Αναπαραγωγή Αρσενικός επιτίθεται στην κανάρα

apistolos

PB New Member
Εγγραφή
18 Σεπ 2015
Μηνύματα
89
Πόλη
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα. Η κανάρα μου μπήκε σε ζευγαρώστρα με χώρισμα μαζί με το αρσενικό, έγινε η γνωριμία χωρίς προβλήματα, έδωσα νήμα, έφτιαξε τη φωλιά της και θεώρησα σκόπιμο να αφαιρέσω το χώρισμα. Μέχρι εδώ όλα καλά. Παρατήρησα απλά ότι ο αρσενικός δε ζευγάρωνε μαζί της, ενώ όσο υπήρχε το χώρισμα έδειχνε έντονο ενδιαφέρον. Έκανε 2 αυγά, (άσπορα) και στη συνέχεια ο αρσενικός άρχισε να της επιτίθεται. Ξαναέβαλα το χώρισμα, πέταξα τ αυγά, έβγαλα τη φωλιά και κάπως ηρέμησαν. (ίσως αυτό να ήταν λάθος). Σήμερα αφαίρεσα ξανά το χώρισμα, αλλά η κανάρα αδιαφορεί για τη νέα φωλιά και ο αρσενικός της επιτίθεται πάλι. Υπάρχει καμιά ελπίδα να ζευγαρώσουν ή να δοκιμάσω με άλλη; Σημειωτέον την ίδια επιθετική συμπεριφορά απέναντί της είχε και ο άλλος αρσενικός με τον οποίο την έβαλα αρχικά μαζί αλλά χωρίς να αφαιρέσω το χώρισμα γιατί υπέθεσα ότι δε ταίριαζαν.
 
Έκανε 2 αυγά, (άσπορα)
Αυτό πότε έγινε και πως είδες οτι ήταν άσπορα;
στη συνέχεια ο αρσενικός άρχισε να της επιτίθεται.
Τα πουλιά κάνουν αυτό που κρίνουν σωστό και απαραίτητο...
Οι επιθέσεις μπορεί σε μας να μοιάζουν εχθρικές κινήσεις μα για τα πουλιά ίσως είναι εδραίωση, επικράτηση κλπ..
Σήμερα αφαίρεσα ξανά το χώρισμα, αλλά η κανάρα αδιαφορεί για τη νέα φωλιά και ο αρσενικός της επιτίθεται πάλι.
Επίσης μεγάλο λάθος να μεταφράζουμε αυτό που βλέπουμε σε ανθρώπινες καταστάσεις...
Ξαναέβαλα το χώρισμα,
Δεν υπάρχει πλέον λόγος να υπάρχει ανάμεσά τους το χώρισμα...
Υπάρχει καμιά ελπίδα να ζευγαρώσουν ή να δοκιμάσω με άλλη;
Όσο ασχολείσαι και επεμβαίνεις... Τόσο αυτό το σενάριο απομακρύνεται...
Τα βάζω βγάζω είναι ανεπίτρεπτα σε πουλιά που θέλουμε να ζευγαρώσουμε...
Τα αφήνουμε στην ησυχία τους και δεν κάνουμε απολύτως τίποτε στο χώρο τους...
Μόνο την τροφοδοσία..
Σημειωτέον την ίδια επιθετική συμπεριφορά απέναντί της είχε και ο άλλος αρσενικός με τον οποίο την έβαλα αρχικά μαζί αλλά χωρίς να αφαιρέσω το χώρισμα γιατί υπέθεσα ότι δε ταίριαζαν.
Αν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχεις κάνει αυτές τις αλλαγές... Πως περιμένεις τα πουλιά να παρουσιαστούν έτοιμα;
Τα καναρίνια δεν συμπεριφέρονται (δυστυχώς ή ευτυχώς) όπως θα θέλαμε εμείς... Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Έχουν νόμους, κανόνες και υπακούν μόνο σ αυτούς.
Οι υποθέσεις που κάνουμε... Δεν τα απασχολούν
Κι αν πραγματικά θέλεις να έχεις επιτυχία... Τότε φρόντισε να μην τα ξαναπιάσεις για τους επόμενους 2-3 μήνες και κυρίως να μην τους αλλάζεις τις συνθήκες τους...
Κάνουν πολύ χρόνο να αποδεχτούν τις αλλαγές.
 
Έχετε δίκιο... Έπρεπε ν' αφήσω τα πράγματα να εξελιχθούν μόνα τους. Δεν έπρεπε να παρέμβω σκεπτόμενος με ανθρώπινα κριτήρια. Ευχαριστώ. Τ' αφήνω στην ησυχία τους κι ελπίζω να παν όλα καλά.
 
Ακόμη και ταιριασμένα ζευγάρια με μικρά ενίοτε τσακώνονται. Εφόσον το ζευγάρωμα επιχειρείται την κατάλληλη εποχή, τα πουλιά είναι υγιή και του αντίθετου φύλου άστα να τσακώνονται. Κάποια στιγμή θα νιώσουν την επιθυμία ζευγαρώσουν. Δεν είναι κρίμα να υπάρχει χώρισμα εκείνη τη στιγμή;
 
Oλες αυτές οι "παρενέργειες" αποφεύγονται με τον δεύτερο τρόπο ζευγαρώματος που θέλει τον αρσενικό απλά επιβήτορα. Είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που ο τρόπος αυτός ζευγαρώματος κερδίζει συνεχώς έδαφος.
 
Oλες αυτές οι "παρενέργειες" αποφεύγονται με τον δεύτερο τρόπο ζευγαρώματος που θέλει τον αρσενικό απλά επιβήτορα. Είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που ο τρόπος αυτός ζευγαρώματος κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Περισσότερες πληροφορίες;
 
Περισσότερες πληροφορίες;
Πολύ περιληπτικά.
Το θηλυκό μπαίνει στην ζευγαρώστρα μόνο του και εκεί προετοιμάζεται. Οταν έλθει η ώρα δίνουμε φωλιά και κλωστές. Οταν ετοιμαστεί η φωλιά και το θηλυκό "ζητάει" επίμονα, βάζουμε για λίγα λεπτά της ώρας ένα ιδιαίτερα καλά προετοιμασμένο αρσενικό. Αυτό επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέχρι την απόθεση 2-3 αυγών στην φωλιά. Το θηλυκό επωάζει και μεγαλώνει την γέννα μόνο του.
 
Και τρέφεται και μόνο του όταν κλωσσάει χωρίς τη βοήθεια του αρσενικού;

Την τακτική αυτή ακολουθούσα... χαλαρά όταν έβλεπα αρσενικό με παρεκκλίνουσα, κατά τα δικά μου πιστεύω, συμπεριφορά. Πέρυσι που η μαμά κανάρα μεγάλωνε μόνη της τα μικρά και στη δωδέκατη μέρα της ζωής τους πέθανε, δεν υπήρχε μπαμπάς να τα ταίσει. Έκτοτε είπα ποτέ ξανά χωριστά. Και ότι είναι να γίνει ας γίνει.
 
Έκτοτε είπα ποτέ ξανά χωριστά. Και ότι είναι να γίνει ας γίνει
Δεν υπάρχει για μένα πιο όμορφη εξέλιξη στη ζωή των πουλιών..
Να τους επιτρέπουμε δηλαδή να είναι ζευγάρι... και να ζουν μαζί.. και να μεγαλώνουν τα μικρά μαζί.. και να ακολουθούν και τα μικρά την ίδια ιστορία στην επόμενη αναπαραγωγική χρονιά.
 
Δεν υπάρχει για μένα πιο όμορφη εξέλιξη στη ζωή των πουλιών..
Να τους επιτρέπουμε δηλαδή να είναι ζευγάρι... και να ζουν μαζί.. και να μεγαλώνουν τα μικρά μαζί.. και να ακολουθούν και τα μικρά την ίδια ιστορία στην επόμενη αναπαραγωγική χρονιά.
Θα συμφωνησω... και ακομα πιο συγκινητικο οταν βλεπεις το αρσενικο να βοηθαει στο στρωσιμο της φωλιας και να καθεται στη φωλια μεχρι να επιστρεψει το θηλυκο... Ενα χροιαρικο αρσενικο μου κανει τοσο εντονα "δουλειες" που θα επρεπε να κανει το θηλυκο (ναι ειναι λιγακι ακαματρα) που αν δεν εκανα ωοσκοπηση να δω πως ολα τα αυγα του ζευγαριου αυτου ειναι γονιμα θα νομιζα πως ειχα 2 θηλυκα αλλα το ενα με τραγουδιστικες ικανοτητες! :D
 
Back
Top