Αναπαραγωγή Απύρωτη κανάρα. Τι μπορώ να κάνω;

Dhmhtra 22

PB New Member
Εγγραφή
5 Μαρ 2022
Μηνύματα
20
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας. Εχω μια καναρα 2 ετών πλέον. Πέρισυ δεν μπόρεσε να ζευγαρωσει με τον αρσενικό μου. Του έκανε μονίμως επίθεση. Θεώρησα πως δεν ταιριάζουν οπότε δεν επιχείρησα να τους ξανά βάλω μαζί. Πήρα άλλον αρσενικό φέτος. Ενώ είναι σε ζευγαρωστρα με χώρισμα επί δύο βδομάδες κάνει τα ίδια. Επιτίθεται μονίμως. Την περασμένη εβδομάδα της έβαζα μπρόκολο. Αυτή τη βδομάδα της βάζω βιταμίνες(πυρωτικο) αλλά δεν…!Υπάρχει κάτι που κάνω λάθος ή που θα μπορούσα να κάνω για να βελτιωθεί; Εχει θέμα το πουλάκι; Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
@Dhmhtra 22 Αν μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες όπως εσωτερική εκτροφή, θερμοκρασία χώρου, έκθεση (προσανατολισμός), τι βιταμίνες δίνετε, εκτός από βιταμίνες που δίνετε όλο τον υπόλοιπο χρόνο ακολουθεί σωστή διατροφή δλδ σύμφωνα με την περίοδο (πτερόρροια, συντήρηση, προετοιμασία αναπαραγωγής, αναπαραγωγή, πτερόρροια). Το ότι πήρατε άλλο αρσενικό φέτος μήπως σημαίνει ότι και αυτός δεν έχει γίνει αποδεκτός ακόμα. Δηλαδή μήπως και αυτός θέλει τον χρόνο του να προσαρμοστεί. Μήπως θα ήταν καλύτερο να δοκιμάσετε ξανά με το πρώτο; Είναι κοντά όλα τα καναρίνια; Αν ναι πως αντιδρά ο παλιός αρσενικός; Είναι πυρωνενος; Τα λαχανικά δεν πάνε με την εβδομάδα αλλά με τις μέρες κάποιες άλλες θέλει φρούτα. Οι βιταμίνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα μέσα στη βδομάδα. Ας πούμε η φερτιβιτ θέλει ένα μήνα χορήγηση. Καναβούρι έδωσες στους σπόρους; Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα έχεις κάνει κάνε restart. Έχεις χρόνο ακόμα.
 
@Dhmhtra 22 καλημέρα.
Θέλεις να απαντήσεις στα ερωτήματα που σου θέτει ο @Kostas Pyl και ταυτόχρονα να μελετήσεις τουλάχιστον το πρώτο τμήμα του άρθρου της αναπαραγωγής που σου επισυνάπτεται και έπειτα να μιλήσουμε διεξοδικότερα για το πως ίσως θα βελτιωθεί η αποδοχή του αρσενικού;
 
@Kostas Pyl Η θερμοκρασία δωματίου είναι στους 22 με 24 βαθμούς Μαξ. Η διατροφή τους είναι συσκευασμένη πέραν της διατροφής τους βάζω κάποιες φορές έτοιμη αυγότροφη. Δεν βάζω κάτι επιπρόσθετο ούτε έχω εντρυφήσει σε αυτό, επιπλέον όταν Ρώτησα στο πετ σοπ μου είπαν ότι καλύπτονται από την τροφή(συσκευασμένη psestige βάζω).Οσον αφορά τά φρούτα και τα λαχανικά βάζω μήλο από φρούτα και από λαχανικά μαρούλι, μπρόκολο, αγγούρι. Δεν βάζω συνεχόμενα ή καθημερινά. Υπάρχει σουπιοκοκαλο μονίμως(δεν ξέρω αν αυτό είναι κακό όσες φορές έχω ρωτήσει μου έχουν πει πως είναι οκ ). Επίσης από βιταμίνες σε πόσιμη μορφή τους βάζω σε περιόδους πτερορροιας ή αναπαραγωγής ή σε φάση αδυναμίας.(δεν ξέρω αν θες να σου πω τι σκευάσματα βάζω και αν είναι οκ.) Κατα καιρούς τους βάζω αυγό κυρίως σε περίοδο πτερορροιας. Ο παλιός αρσενικός από τις κινήσεις του φαίνεται πυρωμενος…δεν τον έχω ψάξει περαιτέρω γιατί δεν μπορώ να καταλάβω. Πριν πάρω τον καινούριο είχα τα κλουβιά τους σε κοντινή απόσταση απλά το πορτάκι της θηλυκιάς έμενε ανοιχτό οπότε κατα τη διάρκεια της μέρας έβγαινε έξω έκανε έναν κύκλο πετώντας και πηγαίνει πάνω από το κλουβί της ή το κλουβί του αρσενικού και εκεί που καθόταν όμορφα και ωραία χωρίς να υπάρχει λόγος του έκανε επίθεση, έμπαινε σε αμυντική στάση και τσιρίζε.Οπότε δεν ξέρω αν θα ζευγαρώνε μαζί του. Αυτή τη στιγμή είναι σε ζευγάροστρα με χώρισμα και εξακολουθεί να κάνει την ίδια επίθεση στον αρσενικό όταν πηγαίνει στο χώρισμα. Την έχω κλειστεί με φωλιά. Παρατήρησα πως χθες άρχισε να μπαίνει στην φωλιά…και κελαηδάει(προσπαθεί δηλαδή ,γιατί ουσιαστικά ο ήχος που βγάζει δεν είναι ίδιος με του αρσενικού.επίσης είναι σίγουρο πως είναι θηλυκό). Αυτή τη στιγμή είναι κοντά όλα τα καναρίνια. Δεν ξέρω αν εγώ κάνω κάτι λάθος ή αν το πουλάκι δεν είναι ακόμα έτοιμο.
 
........Υπάρχει κάτι που κάνω λάθος ή που θα μπορούσα να κάνω για να βελτιωθεί; Εχει θέμα το πουλάκι;
Τα βήματα είναι 1) Το θηλυκό μόνο του στην ζευγαρώστρα. 2) Φωτισμός συνεχής για 14-15 ώρες. 3) Παροχή αυγοτροφής και αυγού σε συνδυασμό με βλαστομένους σπόρους. 4) Βιταμίνη Ε+S . 5) ΠΑΡΟΧΗ ΦΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΜΑΤΟΣ ! 6)Το αρσενικό σε κοντινή απόσταση ώστε να ακούει το κελάηδημά του.
-Αν και όταν, κτίσει φωλιά, έρχονται σε επαφή απ' ευθείας. Αν σε ένα 24ωρο δεν υπάρχουν σωστές σχέσεις του ζευγαριού, δεν επιμένουμε. Χώρισμα για λίγα 24ωρα και επανασύνδεση. Σε περίπτωση άρνησης η προσπάθεια έχει αποτύχει (πάμε γι' άλλα)
 
@Dhmhtra 22 απάντησε ο @mgerom σε γενικές γραμμές για την διαδικασία. Για τις σωστές σχέσεις του ζευγαριού θέλω να προσθέσω ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και παρότι εμείς θέλουμε ένα ζεύγος μπορεί να μην μας κάτσει. Και εγώ φέτος προσπάθησα για δεύτερο ζευγάρι ενός αρσενικού με δύο διαφορετικά θηλυκά αλλά αλλά και με τα δύο δεν έκατσε. Και τα δύο ήταν έτοιμα αλλά το αρσενικό προφανώς δεν ήταν είτε γιατί ήταν το πρώτο ζευγάρωμα είτε το πιο πιθανό λόγω καιρού και μεγαλύτερου χρόνου που απαιτείται για την προετοιμασία (είναι πολύ σημαντικός ο συγχρονισμός του πυρωματος, 45 περίπου μέρες για το αρσενικό και 10-15 περίπου για το θηλυκό. Θα πρέπει το τελείωμα του χρόνου να συμπέσει). Αν όπως λέει ο Μάκης δεν γίνει άμεσα κάτι τα χωρίζεις. Εγώ θα ξαναπροσπαθήσω με τα ίδια ζευγάρια αργότερα μόλις φτιάξει ο καιρός κάνοντας μια επαναληπτική μίνι προετοιμασία.
 
@Stfns οχι δεν είναι δικής μου…την πήρα πριν ένα μισή χρόνο και τότε μου είχε πει πως είναι ενός έτους. Εχει δαχτυλίδι αλλά δεν το έχω δει για να είμαι ειλικρινής.
[automerge]1680899152[/automerge]
@Kostas Pyl @mgerom
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Εχω παρατηρήσει πως τις τελευταίες δύο μέρες μπαίνει στην φωλιά και κοιμάται εκεί. Υπάρχει περίπτωση να είναι ένα σημάδι αυτό ή απλά συμβαίνει; Επίσης σήμερα του κελαηδούσε …όπως μπορεί να το κάνει αυτό ένα θηλυκό και κάποιες φορές πήγαιναν δίπλα δίπλα στο χώρισμα. Βρίσκονται είδη σε ζευγάρωστρα με χώρισμα. Υπάρχει περίπτωση να έχει πυρωσει και να δείχνει ότι τον αποδέχεται; Γενικά δεν είμαι της επιμονής. Είδα με τον προηγούμενο πως δεν και τέλος…δεν ξανά προσπάθησα. Αν δεν θέλει ούτε με αυτόν δεν θα ξανά μπω στην διαδικασία να το κάνω, θα την αφήσω στην ησυχία της.
 
Τελευταία επεξεργασία:
  • Ευχαριστώ
Αντιδράσεις: Stfns
Υπάρχει περίπτωση να έχει πυρωσει και να δείχνει ότι τον αποδέχεται;
Αν την ώρα που της κελαηδάει ο αρσενικός αυτή γέρνει το κορμί της μπροστά και χαμηλά και ανοιγοκλείνει τα φτερά της τον έχει αποδεχτεί και τον περιμένει για ζευγάρωμα.
 
@Dhmhtra 22 , τίποτα δεν είναι απόλυτο, αλλά το γεγονός ότι κοιμάται μέσα στη φωλιά προοιωνίζει (σύντομα) την έλευση αυγού. Επομένως κάθε πρωί καλό θα ήταν να κοιτάς μέσα στη φωλιά, μήπως και υπάρχει αυγό. Το ότι του κελαηδά επίσης δείχνει ότι το πράγμα πάει καλά.
Προσωπικά θα έβγαζα το χώρισμα. Πιστεύω ότι θα ζευγαρώσουν. Και μερικές αψιμαχίες να γίνουν, δεν θεωρώ ότι είναι πρόβλημα.
 
@ianos αυγό με χώρισμα; Δεν γνώριζα καν πως υπάρχει τέτοια περίπτωση. Την έχει φοβηθεί το μάτι μου γενικά. Μήπως είναι καλύτερο πρώτα να της βάλω το νήμα να δω αν φτιάξει φωλιά και μετά να τους ενώσω; Εχει μόνο τρεις μέρες που κάθεται τά βράδια στην φωλιά. Σχεδόν όλο το πρωινό κελαηδάει. Την μια προς το μέρος του την άλλη πάει πάνω από την φωλιά και κελαηδάει. Μετά κελαηδάει ο αρσενικός μετά ξανά αυτή…Γενικά υπάρχει ένα εύφορο κλίμα, αυτό μου δείχνουν τουλάχιστον. Απλά δεν θέλω γενικά να βιαστώ γιατί την πρώτη φορά θεωρώ πως προσπάθησα να την ζευγαρώσω βεβιασμένα.Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή.
[automerge]1680979607[/automerge]
@ΙΩΑΝΝΗΣ
Οχι δεν κάνει κάτι τέτοιο ή που θα κάθεται στο κλαδί της η που θα πηγαίνει πέρα δοθεί ή που με το που τελειώσει αυτός θα αρχίσει αυτή να κελαηδάει.
 
Καλησπέρα.
να της βάλω το νήμα να δω αν φτιάξει φωλιά
Ναι
θα αρχίσει αυτή να κελαηδάει.
Η κανάρα είναι σίγουρα πυρωμένη για αυτό κελαηδάει.

Δώσε νήμα για φωλιά, ρίξε μερικές κλωστές στην φωλιά και παρακολούθησε την συμπεριφορά της, αν αρχίσει να φτιάχνει φωλιά ένωσε το ζευγάρι.
Στην φωλιά πρέπει να υπάρχει τσόχα, καλό θα ήταν να βάλεις μια εσωτερική και μια εξωτερική φωλιά για να μπορεί να διαλέξει όποια της αρέσει περισσότερο.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ νομίζω πως έχει ηδη επιλέξει την υπάρχουσα εξωτερική φωλιά. Είναι το τέταρτο βράδυ που κοιμάται μέσα. Τσόχα έχω αλλά δεν την έχω βάλει ακόμα θα βάλω την τσόχα αύριο και νήμα. Αν αρχίσει να φτιάχνει την φωλιά της σε δύο μέρες θα βγάλω και το χώρισμα και μετά βλέπουμε. Πάντως το σκεύασμα πυρωματος το έβαλα περισσότερες μέρες από τις αναγραφόμενες. Τις επόμενες μέρες προσθέτω και Αυγοτροφη ή αυγό με το τσόφλι; επίσης έχω της ταφαρμ το οστεξ.Το βάζω ή είναι υπερβολή;
 
Αν αρχίσει να φτιάχνει την φωλιά της σε δύο μέρες θα βγάλω και το χώρισμα και μετά βλέπουμε
Όταν μισοφτιάξει την φωλιά να βγάλεις το χώρισμα άμεσα.
έχω της ταφαρμ το οστεξ.Το βάζω ή είναι υπερβολή;
Αν ακολουθείς τις οδηγίες είναι εντάξει.
Φυσικά στο κλουβί πρέπει να υπάρχει πάντα κόκκαλο σουπιάς.
το σκεύασμα πυρωματος
Το καλύτερο ''σκεύασμα πυρώματος'' είναι το φώς, το αυγό, η αυγοτροφή και το κελάηδισμα του αρσενικού.
 
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ ο αρσενικός γενικά δεν κελαηδάει. Αν τον έχω ακούσει συνολικά δύο με τρεις φορές να κελαηδάει. Εβαλα νήμα…τίποτα…εκεί που δεν έκανε επίθεση άρχισε πάλι να του κάνει επίθεση μέσα από το χώρισμα…δεν συζητώ κάν για το φτιάξιμο της φωλιάς …ούτε καν μπαίνει μέσα ενώ πριν κοιμόταν εκεί. Δεν έχω βγάλει το χώρισμα προφανώς…αν συνεχίσει να είνια επιθετική θα τους χωρίσω εντελώς, νομίζω δεν υπάρχει λόγος να προσπαθώ.
[automerge]1681667687[/automerge]
@ΙΩΑΝΝΗΣ@ έβαλα τσόχα και την
Σηκώνει από την φωλιά, την ξέστρωνει.
 
Τελευταία επεξεργασία:
έβαλα τσόχα και την
Σηκώνει από την φωλιά, την ξέστρωνει.
Για αυτό τον λόγο την τσόχα την ράβουμε στο κάτω μέρος με λίγη κλωστή, έτσι η κανάρα δεν θα μπορεί να την βγάλει.
ο αρσενικός γενικά δεν κελαηδάει
δεν συζητώ κάν για το φτιάξιμο της φωλιάς …ούτε καν μπαίνει μέσα ενώ πριν κοιμόταν εκεί.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι τα πουλιά δεν είναι έτοιμα για αναπαραγωγή ή ότι δεν ταιριάζουν σαν ζευγάρι.
Πιστεύω ότι μάλλον συμβαίνει το δεύτερο.
 
Back
Top