Φροντίδα Απώλεια καναρινιού και ερώτηση για φροντίδα νέου

  • Θεματοθέτης Θεματοθέτης Mary27
  • Ημερομηνία Ημερομηνία

Mary27

PB New Member
Εγγραφή
5 Νοε 2013
Μηνύματα
151
Καλησπέρα σε όλους!
Είχα καιρό να μπω στην παρέα σας λόγω προσωπικών προβλημάτων και σήμερα μεταξύ άλλων έχασα και το καναρινάκι μου,τον Eddie μου..
Πρίν τρία χρόνια είχα ρωτήσει στο παρακάτω τόπικ https://community.petbirds.gr/threads/Καναρίνι-με-σπυρί-στα-πόδια.18114/
όπου με είχατε κατατοπίσει, Πηγα και σε πτηνίατρο και η γνωματευση τότε ήταν bumble feet,του έδωσα flagyl και εχασε στο ενα πόδι τα μπροστινα δαχτυλα και έμεινε μόνο το πίσω. Για να ισορροπεί στράβωνε το άλλο πόδι προς τα μεσα με αποτέλεσμα φετος το Φλεβάρη να κανει και στο αλλο πόδι bumble feet όπου τον κατέστρεψε κυριολεκτικά. Σε ελαχιστο χρόνο (μερες σχεδόν) μαυριζε το ενα δαχτυλο μετα το αλλο και έπεφταν... Του δινα baytril,flagyl που μου ειπε ο γιατρός που επικοινωνησα (γιατι μενω επαρχια),τίποτα.. Το αποτέλεσμα ηταν να χασει όχι μόνο το πόδι αλλά να φτάσει η μόλυνση ως το "γονατο", να χει γινει εκεινο το σημειο μια μαυρη μπαλα όπου στηριζόταν εκει για να βαδίζει όσο μπορουσε..Βεβαια τα ματωνε και με το ραμφος και αποτι μου πε ο γιατρος αυτο επιβαρυνε την κατάσταση.. Ειχα βαλει τα παντα στον πατο,τροφη, νερο κλπ και ειπα οτι θα το φροντισω και όσο ζησει.. Επιπλεον ειχε καρίνα από το Μάρτη/Απρίλη, κατω από την κοιλιά του δεν ειχε καθολου τριχωμα, ειχε ενα μωβ χρωμα στο δερμα, ούτε ουρά και γενικα ηταν ενα αναπηρο πουλακι... Υπόψην ότι ηταν πουλι ΜΟΝΟ μεσα στο σπιτι, δεν ειχα αλλο πουλι και από φροντίδα άλλο τίποτα. Στο πετ σοπ που μιλαγα με ενα παιδι μου μιλησε και για ευλογια.. Δεν ξερω, οπως και να χει τον εχασα σήμερα οπου ειχε φτασει να χανει και τριχωμα στα ματια και το κεφαλακι...Αν μπορεί κανεις να βγάλει συμπερασμα τί ήταν τελικα (αν ηταν κατι εκτός από bumble feet),θα με βοηθούσε πολύ για να ξερω τί εφταιξε..

Επειδη προσφατως πήρα άλλο (δεν ηταν ποτε κοντα για να μην κολλησει) και επειδη δεν θελω να ξαναπεράσω τα ίδια, θα ήθελα να μου πείτε σε αυτά που κάνω τί να προσθέσω ακόμα:
τροφή manitoba, σουπιοκοκκαλο, κιτρινη βιταμινη manitoba ή τροπικα της κλουβοτεχνικης, νερο καθημερινα.. Κάπου είχα διαβασει ότι για τετοια δερματικα φταιει η έλλειψη βιταμινης Α που υπάρχει σε συγκεκριμένες τροφες.. Επειδή για να είμαι ειλικρινής από αυτά που αναφέρονται ως πηγες βιταμινης Α δεν τρωω τιποτα αρα δεν τα εχω,ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ πχ beaphar βιταμινη Α?οποιαδήποτε άλλη συμβουλή δεκτή γιατι δεν θα θελα να ταλαιπωρηθει αλλο πουλακι ετσι.. Επίσης τί κλαδιά είναι κατάλληλα; ΠΛαστικα στρογγυλεμενα ή σε σχημα κλαδιού δέντρου;
 
Κρίμα,ήταν μεγάλη φάτσα ο Eddie.
Χωρίς εμπειρία και απο ό,τι διαβάζω είχε bumple feet,όχι ευλογιά.Ήδη στο θέμα που παρέθεσες υπάρχουν αναλυτικές απαντήσεις, σου παραθέτω όμως και το παρακάτω link με κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες που πιστεύω θα σε κατατοπίσουν http://www.spirosnet.com/eta-piomicrondeltaomicrondeltaepsilonrhomualphatau943tauiotasigmaf.html. Σαν παράδειγμα σου λέω πως η αβιταμίνωση δεν είναι το αίτιο, είναι απλά η πόρτα που άφησε το μικρόβιο να περάσει και έτσι, δίνοντας βιταμίνες, δεν γινόταν το πουλί να γίνει καλά απο μόνο του. Δυστυχώς χωρίς συγκεκριμένες εξετάσεις δεν μπορεί να δοθεί η κατάλληλη αγωγή και ήσουν άτυχη στην επιλογή. Με το μωβ χρώμα στο δέρμα μάλλον εννοείς το συκώτι του που θα ήταν διογκωμένο λόγω ισχυρών αντιβιοτικών.Ήλιος το έβλεπε καθόλου(άμεσα);Φτερά κεφαλής και ματιού μπορεί να είναι απο έλλειψη ιωδίου μέχρι αναπνευστικό πρόβλημα. Νομίζω το ξέρεις δεν πρέπει απότομες αλλαγές θερμοκρασίας,τοποθέτηση κλουβιού δίπλα σε καλοριφερ/τζάκι ή ρεύματα αέρα... Ξύπνημα/ύπνος μόνο με ανατολή/δύση.
Μην θεωρείς απίθανο το μικρόβιο ακόμη και να έπεσε απο τον ουρανό. Έχω διαβάσει για εκτροφεία που πέρα απο χέρια/ρούχα κτλ έχουν και ειδικό υπόστρωμα στην είσοδο για τα παπούτσια τους. Εσύ δεν χρειάζεται όμως να υπερβάλεις ούτε στη περιποιηση, ούτε και στην σκέψη σου για το τί έγινε λάθος.
Εύχομαι τα καλύτερα με την νέα συντροφιά σου, σου παραθέτω ορισμένα άρθρα:
https://community.petbirds.gr/threads/Η-διατροφή-των-καναρινιών.17688/
https://community.petbirds.gr/threads/Η-βιταμίνη-Α-στα-πτηνά.83/
Έχοντας το πλεονέκτημα να ζείς στην επαρχία μπορείς να φροντίσεις το πουλάκι με ότι καλύτερο. Σου προτείνω μιά φορά την εβδομάδα αυγοτροφή, δύο με τρείς λαχανικά και μία φρούτο, λίγες ποσότητες για 2-3 ώρες. Σιγά σιγά θα μάθει στην ποικιλία.
Εύχομαι να είσαι καλύτερα προσωπικά και να μή χαθείς, να είσαι εδώ να ενημερώνεσαι.
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριςτω για τις πληροφοριες deukalion! Ηταν φοβερο να εχεις ΕΝΑ καναρινι να μην βγαινει ποτε εξω λογω αρπακτικων, να το φροντιζεις κλπ και να το χασεις απο μολυνση..Απο τα αρθρα που μου παραθετεις deukalion το τελευταιο ηταν που βρηκα τυχαια ψαχνοντας στο ιντερνετ κ μπηκα να ρωτησω εδω μιας και απο αυτα τα τροφιμα της Α δεν τρωω τιποτα. Σε βιταμινες υγρης μορφης σε σταγονες υπαρχει κατι;απο λαχανικα κ φρουτα κατι υπαρχει παντα να του βαζω αλλα απο της βιταμινης Α τιποτα.. Επισης και επειδη οπως φαινεται κ στο παλιοτερο ποστ αργησα να καταλαβω το bumble feet,υπαρχει τροπος να "δρασει" κανεις εγκαιρα να το προλαβει οταν εκδηλωθει με φουσκαλα/σπυρι ωστε να μην απλωθει κ καταστρεψει ολα τα δαχτυλα; Μεχρι και τη leucagel ειχα παρει τοτε και θυμαμαι δεν την ηθελε καθολου..
 
Μαίρη,υπάρχει περίπτωση να μήν τρώς μπρόκολο αλλά δεν υπάρχει να μήν τρώς τίποτα γενικά:D. Και εγώ απο ένα πουλάκι ξεκίνησα και τώρα έχω τον απίστευτο αριθμό των τριών...όταν πάω μανάβη ή λαική μπορώ να ζητήσω μία ρίζα ζωχού, μία ρίζα ταραξάκου,ένα μήλο, μιά πιπεριά και το πιο μικρό μπρόκολο, δεν είναι ντροπή.Αφού δεν τρώς κάτι με βιταμίνη Α δεν χρειάζεται να φάς και το υπόλοιπο της ημερήσιας δόσης που θα παρέχεις, απλά να το πετάς😛.Φυσικά και υπάρχει χημικό παρασκεύασμα αλλά όλα αυτά χρησιμοποιούνται είτε προληπτικά(1 φορά το χρόνο) είται επιθετικά σε περίπτωση ασθένειας. Για την εύρεσή του θα περιμένεις να σου πούν οι εμπειρότεροι, να ξέρεις όμως πως ένα πτηνό τεχνικά συντηρούμενο δεν λέγεται και εύρωστο.
Για το bumble feet δεν έχω κάτι άλλο να σου πώ,ό,τι σου είπαν και παλιά ισχύει και σήμερα.Χρειάζεται εξειδικευμένη εξέταση αναγνώρισης του αιτίου, δηλαδή του μικροβίου και έπειτα συγκεκριμενοποιημένη αντιμετώπιση δηλαδή αντιβίωση που να το κτυπά. Η καλή διατροφή και καθαριότητα στην περίπτωση και αυτής της ασθένειας είναι που κυριολεκτικά οχυρώνουν τον οργανισμό και η κερκόπορτα όπως θα είδες στο πρώτο link δεν είναι μόνο η αβιταμίνωση Α .
 
Θα πρότεινα @Mary27 ο νέος φίλος σου, να μην μπει καθόλου στο χώρο που υπήρχε ο άρρωστος.
Φυσικά ούτε λόγος για χρήση κάποιων στοιχείων του εξοπλισμού του.
Χρειάζονται όλα να είναι καινούργια, καθαρά και απολυμασμένα για να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας στο νέο φίλο σου.
Για να ισορροπεί στράβωνε το άλλο πόδι προς τα μεσα με αποτέλεσμα φετος το Φλεβάρη να κανει και στο αλλο πόδι bumble feet όπου τον κατέστρεψε κυριολεκτικά. Σε ελαχιστο χρόνο (μερες σχεδόν) μαυριζε το ενα δαχτυλο μετα το αλλο και έπεφταν...
Εξαιρετικά άσχημη η περιπέτειά του... μπράβο σου που το πρόσεχες σωστά.
θα με βοηθούσε πολύ για να ξερω τί εφταιξε..
Ενός κακού μύρια έπονται...
Πολυάρρωστος ο φίλος μας... Τελικά είχε πολλά μαζί κι όχι ένα.
Άλλωστε σωστά έγραψε κι @Deukalion
Σαν παράδειγμα σου λέω πως η αβιταμίνωση δεν είναι το αίτιο, είναι απλά η πόρτα που άφησε το μικρόβιο να περάσει
Η κερκόπορτα των ασθενειών είναι ο εξασθενισμένος και με ελλείψεις οργανισμός.
θα ήθελα να μου πείτε σε αυτά που κάνω τί να προσθέσω ακόμα:
τροφή manitoba, σουπιοκοκκαλο, κιτρινη βιταμινη manitoba ή τροπικα της κλουβοτεχνικης, νερο καθημερινα..
Κρίνεις πως αυτά δεν αρκούν;
Εγώ μια χαρά τα βρίσκω... Πολλά και υπεραρκετά.
Να κινηθείς και προς μια καλή αυγοτροφή.
Κάπου είχα διαβασει ότι για τετοια δερματικα φταιει η έλλειψη βιταμινης Α που υπάρχει σε συγκεκριμένες τροφες.. Επειδή για να είμαι ειλικρινής από αυτά που αναφέρονται ως πηγες βιταμινης Α δεν τρωω τιποτα αρα δεν τα εχω,ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ πχ beaphar βιταμινη Α?
Υπάρχει και μεμονωμένα όπως αυτή και αυτή αλλά κυρίως σε σκευάσματα πολυβιταμινών... Που πιστεύω πως είναι καλύτερα.
Άλλωστε πρέπει πρώτα να βρεθεί βιταμίνη Α υδατοδιαλυτή για να μπορείς να την προσφέρεις στο νερό των πουλιών.
Και να θυμόμαστε... η υπερβιταμινοδοσία μπορεί να γίνει χειρότερη από την έλλειψη κάποιας βιταμίνης.
Επίσης τί κλαδιά είναι κατάλληλα; ΠΛαστικα στρογγυλεμενα ή σε σχημα κλαδιού δέντρου;
Κάποιοι προτιμούν τα ξύλινα και έχουν δίκιο.
Τα σωστά πλαστικά με στρογγυλεμένες τις άκρες http://www.ornitalia.gr/specialaxejuars/439-posatoio-.html που δεν πληγώνουν τα πόδια για πάρα πολλούς είναι η λύση.
Αυτές χρησιμοποιώ κι εγώ.
Δυστυχώς χωρίς συγκεκριμένες εξετάσεις δεν μπορεί να δοθεί η κατάλληλη αγωγή.
Οι εξετάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι μονόδρομος...
Έχω διαβάσει για εκτροφεία που πέρα απο χέρια/ρούχα κτλ έχουν και ειδικό υπόστρωμα στην είσοδο για τα παπούτσια τους. Εσύ δεν χρειάζεται όμως να υπερβάλεις ούτε στη περιποιηση, ούτε και στην σκέψη σου για το τί έγινε λάθος.
Στις "σωστές" εκτροφές δεν είναι υπερβολή αλλά υποχρέωση.
Χρειάζεται να μεταφερθεί ένα μικρόβιο άγνωστο στο μικροβιακό φορτίο της εκτροφής για να τη συρρικνώσει αφάνταστα για να μην πω ... Να την εκμηδενίσει.
Ηταν φοβερο να εχεις ΕΝΑ καναρινι να μην βγαινει ποτε εξω λογω αρπακτικων,
Η έλλειψη φυσικού φωτισμού έχει φοβερά κακές συνέπειες στην καλή υγεία των πουλιών.
Χρειάζεται ήλιος κι όχι απ' ευθείας πάνω στα πουλιά ειδικά στις ζεστές μέρες της Άνοιξης και του καλοκαιριού.
Μας αρκεί να υπάρχει ήλιος ακόμη κι από διάχυση.
Πρέπει επιπρόσθετα και οι εσωτερικοί χώροι να είναι κατάλληλοι.
Κάποτε σε μια επίσκεψη σε φίλους είδα τα καναρίνια στο σκοτεινό και με μυρουδιές λεβητοστάσιο για να μην λερώνουν το σπίτι.
Σ' αυτές τις περιπτώσεις καλύτερα οι κάτοχοι να τα δωρίσουν σε άλλους.
 
Επειδη προσφατως πήρα άλλο (δεν ηταν ποτε κοντα για να μην κολλησει) και επειδη δεν θελω να ξαναπεράσω τα ίδια
Μαίρη μου δε νομίζω πως φταις εσύ που το καναρινάκι ταλαιπωριόταν και ήταν άρρωστο.. Σίγουρα να το είχε δει κάποιος πτηνίαρος εξ αρχής θα ήταν αλλιώς, αλλά μένεις επαρχία και καταλαβαίνουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως σαν ζωντανοί οργανισμοί τα καναρίνια μας θα αρρωστήσουν. Αυτό δε θα το αποφύγουμε... Απλά με καθαριότητα και σωστή διατροφή μειώνουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Πάμε να δούμε ένα ένα τι πρέπει να προσέξεις.
  1. Δες 2 άρθρα γενικά για την φροντίδα των καναρινιών: https://community.petbirds.gr/threads/Τα-καναρίνια-ως-κατοικίδια-πλήρης-οδηγός.26056/ & https://community.petbirds.gr/threads/Φροντίδα-καναρινιών-βασικές-οδηγίες.17652/
  2. Κλουβί και χώρος/θέση του κλουβιού
    https://community.petbirds.gr/threads/Επιλογή-θέσης-κλουβιού-στο-σπίτι.25549/ & https://community.petbirds.gr/threads/Κλουβιά-για-πουλιά.17800/
    Πολύ σημαντικό για την υγεία του να κοιμάται μόλις πέσει ο ήλιος, και να ξυπνάει με την ανατολή. Σε ένα ήσυχο μέρος, χωρίς καπνούς και μυρωδιές, και φυσικά το κλουβί θα πρέπει να βρίσκεται σε σταθερό σημείο με τουλάχιστον 2 μεριές να ακουμπάνε σε τοίχο, για να νιώθουν πιο πολύ ασφάλεια. Για μένα το ιδανικό κλουβί για να έχεις ένα καναρινάκι είναι αυτό: https://www.pet4u.gr/pet-camelot-9671.html
    ZEYGAROSTRA(9671).jpg

    Σωστές διαστάσεις για ένα καναρίνι, με πολλές θέσεις για ταίστρες, δεν χρειάζεται να βάζεις μέσα αυγοθήκες κτλ και έτσι δε θα βάζεις συχνά το χέρι σου μέσα, κάτι που το στρεσάρει, και το πιο σημαντικό απ όλα το πόσο πιο εύκολο και γρήγορο κάνει τον καθαρισμό του κλουβιού! Βγάζεις τον πάτο (από τότε που πήρα αυτά τα κλουβιά, αλλάζω τον πάτο πιο συχνά - μπορεί και κάθε 2 μέρες - γιατί το κάνω εύκολα και γρήγορα), αλλάζεις το υλικό (να αποφεύγεις την εφημερίδα.. Το καλύτερο για μένα είναι χαρτί κουζίνας ή χαρτιά Α4 - σχετικό θέμα: https://community.petbirds.gr/threads/Στρώμα-υγιεινής-στους-πάτους-των-κλουβιών-των-πουλιών.57/ ) και αν είναι λερωμένη και η σχάρα βγάζεις και τη σχάρα και την καθαρίζεις μέσα σε 2' ! Χωρίς καν να μετακινήσεις το κλουβί!
  3. Διατροφή
    Απ ότι διαβάζω πολύ σωστά κάνεις και του δίνεις συσκευασμένη τροφή! Μπράβο σου! Οι λόγοι φυσικά εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Χύμα-ή-συσκευασμένη-τροφή-για-το-πουλάκι-μας.19008/
    Πέρα απ τους σπόρους (που θεωρώ την μάρκα που του δίνεις πολύ καλή) κάτι πολύ σημαντικό που δεν αναφέρουμε συχνά και εγώ το τελευταίο διάστημα έχω αρχίσει και προβληματίζομαι, είναι το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε τους σπόρους της ταίστρας. Αν αυτό γίνεται καθημερινά καταλαβαίνεις πως το αποτέλεσμα θα είναι ένα παχύσαρκο καναρίνι που θα έχει μόνο προβλήματα υγείας. Το πιο "σωστό" είναι να φυσάμε καθημερινά τα τσόφλια και να ανακατεύουμε το υπόλοιπο μείγμα που έχει μείνει. Γενικά μην του γεμίζεις με φαγητό μέχρι πάνω τις ταίστρες. Βάζε ανά ταίστρα 2-3 κουταλιές της σούπας σπόρους, φύσα καθημερινά, και μετά από 2-3 μέρες αν δεις πως έχει μόνο τσόφλια και σκόνη η ταίστρα (αν του αρέσει η τροφή και τρώει όλους τους σπόρους έτσι θα πρέπει να βλέπεις την ταίστρα μετά από 2-3 μέρες) πετάς όλο το μείγμα και βάζεις καινούργιο. Πλέον μαζί με τους σπόρους καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς έχω μια ταίστρα μόνιμα με κία και καμελίνα. Σε περιόδους πτερόροιας και αναπαραγωγής βάζω μαζί με αυτό το μείγμα και κινόα ή/και φιονοπάντυ κτλ (είναι όλοι το ίδιο μικροί σπόροι). Σε περιόδους πτερόροιας και αναπαραγωγής βάζω λίγο έξτρα περίλλα και αποφλοιωμένη βρώμη.
    κιτρινη βιταμινη manitoba ή τροπικα της κλουβοτεχνικης,
    Βιταμίνη του δίνεις ή αυγοτροφή; Αν είναι συσκευασμένο και γράφει eggfood, δεν λέγεται βιταμίνη αλλά αυγοτροφή. Οι βιταμίνες μπαίνουν μόνο στο νερό...
    Αυτό παίρνεις;
    http://my-petshop.gr/my-petshop/1050-1653-large/manitoba-pate-gold.jpg
    Αν ναι, είναι μια χαρά! Της κλουβοτεχνικής δε ξέρω τι είναι... Αν μπορείς ανέβασε μια φώτο να δούμε. Γενικά να δίνεις μια μάρκα.. Μην δίνεις μια το ενα μια το άλλο.. Κατέληξε σε μία μάρκα. Γενικά να δίνεις αυγοτροφή 1-2 φορές την εβδομάδα. Όχι πιο συχνά.. Στην πτερόροια μπορείς να το κάνεις 3 φορές την εβδομάδα.
    Πέρα από σπόρους και αυγοτροφή, όμως, πρέπει να τρώνε και λαχανικά και χορταρικά και βότανα και φρούτα. ( https://community.petbirds.gr/threads/Λαχανικά-και-φρούτα-που-μπορουμε-να-δίνουμε-στα-καναρινια-μας.15920/ ). Από λαχανικά και χορταρικά μπορείς να του δίνεις μπρόκολο, κουνουπίδι, γλυστρίδα, ζοχό, αγγουράκι, κολοκυθάκι, πιπεριές, καλαμπόκι, καρότο κτλ, από φρούτα μήλο και από λίγο αχλάδι, λίγο σταφυλάκι, όλα καλά πλυμμένα και στεγνά! Μην τα στερεώνεις στο κάγκελο που είναι βρώμικο, αλλά να τα βάζεις σε ταίστρα ή σε αυγοθήκη. Εγώ τα κόβω κομματάκια. Και φυσικά δεν πρέπει να λείπουν τα βότανα! Είτε χλωρά είτε αποξηραμένα! Κάνουν πολύ καλό στα εντερικά τους! Εγώ τα βάζω μέσα στην αυγοτροφή που τους φτιάχνω με τα χεράκια μου! Και μέσα εκεί βάζω και ό,τι άλλο λαχανικό ή φρούτο θέλω να δοκιμάσουν! Δεν αφήνουν ψίχουλο! Δες την συνταγή και σε προκαλώ να την δοκιμάσεις! https://community.petbirds.gr/threads/Η-δικιά-μου-σπιτική-αυγοτροφή.18764/
    Τα βότανα μπορείς να του τα δώσεις και ως τσάι! Δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Τσάι-βοτάνων-για-προληπτική-και-θεραπευτική-χρήση-στα-πουλιά.19081/ Εγώ τους δίνω τσάι μια φορά τον μήνα για λίγες μέρες! Κάτι άλλο που τους κάνει καλό είναι το μηλόξυδο και το σκορδόνερο: https://community.petbirds.gr/threads/Το-μηλοξυδο-και-το-σκορδονερο-κανουν-την-ιδια-δουλεια.20604/
    Τέλος, αν θες να του τα παρέχεις ΟΛΑ, μπορείς να δοκιμάσεις κυρίως στην πτερόροια και στην αναπραγωγή, να του φτιάξεις και να του δώσεις βλαστωμένους σπόρους! Δες εδώ: https://petbirds.gr/article/sprouted-seeds-birds/
    Προσοχή! Αυγό, λαχανικά, φρούτα, βλαστωμένους σπόρους κτλ μην τα αφήνεις πάνω από 5 ώρες ειδικά το καλοκαίρι! Και την αυγοτροφή αν είναι ξηρή και χρειάζεται και νερό να την βάζεις το πρωί και να την βγάζεις το βράδυ ή την άλλη μέρα το πρώι. Αν είναι πατέ δεν χαλάει!
  4. Καθαριότητα
    Η αλλαγή του πάτου και ο καθαρισμός της σχάρας από τις κουτσουλιές πρέπει να γίνει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα! Μια φορά τον μήνα είναι καλό να κάνουμε γενικό καθαρισμό, να βάζουμε το πουλάκι μας σε 2ο κλουβί, να πλένουμε με σαπούνι, ξύδι και καυτό νερό το κλουβί στο οποίο διαμένει όλο το χρόνο, να ψεκάζουμε το κλουβί και τις πατήθρες και το πουλάκι μέσα με Chevitren της Chevita, και να καθαρίζουμε και ποτίστρες/ταίστρες. Εδώ βοηθάει να έχεις διπλό εξοπλισμό (Χ2 ταίστρες και ποτίστρες) έτσι όταν θα χρειαστεί να καθαρίσεις τις χρησιμοποιημένες να του βάλεις καινούργιες να τρώει από κει! Μην φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις στις ταίστρες και στις ποτίστρες σαπούνι για ταπιάτα! Πρέπει! Αρκεί μετά να πλυθούν καλά με νερό!
Κάτι άλλο που χρειάζεται ένα καναρινάκι είναι ο ήλιος (Βιταμίνη D) και φυσικά το μπανάκι! Προσοχή στα ρεύματα αέρα! Αν δεν φυσάει ή αν δεν το χτυπάει ρεύμα μπορείς να του βάζεις και κάθε μέρα τα πρωινά μπάνιο να κάνει. Μπορείς να βάζεις και λίγο μηλόξυδο μέσα, γίνεται φυσικό αντιπαρασιτικό! Απλά μην αφήνεις το μπάνιο μόνιμα μες το κλουβί. Μόλις κάνει το αποσύρεις.. Και πριν το βάλεις καλό θα ήταν να έχεις βγάλει ταίστρες γιατί το φαί θα βραχεί και μπορεί μετά αν το φάει να αποκτήσει μύκητες... Και για τον ίδιο λόγο μετά το μπάνιο αντικαθιστάς το βρεγμένο υπόστρωμα. Ειδικά τώρα που θα αλλάζει φτερά και έχει και ζέστη το μπανάκι και 2 φορές την ημέρα μόνο καλό του κάνει! Ααα και να προσέχεις να του το βάζεις 3-4 ώρες πριν νυχτώσει ώστε να έχει στεγνώσει πριν κοιμηθεί! Και το χειμώνα επιβάλλεται το μπανάκι!

ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ ΣΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ πχ beaphar βιταμινη Α?
Κακώς για σένα, αλλά και για το πουλάκι σου... Το να του βάζεις σταγόνες στο νερό να ξέρεις πως επιβαρύνει το συκώτι του. Οπότε νομίζω καλύτερα να πας λαική και να αγοράσεις μικρές ποσότητες για το φιλαράκι σου, παρά να επιβαρύνεις το συκώτι του φίλου σου... Αφού μπορείς να του δώσεις τόσες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία με φυσικό τρόπο γιατί να επιβαρύνεις την υγεία του; Εγώ βιταμίνες δίνω μόνο αν κάποιο δείχνει καταβεβλημένο και κουρασμένο (μετά από αναπαραγωγή) ή μετά από θεραπεία με αντιβίωση. Και τώρα που είπα αντιβίωση, το ίδιο ισχύει για το συκώτι ότι πρόσθετο και να βάλουμε στο νερό του ό,τι χημικό (αντιβιώσεις, πολυβιταμίνες, αντιμυκητιακά κτλ κτλ). Γι αυτό προτίμησε τον φυσικό τρόπο και τον προληπτικό. Αν του φτιάχνεις τσάι, αν του δίνεις βότανα, λαχανικά και χορταρικά, τότε δε θα χρειαστείς ποτέ να βάλεις κάτι πρόσθετο στο νεράκι του και μακάρι να μην χρειαστεί και ποτέ αντιβίωση! Και φυσικά αντιβίωση μόνο αν το πει ο γιατρός... Ποτέ δεν δίνουμε αβέρτα όποια αντιβίωση μας προτείνουν στο πετ σοπ ας πούμε γιατί μόνο κακό θα του κάνουμε (δεν το λεω για σένα, αλλά το έφερε η κουβέντα)

Επίσης τί κλαδιά είναι κατάλληλα;
Αυτές:
_________________4e7e2107d1caf.jpg


Αυτάααα! Νομίζω... 😛
 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Καλημέρα!
τι να πω πραγματικά σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους γιαυτό τον "καταιγισμό" πληροφοριων! Επειδή δεν το πολυξέρω για παραθεση συνομιλιας κλπ θα απαντησω σε συνεχομενο κειμενο.. Το πουλακι το ειχα σε δωματιο που δεν πολυχρησιμοποιουμε με ανοιχτό το παντζουρι στο εξω παράθυρο αρα είχε φυσικό φως το πρωι και το βραδυ οταν νυχτωνε κοιμοταν... Θεωρούσα οτι με το να το εχω καθαρο και εφοσον δεν ειχα και αλλο να ρχεται σε επαφη θα ταν οκ αλλά τελικα δεν ισχυε αυτο... Διαβάζοντας τις απόψεις σας περι βιταμινης Α βλεπω συμφωνειτε όλοι οτι ειναι καλυτερα τα φρουτα και τα λαχανικα αντι για υγρη μορφη..Αν ειναι και την εχουν και τα μήλα, το καροτο το κουνουπίδι αυτά μπορω να τα εχω για μια φορά την εβδομαδα..Αυτά τώρα πως τα βάζουμε;βαζω πχ ενα κουπακι που βαζω την αβγοτροφη με καροτο ή μηλο μία φορα την εβδομαδα για 5-6 ώρες και τέλος;την επόμενη βδομαδα πάλι; Να υποθεσω το καροτο ωμό ε;
η κιτρινη της manitoba ναι είναι αυτή στη φωτό, αβγοτροφή είναι ε; Πολύ καλή αλλά σαν την τροπικα της κλουβοτεχνικής δεν είναι.. Εχω και τις δυο, με της κλουβοτεχνικης τρελαινεται και το μικρό που εχω και αρεσε και στον eddie.. Είναι κιτρινη μυρίζει σαν κέικ και εχει μικρα κοκκινα πρασινα και κίτρινα κομματακια, απότι μου ειπαν στο πετ σοπ ειναι φρούτα ή βιταμινες.. Τους αρεσει πολύ!
Και κατι αλλο βασικό που ηθελα να ξερω, επειδή το ανεφερε ο misalouris παραπανω.. Το κλουβι που ήταν ο eddie, που το είχα παρει ακριβα, να το πετάξω;Το πλυνα μιση ωρα χτες με καυτό νερο και με ότι καθαριστικό έχω:χλωρινη, ντετολ, μπλε αζαξ, δεν εχει μεινει ίχνος επανω.. Οταν ζουσε ο εντυ και αρρωστησε ο πατος ηταν πάντα με χαρτί κουζίνας και ο εντυ κοιμοταν σε κουτακι από ακουστικά για να ειναι μαλακά.. Δλδ δεν λερωνε το κλουβι... Κρίνετε ότι πρεπει να το αλλάξω; Τα αξεσουαρ του πετάχτηκαν όλα εννοείται...Αλλά το κλουβί το κράτησα για να βάλω ενα άλλο που παρήγγειλα (δειχνοντας τη φωτο του) και οταν μου βρουν θα το φερουν.. Αν πειτε όμως να παρω αλλο,θα παρω. Για την αλλαγη τροφης, οταν βλεπω ότι εχει τσόφλια στο πανω πανω σημειο, το τιναζω στον καδο σκουπιδιων ως τη μεση και συμπληρωνω απο κει και πανω με νεα..
 
Διαβάζοντας τις απόψεις σας περι βιταμινης Α βλεπω συμφωνειτε όλοι οτι ειναι καλυτερα τα φρουτα και τα λαχανικα αντι για υγρη μορφη..
Γιατί κολλήσαμε στην βιταμίνη Α; Όλες οι βιταμίνες σημαντικές είναι 😛 Ας πούμε αν δεν έχει έστω και λίγο άμεση επαφή με τον ήλιο θα έχει έλλειψη και της βιταμίνης D. Κάτι που δεν έχουν τα καναρίνια που ζουν μόνιμα έξω. Να σε ρωτήσω.. Τον εξωτερικό χώρο γιατί τον έχεις αποκλείσει εντελώς σαν μόνιμο χώρο διαμονής του καναρινιού σου;

Αν ειναι και την εχουν και τα μήλα, το καροτο το κουνουπίδι αυτά μπορω να τα εχω για μια φορά την εβδομαδα..
Τόση ποικιλία και θα του παρέχεις μόνο αυτά; 😛 Πήγαινε πάρτου κανα χορταράκι από σούπερ μάρκετ. Γλυστρίδα, ζοχό.. Αφού του αξίζει δεν του αξίζει; 😛

Αυτά τώρα πως τα βάζουμε;βαζω πχ ενα κουπακι που βαζω την αβγοτροφη με καροτο ή μηλο μία φορα την εβδομαδα για 5-6 ώρες και τέλος;την επόμενη βδομαδα πάλι; Να υποθεσω το καροτο ωμό ε;
Όλα ωμά τα δίνουμε. Όπως σου είπα καλά πλυμένα με νερό και μετά του τα παρέχεις στεγνά.. Σ αυτό το κουπάκι που λες (το λέμε αυγοθήκη) εγώ προσωπικά κόβω μήλο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κολοκυθάκι (και άλλα πολλά αναλόγως τι έχω) και τους τα δίνω σε κομμάτια μέσα σε αυγοθήκες ή σε ταίστρες. Αλλά εμένα έχουν μάθει να τρώνε τα πάντα. Οπότε ξεκίνα με μήλο και σιγά σιγά δίνε του από κάτι καινούργιο. Στην αρχή μπορεί να μην τα ακουμπάει αν επιμείνεις όμως κάποια στιγμή θα δοκιμάσει! Εγώ δεν έχω στάνταρ συχνότητα. Γενικά 3 - 4 φορές την εβδομάδα ειδικά τώρα το καλοκαίρι καλό κάνει... Να δροσιστούν, και να μην τρώεν μόνο τα ίδια και τα ίδια.. Εγώ μέρα παρά μέρα όλο και κάτι θα τους δώσω.. Αν δεις και δεν τα τρώει με τίποτα, δοκίμασε τη συνταγή που σου έδωσα.. Αν του αρέσει το αυγό σίγουρα θα φάει και τα λαχανικά ή φρούτα που θα έχεις βάλει μέσα..

η κιτρινη της manitoba ναι είναι αυτή στη φωτό, αβγοτροφή είναι ε;
Ναι ναι αυγοτροφή πατέ είναι και δεν χαλάει! Αλλά μην του δίνεις πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα.. Μέτρον άριστον!

αλλά σαν την τροπικα της κλουβοτεχνικής δεν είναι.. Εχω και τις δυο, με της κλουβοτεχνικης τρελαινεται και το μικρό που εχω και αρεσε και στον eddie.. Είναι κιτρινη μυρίζει σαν κέικ και εχει μικρα κοκκινα πρασινα και κίτρινα κομματακια, απότι μου ειπαν στο πετ σοπ ειναι φρούτα ή βιταμινες.. Τους αρεσει πολύ!
Αυτή απ την άλλη μάλλον δεν είναι αυγοτροφή... Αυτά τα χρωματιστά μπισκοτάκια μεσα στο χρώμα και στην χρωστική που τα πουλάνε οι γελοίοι για φρούτα είναι μπαγιάτικα μπισκότα με χρώμα και επιπλέον μυρωδιά. Όλα χημικά και φυσικά καταστρέφουν το συκώτι... Αν μπορείς δείξε και μια φώτο. Αλλά εγώ προσωπικά δε θα την ξαναέδινα... Και όπου και αν δω αυτα τα χρωματιστά μπισκοτάκια.. μακριάααα! τα έχω κόψει χρόνια τώρα και έχουν βρει την υγειά τους!

Και κατι αλλο βασικό που ηθελα να ξερω, επειδή το ανεφερε ο misalouris παραπανω.. Το κλουβι που ήταν ο eddie, που το είχα παρει ακριβα, να το πετάξω;Το πλυνα μιση ωρα χτες με καυτό νερο και με ότι καθαριστικό έχω:χλωρινη, ντετολ, μπλε αζαξ, δεν εχει μεινει ίχνος επανω.. Οταν ζουσε ο εντυ και αρρωστησε ο πατος ηταν πάντα με χαρτί κουζίνας και ο εντυ κοιμοταν σε κουτακι από ακουστικά για να ειναι μαλακά.. Δλδ δεν λερωνε το κλουβι... Κρίνετε ότι πρεπει να το αλλάξω; Τα αξεσουαρ του πετάχτηκαν όλα εννοείται...Αλλά το κλουβί το κράτησα για να βάλω ενα άλλο που παρήγγειλα (δειχνοντας τη φωτο του) και οταν μου βρουν θα το φερουν.. Αν πειτε όμως να παρω αλλο,θα παρω..
Αν το έπλυνες όσο καλά λες, θεωρώ πως μπορείς να βάλεις νέο πουλάκι μέσα.. Άστο και λίγο στον ήλιο να πεθάνει οποιοδήποτε μικρόβιο! Ψέκασε και με Chevitren και είναι έτοιμο!

Για την αλλαγη τροφης, οταν βλεπω ότι εχει τσόφλια στο πανω πανω σημειο, το τιναζω στον καδο σκουπιδιων ως τη μεση και συμπληρωνω απο κει και πανω με νεα..
Δεν συμφωνώ με αυτόν τον τρόπο.. Να μην μπλέκεις τη φρέσκια καθαρή τροφή με τα υπολείμματα όσων δεν έφαγε. Φύσα καθημερινά τα τσόφλια για 2-3 μέρες, μετά πέταμα και βάζεις καινούργια τροφή. Έτσι και θα τρώει όλους τους σπόρους και δε θα τρώει μόνο λιπαρούς (πάχος, λίπος και παχυσαρκία). Ξαναλέω μην βάζεις πολύ ποσότητα.. Καλύτερα να βάζεις 2 κουταλιές της σούπας και να αλλάζεις κάθε 2 μέρες, παρα να το γεμίζεις μέχρι πάνω και από πανω να βάζεις φρέσκους σπόρους.
 
Ο εξωτερικός χώρος απαγορεύεται δια ροπαλου για μενα τουλαχιστον γιατι πισω μας σε σχετικα κοντινη αποσταση είναι βουνο και το καλοκαιρι γερακια, σαινια κλπ ερχονται προς τα μερη μας για τροφη.. Μου το λεγαν δεν το πιστευα ώσπου έχασα πουλακι πριν τον εντυ με αυτον τον τροπο.. Το πήρα Μάιο, χαλαρα ολα οκ ολο εξω ηταν και 17 Νοεμβρίου με μισή ώρα διαφορά από τη στιγμη που το είδα τελευταία φορά μετά το βρήκα χωρίς κεφαλακι.. Ειχα παθει μεγαλο σοκ γιατι ενιωσα οτι δεν το προστατεψα.. Καπου ειχα διαβασει οτι οταν αυτα βρουν τροφη ξαναρχονται.. Την επόμενη μερα το μεσημερι κοιταω εξω και βλέπω ενα σαινι να με κοιτα..Ακομα θυμαμαι τα ποδια του και το ποσο γρηγορα πεταξε οταν ορημηξα στο παραθυρο... Οποτε απο τοτε τελος το εξω, βγαινει (το μικρο ) και εβγαινε ο εντυ μονο οταν ημουν εξω ή μεσα αλλά τα εβλεπα..
Για την βιταμινη Α που την αναφερω συνεχεια, οταν ειχα πρωτορωτησει για τον εντυ εδω οταν πρωτοαρρωστησε μου χαν πει να ενισχυσω τη διατροφη του με βιταμινη Α... Εβαζα μηλο ή μαρουλι αλλα εκανε υδαρες κουτσουλιές οπότε δεν του πολυεδινα μετα.. Εβαζα μια multivit στο νερο αλλα μου χαν πει οτι Α δεν εχει πολυ γιαυτο ρωτησα για Α ειδικα.. Πηρα σημερα μηλο και καροτο.. Δεν ειναι λιγο σκληρο το καροτο όμως;να το περναω σε τριφτη;δεν πιστευω να μου το αλλαξει χρωμα προς πορτοκαλί...
Την βιταμινη θα την φωτογραφησω και θα την ανεβασω αλλα μαλλον αυτο που λες ειναι.. Παντως μυριζει σαν κεικ οντως, αλλα για να το λες θα ναι φουλ απο χημικα. Για την τροφη, δεν ξερω τι ταιστρα εχεις αλλα εγω εχω την κλασσικη διαφανη με πατηθρα μπροστα... Εχει βαθος προς τα κατω που το πουλι ποτε δεν φτανει ως κατω.. Μεχρι τι μεση φτανει να φαει, μετα θελει γεμισμα..Αν ειναι να αλλαζω καθε τρεις μερες,θα αφανιστω στην τροφη..
 
Ο εξωτερικός χώρος απαγορεύεται δια ροπαλου για μενα τουλαχιστον γιατι πισω μας σε σχετικα κοντινη αποσταση είναι βουνο και το καλοκαιρι γερακια, σαινια κλπ ερχονται προς τα μερη μας για τροφη.. Μου το λεγαν δεν το πιστευα ώσπου έχασα πουλακι πριν τον εντυ με αυτον τον τροπο.. Το πήρα Μάιο, χαλαρα ολα οκ ολο εξω ηταν και 17 Νοεμβρίου με μισή ώρα διαφορά από τη στιγμη που το είδα τελευταία φορά μετά το βρήκα χωρίς κεφαλακι.. Ειχα παθει μεγαλο σοκ γιατι ενιωσα οτι δεν το προστατεψα.. Καπου ειχα διαβασει οτι οταν αυτα βρουν τροφη ξαναρχονται.. Την επόμενη μερα το μεσημερι κοιταω εξω και βλέπω ενα σαινι να με κοιτα..Ακομα θυμαμαι τα ποδια του και το ποσο γρηγορα πεταξε οταν ορημηξα στο παραθυρο... Οποτε απο τοτε τελος το εξω, βγαινει (το μικρο ) και εβγαινε ο εντυ μονο οταν ημουν εξω ή μεσα αλλά τα εβλεπα..
Κι γω μένω στα Νότια Προάστια της Αθήνας και έχω χάσει καναρίνι από Σαίνι (μάλλον) μέχρι που έβαλα δίχτυ και θέλω να πιστεύω πως πλέον είναι προστατευμένα. Σε ρωτάω γιατί για μένα ο εξωτερικός χώρος τους δίνει πιο υγεία να το πω.. Έχουν οξυγόνο, καθαρό αέρα και φυσικά τον πολύτιμο ήλιο! Είναι πιο ευτυχιμένα έξω (τα δικά μου τουλάχιστον). Τώρα στο εξοχικό για καλοκαίρι τα έχω μέσα σε ένα δωμάτιο (σπιτάκι ολόκληρο για την πάρτη τους είναι βασικα 😛 ) και μόλις βρω χρόνο και τα βγάλω έξω (γιατί έχουμε γάτες, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά κτλ) να δεις πόση χαρά κάνουν! Τραγουδούν περισσότερο και φαίνονται πιο χαρούμενα! Φυσικά εσύ μπορείς να κρίνεις και να επιλέξεις που θα έχεις το φιλαράκι σου. Πάντως και για έξω υπάρχουν λύσεις.. Αν θες το συζητάμε! 😉

Για την βιταμινη Α που την αναφερω συνεχεια, οταν ειχα πρωτορωτησει για τον εντυ εδω οταν πρωτοαρρωστησε μου χαν πει να ενισχυσω τη διατροφη του με βιταμινη Α...
Γενικά η βιταμίνη Α είναι για τα λευκά καναρίνια. Αυτά θέλουν κατά κύριο λόγο ενίσχυση στη διατροφή τους με βιταμίνη Α! Ενημερωτικά στο λέω!

εβαζα μηλο ή μαρουλι αλλα εκανε υδαρες κουτσουλιές οπότε δεν του πολυεδινα μετα..
Χχμμ.. μαρούλι δεν δίνω ποτέ.. λένε έχει τα πιο πολλά φυτοφάρμακα.. Μήλο δίνω. Κοίτα οι υδαρές κουτσουλιές είναι λογικό απ τη στιγμή που αυτό που τρώνε έχει πιο πολύ νερό! Δεν νομίζω πως αν την ημέρα που τους δίνουμε λαχανικά και φρούτα δούμε υδαρές κουτσουλιές είναι ανησυχητικό. Είναι φυσιολογικό θα έλεγα!

Δεν ειναι λιγο σκληρο το καροτο όμως;να το περναω σε τριφτη;δεν πιστευω να μου το αλλαξει χρωμα προς πορτοκαλί...
Είδες τη συνταγή που σου παρέθεσα το λινκ; Εγώ βάζω αυγό και καρότο και άλλα υλικά στο μίξερ και ετσι τρώνε ό,τι θέλω εγώ χεχεχε! Ναι αν το βάλεις έτσι σκέτο δε θα το ακουμπήσει καν είναι αρκετά σκληρό.. Αν είναι κίτρινο καναρίνι δεν νομίζω να επηρεάσει το χρώμα του μην αγχώνεσαι.

Την βιταμινη θα την φωτογραφησω και θα την ανεβασω αλλα μαλλον αυτο που λες ειναι.. Παντως μυριζει σαν κεικ οντως, αλλα για να το λες θα ναι φουλ απο χημικα
Καλά το τι μυρίζει και το τι είναι 😀 αλλά απ την περιγραφή σου αυτά τα μπισκοτάκια με προβλημάτισαν.. Ανέβασε φώτο γιατί όντως μπορεί να είναι αυγοτροφή με φρούτα αποξηραμένα και να κράζω εγώ χωρίς λόγο 😛
Πάντως γενικά μιας και έχεις 1 καναρινάκι, και θες να πάρεις τώρα και δευτερο, και επειδή είναι αρσενικά (δεν κάνουν αυγά κτλ) θεωρώ πως οι 2 αυγοτροφές που παίρνεις ίσως να είναι και περιττές. Δηλαδή αν του δίνεις μεγάλη ποικιλία σε χορταρικά, λαχανικά και φρούτα, αν του δίνεις βότανα, βλαστωμένους σπόρους και τσάι βοτάνων, σκορδόνερο και μηλόξυδο (όλα αυτά που σου παρέθεσα δλδ) και φυσικά το πολύτιμο βραστό σφιχτό αυγό ανά συχνότητα με την κάθε εποχή θεωρώ πως είσαι καλυμμένη από θέμα διατροφής...
 
wz79f.jpg


Αυτη ειναι η αβγοτροφη/λιχουδια. Σου φαινεται να χει χημικα;
Ειδα τη συνταγη σου.. Πραγματικα μπραβο σου.. Εκτος του οτι δεν ξερω τα μισα υλικα απο οσα αναφερεις (δεν εχω επαφη κ πολυ με την κουζινα η αληθεια ειναι😛) μπραβο που καθεσαι κ ασχολεισαι τοσο με τροφες κλπ.. Εχεις πολλα πτηνα να φροντιζεις;Δλδ για ενα δυο που εχω εγω δεν θα μενει για πεταμα μετα; Ετσι το κανα με το αβγο κ το μηλο κ μετα τα τρωγα εγω γιατι ο εντυ ετρωγε ελαχιστα..
 
Για να μην ανοιγω νεο θεμα, συνεχιζω εδω.. Σκέφτηκα το μεγαλο κλουβι που ειχα τον εντυ (43Χ30Χ48) να το χρησιμοποιήσω και να βαλω και τα δυο (οταν ερθει και το αλλο που εχω ζητησει) στο ιδιο κλουβι..Αυτό που εχω τώρα είναι γεννημένο το Φλεβάρη και αυτό που θα μου φερουν εχω πει να ναι ιδια ηλικια.. Διαβαζα σε παρακατω ποστ οτι οι καβγαδες ειναι συχνοι μεχρι να καθιερωθει η ιεραρχια και μεχρι τοτε να χουμε τα παντα εις διπλουν..Αυτό ισχυει για πουλια που ειναι σε μεγαλες κλουβες ή μπορουν να χωρεσουν και στο παραπανω κλουβι δυο πουλια;Εννοειται οτι θα χω το νου μου και αν δω ζορικα τα πραγματα θα τα χωρισω αλλα θα με βολευε να ναι και οι δυο σε ενα κλουβι..
Επισης για τις πατήθρες που μου δείξατε παραπάνω...Τις πλαστικές τις άσπρες επειδή δεν φαινονται καλα ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ή στρογγυλευουν στο κατω μερος οπως γυρνανε προς τα μεσα;Εχω και απο αυτες http://4.bp.blogspot.com/-XhwLh0yM47g/T8SWU4gAJuI/AAAAAAAAA_I/hDsGLRk8xEo/s1600/path8ra.jpg εχω και απο τις πλαστικες σε μορφη κλαδιου (αυτες εχω καταλαβει οτι δεν πολυκανουν ε;) και εχω και τις ξυλινες στη φωτό αλλα δεν ξερω οπως τις επιανα χτες να τις καθαρισω μου φανηκαν σκληρες για τα ποδαρακια του πουλιου και λίγο αγριο το ξυλο...Αν εννοειτε πλαστικες εντελως στρογγυλες βαλτε μια φωτο να φαινονται καλύτερα πως ειναι γιατι στη φωτο παραπανω δεν τις βλεπω καλα για να παρω τις ιδιες..
 
Διαβαζα σε παρακατω ποστ οτι οι καβγαδες ειναι συχνοι μεχρι να καθιερωθει η ιεραρχια και μεχρι τοτε να χουμε τα παντα εις διπλουν.
Σωστά το πρώτο τμήμα της παραπάνω πρότασης.
Για το δεύτερο.. Ο διπλός εξοπλισμός χρειάζεται για σωστή καθαριότητα... Βάζουμε δηλαδή καθαρό όλο τον εξοπλισμό στο πτηνό και απομακρύνουμε για καθαριότητα και απολύμανση τον χρησιμοποιούμενο.
Αυτό ισχυει για πουλια που ειναι σε μεγαλες κλουβες ή μπορουν να χωρεσουν και στο παραπανω κλουβι δυο πουλια;
Ισχύει για όλες τις συνυπάρξεις ζώων. Για όλα τα ζώα... και με μια μικρή δόση υπερβολής ακόμη και για τον άνθρωπο...
Επισης για τις πατήθρες που μου δείξατε παραπάνω...Τις πλαστικές τις άσπρες επειδή δεν φαινονται καλα ειναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΕΣ ή στρογγυλευουν στο κατω μερος οπως γυρνανε προς τα μεσα;Εχω και απο αυτες http://4.bp.blogspot.com/-XhwLh0yM47g/T8SWU4gAJuI/AAAAAAAAA_I/hDsGLRk8xEo/s1600/path8ra.jpg
Οι πατήθρες που σου έβαλα σε σύνδεσμο στο 5ο πόστ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τις πατήθρες στο σύνδεσμο που βάζεις.
Είναι προσεγμένες και καλά μελετημένες πατήθρες σχεδόν τέλειες για τα καναρίνια.
και εχω και τις ξυλινες στη φωτό αλλα δεν ξερω οπως τις επιανα χτες να τις καθαρισω μου φανηκαν σκληρες για τα ποδαρακια του πουλιου και λίγο αγριο το ξυλο.
Οι ξύλινες επίσης είναι πολύ καλές... απλά για λόγους δυσκολίας στην καθαριότητα, απορρόφησης διαφόρων υγρών, εγώ δε θέλω να τις χρησιμοποιήσω.
εχω και απο τις πλαστικες σε μορφη κλαδιου (αυτες εχω καταλαβει οτι δεν πολυκανουν ε;)
Και εγώ είμαι της ίδια άποψης.
Μακροπρόθεσμα κάνουν κακό στα πόδια των πουλιών.
Αν εννοειτε πλαστικες εντελως στρογγυλες βαλτε μια φωτο να φαινονται καλύτερα πως ειναι γιατι στη φωτο παραπανω δεν τις βλεπω καλα για να παρω τις ιδιες..
Εδώ που βρίσκομαι είναι αδύνατο να το κάνω.
Ελπίζω να το θυμηθώ όταν επιστρέψω στη "βάση" μου.
 
  • Like
Αντιδράσεις: Mary27
Αυτη ειναι η αβγοτροφη/λιχουδια. Σου φαινεται να χει χημικα;
Μου φαίνεται να έχει πολύ χημικό και ψεύτικο χρώμα... Εγώ θα την έκοβα μαχαίρι.. Οι κουτσουλιές του δεν είναι κόκκινες, πράσινες και κίτρινες λόγω αυτού του "πράγματος" που τρώει; Επίσης συσκευασία δεν έχει;

Ειδα τη συνταγη σου.. Πραγματικα μπραβο σου.. Εκτος του οτι δεν ξερω τα μισα υλικα απο οσα αναφερεις (δεν εχω επαφη κ πολυ με την κουζινα η αληθεια ειναι😛) μπραβο που καθεσαι κ ασχολεισαι τοσο με τροφες κλπ.. Εχεις πολλα πτηνα να φροντιζεις;Δλδ για ενα δυο που εχω εγω δεν θα μενει για πεταμα μετα; Ετσι το κανα με το αβγο κ το μηλο κ μετα τα τρωγα εγω γιατι ο εντυ ετρωγε ελαχιστα..
Να σαι καλά σ ευχαριστώ! Ε δεν έχει και πολύ εξειδικευμένα υλίκα (μεταξύ μας). Τα βότανα που βλέπεις τα αγοράζω από πετ σοπ μόνο και μόνο για τα καναρίνια μου, κουάκερ (κάνει η μαμά μου μπισκότα με κουάκερ και έχουμε μπόλικο), φρυγανιά τριμμένη (μην μου πεις δε ξέρεις τι είναι αυτό 😛 ), καρότο, αυγό και ό,τι άλλο θέλω να φάνε το βάζω μέσα! Έχω αρκετά πουλάκια.. 23! Αλλά εσύ που έχεις 1,2 και είναι και αρσενικά, με ένα βραστό αυγό (θα το βράζεις για 12 λεπτά) 1-2 φορές την εβδομάδα είσαι καλυμμένη. Δεν χρειάζεται να μαγειρεύεις και να πλένεις. Αλλά μην ξεχνάς τα λαχανικά, τα χορταρικά και κανά φρουτάκι...

Σκέφτηκα το μεγαλο κλουβι που ειχα τον εντυ (43Χ30Χ48) να το χρησιμοποιήσω και να βαλω και τα δυο (οταν ερθει και το αλλο που εχω ζητησει) στο ιδιο κλουβι..
ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΧΙ! Για πολλούς λόγους!
  1. Καραντίνα: https://community.petbirds.gr/threads/Καραντίνα-στα-πτηνά.17677/ διάβασε το άρθρο! Όσο υγιές και να φαίνεται ποτέ δε ξέρεις τι κουβαλάει και τι θα βγάλει.
  2. Τσακωμοί & διαμάχες! Ποτέ δεν βάζουμε ξαφνικά σε ένα κλουβί που κατοικεί ένα καναρίνι, ένα ακόμα καναρίνι. Ακόμα και μεγάλο να είναι το κλουβί, πρέπει πρώτα να γνωριστούν. Και αυτό γίνεται μόνο με έναν τρόπο: Ζευγαρώστρα! Είναι ένα μεγάλο κλουβί που έχει ένα χώρισμα που από κει βλέπονται, αλλά δεν μπορούν να μαλώσουν ή να έχουν επαφή (αν και έχω δει αρσενικά να σκοτώνονται ακόμα και με αδιαφανές χώρισμα!) Το καναρίνι που ήδη διαμένει στο κλουβί αυτό, θα θεωρήσει το νέο καναρίνι ως εισβολέα και δε θα το δεχτεί ποτέ. Έτσι θα έχεις μόνιμους καβγάδες και τσακωμούς.Ακόμα και τα ζευγάρια την άνοιξη πριν τα βάλουμε μαζί πάντα τα έχουμε για ένα διάστημα χωριστά στη ζευγαρώστρα και μετά βγάζουμε το χώρισμα για να ζευγαρώσουν.
  3. Φύλο. Απ ότι κατάλαβα, το νέο καναρινάκι σου θα είναι κι αυτό αρσενικό. Μην περιμένεις να τα έχεις στο ίδιο κλουβί ποτέ. Τα αρσενικά καναρίνια τρώγονται. Όπως σου είπα έχω δει αρσενικά να σκοτώνονται από αδιαφανές χώρισμα. Μόνο αν πάρεις ένα κλουβί 1 Χ 0,60 Χ 0,60 μ ίσως να μην μαλώνουν. Αλλά και πάλι θα υπάρχουν τσακωμοί και διαμάχες και όλο αυτό θα προκαλεί στρες και άγχος στην καθημερινότητα τους. Και το στρες να ξέρεις ότι αδυνατεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τα πουλιά είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες.. Οπότε γιατί να το ρισκάρεις. Αν αποφασίσεις να πάρεις 2 αρσενικά θα πάρεις 2 κλουβάκια σαν αυτό:
    θα βάλεις το ένα πάνω στο άλλο (η γνωστή πολυκατοικία) και θα τα ακούς να τραγουδούν όμορφα και ωραία, χωρίς τσακωμούς και διαμάχες.
  4. Και θηλυκό να πάρεις πάλι δε θα πρέπει να είναι μαζί στο ίδιο κλουβί. Τα καναρίνια το καλοκαίρι πρέπει να είναι χωριστά... Μαζί όλα τα θηλυκά και χωριστά σε ατομικά κλουβιά τα αρσενικά. Μένουν μαζί μόνο την άνοιξη για αναπαραγωγή.
το μεγαλο κλουβι που ειχα τον εντυ (43Χ30Χ48)
Αυτό το κλουβί είναι τέλειο για ένα μόνο καναρίνι.. Δεν κάνει για δύο.. Συν όλους τους λόγους που σου είπα παραπάνω. Αν δε θες να έχεις 2 κλουβιά, μείνε μόνο με ένα καναρινάκι. Γιατί και θηλυκό να πάρεις, δε θα αποφύγεις το 2ο κλουβί όπως σου εξήγησα..

Διαβαζα σε παρακατω ποστ οτι οι καβγαδες ειναι συχνοι μεχρι να καθιερωθει η ιεραρχια
Αυτό ισχύει αλλά μιλάμε για μεγάλες κλούβες. Για κλούβες πάνω του μέτρου.. Αλλά και πάλι όταν πλησιάζει η άνοιξη, ούτε σε 3 μέτρα κλουβί δεν μπορούν να συγκατοικήσουν. Άκουσε με έχω εμπειρία από κλουβάκια και κλούβες. Ορίστε και ένα άρθρο που έχω γράψει: https://community.petbirds.gr/threads/Κλούβα-ή-κλουβιά-η-καλύτερη-επιλογή-για-καναρίνια.27080/

και εχω και τις ξυλινες στη φωτό αλλα δεν ξερω οπως τις επιανα χτες να τις καθαρισω μου φανηκαν σκληρες για τα ποδαρακια του πουλιου και λίγο αγριο το ξυλο...
Εδώ:
IMG_8292.jpg

φαίνονται καλύτερα οι ξύλινες που λέω εγώ. Γιατί σου φαίνονται σκληρές; Και στη φύση στα ξύλα πιάνουν... Αν έχεις χρόνο και όρεξη μπορείς να κόψεις κλαδιά από δέντρα, να τα καθαρίσεις με ξύδι και νερό, να τα αφήσεις στον ήλιο να ξεραθούν και μετά να τα χρησιμοποιήσεις για κλαδιά μες τα κλουβιά. https://community.petbirds.gr/threads/Φυσικές-πατήθρες.19014/#post-193964 , https://community.petbirds.gr/threads/Ειδος-ξυλου-καταλληλο-για-πατηθρες.18671/#post-188886
Δε θεωρώ πως είναι δύσκολες στην καθαριότητα. Απλά μόλις δεις κουτσουλιά ή κάποια βρωμίτσα την πιάνεις και την καθαρίζεις με νερό και σφουγγάρι. Σιγά βρε παιδιά! Εγώ αυτό το κάνω κάθε μέρα! 😛

Και για να σε βοηθήσω και άλλο εγώ τις αγοράζω από εδώ:
  • https://www.pet4u.gr/nobby-fusika-paththra-oksias.html
  • karderines.gr/shop/Πτηνά/Εξοπλισμός-Πτηνών/Αξεσουάρ-κλουβιών/Φυσικά-πάτηθρα-ξύλο-Οξειάς-30cm-1
 
Σευχαριστω για τις απαντησεις Αλίκη μου!Για το κλουβι και τα δυο καναρινια το υποψιαζομουν οτι τελικα δεν θα συμβιωσουν αλλα ρωτησα μιας και στη γειτονια εδω βλεπω σε μπαλκονια κλουβια με δυο και τρια μεσα.. Στο κλουβι αυτο που αναφερω δεν εχω τιποτα μεσα... Το πλυνα το απολυμανα καλα και τωρα ελεγα οταν παρω και το αλλο να μπουν ΜΑΖΙ σε νεο κλουβι...Αλλα αφου θα τρωγονται, ενας και ενας θα μεινουν γιατι για να αγοραζω και αλλο κλουβι δεν εχω τωρα δυνατοτητα..
Για ξυλινη πατηθρα αν και εχω μου χουν πει οτι το καλοκαιρι θελει πολυ καλο καθαρισμα γιατι μπορει να πιασει ψειρες. Γιαυτο κοιταω προς πλαστικες στρογγυλες εχεις να προτεινεις κατι;
Για την τροφη,την κιτρινη αυτη παραπανω δεν θα την ξαναπαρω... Πηγα στο πετ σοπ και εφοδιαστηκα με τοσα που δεν ξερω τι να πρωτοχρησιμοποιησω...Βαλε με σε μια σειρα😛
Πήρα να δοκιμασω την quicko breeder plus χυμα μεν αλλα λιγη ποσοτητα να δω τι παιζει (τις προσεχει τις χυμα τροφες, δεν εχω ξαναπαρει αλλα ηθελα να δω γιατι την manitoba ουτε την ακουμπαει... Ευχαριστως οταν ξαναρθω Αθηνα και εχεις νεο σακι να δοκιμασω και τη δικη σου αλλα πληρωνοντας την γιατι δεν θελω μονο με καφε, δεν ειναι σωστο).. Εκανα ενα μειγμα αγοραζοντας χυμα λιναροσπορο, λευκη περιλλα, κεχρι και καναβουρι (τα τσακισε χτες που του βαλα στην αβγοθηκη) και πηρα και την CEDE αβγοτροφη την modebo ή καπως ετσι.. Επίσης αφου ειχε πηρα και χυμα ταραξακο ριγανη τσουκνιδα κλπ και εχω και μηλο που του βαζω..Βαλτα μου σε μια σειρα, τι πρεπει να ειναι σταθερα μεσα και τι να αλλαζω πχ μια μερα φρουτο μια μερα τα χυμα ριγανη κλπ..
Επίσης επειδη δεν θυμαμαι που το ειδα, πραγματικα μπραβο σου που κουμανταρεις τοσα πουλια.. Ξετρελαθηκα με τον Αγγελο που καθεται στο χερι, εγω αν τολμησω κατι τετοιο θα μου ανοιξει τα φτερα θα κανει χι χι χι αγριεμενος και θα παει να με δαγκωσει...
Επίσης μια απορια ρε φιλεναδα πραγματικα.. Ειδα σε ενα ποστ σου το θεμα με την Ερατω... Ειχες εσυ θεμα με ευλογια;/τι στο καλο πόση καθαριοτητα θελει πια ενα κλουβι για να μην αρρωστησει ποτε ενα πουλι; Μπορει ενα κουνουπι. Εντομο να κανει την όποια ζημια με δεδομενο οτι θεμα καθαριοτητας δεν παιζει;
 
Σευχαριστω για τις απαντησεις Αλίκη μου!
Όταν έχω τόσο καλό και δεκτικό ακροατήριο είναι δυνατόν να μην απαντάω έτσι; Πες μου! 🙂

στη γειτονια εδω βλεπω σε μπαλκονια κλουβια με δυο και τρια μεσα...
Μπορεί να είναι αδέλφια ή μαμά με τα παιδιά... Εσύ απ ότι κατάλαβα θες να βάλεις 2 αρσενικά μέσα.. Αλλά όπως λες και εσύ:
θα τρωγονται

αλλο κλουβι δεν εχω τωρα δυνατοτητα..
Αν θες να αποκτήσεις και άλλο πουλάκι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κλουβάκι που ήδη έχεις! Το νέο πουλάκι που θα πάρεις θα είναι αγοράκι; Κάποιας ράτσας; 🙂

Για ξυλινη πατηθρα αν και εχω μου χουν πει οτι το καλοκαιρι θελει πολυ καλο καθαρισμα γιατι μπορει να πιασει ψειρες. Γιαυτο κοιταω προς πλαστικες στρογγυλες εχεις να προτεινεις κατι;
Αυτό με τις πατήθρες δεν ισχύει. Αν πιάσεις ψείρες και στην πλαστική πατήθρα θα κρυφτούν και θα φωλιάσουν δεν έχουν θέμα αυτές! 😛 Είτε έχεις πλαστικές είτε έχεις ξύλινες, πρέπει μια φορά τον μήνα να ψεκάζεις το κλουβί, τις πατήθρες και το καναρινάκι σου με Chevitren της Chevita, προληπτικά για να μην πιάσει ψείρες!

Εγώ επιμένω στις ξύλινες... αλλά από πλαστικές επειδή έχω κλουβιά που δεν κάθονται καλά οι ξύλινες, χρησιμοποιώ αυτές:
[X]

Για την τροφη,την κιτρινη αυτη παραπανω δεν θα την ξαναπαρω...
Να την πετάξεις κιόλας! Δεν χρειάζεται να την φάει! 😛

Πήρα να δοκιμασω την quicko breeder plus χυμα μεν αλλα λιγη ποσοτητα να δω τι παιζει
Τελικά την αγόρασες αυτή; Του την έδωσες;

γιατι την manitoba ουτε την ακουμπαει
Χχμμ άρα δεν του αρέσει.. Βρες κανένα φίλο με πουλάκια να του την χαρίσεις ή αν την αγόρασες πρόσφατα και είναι καλοσυντηρημένη γύρισε την στο πετ σοπ να σου δώσει τίποτα άλλο τσάμπα! Κρίμα είναι να την πετάξεις!

Εκανα ενα μειγμα αγοραζοντας χυμα λιναροσπορο, λευκη περιλλα, κεχρι και καναβουρι
Καλά έκανες και δοκίμασες! Αλλά δε σε συμφέρει να φτιάχνεις εσύ το μείγμα του και να μετράς ποσοστά κτλ κτλ.. Και μόνο με αυτούς τους σπόρους σε ποσότητες "ότι να ναι" δεν μπορεί να ζήσει ένα πουλάκι. Γι αυτό η λύση έτοιμο συσκευασμένο μείγμα σπόρων είναι η καλύτερη, ειδικά για ένα πουλάκι! 😉 Δοκίμασε να βρεις την Vadigran Canary 1kg να δοκιμάσεις αν του αρέσει του περίεργου!

πηρα και την CEDE αβγοτροφη την modebo ή καπως ετσι..
Άψογα! Πολύ καλή αυγοτροφή! Μόλις δεις και χάνει πουπουλάκια του βάζεις 2 - 3 φορές την εβδομάδα στην αυγοθήκη ένα κουταλάκι του γλυκού από αυτή, και μην την αφήνεις στο κλουβί για πάνω από 5 ώρες (λόγω ζέστης).

Επίσης αφου ειχε πηρα και χυμα ταραξακο ριγανη τσουκνιδα κλπ και εχω και μηλο που του βαζω..Βαλτα μου σε μια σειρα, τι πρεπει να ειναι σταθερα μεσα και τι να αλλαζω πχ μια μερα φρουτο μια μερα τα χυμα ριγανη κλπ..
😀 να σε βάλω να σε βάλω! Αρχικά μπράβο σου που μπήκες στον κόπο και πήρες τα βότανα για τον μικρούλη σου! Απλά δύσκολο να τα φάει έτσι σκέτα... 1 - 2 φορές την εβδομάδα λοιπόν, τι μέρες που δεν δίνεις αυγοτροφή, τώρα με την πτερόροια, μπορείς να του φτιάχνεις ένα μείγμα με βότανα. Εγώ δλδ θα έβαζα 3 κουταλιές της σούπας τρυμμένη φρυγανιά, ένα καρότο, λίγο μήλο, από μία κουταλιά της σούπας ταραξάκο, ρίγανη και τσουκνίδα, ένα βραστό αυγό (σφιχτό, να το βράσεις για 12 λεπτά), όλα μαζί στο μίξερ και θα σου βγει ένα ωραίο μείγμα, θρεπτικό και νόστιμο! Επίσης μην το αφήνεις πάνω από 4-5 ώρες στο κλουβί. Δοκίμασε να φτιάξεις μια μικρή ποσότητα να δεις αν θα το φάει και αν το αποδεχτεί μέσα εκεί μπορείς να βάζεις κι άλλα.. Πχ κουνουπίδι, μπρόκολο, ζοχό, γλυστρίδα, και να κάνεις εναλλαγές αναλόγως τι έχεις εύκαιρο! 😉 Αν δεν μπορείς να κάνεις όλη αυτή την συνταγή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα βότανα που πήρες και να φτιάξεις ένα τέλειο τσάι βοτάνων που κάνει καλό στο συκώτι! Δες εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Τσάι-βοτάνων-για-προληπτική-και-θεραπευτική-χρήση-στα-πουλιά.19081/
https://community.petbirds.gr/threads/Πως-να-δίνω-βότανα-στα-πουλιά.27946/
https://community.petbirds.gr/threads/Αγγινάρα-Ταραξάκο-ραδίκι-Γαϊδουράγκαθο-για-υγειές-συκώτι.10899/
Αυτά που του πήρες μόνο καλό θα του κάνουν! Απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο που θα τα φάει κιόλας! 😛

Επίσης επειδη δεν θυμαμαι που το ειδα, πραγματικα μπραβο σου που κουμανταρεις τοσα πουλια..
Σ ευχαριστώ αλλά είναι πολύ δύσκολο η αλήθεια.. και πάντα πρέπει να έχουμε τόσα πουλάκια ώστε να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε σωστά και όπως τους αξίζει. Εγώ η αλήθεια πρέπει να δώσω μερικά, γιατί είναι πολλά.. Δυστυχώς! Η φροντίδα που τους παρέχω είναι η ίδια, αλλά εγώ θυσιάζω άλλα πράγματα για να έχουν αυτά το μπάνιο τους και την καλή του τροφή κτλ κτλ.

Ξετρελαθηκα με τον Αγγελο που καθεται στο χερι,
😀 και που να τον γνωρίσεις από κοντά! Είναι μεγάλη μορφή! Αν διαβάσεις τα σχόλια κάτω από αυτή την φώτο: petbirds.gr/community/media/Καλή-Πρωτομαγιά-από-εμάς.740/ θα δεις την ιστορία του και γιατί είναι τόσο ήμερος και απόλυτα εξοικειωμένος με όλους τους ανθρώπους! 🙂 Του έχω μεγάλη αδυναμία του όμορφου! Όλη μέρα τραγουδάει και τρώει! Χιχιχι

εγω αν τολμησω κατι τετοιο θα μου ανοιξει τα φτερα θα κανει χι χι χι αγριεμενος και θα παει να με δαγκωσει...
Ο Άγγελος ταίστηκε από μένα όταν ήταν μικρός και με έμαθε.. Ο δικός σου αν είναι αγορασμένος από πετ σοπ δεν μπορείς να ξέρεις τι εμπειρίες είχε με ανθρώπους.. Εσύ με υπομονή, γλυκιά φωνή και ήρεμες κινήσεις μπορείς με τον καιρό να του δείξεις ότι δε θες να του κάνεις κακό.. Και θα σε μάθει και δε θα σου ορμάει έτσι.. Ορμάει γιατί το κλουβί του είναι ο χώρος του και δε θέλει κανέναν εισβολέα μέσα! Κυριαρχικός! 😛

Επίσης μια απορια ρε φιλεναδα πραγματικα.. Ειδα σε ενα ποστ σου το θεμα με την Ερατω... Ειχες εσυ θεμα με ευλογια;/τι στο καλο πόση καθαριοτητα θελει πια ενα κλουβι για να μην αρρωστησει ποτε ενα πουλι; Μπορει ενα κουνουπι. Εντομο να κανει την όποια ζημια με δεδομενο οτι θεμα καθαριοτητας δεν παιζει;
Δυστυχώς η ευλογιά είναι μια ασθένεια που δεν έχει να κάνει με την καθαριότητα αλλά με τα κουνούπια. Που δυστυχώς δύσκολα τα αποφεύγεις... Με σίτα γύρω γύρω απ τα κλουβια κτλ κτλ. Αν κάποιο κουνούπι μολυσμένο τσιμπήσει ένα καναρίνι τότε μπορεί να εμφανίσει τα συμπτώματα της ευλογιάς, που ουσιαστικά είναι σπυριά. Αν δεις εδώ: https://community.petbirds.gr/threads/Ο-ιός-της-ευλογιάς-στα-πτηνά.17710/ υπάρχουν 3 είδη ευλογιάς. Η ξηρή ή δερματική (πιο ήπια μορφή), η διφθεροειδής και η Σηψαιμική ευλογιά. Εγώ ευτυχώς όσες φορές είχα κρούσματα είχα την ξηρή ευλογιά που είναι πολύ ήπια και χρειάζεται Betadine και πολύ καθαριότητα στο χώρο για να μην μεταφερθεί το μικρόβιο και αλλού.. Και η Ερατώ πάει πολύ καλά φιλενάδα! Σε λίγο δε θα καταλαβαίνεις πως είχε ευλογιά! Θα ανεβάσω και φώτο σύντομα! 😉
 
Εγώ επιμένω στις ξύλινες... αλλά από πλαστικές επειδή έχω κλουβιά που δεν κάθονται καλά οι ξύλινες, χρησιμοποιώ αυτές
Αλίκη δοκίμασε αυτές που προτείνω στο 5ο ποστ ...
Είναι απείρως καλύτερες κατά τη γνώμη απ' όλες...[/QUOTE]
 
Πάντως σε πολλά συνοικιακά pet υπάρχουν και πατήθρες σαν πλαστικοί σωλήνες μήκους 60++cm οι οποίοι κόβονται και μαζί με τα ειδικά "άγκιστρα" εφαρμόζουν σε κάθε κλουβί.
 
Αλίκη δοκίμασε αυτές που προτείνω στο 5ο ποστ ...
Είναι απείρως καλύτερες κατά τη γνώμη απ' όλες...
Πιο καλές από αυτές που προτείνω εγώ τις πλαστικές γιατί απ ότι βλέπω είναι πιο στρογγυλές. Αλλά γιατί πιο καλές απ αυτές από φυσικό ξύλο; Ή ακόμα καλύτερα από κλαδιά που έχουμε κόψει και αποξηράνει εμείς οι ίδιοι; Με την σωστή καθαριότητα και προληπτική χρήση του Chevitren φυσικά θεωρώ πως οι πατήθρες από φυσικό ξύλο είναι ιδανικές από κάθε άποψη. Αρκεί να τηρούνται οι προϋποθέσεις..
 
Back
Top