείο... δεν είναι θέμα ο θόρυβος ειλικρινά όμως... αλλά και αυτο το Λιγο ακόμα μπορείς να το μειώσεις ακόμα περισσότερο παίρνοντας μια θηλυκιτσα.

Εάν προχωρήσεις στην αγορά... ας μην στο στείλουν σε μια κούτα. Στη θέση σου θα πήγαινα να το δω το μικρό που θα έχω για την υπόλοιπη ζωή μου να το διαλέξω και να μρ διαλέξει και αυτο. Με τα χρόνια θα δεις ότι αυτοί οι παπαγάλοι διαλέγουν τους ανθρώπους από νεαρή ηλικία. Σοβαροί εκτροφεις στο εξωτερικό το επιτρέπουν αυτο...εκπαιδευμένοι πελάτες επισκέπτονται το εκτροφείο και "ερωτεύονται" ένα μικρό. Εκείνο που θα σ επιτρέψει την πρόσβαση και θα σε εξερευνήσει είναι εκείνο που θα συνεργάζεται μαζί σου όσο φτάνει η γραμμή της ζωής σ.
Κατά τη γνώμη μ ειναι Πολύ πολύ σημαντικο κομμάτι αυτο.. να δεις τη χημεια σας πρώτου το πάρεις σπίτι σου για πάντα.
να μην δεις επισης και τους γονεις του μικρού; Τις συνθηκες που ζουν τα ζευγάρια και να αξιολογηςεις και εσυ την "καταλληλότητα" του εκτροφεα;

Ο Λευτέρης έχει και πολύ ωραία πουλιά στα χέρια του πάντως 😜

Καλημέρα σε όλους. Κάθησα και διάβασα αρκετά για το θέμα. Όχι για παπαγάλους αλλά για τη ράτσα. Ξαναλέω παπαγάλο είχα μεσαίου μεγέθους.
Η αλήθεια είναι πως διαφωνώ με το "τουλάχιστον 4 ώρες έξω πέταγμα". Μου φαίνεται υπερβολικό. Πιο λογικό θεωρώ μια ώρα έξω πέταγμα αλλά γενικότερη παρουσία κόσμου στο σπίτι. Δε ξέρω πως το βλέπετε.
Διάλογο κάνω μη με πάρετε από τα μούτρα 😄

@Kahraman για την ράτσα που θέλετε αυτά λέει. 4 ώρες τουλάχιστον έξω από το κλουβι, τώρα θα πετάει, θα ασχολείται μαζί σας, θα παίζει; Άλλο και αυτό, αν σας φαίνεται υπερβολικό είναι άλλο θέμα, εγώ δεν έχω καμία σχέση με την ράτσα, ούτε με ενδιέφερε και ποτέ αλλά με μια σύντομη αναζήτηση στο google αυτά βρήκα, δηλαδή ένα κοκατιλ πόσες ώρες χρειάζεται έξω, αν το Ζακο θέλει 1 ώρα;
ΕΚΤΟΣ και αν έχετε πολύ χώρο και αγοράσετε μια κλουβαρα, το διπλάσιο ας πούμε από τις διαστάσεις του κλουβιου που θα περνάτε και τον έχετε εκεί όλη μέρα, τοτε ναι φτάνει η παρουσία σας εκεί και δεν χρειάζεται να πετάει (αφού θα μπορεί να το κάνει μέσα). Δεν ξέρω πως το βλέπετε. Εμείς οφείλουμε να σας βοηθήσουμε. Γενικά είναι πολύ υπέρ στην απόκτηση παπαγάλου και πάντα υπερασπιζόμουν άτομα που ήθελαν αλλά είχαν δισταγμούς. Σκεφτείτε το και αποφασίστε τι να πω, η γυναίκα σας ας πούμε θα ασχολείται μαζί του; Εργάζεται και αυτή; Γιατί ξανά λέω για τελευταία φορά 6-7 είναι δύσκολη ώρα. Καλή συνέχεια.

Άσχετο αλλά θα το πω. Σήμερα πήραμε την απόφαση να μετακομίσουμε. Είναι τριώροφη μονοκατοικία. Στον κάτω όροφο είναι το σαλόνι και η κουζίνα, στην μεσαίο όροφο ένα σαν μικρό σαλόνι και ένα δωμάτιο και στον πάνω όροφο η σοφίτα η οποία γύρο γύρο είναι κλεισμένη με τζάμι όπως στις καφετέριες. Όλοι οι όροφοι είναι με εσωτερική σκάλα. Κι ενώ είχαμε μια διαφωνία για το που θα μπούνε ο Λινκ και η Ίνα της είπα ο 3ος όροφος που είναι σαν αποθήκη να μπούνε τα παπαγαλάκια (με την λογική ότι θα βάλω και ένα γραφείο και το λαπ τοπ μου για να κάθομαι κι εγώ εκεί) και μου είπε με παράπονο κι εγώ πως θα τα βλέπω; Θα κάθομαι τιμωρία εκεί πάνω; Όταν λείπεις για δουλειά αυτά είναι η παρέα μου. Οπότε παρά την φασαρία που κάνουν, την γκρίνια για να αλλάζω κάθε μέρα τον πάτο του κλουβιού και όχι κάθε 3-4 μέρες... τα λατρεύει. Μήπως και οι δικές σας γυναίκες τελικά τα λατρεύουν αλλά δεν το λένε;

Seemsfunny (δε ξέρω το όνομα σου) πολύ ενθαρρυντικό το μήνυμα σου. Η γυναίκα μου γενικότερα αγαπάει τα ζωάκια. Ακόμα και ένα θαλασσινό ενυδρείο που κράτησα επειδή δεν προλάβαινα, ήταν πάντα με την ανησυχία που θα δώσουμε τα ψαράκια. Απλά επειδή έχοντας στο μικρά παιδιά και πάμε τάπα και οι δύο όλη μέρα, στην ουσία δε θέλει να φορτωθουμε και άλλη μία δουλειά. Έχει δίκιο. Το ξέρω.
Αλλά έχω αγάπη για τα πουλιά και λέω να το επιχειρήσω.
Ξέρω ότι θα έρθουν μέρες που θα πρέπει να καθαρίζω το κλουβί και θα είμαι χώμα. Ήδη σέρνονται από την κούραση. Κάνω δύο δουλειές (η μια σπίτι αργά το βράδυ) ξυπνάω πρωί για να πάω τα παιδιά σχολείο, γενικότερα είμαι και άνθρωπος που δεν κάθεται σε έναν καναπέ, αλλά σε ένα σχολείο που είπε ο Θάντερ έχει ένα point. Ο παπαγάλος δε θα εστιάζει μόνο σε μένα. Θα βλέπει όλη την οικογένεια. Θα βλέπει τα παιδιά από το μεσημέρι, τη γυναίκα μου, εμένα αργότερα. Θα υπάρχει μια δράση.
Το μόνο που σκέφτομαι είναι το ωράριο αναλογικά με το φαγητό του, το καθάρισμα του, τη βόλτα του που αναγκαστικά θα γίνονται από τις 19:00 και μετά. (Εκεί ποντάρω να είναι ξενύχτης και να κοιμάται αργά και να ξυπνάει πιο αργά)

Κάθε αρχή και δύσκολη. Αν τον έχεις καψούρα θα βρεις και τον χρόνο και το κουράγιο να ασχοληθείς μαζί του. Η δική μου η ρουτίνα είναι να ξυπνάω στις 7 το πρωί, τα αφήνω ελεύθερα μέχρι της 8:30 και κατά της 10 σηκώνεται και η Δέσποινα. Φεύγει η Δέσποινα για δουλειά στις 6 παρά 10 το απόγευμα κι εγώ επιστρέφω στις 8-9 περίπου. Κάθομαι στον υπολογιστή (ακριβώς δίπλα έχω το κλουβί τους) και κάνουν λίγη φασαρία ώσπου την πέφτουν για ύπνο. Τους έχω ένα μεγάλο για την ράτσα τους (ringneck) κλουβί και πιστεύω ότι είναι χαρούμενα. Σίγουρα θα μπορούσα να κάνω και περισσότερα πράγματα όπως και λιγότερα. Με βοηθάει όμως πολύ και η Δέσποινα στην καθαριότητα και στο να τους δώσει φρούτα ή λαχανικά το μεσημέρι. Φαντάζομαι και τα παιδιά σου όσο θα είναι στο κλουβί θα τον ταΐζουν τον παπαγάλο κι αυτό θα τους φέρνει κάθε φορά και πιο κοντά. Αν δεν υπάρχει το πρόβλημα με τις φωνές από τους γείτονες, διάλεξε μια γωνία που θέλεις σε κάποιο δωμάτιο ή στο σαλόνι και με κουνελόσυρμα φτιάξε το κλουβί του.

68f89e386d4c4e7f18c647c1f3842fb2.jpg

Πολύ ωραίο το κλουβί. Παλάτι βασικά. Εγώ στην ουσία μαζί με τη γυναίκα μου ξυπνάμε κατά τις 7 Μαξ. Ετοιμαζόμαστε όλοι η οικογένεια (και τα παιδιά εννοώ), οπότε δε νομίζω πως υπάρχει χρόνος για να βγει το πουλί εκτός εκείνη την ώρα.
Φεύγουμε όλοι και επιστρέφουν τα παιδιά κατά τις 4και κάτι ψιλά μαζί με τη γυναίκα μου και κατά τις 6-7 εγώ. Εκεί έχουμε χρόνο μέχρι τις 8μαξ να κάνουμε κάτι όλοι μαζί γιατί μετά ξεκινάει η διαδικασία υπνου για τα παιδιά. Σχεδόν 9 η ώρα είναι η ώρα που θα κάνω ένα μπάνιο, να φαω, να κάνω γυμναστική στην αποθήκη (ναι έχω φτιάξει κάπως τον χώρο) και να κάνω δουλειά στον υπολογιστή ως 2η δουλειά. Το κλουβί προορίζεται για δίπλα στον υπολογιστή...
Δεύτερες δουλεύω από σπίτι οπότε θα είμαστε δίπλα. Γραφείο πάω και το Σάββατο. Η δουλειά της γυναίκας μου είναι κάπως εποχιακή οπότε σχετικά τον χειμώνα θα είναι σπίτι σχεδόν όλη μέρα. Αυτά από θέμα προγραμματος

Μία ώρα έξω δεν αρκεί για κανέναν παπαγάλο πόσο μαλλον για Ζακό. Εμας το κοκατιλ αν για λίγες μέρες δεν βγει τουλαχιστον 2 ώρες έξω γίνεται άλλο πουλί, φωνάζει, βαριέται, νευριάζει, οταν βγει δεν συνεργάζεται και δεν μπαινει μέσα κτλ. Οι 12 ώρες που πρέπει να κοιμούνται είναι σερί και σε σκοτεινό ήσυχο χώρο, αλλιώς προκυπτουν άμεσα σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς, ορμονικά και υγείας.
Ως κοινωνικά ζώα που είναι χρειάζονται παρέα όλη την ημέρα, το να είναι μονα τους μερικές ώρες μπορεί να το ανέχονται αλλά χρειάζονται πολλές ώρες αλληλεπίδρασης σε ασφαλή χώρο χωρίς αμφιβολία. Η απόρριψη (έστω και χωρίς πρόθεση) και η απομόνωση είναι πολύ σκληρές γι αυτά τα ζώα.
Αν όντως δεν έχετε και δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσετε τον απαιτούμενο χρόνο και χώρο ξανασκεφτείτε το, δεν εχει νόημα, απλά θα ταλαιπωρηθειτε εσεις και θα ταλαιπωρήσετε και ένα αθώο πλάσμα για 50 χρόνια.

Σε ένα φορτωμένο προγραμμα υπάρχει πάντα μια εναλλακτική. Γιατί ένα πιτσουνι μόνο και οχι δύο; Παρεούλα το ένα το αλλο κ μεγαλώνουν κ πιο σωστά. Ανεβαίνει ο προϋπολογισμός αλλά αν σκεφτείς το κόστος μετά που έρχεται σε τροφές κλουβιά παιχνίδια είναι απλά «πταίσμα» το κόστος αποκτησησΜα Δευτέρου πουλιού...και είναι ρνα δωράκι στο πουλακια που θα το χαίρεσαι και θα εκτιμάς χροοοοονια μετά :)
Καταλαβαίνω να μην γίνεται κάτι τέτοιο αλλά 🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ Υπάρχει αυτή η εναλλακτική όμως 😜

Γενικά, δεν έχω την εμπειρία προσωπικά σε μεγάλα πτηνά. Αλλά πιστεύω οτι όλα είναι θέμα το τι θυσίες είναι διατεθειμένος να κάνει κάποιος για το ζωντανό του!
Ο ξάδελφος μου και η γυναίκα του έχουν Ζακό [πολλών χρονών από όταν ήταν παιδί ο ξαδέλφος μου] , 1 σκύλο [μεγάλου μεγέθους] και τώρα έκαναν και ένα κοριτσάκι.
Εντομεταξύ γνωρίζεις ανθρώπους που γκρινιάζουν για τα budgie πχ, διότι δεν θέλουν ευθύνες στο κεφάλι τους, και είναι σεβαστό..
Απλά αποφασίζεις υπεύθυνα. Είναι πολύ υποκειμενικό ζήτημα.

Η μπορείς να ψάξεις για κάποιο μικρότερο είδος [όπως και εγω αυτήν την περίοδο] , τα πτηνά δίνουν πολλές επιλογές!

[Είχα χελωνάκι, 4 κουνέλια, ζευγάρια bugdie διαδοχικά, και σε περιβάλλον που ήταν πολύ επιφιλακτικοί αρκετά, οπότε την έχω κάνει πολλές φορές αυτήν την συζήτηση]

Καλή επιλογή <3

Καλησπέρα σε όλους! Αποφάσισα να γράψω σε αυτό το ποστ μιας και είναι και δικό μας όνειρο ένας Ζακό κάποια στιγμή στο μέλλον.
Εγώ θα σταθώ στο θέμα της οικογένειας. Θεωρώ ότι το τελευταίο που θα πρέπει να σε ανησυχεί είναι τα παιδιά. Το πιο σημαντικό είναι να είστε σίγουροι όλοι ότι το θέλετε! Εμείς ζούμε σε διαμέρισμα και έχουμε ένα σκύλο 4,5 ετών (λαμπραντορ), ένα καναρίνι (της φωτογραφίας) 8,5 ετών, εξημερωμένο και αρκετές ώρες ελεύθερο μέσα στο σπίτι και ένα ακόμα καναρίνι 2 ετών στο κλουβί (δεν θέλει να βγει με τίποτα). Πριν 2,5 χρόνια ήρθε στον κόσμο και ο γιος μας. Σε πληροφορώ ότι χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα και ενώ θα υπήρχε κίνδυνος ακόμα και σκοτώσει το καναρίνι κατά λάθος ο μικρός, λες και είναι γραμμένο στο dna των παιδιών "ξέρει" πως να συμπεριφερθεί και στο σκύλο αλλά και στα πουλιά! Τα παιδιά με τα ζώα επικοινωνουν με έναν τρόπο που εμείς δεν καταλαβαίνουμε!
Η λέξη κλειδί είναι ο ΧΡΟΝΟΣ. Αν τον έχετε και το θέλετε πραγματικά δε βρίσκω λόγο να περιμένετε. Με το καλό!

Παιδιά ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Το τελευταίο μήνυμα είναι πολύ ενθαρρυντικό. Βέβαια για έναν μεγαλο παπαγάλο, ένα 2χρονο κοριτσακι που μπορεί να χτυπάει τα κάγκελα και να μην καταλαβαίνει από "μη" λόγω ηλικίας, το ράμφος του πουλιού είναι και το όπλο του λόγω φοβίας. Την απόφαση μου την πήρα βέβαια. Αν δεν τον κάνω τώρα θα το έχω επιθυμία μια ζωή. Πάμε δυνατά. Τη γέννα περιμενω

@EleftheriaSt Κατά την γνώμη μου αυτό δεν ισχύει. Τα παιδιά ούτε ξερουν να συμπεριφερθούν, ούτε είναι γραμμένο στο dna τους και σαφώς χρειάζεται προσοχή. Έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα με ζώα και παιδιά. Ένα παιδάκι δεν έχει αντίληψη κινδυνου και άνετα μπορεί να δει έναν παπαγάλο ως παιχνίδι.

Σε εμάς τουλαχιστον, όταν έρχεται η 6 χρόνη ανιψιά μου, δεν την αφήνω ποτέ μόνη με τον παπαγάλο. Μια φορά για λίγο που πήγα σε άλλο δωμάτιο, αρπαξε τους ηλιόσπορους και ούτε και εγώ ξέρω πόσους της εδωσε και δε λέει να καταλάβει παρά τις εξηγησεις. Επίσης, επειδή τα παιδάκια έχουν έντονες και κάπως σπασμωδικές αντιδράσεις, εκνευρίζει την Ελίζαμπεθ. Είναι ανήσυχη όταν την βλέπει

Τα ζακο για χρόνια θεωρούνται «πιτσουνια». Δεν έχουν επιθετική συνπεριφορα...απεναντιας έχουν δεκτική/υποτακτική συμπεριφορά- είναι κατασκευασμένα από τη φύση τους να έχουν μια τέτοια συμπεριφορά όσο είναι πιτσουνια να διδάσκονται κ να απορροφούν κ να επεξεργάζονται κάθε λεπτομέρεια κάθημερινα από κάθε μέλος του «κοπαδιου»...στα χρόνια αυτά λοιπόν έχεις το χρονο να διδάξεις τα παιδακια σου να σέβονται ένα ζωντανό...Θα δεις πως θα τον κερδίσει από Όλους...Δεν θα ορμήσουν να βλάψουν κάποιον που τα σέβεται και τα αγαπάει..

αν του επιτρεψεις να ζευγαρώσει μαζί σου, για τη γυναίκα να φοβάσαι οχι για τα παιδιά.. ( αν κ είναι εφτάψυχες δε παθαίνουν τιπτ αυτές 😊)

Ακόμα και στην ενηλικίωση (μετά τα 3 ετη) ένας αρσενικός θα προστατεύει απλα το χώρο στον οποίο κυριαρχεί και θέωρει «φωλια» για τους μήνες της αναπαραγωγης του.
Ακόμα ομως και τότε θα δινει σημάδια κ προειδοποιήσεις προτου οτιδήποτε. Αυτά για κάθε μέλος της οικογένειας μέσα στην οποία μεγαλώνει.

Σε έναν «ξένο» Όμως θα ζησεις να βλεπεισ Το παπαγάλο σου είτε να του «δίνεται» είτε να του επιτίθεται όταν πλησιάζει. Θα βλέπεις άτομα π
Γνώρισε όταν ήταν μικρό να τα «δεχεται»
Για πάντα. Και άτομα π απέρριψε οταν ήταν μικρό να τους επιτίθεται για πάντα. Ο τροπος π θα προσεγγίσεις αυτο το ειδος θα σ επιτρέψει την πρόσβαση η τον αποκλεισμό την απαγόρευση.

Μη φοβάσαι για την οικογένεια ..τις διατροφικές του ανάγκες μπορείς να τις καλύψεις;
Όπου πας διακοπές θα πρέπει να τον πάρεις μαζί σ. Το έχεις σκεφτεί;

@EleftheriaSt Πωπώω μακάρι να σκεφτόντουσαν και άλλοι γονείς έτσι!
Στην Ελλάδα υστερούμε σε τέτοια θέματα καθώς οι περισσότεροι γονείς φοβίζουν τα παιδιά για τα ζώα! Η μπαίνουν στην διαδικασια να επιλέξουν κατοικίδιο η παιδί,το οποίο επίσης είναι απαίσιο!

Back